fbpx Skip to content

Engem mindig is érdekelt, hogy miből és hogyan is áll össze egy adott készülék, így kifejezetten szeretem az iFixit darabokra szedős, teardown írásait a sok nagyfelbontású fotóval. Az iFixit ugyanakkor elsősorban a szétszedés használhatóságát veszi elő a cikkeiben, és bár jól néznek ki, ahogyan egy teardown végén elrendezik a készülék összes alkatrészét egyetlen fotón, mégis számomra valahogy sosem volt az igazi rajtuk az esztétikum.

Egy fekete iPhone 4 képkeretben, íróasztal fölött a falon.

Még karácsonyra találtam ki azt, hogy néhány Apple-felhasználó barátomat és ismerősömet lepem meg olyasmivel, amit biztosan értékelni fognak majd: egy-egy iPhone-nal, amit darabokra szedek, és szépen elrendezve képkeretbe teszem. Úgy tűnik, sikerült olyasmit összerakni, ami tényleg tetszett is mindenkinek, mert addig rágták a fülemet, hogy írjak róla cikket ide a Szifon.com-ra, ugyanis szerintük másokat is érdekelne egy ilyen, mondhatni modern műalkotás megrendelése tőlem, hogy végül megadtam magam.

Bárki gondolhatja azt, hogy egyszerűen kár tönkretenni egy készüléket emiatt, hiszen értelemszerűen összehasonlíthatatlanul hasznosabb tud lenni egy működő iPhone, mint egy ugyan működő, de darabokra szedett és bekeretezett.

Ezzel én magam is teljesen egyetértek, éppen ezért olyan készülékeket szedtem ehhez össze, amelyeknek gyakorlatilag semmi elektronikai alkatrészük nem volt már használható: például a szanaszét áztatott darabok, amelyeket már nem lehet költséghatékonyan megjavítani, hiszen az ilyenek már általában semmire sem jók, maximum papírnehezéknek. No meg persze épp egy ilyen projekthez! ☺️

A bekeretezett, fekete iPhone 4 közelebbről, bal oldalról fotózva.

Véleményem szerint az iPhone 4 illetve iPhone 4s modellek azok, amelyikek a legjobbak erre a felhasználásra, mert azoknál a kijelző, a készülék váza és a hátlap pont három főbb részre tudja osztani a képet, közéjük pedig elférnek “a belsőségek”.

Egészen közeli kép, amin már az egyes csavarok is látszanak.

Mivel azonban ilyen készülékeket levadászni általában nem túl egyszerű, az időközben eziránt érdeklődők számára azt találtam ki, hogy elsősorban például a saját, tönkrement készülékeiket szedném szét és keretezném be.

  

 

Választható képkeret színek: nyír, világosbarna, sötétbarna, fehér, fekete.
(Az egyes színek elérhetősége változó!)

És itt már nem kell akkor arra sem ügyelni, hogy minden makulátlan legyen, mintha az csak egy vadonatúj készülék lenne, hiszen ha a saját, szentimentális okokból fontos iPhone-unkról van szó, akkor minden egyes karc, ütődés, törés külön emlékkel bírhat, amelyek egyfajta patinát adnak az adott darabnak, így meg kell őrizni őket:

Amikor az Apple megpróbált előnyt kovácsolni a Jet Black iPhone 7 tükörfényes hátlapjának karcolódásából, egy Twitter-felhasználó kijavította a képet vicces megjegyzésekkel egyes karcokat megjelölve. Ezek a következők. Itt döntöttem el, hogy rendelek rá tokot. Itt épp megbántam a Jet Black iPhone-t. Pedig kifejezetten emlékszem arra, hogy vettem rá tokot. De legalább nem robban fel. Itt a családomon vezettem le a feszültséget, amit egy két nap után karcolódó, negyed milliós telefon gerjesztett bennem. Itt épp a feleségem közli velem telefonon, hogy az anyjához költözik egy időre a gyerekekkel. Enyhén mikrokarcos Jet Black iPhone 7 eladó.

