fbpx Skip to content

Steve Jobs 2011. október 5-én halt meg, elhúzódó hasnyálmirigyrákja következtében. Egy évvel ezelőtt összeszedtük, hogy az alatt az egy év alatt mi történt az Apple háza táján, most pedig azt foglalnánk össze, hogy mi történt az azóta elmúlt újabb egy év során.

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Francisco-ban, Kaliforniában. 2011. október 5-i halála az elhúzódó hasnyálmirigyrákja miatt mondhatni várható volt, de sokakat megdöbbentett – főleg úgy, hogy Tim Cook épp előtte egy nappal, október 4-én tartotta az iPhone 4S-ről, iOS 5-ről és az iCloudról szóló keynote-ot.

Másnap az almás kötődésű oldalak leginkább csak ezzel a hírrel foglalkoztak, így tettünk mi is. Steve váratlan halála miatt több médium, így a Time magazin is különszámmal jelentkezett, valamint a kiadónál előrehozták a Walter Isaacson által szerkesztett életrajzi könyvének a kiadását is, majd a magyar fordítóknak és a kiadónak köszönhetően pár kulisszatitkot, és az angol kiadásból időközben kiollózott részleteket is megismerhettünk. De megtudhattuk azt is, miért viselt Steve mindig ugyanolyan fekete garbót.

Mi történt a közben eltelt második évben?

Ezt foglalnánk össze, nem annyira röviden.

Előző évben ilyentájt az iPhone 5 és az iOS 6 megjelenése volt épp aktuális. Az iOS 6 kapcsán a legnagyobb port talán az kavarta, hogy az Apple lecserélte az első iPhone megjelenése óta használt Google Térképeket a saját megoldására, ami ekkor még elég sok kívánnivalót hagyott maga után még Amerikán belül is, ami miatt Tim Cook elnézést is kért, mondván túl korán adták ki a térképet. Emiatt sokan akartak downgrade-elni, ami persze szokás szerint nem volt egyszerű, vagy adott esetben lehetőség sem volt rá.

ios6-logo

Természetesen az iPhone 5 kapcsán is felmerült az amerikai beszerzés lehetősége, azonban az LTE miatt külön oda kellett figyelni, hogy melyik típust vásároljuk meg, mert az amerikai LTE esetén használt frekvencia nem ugyanaz, mint az európai. Illetve azt sem volt szabad elfelejteni, hogy a 200 dolláros ár 2 éves hűséggel együtt értendő, és szolgáltatófüggő készüléket kapunk cserébe, aminek a garanciális ügyintézése itthon nem lehetséges egyelőre, Apple Retail Store hiányában.

Az iPhone 5-ben bemutatkozott új Lightning csatlakozó egy ideig nem tette lehetővé, hogy külső kiegészítőket használhassunk, mert az Apple egy külön azonosító chipet tett a kiegészítőkbe, amit a készülék képes ellenőrizni, és így elutasítani a nem eredeti vagy licenszelt kiegészítőket. Ezt a chipet nem sokkal később feltörik, és megjelennek az első nemhivatalos kiegészítők.

Pár nappal később megérkezik az iPodok új generációja, ami színessé teszi az iPod touch-okat és az iPhone 5-höz passzoló kijelzőméretet ad nekik, valamint megújul az iPod nano-k designja is, és ezek is már az új EarPods fülest kapják.

Az iPhone 5 kamerája kapcsán több tesztet is olvashatunk, amiben még az iPhone-ok korábbi generációival is összehasonlítják az új üdvöske fotóit. Ezen felül több furcsa hiba is előfordul. Az egyik az adott esetben becsillanó zafírüveg adta lilás “köd”, a másik pedig egy szoftveres gond, így azt egy tiszta restore megoldja a legtöbb esetben. Mások pedig az alumínium készülékház miatt azt veszik észre, hogy sokkal jobban hallani a kamera lencserendszerének mozgását, ami szerencsére nem hiba.

