fbpx Skip to content

Több mint két éve írtam legutóbb cikket az AppleCare+ szolgáltatásról, ami alapjában véve sajnos nem vásárolható meg hazánkban, mert az Apple itthon valamiért nem forgalmazza, ezáltal mindenféle trükkhöz kell folyamodnunk.

AppleCare+ iPhone-hoz és iPadhez valamint Apple Watch-hoz

Egy iPhone 11 Pro már nem tartozik az olcsó készülékek közé, és egy kijelző törés, vagy adott esetben egy beázás már komoly problémát jelenthet, ami több 100.000Ft-os javítási költséget vonhat maga után. Ezt jelenleg biztosítással vagy AppleCare+-szal tudjuk megoldani, mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is. Ha szeretnél AppleCare+ kötni, akkor a Szifon.com külön díj ellenében segít aktiválni a készülékre, és később a garanciális ügyintézésben is tanácsot adhatunk! Írj nekünk!

A jogszabályoknak köszönhetően magánszemélyként, hazánkban a hivatalos 1 éves Apple garancián túl értékhatártól függően +1 vagy +2 év szavatossággal is gazdagabbak vagyunk. Ez effektíve minden eladott magyar készülékre érvényes (lenne), de sajnos a sarki GSM boltos nem valószínű, hogy betartja ezen jogszabályt, illetve ő külföldről vásárolja a telefont is. Tehát, ha hivatalos helyről vásároljuk meg, ami például lehet egy Apple Premium Reseller, vagy az Apple.hu, vagy éppen egy mobilszolgáltató, esetleg MediaMarkt, akkor az első 1 éven felül még 1 illetve 2 év szavatosságot is magunkénak tudhatunk, ami olykor jól jöhet. Természetesen a szavatosság csak magánszemélyeknek van, cégnévre vásárolt készülékre nem érvényes. A szavatosság ideje alatt szükségünk lehet az eredeti számlára is, így azt rakjuk el. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk, érdemes elolvasni: Hogyan legyen Magyarországon 2 év garanciád az Apple termékeidre, avagy mi a szavatosság?

Mac, iPhone biztosítás

Biztosítást számtalan helyen lehet kötni, írtunk is már róla, hogy hogyan történik a szervizre szoruló, biztosított készülék ügyintézése. Ez persze cégenként eltér, így most nem is térnék erre ki, érdemes mindig megkérdezni a biztosítás megkötésekor, hogy mi történik, ha leejtük, beázik, ellopják és így tovább…

Miért vásároljunk biztosítást?

Véleményem szerint ha már hivatalos forrásból veszünk iPhone-t, elfogadható árú egy 15-35.000Ft-os biztosítás azért, hogy ha leejtjük, vagy esetleg beázik a készülékünk, ne fizessük rá a gatyánkat.

Példának okáért vegyük azt, hogy egy 2 éves iPhone 8-at leejtünk, betörik a kijelzője, és valamiért nem működik az ujjlenyomat-olvasó sem. Garancia már nincs a készülékre, mert erre nem vonatkozik, ezért elmegyünk egy nem hivatalos szervizbe megcsináltatni a kijelzőt. Ott kicserélik a teljes kijelzőt, de sajnos az ujjlenyomat-olvasó továbbra sem működik, mert olyan kár érte. Ez sajnos nem javítható, és nem cserélhető. iPhone 8 esetén nagyjából 60.000Ft-ba kerül a kijelző cseréje, és ezentúl búcsút intettük az ujjlenyomat-olvasásnak is – illetve a teljes cserére való jogosultságnak is, de erről később.

Biztosított készülék esetén, mivel ujjlenyomat-olvasót itthon nem cserél vagy javít az Apple, ezért a hivatalos szervizben történő ügyintézéskor egy teljesen új iPhone 8-at kapunk, jellemzően minimális, mondjuk 25.000Ft önrészért cserébe. Vígan éljük tovább az életünket.

A fenti nyilván egy szélsőséges példa volt, de sokszor beáztatjuk a telefont, vagy éppen úgy ejtük le, hogy az alaplap is megsérül, ezek mind-mind megoldhatóak egy-egy biztosítással. Ugyan többet fizetünk a készülékért az elején, de aztán a végén jobban járhatunk.