(Jusson eszünkbe, amikor anno az Apple megpróbált előnyt kovácsolni a karcokból – majd ezt valaki kijavította. 😂)

Egy régi készülék darabokra szedése és még inkább az alkatrészek egyenkénti, a 30×40 cm-es hordozó lapra való felragasztása több órát vesz igénybe, tehát itt a költség legnagyobb része igazából a munkadíj, hiszen el kell vele szöszölni elég sokat ahhoz, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, mivel minden képet teljesen egyedileg, kézzel készítek el (illetve ugye ott van még a képkeret és a hordozó lap beszerzésének költsége is).

Egy fekete iPhone 4s bekeretezve a falon.

Az iPhone-okon túl még az iPad (és Mac) is megoldható – bár itt azért már jelentősen nagyobb méretekkel kell számolni, mert egy 9,7″-es iPad 2 csak egy 61×91 cm-es keretbe fér el:

Egy fehér iPad 2 képkeretben, íróasztal fölött a falon.

De ez nem csoda, hiszen külön hely kell az érintésérzékelő üvegnek, az LCD-nek, az alaplapnak (még ha az keskeny is), az akkumulátornak és a készülékháznak.

A bekeretezett, fehér iPad 2 közelebbről, jobb oldalról fotózva.

Egy Apple Watch viszont méreteiből adódóan akár az íróasztalon is elfér, mert egy 23×23 cm-es keret elég neki:

Egy 38mm-es, alumínium tokozású, első generációs Apple Watch képkeretben, íróasztalon.

De természetesen az iPhone-hoz és iPadhez hasonlóan falra is felakasztható, ha valakinek úgy jobban tetszik:

Egy 38mm-es, alumínium tokozású, első generációs Apple Watch képkeretben, falra akasztva.

Amennyiben szeretnéd a fentiekhez hasonló módon bekereteztetni egy régi, akár működésképtelen, megázott, összetört, de számodra bármi okból mégis fontos készülékedet, megőrizve azt a szobád falán, úgy írj nekem a [email protected] e-mail címre például keretezés tárggyal, és természetesen nem csak Apple termékek bekeretezését vállalom. 🤗

Apple Watch esetén a keretezés költsége 35.000 Ft, iPhone vagy iPod touch esetén 40.000 Ft, iPad és Mac esetén pedig 45.000 Ft-tól indul.

Eredetiség-ellenőrző

Egy elkészült kép eredetiségének ellenőrzéséhez kattints ide, majd add meg a keretben található készülék sorozatszámát vagy IMEI-számát. Ha belefutottál egy másolatba, azt jelezd felém e-mailben!

(Az összes, általam kitalált, eredeti elrendezésre vonatkozóan: ©2020-2024, Kővári Péter / Jadeye.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Engem érdekelne és pont van is egy i5-öm erre a célra

  2. Avatar for novisz novisz says:

    Hogyan lehet az appban a képekre ránagyítani?
    Köszi

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @novisz az appban jelenleg sehogy, ezt már felírtuk a teendők közé, hogy orvosoljuk! addig is ha Safariban megnyitod a cikket, ott már tudsz nagyítani.

  4. Avatar for TeXe TeXe says:

    Óriási ötlet! Kedvet is kaptam hozzá hogy elkészítsem :slight_smile: Milyen hordozólapot használtál és mivel ragasztottad le az alkatrészeket? :slight_smile:

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @TeXe ejj, hát egy bűvésztől sem kérdezed meg, hogy hogyan működik a trükk, mert úgy elvész a varázs! :slight_smile: mindenesetre véletlen se kartonpapírt, és nehogy pillanatragasztót használj, ezek több szempontból sem jók erre.