Az alumínium készülékház persze felborzolja a kedélyeket, ugyanis több fekete készülék esetén tapasztalható a fekete felület éleinek kopása. Mivel a fémeket nem lehet egyszerűen és tetszőlegesen az anyagukban színezni, ezért a fekete felületet az Apple a gyártás során eloxálással alakítja ki. Ez azt jelenti, hogy az alumínium legfelső rétegét kémiailag alakítják át néhány mikron vastagságban, és ez a felületkezelés adja a színt. A kopások többsége ugyanakkor valójában nem kopás, hanem a felületi réteg sérülésének eredménye, ami alól előbukkan az alumínium eredeti szürkés-csillogó színe.

Pár nappal később az Apple kiküldi a meghívókat egy október 23-i eseményre, amin később bemutatják az iPad minit, és amik már az előrendelés során el is fogynak alig 20 perc alatt, és a mobilnetre is képes típus pedig csak novemberben érkezik majd. Ezen túl 13″-os méretben is elérhetővé válik a Retina MacBook Pro.

Október 17-én megjelenik a redsn0w frissített verziója, ami már képes adott esetben restore-olni az 5.1.1-et az egyes készülékeken, így azokat nem szükséges 6.0-ra frissíteni, de ennek több feltétele is van. Emellett az iPhone 4 készülékekkel bezáróan képes azokat tethered módon jailbreakelni is, de az újabb eszközökön ez nem működik. Ezzel kapcsolatban már folynak a fejlesztések, de ekkor még várat magára az eredmény.

Október 26-án megváltozik az iTunes és az App Store árszabása, így az addigi legolcsóbb árkategória 0.79 euróról 0.89-re nő, és ezzel párhuzamosan a többi kategória esetén is emelkednek az árak. A korábban októberre ígért iTunes 11 megjelenése ugyanakkor novemberre csúszik.

Október 29-én az Apple bejelenti, hogy jövő évtől elhagyja a céget Scott Forstall, aki az iOS szoftver fejlesztéséért felelős igazgatói széket töltötte be. Szintén távozik John Browett, aki pedig az Apple retail üzleteiért felelt. Forstall elég ellentmondásos figuraként nem igazán volt a kollégái kedvence, és a hírek szerint a legnagyobb hibát ott követte el, hogy nem vállalta, hogy aláírja azt a levelet, amiben az Apple bocsánatot kért a felhasználóktól a térkép miatt, ugyanis meggyőződése volt, hogy a problémát felfújták, és a saját valóságtorzító mezeje alapján nem érezte ezt akkora problémának. A levelet így végül Tim Cook szignózta, Forstallnak meg gyűltek a strigulái. Persze az Apple-nél ettől még nem áll meg az élet, és egy új, designjában még több üveget felhasználó Store-t nyitnak Palo Altoban.

November elsején az Apple kiadja az iOS 6.0.1-es verzióját, amely különböző hibákat javít. Érdekességét az adja, hogy iPhone 5 esetén egy külön alkalmazást tölt le először, ami aztán magát a tényleges frissítést elvégzi, majd a folyamat végén törli saját magát. Erre azért volt szükség, mert az iPhone 5 esetén a 6.0-ban sikerült az Apple-nek egy olyan hibát hagynia, ami nem tette lehetővé a készülékek OTA frissítését:

 

November 10-én Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bejelenti, hogy a cég 2,5 millió dollár (nagyjából 450 millió forint) értékben támogatja az Amerikai Vöröskeresztet a Sandy nevű hurrikán áldozatainak és károsultjainak javára. A vihar éppen néhány nappal ezelőtt söpört át Észak-Amerika keleti partjain.