Nyilván sokan tokban tartják, vagy éppen nincs arra keret, hogy teljes áron vásároljanak iPhone-t, így nekik a biztosítás nem is opció.

Biztosítás ár/érték?

Nyilván ahány hely, annyiféle ár is van ezeknek a biztosításoknak a megkötésére. Figyeljünk oda, hogy mit kötünk, érvényes legyen mindenre kiterjedve, illetve hogy mégis hogyan történik ez a szerviz:

A Telekomnál például többféle csomagból is választhatunk, de érdemes azt is elolvasni, hogy itt a kárt általában javítják, amely szóba a csere is beletartozik, de sajnos arról semmilyen információt nem találtunk, hogy ki vagy mi a biztosító szervizpartnere. Egyszóval körültekintőnek kell lennünk azért, de mindenesetre a biztosítás sok esetben sokkal többre kiterjed, mint az AppleCare+, lásd lopás vagy rablás és még jóval olcsóbb is!

Hány évre kössünk biztosítást?

Mindig mérjük fel, hogy hány évente cserélünk készüléket. Ha évente cserélünk, nem biztos, hogy megéri egyáltalán a biztosítás, mert egy év alatt kevesebb eséllyel tesszük tönkre (kivéve persze akkor, ha jellemzően sokszor ejtjük le és törik be a kijelző). Ha már 2 vagy 3 évre vesszük, akkor érdemes a maximumot kiválasztani, ne ezen múljon, ráadásul eladni is könnyebb egy biztosítással rendelkező készüléket.

Apple MacBook, iMac, Mac Pro, Mac mini

Manapság egyre inkább érdemes a fenti Apple termékekre is biztosítást kötni, mivel az Apple annyira elmozdult abba az irányba, hogy mindent ráépít az alaplapra, hogy már szinte szervizelhetetlenek. Egy kijelzőcsere több százezer Ft-ba kerülhet egy retinás gép esetén, így biztosítással sokkal több pénzt spórolhatunk meg, mint mondjuk egy iPhone-nál. Arról nem beszélve, hogy sokszor a biztosítás több dologra is kiterjed, mint mondjuk a garancia, lopásról meg ne is beszéljünk.

Egyszóval, ha úgy adódik, hogy új iPhone-t, vagy más Apple terméket vásárolunk hivatalos helyről, mindenképp nézzünk utána a biztosításnak, mert sokat spórolhatunk, ha később bármi gond adódna.

Apple Watch és az Apple Care+

Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján az Apple Watch Sport verzióihoz szinte kötelező az AppleCare+, mert olyannyira karcolódnak, törnek a kijelzőik, hogy arra az ember jóformán nem számít. Viszonylag olcsón meg is tudjuk úszni, és így 2 évig, ha bármi történik, akár mi hibánkból is, az Apple kicseréli az órát. Ugyanez egyébként annyira nem fontos rozsdamentesacél órákhoz, de azért fő a biztonság. Az iPhone-hoz hasonlóan megtaláljuk az Apple-támogatás alkalmazásban az óránkat és ugyanúgy aktiválhatjuk, amit a cikk további részében olvashatsz el.

AppleCare és AppleCare+ Mac és iPhone esetén

AppleCare+ iPhone, iPad, Mac számítógépekre

Kétféle AppleCare létezik jelenleg. Az egyiket AppleCare-nek a másik pedig az AppleCare+-nak hívja az Apple. A sima változat lényegében egy garancia meghosszabbítás, +2 évet kapunk Mac termékek, és +1 évet iPad esetén a hivatalos garancián felül. Tehát egy MacBook Pro esetén 3 évig lesz garanciális a készülék, egy iPad pedig 2 évig.

Az AppleCare-t egészen a hivatalos garancia lejáratáig megvásárolhatjuk. Amennyiben például a gépünket 2017 júliusában vettük, akkor ezt a fajta garancia hosszabbítást elég, ha csak 2018 júliusában vásároljuk meg. Az AppleCare-rel én már sokszor garanciáztattam 2-3 éves gépemet a normál garanciaidőn túl jelentkezett hibák miatt, és egy laptopot nem egy évre vásárolunk, ami miatt nem árt, ha van rajta plusz garancia.

Az AppleCare+, ahogy a nevében is benne van, rendelkezik egy plusz szolgáltatással is. Ez pedig az, hogy a garancia ideje alatt többször, a saját hibánkból bekövetkezett meghibásodás miatt is javítja, cseréli a készüléket az Apple, minimális összegért cserébe. Például, ha vízkár éri az iPhone-t, akkor azt a sima AppleCare nem védi meg, az garancián túli hibának minősül. Azonban ha van AppleCare+ rajta, akkor minimális összegért, 15-25.000Ft-ért az Apple kicseréli a teljes készülék egy teljesen újra. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk!

Az AppleCare+ iPhone, iPad esetén az eredeti garancia mellé plusz 1 évet ad, tehát összesen 2 évig lesz garanciális a készülékünk. Mac gépek esetén +2 évet ad, tehát azok összesen 3 évig lesznek garanciálisak.

AppleCare+ érvényesítése hazánkban

Magyarországon sajnos nem érhető el az AppleCare+ szolgáltatás, azonban külföldön vásárolt telefonokra vásárláskor aktiválhatjuk, amit később itthon is érvényesíthetünk. iPhone esetén érthető okokból felesleges beszélni a sima AppleCare-ről, ott már érdemes az AppleCare+-t választani.

Külföldön vásárolt iPhone-om van, de elfelejtettem AppleCare+-t venni!

Az Apple egy ideje már megkönnyítette az AppleCare és AppleCare+ online vásárlást. A Szifon.com csapat több tagja is évek óta vásárol a laptopjához, telefonjához is AppleCare-t, és az iPhone 11 esetén ez fokozottan ajánlott, érthető okokból.

Idén én a Telekomnál vásároltam meg az iPhone 11 Pro-mat két évvel az iPhone X után. Két éve arra is vásároltam AppleCare+-t, így kicseréltettem az Apple-nél, eladtam, majd pedig megvettem két éves részletfizetésre az iPhone 11 Pro-t. Nem mondom, hogy az iPhone X már megérett a cserére, de a kamerára is panaszkodtam, az akkumulátor is 83%-os volt, és amúgy is az iPhone 11 Pro kamerája ég és föld vele szemben. Szóval a Telekomnál kaptam egy jó üzleti lehetőséget, így belevágtam, tudtam, hogy a következő két évben nem fogok cserélni, mert azért manapság már brutális áruk van az új iPhone-oknak…

A Telekom biztosítása nekem személy szerint nem tetszik, én mindig AppleCare+ párti voltam. A kényelem nekem megér ennyi felárat – nyilván bukom azt, hogy akkor is biztosítva legyek, ha ellopják, de cserébe beviszem a törött készüléket valamelyik hivatalos szervizbe, és kapok egy újat néhány napon belül.

AppleCare+ iPhone 11 Pro

2017-ben még viszonylag egyszerű volt az AppleCare+ vásárlása, az azóta eltelt két év alatt viszont az Apple sajnos sok esetben megnehezítette, hogy ilyen terméket vásároljunk olyan országokban, ahol ők hivatalosan nem forgalmazzák. Így trükkökhöz kell folyamodnunk, ha ilyet szeretnénk. Sajnos a két éves cikkemben lévő módszer már nem működik, ezt idővel jelezték is hozzászólásban, így gondoltam, újra nekikezdek ennek folyamatnak és megnézem, mi kell ahhoz, hogy itthon is aktiváljam, ahogy látjátok is az első képet. ?

[appstore id=”1130498044″]

Először is nézzük meg, hogy benne vagyunk-e még a 60 napban. Ehhez a készülékre töltsük le az Apple Support avagy Apple-támogatás alkalmazást. Abban az első oldalon megtaláljuk felül azon készülékek listáját, amire még megköthető az AppleCare+. Ilyen lehet mondjuk egy iPhone, iPad vagy Apple Watch is.

AppleCare+ iPhone 11

Nyomjunk rá a készülékre, majd pedig kövessük az utasításokat. Először országot kell választanunk. Itt van az első olyan probléma, ahol döntést kell hoznunk és sajnos külső támogatásra, ismerősre is szükségünk lehet. Két éve még az USA-t is ki lehetett választani, most azonban már csak európai országokat lehet, például Németországot, Ausztriát, vagy éppen Angliát (USA-ban volt a legolcsóbb az AppleCare+). Fontos, hogy melyiket választjuk ki, mert ahhoz tartozó címre és bankkártyára is szükségünk van – magyar bankkártyával nem fog működni!

Nem boldogulsz? Segítünk!

Ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az órádra, telefonodra vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

Valószínűleg egy diagnosztikát kell lefuttatni távolról, ami feltérképezi a készülék jelenlegi állapotát. Megnézi, van-e rajta (szoftveresen érzékelhető) meghibásodás és így tovább. Ehhez kapni fogunk egy e-mailt, amiben rá kell nyomni a futtatásra, ha az kész, vissza kell mennünk az Apple-támogatás alkalmazásba, majd feltölteni a diagnosztika eredményét.

Amennyiben minden rendben lezajlott, már csak a fizetésre van szükség. Ehhez adjunk meg akkor a címet, amilyen országot kiválasztottuk. Ez lehet ismerős címe, de igazából teljesen mindegy, csak valós legyen. Adjunk meg egy, az adott országhoz tartózó bankkártyát. Mi ezért választottuk az Egyesült Királyságot (UK), mert a Monzo kártyánk angliai, és így az Apple is elfogadta. OTP vagy Raiffeisen kártyát például nem fogadott el, ilyenkor az alábbi hibaüzenetet kaphatjuk (lásd bal oldali kép):

Amennyiben sikerül megfelelő címet és kártyát használni, a vásárlás és aktiválás online végbemegy. Nem kell hozzá bemenni sehova, nem kell külföldön lenni, csupán az Apple-támogatás alkalmazást használni. A Monzo alapján Revolut vagy bármilyen más online bank kártyájával is működhet, de ezt nem próbáltuk – amennyiben te kipróbálod és működik, írd le hozzászólásban!

Ha az Apple-támogatás app nem dob fel számunkra semmi ilyen opciót, akkor nyissuk meg ezt az oldalt: https://mysupport.apple.com/add-coverage/producttypes.

Magyarországon vásárolt iPhone és az AppleCare+

Például ha az Apple.hu-n vásároltuk meg a telefonunkat, akkor nincs lehetőségünk biztosítani, és hivatalosan nem érhető el az AppleCare+ sem, az oldalon nem tudjuk kiválasztani vásárláskor. Lehetséges, hogy van olyan biztosító, ami bevizsgálás után biztosítja a készüléket, de ilyet mi nem ismerünk. Szóval ez egy patthelyzet.

Ilyenkor próbáljuk meg a fenti AppleCare+ aktiválást. Ha ez sikerül, onnantól nyert ügyünk van, mivel az AppleCare+-t már itthon is elfogadják a hivatalos Apple szervizek.

AppleCare+ MacBookokra

Természetesen asztali és hordozható gépre is vásárolhatunk AppleCare+-t. Mac-ek esetén ez nem 2 év, hanem 3 év védelmet jelent, és igen, kiterjed az akkumulátor problémákra is.

Természetesen az új M1-es gépekre is lehet vásárolni ilyet, ajánlott is, mert ugye ez első generációs gép, ki tudja, hogy milyen probléma lesz a közeljövőben velük.

Biztosítás vagy AppleCare+?

A biztosítás akár lopásra és rablásra is kiterjedhet, olcsóbb, és persze hazánkban kényelmesen megköthető, akár iPhone-ra is, ellenben az AppleCare+-szal. Többek között ezért is van itthon biztosítás az APR-eknél, mert nem érhető el hazánkban az AppleCare+ védelem.

A jó hír viszont, hogy most már a külföldön vagy nálunk vásárolt készülékekre is vásárolhatunk AppleCare+-t és az hazánkban érvényesíthető is. Azonban ezt érdemes már vásárláskor “rárakatni” külföldön és nem utólag. De ahogy látható, már erre is van lehetőség.

Nem boldogulsz? Segítünk!

Ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az órádra, telefonodra vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!