  6. 1)ez nem a te otleted hanem everythingapplepro
    2) tipikus irigy legalja magyar aki nem oszt meg semmit a masikkal

  7. Ki azaz everythingapplepro?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már ne is haragudj, de mégis hol láttál a cikkben olyat, ahol azt írtam volna, hogy ez az én ötletem lenne? mert én azt írtam, hogy az iFixit szétszedős elrendezései nekem nem tetszettek, ezért találtam ki saját elrendezést, ami szerintem esztétikusabb. az meg, hogy ezt utána képkeretbe tettem… mégis hogyan másképp lehetne feltenni a falra?

    egyébként az általad említett kolléga előtt is létezett már ilyen kép, tehát nem ő találta ki.

    de semmi baj, legalább kiadtad magadból. remélem, így már könnyebb a napod.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szívesen. :slight_smile: viszont most látom, hogy a 4s esetén a bal alsó sarokba leesett az alaplap felső élét a kamera mellett fedő gumi, amin a kijelző szalagkábelei futnak át az alaplapi csatlakozókhoz. ha be tudod majd valamikor hozni, akkor azt természetesen visszaragasztom a helyére – de annak a helye egyébként itt van:

    Screen Shot 2020-03-11 at 21.39.44

  10. Uhh az iPad az elég beteg! :smiley:

  11. Az a Tv fölé kerül és ott az iPhone elég kicsinek tűnne :slight_smile:

  12. Tényleg, észre se vettem a képen mert annyira örültem neki :slight_smile: Ha megyek haza érte akkor jelentkezek és helyre rakjuk azt a kis darabot. Köszi, hogy szóltál.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az iPhone 4-ed esetén én a paszpartut levágnám ugyanakkorára, mint ami az első generációs iPhone-od esetén is van – szerintem úgy jobban mutat, ha van körülötte egy kicsit nagyobb üres hely, és a kettő paszpartu méretben is passzol egymáshoz, ha így párban vannak. :slight_smile:

  14. Én is csináltam ilyet/ hasonlót, csak kisebb keretben.
    Amit te készítettél az nagyon jól néz ki, mivel több a helyed :slight_smile:
    Én magamnak csinálom, de sajnos nincs elég helyem tehát én csak kicsiben gondolkodom.
    Személy szerint az akkut nem teszem bele, mivel az egy idő után picit veszélyessé válhat, de aki vállalja az előtt le a kalappal :slight_smile:
    Nagyon tetszenek a Te képeid amiket készítettél!
    Itt egy kép az egyikről :slight_smile:

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    :slight_smile:

    az akkukkal nekem az a tapasztalatom több év szervizelés után, ahol a kiszerelt akkuk hónapokig-évekig voltak ömlesztve tárolva, hogy alapvetően nincs velük baj, hiszen nem fogod őket a mélymerülés után feltölteni, illetve az évekig a fiókban heverő készülékben lévő akku sem csinál semmit (már nyilván azon túl, hogy megdöglik). még egy már felfújódott akku is stabil amúgy, azokból is rengeteg volt az évek során. a problémát az tudja okozni, ha feszültséget kap, és a saját védő elektronikája már sérült. persze az ördög nem alszik, ami miatt nem szoktam javasolni, hogy tűző napsütésnek legyen hosszú órákig kitéve az adott kép, és így az akku.

  16. @Jadeye, bakker, én se leszek már hülyébb, mondjuk lehet a korral jár. De lesz még egy iPhone amit be kéne majd keretezni. Nézegettem tegnap a képet és azt amit Te töltöttél fel a 4-ről és most tűnt fel, hogy valami nem stimmel, aztán észrevettem, hogy amit bekereteztél nekem az egy 4s. Mondom nekem nem is volt 4s-em soha. Komolyan 1 napig tartott mire rájöttem, hogy anno én a 4-em az egyik családtagnak adtam és ő eladta aztán vett belőle egy 4s-t aztán mikor megkapta tőlem a 6-ost az került vissza hozám :smile: De viszont asszony 4-e is visszakerült már és az tényleg az első iPhone amit vettem :smile: Úgyhogy a közeljövőben jelentkezek majd nálad :blush:

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    OK, majd szólj. :slight_smile:

  18. Hali
    Te megosztod, hogy mivel és mire ragasztod?
    Köszi

  19. Mivel ez nem valódi cikk, ahogy az elején írja a szerző, nem fogja leírni vagy törli aki megteszi. Ez egy önreklám…

  20. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @KAttila és mégis hol látsz a cikkben bárhol is olyat, ami azt említené, hogy azt fogja a cikk leírni, hogy te hogyan csináld meg? sehol. hiszen ez nem erről szól, ilyet nem is ír a cikk.

