fbpx Skip to content

Engem mindig is érdekelt, hogy miből és hogyan is áll össze egy adott készülék, így kifejezetten szeretem az iFixit darabokra szedős, teardown írásait a sok nagyfelbontású fotóval. Az iFixit ugyanakkor elsősorban a szétszedés használhatóságát veszi elő a cikkeiben, és bár jól néznek ki, ahogyan egy teardown végén elrendezik a készülék összes alkatrészét egyetlen fotón, mégis számomra valahogy sosem volt az igazi rajtuk az esztétikum.

Egy fekete iPhone 4 képkeretben, íróasztal fölött a falon.

Még karácsonyra találtam ki azt, hogy néhány Apple-felhasználó barátomat és ismerősömet lepem meg olyasmivel, amit biztosan értékelni fognak majd: egy-egy iPhone-nal, amit darabokra szedek, és szépen elrendezve képkeretbe teszem. Úgy tűnik, sikerült olyasmit összerakni, ami tényleg tetszett is mindenkinek, mert addig rágták a fülemet, hogy írjak róla cikket ide a Szifon.com-ra, ugyanis szerintük másokat is érdekelne egy ilyen, mondhatni modern műalkotás megrendelése tőlem, hogy végül megadtam magam.

Bárki gondolhatja azt, hogy egyszerűen kár tönkretenni egy készüléket emiatt, hiszen értelemszerűen összehasonlíthatatlanul hasznosabb tud lenni egy működő iPhone, mint egy ugyan működő, de darabokra szedett és bekeretezett.

Ezzel én magam is teljesen egyetértek, éppen ezért olyan készülékeket szedtem ehhez össze, amelyeknek gyakorlatilag semmi elektronikai alkatrészük nem volt már használható: például a szanaszét áztatott darabok, amelyeket már nem lehet költséghatékonyan megjavítani, hiszen az ilyenek már általában semmire sem jók, maximum papírnehezéknek. No meg persze épp egy ilyen projekthez! ☺️

A bekeretezett, fekete iPhone 4 közelebbről, bal oldalról fotózva.

Véleményem szerint az iPhone 4 illetve iPhone 4s modellek azok, amelyikek a legjobbak erre a felhasználásra, mert azoknál a kijelző, a készülék váza és a hátlap pont három főbb részre tudja osztani a képet, közéjük pedig elférnek “a belsőségek”.

Egészen közeli kép, amin már az egyes csavarok is látszanak.

Mivel azonban ilyen készülékeket levadászni általában nem túl egyszerű, az időközben eziránt érdeklődők számára azt találtam ki, hogy elsősorban például a saját, tönkrement készülékeiket szedném szét és keretezném be.

  

 

Választható képkeret színek: nyír, világosbarna, sötétbarna, fehér, fekete.
(Az egyes színek elérhetősége változó!)

És itt már nem kell akkor arra sem ügyelni, hogy minden makulátlan legyen, mintha az csak egy vadonatúj készülék lenne, hiszen ha a saját, szentimentális okokból fontos iPhone-unkról van szó, akkor minden egyes karc, ütődés, törés külön emlékkel bírhat, amelyek egyfajta patinát adnak az adott darabnak, így meg kell őrizni őket:

Amikor az Apple megpróbált előnyt kovácsolni a Jet Black iPhone 7 tükörfényes hátlapjának karcolódásából, egy Twitter-felhasználó kijavította a képet vicces megjegyzésekkel egyes karcokat megjelölve. Ezek a következők. Itt döntöttem el, hogy rendelek rá tokot. Itt épp megbántam a Jet Black iPhone-t. Pedig kifejezetten emlékszem arra, hogy vettem rá tokot. De legalább nem robban fel. Itt a családomon vezettem le a feszültséget, amit egy két nap után karcolódó, negyed milliós telefon gerjesztett bennem. Itt épp a feleségem közli velem telefonon, hogy az anyjához költözik egy időre a gyerekekkel. Enyhén mikrokarcos Jet Black iPhone 7 eladó.

(Jusson eszünkbe, amikor anno az Apple megpróbált előnyt kovácsolni a karcokból – majd ezt valaki kijavította. 😂)

Egy régi készülék darabokra szedése és még inkább az alkatrészek egyenkénti, a 30×40 cm-es hordozó lapra való felragasztása több órát vesz igénybe, tehát itt a költség legnagyobb része igazából a munkadíj, hiszen el kell vele szöszölni elég sokat ahhoz, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, mivel minden képet teljesen egyedileg, kézzel készítek el (illetve ugye ott van még a képkeret és a hordozó lap beszerzésének költsége is).

Egy fekete iPhone 4s bekeretezve a falon.

Az iPhone-okon túl még az iPad (és Mac) is megoldható – bár itt azért már jelentősen nagyobb méretekkel kell számolni, mert egy 9,7″-es iPad 2 csak egy 61×91 cm-es keretbe fér el:

Egy fehér iPad 2 képkeretben, íróasztal fölött a falon.

De ez nem csoda, hiszen külön hely kell az érintésérzékelő üvegnek, az LCD-nek, az alaplapnak (még ha az keskeny is), az akkumulátornak és a készülékháznak.

A bekeretezett, fehér iPad 2 közelebbről, jobb oldalról fotózva.

Egy Apple Watch viszont méreteiből adódóan akár az íróasztalon is elfér, mert egy 23×23 cm-es keret elég neki:

Egy 38mm-es, alumínium tokozású, első generációs Apple Watch képkeretben, íróasztalon.

De természetesen az iPhone-hoz és iPadhez hasonlóan falra is felakasztható, ha valakinek úgy jobban tetszik:

Egy 38mm-es, alumínium tokozású, első generációs Apple Watch képkeretben, falra akasztva.

Amennyiben szeretnéd a fentiekhez hasonló módon bekereteztetni egy régi, akár működésképtelen, megázott, összetört, de számodra bármi okból mégis fontos készülékedet, megőrizve azt a szobád falán, úgy írj nekem a [email protected] e-mail címre például keretezés tárggyal, és természetesen nem csak Apple termékek bekeretezését vállalom. 🤗

Apple Watch esetén a keretezés költsége 35.000 Ft, iPhone vagy iPod touch esetén 40.000 Ft, iPad és Mac esetén pedig 45.000 Ft-tól indul.

Eredetiség-ellenőrző

Egy elkészült kép eredetiségének ellenőrzéséhez kattints ide, majd add meg a keretben található készülék sorozatszámát vagy IMEI-számát. Ha belefutottál egy másolatba, azt jelezd felém e-mailben!

(Az összes, általam kitalált, eredeti elrendezésre vonatkozóan: ©2020-2023, Kővári Péter / Jadeye.)

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!