fbpx Skip to content

Aki nyomon követte a keynote-okat, vagy Steve Jobs életét, annak feltűnhetett, vajon miért viselt állandóan fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt? Jobs erről is beszélt az október 24-én megjelenő életrajzi könyvében.

Még a 80-as években Japánban járt, és feltűnt neki, hogy a Sony gyárának dolgozói mind egyenruhát viselnek. Amikor megkérdezte Akio Morita elnököt, azt a magyarázatot kapta, hogy a második világháború után senkinek sem volt ruhája, és a cégnek kellett ruhával ellátnia dolgozóit. Az évek során az egyenruha egyfajta védjegy lett, a Sony-hoz való kötődést jelezte.

Az egyenruhát a híres japán tervező, Issey Miyake készítette. Jobs az Apple-nél is be akarta ezt vezettetni, így őt kérte fel az egyenruha tervezésre. Amikor néhány mintapéldányt bemutatott a dolgozóknak, mondván milyen jó lenne, ha mindenki ezt viselné, igen nagy felháborodással találkozott, és letett az ötletéről.

Azonban Miyake-vel barátokká váltak, rendszeresen találkoztak, és rendelt is tőle magának egy egyenruhát: egyrészről mindennapi kényelmi szempontból, másrészről hogy kialakuljon a saját “védjegye”. Megkérte Miyake-t, hogy készítsen számára néhány darab garbót, ő pedig százat csinált. „Ez az amit viselek.” – mondta Jobs. „Annyi van belőle, hogy egész hátralévő életemben elég lesz.” – majd ezzel meg is mutatta a szekrényét, ami tényleg tele volt az említett ruhadarabokkal.

Szóval ez a titka Jobs ruházkodásának, érdekes információkat tudtunk meg, jómagam már nagyon várom az életrajzi könyv megjelenését.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Én úgy olvastam valahol (talán pont itt a szifonon), hogy egy amerikai cégtől vette őket és halála után az üzlet online storeja kifogyott a készletekből egész évre a rengeteg megrendelés miatt… Érdekes.

  2. OFF
    most voltam a MOM parkban az Apple boltban, és ott azt mondták, hogy az amerikai kártyafüggetlen mobil telefon csak Amerikában használható, de ott bármelyik szolgáltatóval. Ez tényleg így van. Nem mondtak hülyeséget?

    Köszi a választ előre is!

  3. @Janosh: Meghalt?

  4. Előző hozzászólásom tessék semissnek venni, kicsit le vagyok maradva…

  5. @DarkEvil: Ezt most komolyan kérdezted? A fél világ erről írt a múlt héten.

    Én már fel is iratkoztam az egyik nagy könyvescégnél, amint megjelenik, aznap már nálam lesz! 🙂

  6. magyar nyelven vásárolod meg? nem tudja valaki, hogy angol nyelven magyarországon hol tudok hozzájutni?

  7. Szerintem rendeld majd ebayrol vagy valami, es melyik magyar ceg az ahol kaphato lesz legyszi mondjatok meg!

  8. Megjelent az iOS 5.0 🙂

  9. @suhanc: De hülyeséget mondtak! A ugyanolyan gyári füügetlen iPhone-t kapsz Amerikában mint bárhol a világon. Ez csak ilyen kamu marketing duma, hogy ott vedd meg és több pénzel tudjanak lehúzni…


Add a Comment