    a Szifon.com cikkeinek olvasása bárki számára ingyenes, mindig is az volt, és ezen nem is akarunk változtatni. a covid miatt viszont több hirdetőnk is kiesett, ezért olyan egyéb projektekkel próbáljuk magunkat fenntartani, amelyeket az olvasók igénybe tudnak venni, és nekünk mellékes bevételt hoz. persze megtehetnénk azt is, amit sok más médium, hogy egyszerűen fizetőssé tesszük jobb esetben egyes, rosszabb esetben az összes cikk olvasásának lehetőségét, vagy folyamatosan pénzért kuncsorgunk. de ezek helyett inkább ilyen plusz projektekbe kezdünk, mint a fenti keretezés, amit hazánkban gyakorlatilag elsőként kezdtünk el, teljesen eredeti elrendezésekkel. arra a tisztességtelen piaci magatartásra (1996. LVII. 6/A. §) pedig semmi szükségem, amikor valaki abból akar üzletet csinálni, hogy az én megoldásomat és elrendezésemet ellopva még az árakat is leverve próbál nyerészkedni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for klematos Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Joxercfg Avatar for TeXe Avatar for Mardellmichael Avatar for KAttila Avatar for Filalac Avatar for Nrbrtbgg Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Engem érdekelne és pont van is egy i5-öm erre a célra

  2. Avatar for novisz novisz says:

    Hogyan lehet az appban a képekre ránagyítani?
    Köszi

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @novisz az appban jelenleg sehogy, ezt már felírtuk a teendők közé, hogy orvosoljuk! addig is ha Safariban megnyitod a cikket, ott már tudsz nagyítani.

  4. Avatar for TeXe TeXe says:

    Óriási ötlet! Kedvet is kaptam hozzá hogy elkészítsem :slight_smile: Milyen hordozólapot használtál és mivel ragasztottad le az alkatrészeket? :slight_smile:

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @TeXe ejj, hát egy bűvésztől sem kérdezed meg, hogy hogyan működik a trükk, mert úgy elvész a varázs! :slight_smile: mindenesetre véletlen se kartonpapírt, és nehogy pillanatragasztót használj, ezek több szempontból sem jók erre.

  6. 1)ez nem a te otleted hanem everythingapplepro
    2) tipikus irigy legalja magyar aki nem oszt meg semmit a masikkal

  7. Ki azaz everythingapplepro?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már ne is haragudj, de mégis hol láttál a cikkben olyat, ahol azt írtam volna, hogy ez az én ötletem lenne? mert én azt írtam, hogy az iFixit szétszedős elrendezései nekem nem tetszettek, ezért találtam ki saját elrendezést, ami szerintem esztétikusabb. az meg, hogy ezt utána képkeretbe tettem… mégis hogyan másképp lehetne feltenni a falra?

    egyébként az általad említett kolléga előtt is létezett már ilyen kép, tehát nem ő találta ki.

    de semmi baj, legalább kiadtad magadból. remélem, így már könnyebb a napod.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    szívesen. :slight_smile: viszont most látom, hogy a 4s esetén a bal alsó sarokba leesett az alaplap felső élét a kamera mellett fedő gumi, amin a kijelző szalagkábelei futnak át az alaplapi csatlakozókhoz. ha be tudod majd valamikor hozni, akkor azt természetesen visszaragasztom a helyére – de annak a helye egyébként itt van:

    Screen Shot 2020-03-11 at 21.39.44

  10. Uhh az iPad az elég beteg! :smiley:

  11. Az a Tv fölé kerül és ott az iPhone elég kicsinek tűnne :slight_smile:

  12. Tényleg, észre se vettem a képen mert annyira örültem neki :slight_smile: Ha megyek haza érte akkor jelentkezek és helyre rakjuk azt a kis darabot. Köszi, hogy szóltál.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az iPhone 4-ed esetén én a paszpartut levágnám ugyanakkorára, mint ami az első generációs iPhone-od esetén is van – szerintem úgy jobban mutat, ha van körülötte egy kicsit nagyobb üres hely, és a kettő paszpartu méretben is passzol egymáshoz, ha így párban vannak. :slight_smile:

  14. Én is csináltam ilyet/ hasonlót, csak kisebb keretben.
    Amit te készítettél az nagyon jól néz ki, mivel több a helyed :slight_smile:
    Én magamnak csinálom, de sajnos nincs elég helyem tehát én csak kicsiben gondolkodom.
    Személy szerint az akkut nem teszem bele, mivel az egy idő után picit veszélyessé válhat, de aki vállalja az előtt le a kalappal :slight_smile:
    Nagyon tetszenek a Te képeid amiket készítettél!
    Itt egy kép az egyikről :slight_smile:

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    :slight_smile:

    az akkukkal nekem az a tapasztalatom több év szervizelés után, ahol a kiszerelt akkuk hónapokig-évekig voltak ömlesztve tárolva, hogy alapvetően nincs velük baj, hiszen nem fogod őket a mélymerülés után feltölteni, illetve az évekig a fiókban heverő készülékben lévő akku sem csinál semmit (már nyilván azon túl, hogy megdöglik). még egy már felfújódott akku is stabil amúgy, azokból is rengeteg volt az évek során. a problémát az tudja okozni, ha feszültséget kap, és a saját védő elektronikája már sérült. persze az ördög nem alszik, ami miatt nem szoktam javasolni, hogy tűző napsütésnek legyen hosszú órákig kitéve az adott kép, és így az akku.

  16. @Jadeye, bakker, én se leszek már hülyébb, mondjuk lehet a korral jár. De lesz még egy iPhone amit be kéne majd keretezni. Nézegettem tegnap a képet és azt amit Te töltöttél fel a 4-ről és most tűnt fel, hogy valami nem stimmel, aztán észrevettem, hogy amit bekereteztél nekem az egy 4s. Mondom nekem nem is volt 4s-em soha. Komolyan 1 napig tartott mire rájöttem, hogy anno én a 4-em az egyik családtagnak adtam és ő eladta aztán vett belőle egy 4s-t aztán mikor megkapta tőlem a 6-ost az került vissza hozám :smile: De viszont asszony 4-e is visszakerült már és az tényleg az első iPhone amit vettem :smile: Úgyhogy a közeljövőben jelentkezek majd nálad :blush:

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    OK, majd szólj. :slight_smile:

  18. Hali
    Te megosztod, hogy mivel és mire ragasztod?
    Köszi

  19. Mivel ez nem valódi cikk, ahogy az elején írja a szerző, nem fogja leírni vagy törli aki megteszi. Ez egy önreklám…

  20. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @KAttila és mégis hol látsz a cikkben bárhol is olyat, ami azt említené, hogy azt fogja a cikk leírni, hogy te hogyan csináld meg? sehol. hiszen ez nem erről szól, ilyet nem is ír a cikk.

    a Szifon.com cikkeinek olvasása bárki számára ingyenes, mindig is az volt, és ezen nem is akarunk változtatni. a covid miatt viszont több hirdetőnk is kiesett, ezért olyan egyéb projektekkel próbáljuk magunkat fenntartani, amelyeket az olvasók igénybe tudnak venni, és nekünk mellékes bevételt hoz. persze megtehetnénk azt is, amit sok más médium, hogy egyszerűen fizetőssé tesszük jobb esetben egyes, rosszabb esetben az összes cikk olvasásának lehetőségét, vagy folyamatosan pénzért kuncsorgunk. de ezek helyett inkább ilyen plusz projektekbe kezdünk, mint a fenti keretezés, amit hazánkban gyakorlatilag elsőként kezdtünk el, teljesen eredeti elrendezésekkel. arra a tisztességtelen piaci magatartásra (1996. LVII. 6/A. §) pedig semmi szükségem, amikor valaki abból akar üzletet csinálni, hogy az én megoldásomat és elrendezésemet ellopva még az árakat is leverve próbál nyerészkedni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for klematos Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for Joxercfg Avatar for TeXe Avatar for Mardellmichael Avatar for KAttila Avatar for Filalac Avatar for Nrbrtbgg Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin