Miért viselt Jobs mindig ugyanolyan ruhát?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aki nyomon követte a keynote-okat, vagy Steve Jobs életét, annak feltűnhetett, vajon miért viselt állandóan fekete garbót, Levi’s 501-es farmert és fehér edzőcipőt? Jobs erről is beszélt az október 24-én megjelenő életrajzi könyvében.

Még a 80-as években Japánban járt, és feltűnt neki, hogy a Sony gyárának dolgozói mind egyenruhát viselnek. Amikor megkérdezte Akio Morita elnököt, azt a magyarázatot kapta, hogy a második világháború után senkinek sem volt ruhája, és a cégnek kellett ruhával ellátnia dolgozóit. Az évek során az egyenruha egyfajta védjegy lett, a Sony-hoz való kötődést jelezte.

Az egyenruhát a híres japán tervező, Issey Miyake készítette. Jobs az Apple-nél is be akarta ezt vezettetni, így őt kérte fel az egyenruha tervezésre. Amikor néhány mintapéldányt bemutatott a dolgozóknak, mondván milyen jó lenne, ha mindenki ezt viselné, igen nagy felháborodással találkozott, és letett az ötletéről.

Azonban Miyake-vel barátokká váltak, rendszeresen találkoztak, és rendelt is tőle magának egy egyenruhát: egyrészről mindennapi kényelmi szempontból, másrészről hogy kialakuljon a saját “védjegye”. Megkérte Miyake-t, hogy készítsen számára néhány darab garbót, ő pedig százat csinált. „Ez az amit viselek.” – mondta Jobs. „Annyi van belőle, hogy egész hátralévő életemben elég lesz.” – majd ezzel meg is mutatta a szekrényét, ami tényleg tele volt az említett ruhadarabokkal.

Szóval ez a titka Jobs ruházkodásának, érdekes információkat tudtunk meg, jómagam már nagyon várom az életrajzi könyv megjelenését.

  1. Én úgy olvastam valahol (talán pont itt a szifonon), hogy egy amerikai cégtől vette őket és halála után az üzlet online storeja kifogyott a készletekből egész évre a rengeteg megrendelés miatt… Érdekes.

  2. OFF
    most voltam a MOM parkban az Apple boltban, és ott azt mondták, hogy az amerikai kártyafüggetlen mobil telefon csak Amerikában használható, de ott bármelyik szolgáltatóval. Ez tényleg így van. Nem mondtak hülyeséget?

    Köszi a választ előre is!

  3. @DarkEvil: Ezt most komolyan kérdezted? A fél világ erről írt a múlt héten.

    Én már fel is iratkoztam az egyik nagy könyvescégnél, amint megjelenik, aznap már nálam lesz! :)

  4. @suhanc: De hülyeséget mondtak! A ugyanolyan gyári füügetlen iPhone-t kapsz Amerikában mint bárhol a világon. Ez csak ilyen kamu marketing duma, hogy ott vedd meg és több pénzel tudjanak lehúzni…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!