November 12-ére bukkan fel egy olyan hiba, amikor nagyon gyors görgetésnél nem reagál megfelelően az iPhone 5 kijelzője. Ezzel kapcsolatban ekkor még nem lehet tudni, hogy hardveres vagy szoftveres hibáról van-e szó, de valószínűsíthető a szoftveres gond. Egyúttal a cég több peres ügyében is ítélet születik, így a Samsung, a svájci vasúttársaság, vagy a HTC kapcsán is.

Időközben egyre több átverős alkalmazás jelenik meg az App Store-ban, ezek esetén a fejlesztő kicseréli az alkalmazásról megjelenő képet, valamint a leírását azután, hogy az Apple azt már jóváhagyta: így amikor azt valaki megveszi, az első indításkor eszmél rá, hogy átverték. Bár abból már azonnal lehet gyanakodni, ha kizárólag jailbreakkel elérhető alkalmazás (Cydia, Intelliscreen) jelenik meg. Ilyen átverésekkel még jó pár hétig találkozunk majd, mire az Apple szigorít végre az alkalmazások beküldésén.

November 19-ére az App Store eléri az egymilliomodik beküldött alkalmazást, majd kicsivel később megjelenik az iTunes 11 is.

December elsején a T-Mobile (azóta Telekom) kiteszi az LTE-díjcsomagokat, de ezek az iPhone 5 esetén egyelőre nem használhatóak, ahhoz iOS-frissítés szükséges. Ezen felül elérhetővé válik az új, vékonyabb iMac is. December 10-én kerül elő az első állítólagos kép az iPhone 5s hátlapjáról, amivel kapcsolatban rögtön megindultak a találgatások, és júniusra várják a megjelenést. A műanyag iPhone-ról csak később, a WWDC után kerülnek elő értékelhető hírek.

Pár nappal később futótűzként terjed a Dream Jailbreak híre: egy eddig ismeretlen fejlesztő ígéri, hogy még az iPhone 5-öt is untethered módon jailbreakeli majd az ő szoftvere. Alig egy hét alatt a projekt twitterét több mint 20.000 felhasználó kezdi el követni. A weboldalnak több mint 300.000 egyedi látogatója lesz, és az emberek bármiféle bizonyíték nélkül elhiszik, hogy létezik ez a jailbreak. Képzeljük el, mi lett volna akkor, ha ezek után pénzért kínálta volna. A közzétett bizonyító videó pedig csak egy újabb lökést adott az egésznek. Végül a fejlesztő leírja, hogy mindezt egy leckének szánta azok számára, akik bármit elhisznek. Egyúttal óva int mindenkit attól, hogy készpénznek vegyen bármit a jailbreak (vagy függetlenítés! -szerk.) kapcsán, amit valami ismeretlen állít, mindaddig, amíg azt az ismert fejlesztőcsapatok tagjai közül valaki meg nem erősíti, hogy valós.

December 14-ére a Time magazin az év kütyüjének választja az iPhone 5-öt.

December 18-án az Apple váratlanul kiadja a 6.0.2-t iPhone 5-re és iPad minire, ami a Wi-Fi csatlakozások egy hibáját javítja.

iPhone5_ios6.0.2

December 30-ával leáll a legnagyobb warezoldal, a Hackulo.us, és így az Installous sem tud már tört appokat letölteni. Ezzel egy időre megszűnik a warez lehetősége.

Január elseje ismét tartogat meglepetéseket: most épp az iOS 6-ban bemutatkozott Ne zavarjanak funkció rosszalkodik, és nem kapcsol ki. Emellé igen rossz időzítéssel jelenik meg egy új Apple-reklám, és előtte a karácsonyi időszakban rekordot dönt az új készülék-aktiválások és alkalmazás-letöltések száma, majd talán ennek is köszönhetően 40 milliárdra emelkedik az App Store-ban a letöltések száma. Pár nappal később pedig a Mac-ek esetén az Apple letiltja a Java plugint, illetve felmerül a “fapados iPhone” is a hírekben, és noha az Apple újabb fantasztikus pénzügyi negyedévet zár, a piac ezt mégsem értékeli, pedig még azt is bejelentik, hogy következő hétre 36 újabb országban válik majd elérhetővé az LTE támogatása.

Január 28-án az Apple elérhetővé teszi az iOS 6.1-es verzióját, amely pár új funkciót hoz, és különböző hibákat is javít, és elérhetővé teszi az LTE-t is az iPhone 5 készülékeken, amit teszteltünk is. Ezen felül viszont több hiba is előbukkan, így például egy, az Exchange kapcsán jelentkező, és a lezárt képernyőn a jelkódzár átugrását lehetővé tévő.

IMG_0432

Január 29-én az Apple szép csendben kiad egy sajtóközleményt, hogy hamarosan rendelhető 128GB-os retina iPad 4. Az új készülék csak tárhelyben fejlődik, tehát más újdonságot nem hoz magával, illetve először az USA-ban lesz elérhető február 5-től, illetve elindítják az AppStore.com oldalt, ami rövid linkeket ad az App Store-ban található tartalmakhoz.

Február 4-én elérhetővé válik az Evasi0n, amivel untethered módon jailbreakelhető az összes, iOS 6.1-et futtató készülék. Napokkal korábban már persze megindulnak a találgatások a kiadási időpontról, köszönhetően a sok nem hivatalos, kamu oldalnak, ahol mindenféle mondvacsinált híreket terjesztenek. A hivatalos oldalak persze nem változtak. Az új jailbreaknek persze most is vannak különféle gyerekbetegségei, de ezeket folyamatosan javítják a fejlesztők. Négy nap alatt már 7 millióan jailbreakelnek.

evasi0n_mac

Február 11-én az Apple kiadja az iOS 6.1.1-et, de csak az iPhone 4S-ekre, itt ugyanis többen a 3G-s hálózati kapcsolatban jelentkező hibát tapasztaltak. Alig több mint egy héttel később pedig megérkezik az iOS 6.1.2, ami a korábban már jelzett, Exchange szerverekhez való kapcsolódásnál tapasztalható hibákat és az ebből adódó gyorsabb lemerülést javítja. A jailbreaket mindkét esetben frissítik, így a 6.1.2 is feltörhető marad. Ezt követi március 19-én az iOS 6.1.3, ami elsősorban lezárt képernyő átugrását lehetővé tévő hibát javítja, valamint japán felhasználók számára frissül a térkép. Ez egyúttal keresztbe vágja a jailbreaket is, de újabb hibát hoz magával.

Március 25-én az Apple is bevezeti a kétlépcsős azonosítást. A kétlépcsős azonosítás lényege, hogy hiába tudjuk a jelszót, egy külön azonosító megadása is szükséges már akár a belépéshez is, ami azonosítót az adott szolgáltató küldi ki. Legjobb példa erre az SMS-ben kapott jelszó egy banki rendszerben indított utalás jóváhagyásához.

Április 9-én az Apple feltűnőbbé teszi az alkalmazások korhatárának kijelzését, és az utóbbi hónapokban a felelőtlen szülők és gyerekek által közösen generált, súlyos összegeket eredményező IAP-vásárlások, és azok értékeinek visszatérítése miatt az ilyen appokat is külön jelzik.

Április végén látott napvilágot a hír, hogy noha az Apple negyedévente nagyjából 25-50 millió telefont ad el, minőségi okok miatt 5-8 millió darabot visszaküldtek a kínai gyárba. Arról nem szólnak a híradások, hogy vajon a visszaküldés mely modelleket érintette, jelenleg 3 félét gyártanak: iPhone 4-t, 4S-t és 5-öt.

Szintén még áprilisban, 24-én indult az idei WWDC-re a jegyek értékesítése, amelyeket alig 3 perc alatt mind fel is vásárolnak az érdeklődő fejlesztők. A jegyek egyenként 1599 dollárt kóstálnak, és személyenként 1, míg cégenként maximum 5db volt vásárolható. Előző évben 2 óra alatt fogytak el. Valószínűleg mindenki arra vár, hogy milyen termékeket jelenthet be az Apple, mi várható majd ősszel, de a részvényárfolyamra ez mégsem volt jelentős hatással.

wwdcxiii_eladva_mind_3p

Április végén egy furcsa iMessage-hiba okozza a problémát, aminek kapcsán voltak, akik összeesküvést vagy cenzúrát kiáltottak, pedig összesen arról van szó, hogy a betűk szélessége és a szövegbuborékok szélessége időnként nincs szinkronban, így a rendszer a “kilógó” szöveget nem jeleníti meg.

Május 2-án megjelenik az iPhone 5-re az iOS 6.1.4, ami mindössze egy frissített audioprofilt tartalmaz kihangosítókhoz. Pár nappal később, május 4-én az Apple nyereményjátékot hirdet meg, az App Store kapcsán közelgő 50 milliárd letöltés kapcsán. A szerencsés letöltőt az Apple egy 10 ezer dolláros Gift Carddal jutalmazza, vigaszdíjként pedig ha az azt következő 50 letöltésből csípünk meg egyet, akkor 500 dolláros Gift Card a nyeremény.

50mill

Május végén az Apple képviselőinek egy szenátusi meghallgatáson kell részt venniük, mert adócsalással gyanúsítják a céget annak a gyakorlatának köszönhetően, hogy az Amerikán kívüli bevételeiket az ír központon keresztül adózzák le. Pár nappal később ismét szóba kerül az iOS 7 kapcsán várható flat design, ami kapcsán Jony Ive szabad kezet kapott Forstall korábbi távozásával, illetve Tim Cook ebben az évben is interjút ad a D11-en.

Június elején kerül ki a Black Hat konferencia programja, ahol érdekes előadásának ígérkezik július végén Billy Lau, Yeongjin Jang és Chengyu Song prezentációja, amiben egy mikroszámítógépet USB-s töltőnek álcázva az malware-t juttat a rádugott készülékre. Ezt az Apple később az iOS 7-ben javítja, és így az iOS már rákérdez, ha adatkapcsolatra is alkalmas eszközzel dugjuk össze a készüléket. Persze nem ez az egyetlen adatbiztonsággal kapcsolatos aggály, az NSA által folytatott megfigyelési botrány is ekkor kerül a sajtó és a világ szeme elé.

A WWDC-n az Apple bejelenti az iOS 7-et, aminek az első beta verzióját már aznap letölthetik a fejlesztők, így mi is kipróbáljuk, és noha több hiba is előkerül a hivatalos megjelenésig, azokat az Apple közben javítja. Ezen túl új Mac Pro és MacBook Air gépekről is szó esik, valamint az iTunes Radio is kipróbálható a készülékeken. Másik újdonság az iCloudba költöző iWork, és az OS X 10.9 Mavericks. Az iWork kapcsán ekkor merül fel, hogy az Apple egyes alkalmazásai ingyenessé válhatnak az iOS 7 megjelenésével. Az iCloud később szintén frissül az iOS 7-es designra.

Július 18-án egy adatbiztonságot érintő hiba miatt az Apple napokra leállítja a fejlesztői központ elérését, majd az aktivációs szerverrel történnek elérési problémák.

Az Apple őszi eseményéhez közeledve egyre több pletyka merül fel. Előbb az iPhone 5c műanyag dobozáról és a készülékről kerül elő egy kép, majd az iPhone 5s lehetséges ujjlenyomat-olvasójáról adnak hírt, illetve ezek hátlapjairól is előkerül több videó vagy egyéb kép, és az is kiderül, hogy az arany színű iPhone 5s inkább “pezsgő” színű lehet. Kicsit később még iPad mini 2 és iPad 5 képekről is érkeznek hírek.

Augusztus 12-én az Apple meghirdeti az utángyártott töltőkre vonatkozó csereakcióját, ami október 18-ával jár majd le. Ez annak a következménye, hogy az ezt megelőző hetekben több balesetet is okoztak a hamisított töltők. Ez később itthon is elérhetővé válik.

Augusztus 16-án bemutatják az Egyesült Államokban Ashton Kutcher főszereplésével a Steve Jobs életéről szóló filmet. A filmet nagy felhajtás előzte meg, a bemutató előtt elég sokat beszéltek róla, itthon egyelőre nem játsszák a mozik.

Az új készülékek esetén a szeptemberi megjelenést valószínűsítik a hírek, amit az Apple végül a meghívó kiküldésével szeptember 10-re időzít, ráadásul másnap többek között Kínában is megismétlik az eseményt (felvételről). Természetesen újabb képek és videók kerülnek elő.

Apple-invite-September-10-2013

Kínában még napokkal a bejelentés előtt rövid időre előrendelhetővé válik a China Telecom oldalán az iPhone 5s és iPhone 5c egy hiba miatt, ezzel szinte biztossá téve, hogy két készülék lesz, amiknek ezeket a neveket adják. Eközben szeptember 7-én elindul a sorbaállás New Yorkban, az 5. sugárúton lévő Apple Store előtt.

A szeptemberi keynote a pletykák miatt nem okoz meglepetést, gyakorlatilag idén is minden kiderült előre, így mind az iPhone 5s, mind az iPhone 5c esetén igazak voltak a korábbi hírek. Egyúttal az iOS 7 GM verziója is elérhetővé válik a fejlesztők számára, a hivatalos megjelenésre az Apple szeptember 18-át mondja. Egyúttal a korábbi hír is igazolást nyer, tehát az iWork alkalmazások és az iPhoto, valamint az iMovie ingyenesen letölthetőek lesznek az új készülékekre.

Az új készülékek megjelenésével az iPhone 5s-ben lévő ujjlenyomat-olvasó kapja a legnagyobb figyelmet. Az utóbbi hónapokban folyamatosan kiderülő, egyre mélyebb szintű megfigyelési botrány kapcsán azonban többen azonnal és kategorikusan utasították el emiatt az iPhone 5s-t. Az Apple ugyanakkor azt állítja, hogy az ujjlenyomat nem kerül ki a készülékről, és az nem hozzáférhető az alkalmazások számára. Persze a kétkedőket ez nem győzi meg, és persze hibák is előfordulnak.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.13.59

Szeptember 17-én az Apple történelmi lépést tesz. Az App Store egyik nagy hátránya, hogy az appok frissítéseivel azok alapkövetelménye az iOS egyre magasabb verziói lettek, így a régebbi készülékek tulajdonosai csak az adott app IPA fájljának lementésével tehették azt fel, ha az app frissült, és az App Store-ból nem. Ez most megváltozik: az Apple mostantól lehetővé teszi, hogy letöltsük az adott app azon verzióját, ami a készülékünkön futó iOS-t még támogatja!

Az Apple korábbi közlése alapján szeptember 18-án megjelenik az iOS 7. Erre az azt követő napokban rengetegen frissítenek. Az iPhone 5s és iPhone 5c készülékekre pedig elérhetővé válik az iOS 7.0.1, még megjelenésük előtt.

ios7

Szeptember 20-án megjelennek az új készülékek, és a rajtot élőben, több helyszínről is közvetítjük. Az iPhone 5s készülékek mindenütt elfogynak, az iPhone 5c viszont nem fogy annyira. Egyúttal teszteljük is mind az iPhone 5s-t, mind az iPhone 5c-t. A várható hazai árak kapcsán ismét felmerül az amerikai beszerzés kérdése, ami kapcsán az iPhone 5-ből kiindulva ismét az LTE az, ami a fontos kérdés, de itt most nincs probléma, mert a függetlenként kapható készülék itthon is használható.

Szeptember 26-án megjelenik az iOS 7.0.2, amiben elsősorban a jelkódzár átugrását lehető tévő hibát javítja, valamint ismét lehetséges görög betűk használata a jelkódhoz. A 7.0.2 viszont nem javít minden lezárt képernyős hibát, ugyanis felbukkan egy újabb bug.

iOS702

Október 2-án egy újabb iMessage-hibára derül fény, például az üzenetek megérkeztek, de a válasz elküldése sokszor sikertelen volt, vagy automatikusan átváltott SMS-re vagy MMS-re. Az Apple elismeri a hibát, és ez várhatóan a 7.0.3 érkezését hozza.

Itt tartunk most.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. "játsszák", egyébként jó cikk… 😉

  2. Nagyon jó kis történeti összefoglaló, köszönjük szépen.
    (az Apple annyiszor volt leírva benne, hogy az utolsónál elfogyott a nagybetű 🙂 )

  3. Köszi a cikket!!!!! 🙂
    Amúgy mikorra várható az iPad esemény? Vajon frissítik-e az iPod Touch-ot is? Eddig nem sok infót találtam erről…

  4. Steve Jobs Nagyon Nagyon sírna!!!!!!

  5. @Bencissimo: október végéig érdemes várni, és kiderül. talán egyben a Mavericks megjelenésével bejelenthetnek valamit.

    @erosgab: nem ismeri egyikünk sem Steve terveit, de ő nem volt ostoba, így szinte biztos, hogy évekre előre kijelölte, merre kell haladni. az Apple meg már egyszer megtapasztalta, hová jut, ha nem követi a Steve által kijelölt utat. nem olyan ostobák már ők sem, hogy más irányba menjenek.

  6. @erosgab: Dehogy sírna… azt mondjak hogy Jobs 2016 ig megtervezte hogy mit kell az applenek csinalnia…persze hogy meghalt mar ok dontik el hogy kovetik e de mièrt ne kovetnèk…

  7. Hagyjatok mar ezt Steve Jobs forog a sirjaban, meg o ezt meg azt sose engedte volna dumat. Eloszor is fogalmatok sincs h o mit engedett volna es mit nem, ha tudnatok ti lennetek SJ;)
    Ez max a ti velemenyetek, h ti mit nem engednetek…
    Masodszor o a cegvezetoje volt, es olyan emberekkel vette korul magat akik kozul sokan a kezdetektol mar ott voltak, es ma is ott vannak, pl en szemely legslabb annyira elismerem Jony Ive munkajat mint JS-ot. Aki utana jart az tudja, h nelkule messze nem tartana itt az apple…

  8. Meg annyit, h lassan Jony Ive is megerdemelne egy atfogo cikket, es akkor talan kevessebben hinnek azt h mindent SJ csinalt egyedul… Es hogy semmi sincs veszve SJ nelkul…

  9. @erosgab: Az ilyenekkel még várjál 1-2 évet. Addigra talán “kifutnak” azok a termékek, amik még biztosan az ő keze alatt indultak el és lett kijelölve az irány.

  10. Szépen összeszedett cikk.
    Köszönöm!
    Ezekért az írásokért szeretek idejárni.

  11. @lvgaben:
    Pedig az biztos, hogy az Apple Maps-es botrány Steve Jobs alatt nem történt volna meg.
    És a fröccsöntött kínai színes telefon hasonmások (IPhone 5c) se jöhettek volna ki Jobs alatt.

  12. @john42: nagyon fiatal lehetsz (vagy nagyon öreg), ha már nem emlékszel a 3G-re és a 3GS-re, amik kínai fröccsöntött műanyag telefonok voltak. Ezek az 5c-k csak a színezés miatt kaptak egy műanyag borítást a fém hátlapra.

  13. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)


Add a Comment