fbpx Skip to content

Már egy ideje terveztem ezt a cikket, mert még 2019 végén írtam arról, hogy mikor érdemes AppleCare+-t vagy biztosítást kötni, vagy adott esetben hogyan érvényesíthető a jótállás az Apple termékek esetén.

2021. január 1-től merőben megváltoznak hazánkban a jótállási feltételek, amik kihatnak az egyes Apple termékekre is. Több kérdést kaptunk már ezzel kapcsolatban, így akkor most 2020 végén, még az iPhone 12 vásárlások előtt tiszta vizet öntenénk a pohárba. Nézzük, mi változik 2021-től és miért fontos ez az Apple felhasználók, vásárlók számára.

Érdemes leszögezni, hogy ez a törvény 2021-től érvényes. Tehát, amennyiben még idén vásárolunk bármilyen terméket, arra még a mostani jótállás igaz, azonban ha átléptünk a 2021-es évbe, akkor már a cikkben leírtak lesznek érvényesek.

A garancia és a szavatosság (jótállás) nem ugyanaz. Az 1 év garanciát az Apple adja, a 2 év szavatosságot (vásárlástól számítva, 2020-ban) pedig effektíve a magyar törvények, így lesz tulajdonképpen 2 éves “garanciánk” az adott termékre, de nézzük, milyen esetekben lehet ezt érvényesíteni, és mit is jelent mindez.

1 év Apple garancia – avagy korlátozott jótállás

Az Apple minden termékére 1 év garanciát ad, ami mindenki számára logikus. Amennyiben hibás a készülék, de nem a vásárló okozott kárt a készülékben (leejtés, túlzott akkumulátor használat, stb…) garanciális ügyintézés közepette az Apple cseréli vagy a teljes készüléket, vagy pedig a hibás alkatrészt.

Az elmúlt években mondhatni az Apple elkényeztetett minket, mert sokszor egy az egyben cserélte az iPhone-unkat a cég, azonban mára már csak a kijelzőt, kamerát, vagy az akkumulátort cserélik, és egyre ritkább a teljes készülékcsere. Azt is érdemes tudni, hogy manapság már szinte mindent az Apple javít, nem pedig az itthoni hivatalos szervizpartnerek. Legtöbbször már ők is kiküldik az Apple-nek az egyes hibás termékeket, mert az Apple ezt kéri, és a cég szervizközpontjában javítják meg az adott készüléket. Ebben az esetben akár több hetes várakozás is lehet, és persze vissza is dobhatja az Apple, hogy ők nem találtak hibát benne. Szóval csak úgy, hiba nélkül bevinni az iPhone-t felesleges, bemondásra, tehát csak azért, mert mi azt mondjuk, hogy hibás, nem fogják cserélni – ilyen nem is volt és nem is lesz!

2 év szavatosság 2020-ban – ez 2021-ben megváltozik

Akár szavatosságra, akár jótállásra hivatkozik is a vevő hibás teljesítés esetén, őt a Ptk. 6:159. § (2) bekezdése rendelkezése alapján négyféle úgynevezett szavatossági jog illeti meg: a kijavítás / a kicserélés / az árleszállítás / a vételár-visszatérítési igény (úgynevezett elállás). Tehát kiemelten fontos, hogy kellékszavatossággal kapcsolatos, valamint a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termék esetén felmerülő minőségi kifogás alkalmával is ugyanez a négyféle jogosultság illeti meg a fogyasztót.

A Ptk. 6:166. §-a szerint a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet – tehát a vállalkozást – terhelik. Kivétel az az eset, ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.

Az új Ptk. főszabálya szerint a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén azonban a szavatossági idő hosszabb: a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.

Lényeges különbség van a bizonyítási kötelezettség terén a két jogintézmény között. A jótállás körében – a jótállás mindkét fajtájának teljes időtartama alatt – a jótállásra kötelezett (az eladó) csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után (tehát például a vevő általi nem rendeltetésszerű használat miatt) keletkezett.

Ezzel szemben a szavatosság körében fő szabály szerint a vásárló köteles bizonyítani „igazát”, vagyis azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben és a hibát nem a vevői rendeltetésellenes használat okozta. Szavatosságnál azonban fontos, a fogyasztói szerződésekre irányadó – és a fő szabály alól kivételt képező – szabály, miszerint a teljesítéstől számított 6 hónapon belül felismert hiba esetén vélelmezni kell (úgy kell tekinteni), hogy a hiba oka már a tejesítés időpontjában is megvolt. Ennek értelmében az első hat hónapban jelentkező kellékhiány miatti felelősség alól az eladó fél csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy az eladáskor a termék hibátlan volt, tehát a hiba oka a teljesítés után, a termék nem rendeltetésszerű használata miatt keletkezett.

Tehát a jótállás teljes időtartama és a szavatossági idő első 6 hónapja alatt egyaránt a kötelezettet (az eladót) terheli a bizonyítás, azaz csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Összegezve

Míg az Apple készülék vásárlásától kezdve 1 évig a garanciában az Apple-nek kell bizonyítania, hogy a készülék nem hibás, illetve ha hibás, akkor javítani vagy cserélnie kell, addig a második évben már nekünk kell bizonyítanunk, hogy adott hiba már a vásárláskor is jelen volt. Hogy lesz akkor ebből “2 év garanciánk”?

Itt jön képbe, hogy hol vásároltuk a készüléket. Az Apple kifejezetten utálja a szürkeimportot, tehát azokat a helyeket, ahol mondjuk ÁFA csalással vagy külföldi behozatallal próbálják olcsóbban, nagyobb haszonnal adni a termékeit. Ezekre a készülékekre valóban a fenti szavatosság érvényesül, tehát ha mi “Kis Béla GSM boltjában” vásároltuk meg az iPhone 12-t, 10.000Ft-tal olcsóbban, akkor bizony a fentiek érvényesek ránk, ott tudjuk érvényesíteni a szavatosságot is, amikor is bizony nekünk kell bizonyítani, hogy az adott hiba már a készülék vásárlásakor is jelen volt. Nyilván esélytelen.

2 év garancia avagy a szavatosság 2020 végéig, hivatalos vásárlás esetén

Amennyiben hivatalos helyről vásároljuk meg a készüléket, mondjuk Apple.hu, iSTYLE, iCentre, MediaMarkt, Telekom és így tovább, az Apple a szavatosságot garanciális időnek tekinti, tehát Magyarországon “2 év garanciát” kapunk és nem nekünk kell bizonyítanunk a fenti esetben, hanem a cég korrekten bevizsgálja, és ha hibát talál, akkor cseréli vagy az egész készüléket, vagy a hibás alkatrészt! Nyilván ez a korrekt hozzáállás, cserébe azért, hogy nem a “mutyi” helyeket választjuk vásárláskor.

  • Mindezek kizárólag magánszemély általi vásárláskor érvényesülnek, céges vásárlás esetén a szokásos 1 éves korlátozott jótállást kapjuk meg, avagy népszerűbb nevén a garanciát. ?
  • Azt is érdemes még észben tartani, hogy a vásárlást igazoló számlát ugyan az első évben nem szokta kérni az Apple, csak egyes esetekben, a második évben már sokszor szükséges, tehát mindenképpen legyen meg!
  • Jogilag a szavatosságot a vásárlás helyén tudjuk érvényesíteni, de az Apple jelenleg engedélyezte a szervizpartnereknek, hogy a hivatalos helyről vásárolt készülékeket ők is befogadják és szervizeljék. Természetesen ez nem mindig és minden esetben érvényesül, lehetséges, hogy tényleg a vásárlás helyére kell elvinnünk a szervizelni kívánt készüléket!

Honnan tudhatjuk, hogy egy bolt hivatalos helynek minősül?

Természetesen a ráutaló jeleken felül még érdemes tudni, hogy a magyar hivatalos nagykereskedő az Apcom, tehát ha az adott cég onnan vásárol, és utána pedig mi az adott cégtől vesszük meg számlával, akkor érvényes ránk a fenti 2 éves garancia, még ha nem is tartozik a fenti listába. Ezen a linken láthatjuk a viszonteladókat, partnereket. ☝?

Mi történik 2021. január 1-jével?

2021. január 1-jétől az alábbiak szerint változik a kötelező jótállás:

  • 10 és 100 ezer Ft között: marad az 1 év kötelező jótállás.
  • 100 és 250 ezer Ft között: 2 év kötelező jótállás lesz.
  • 250 ezer Ft fölött: 3 év kötelező jótállás lesz.

További, a vásárlóknak kedvező változás az is, hogy a jövőben az igényérvényesítéshez:

  • az eladó nem követelheti meg, hogy a vásárló az eredeti csomagolást megőrizze;
  • valamint 2021-től a kijavítás iránti igény már nemcsak a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál érvényesíthető, hanem a vállalkozás székhelyén, bármely telephelyén vagy fióktelepén is, így a vállalkozás feladata lesz gondoskodni arról, hogy a termék ezek bármelyikéből eljusson a szervizbe.

Ha a kijavítás/kicserélés időtartama meghaladja a 15 napot, akkor a vállalkozás köteles tájékoztatni a fogyasztót ennek várható időtartamáról. Ez a tájékoztatás a fogyasztó előzetes hozzájárulása esetén elektronikus úton, vagy a fogyasztó általi átvétel igazolására alkalmas más módon történhet meg. A cserére, visszafizetésre 8 napon belül sort kell keríteni.

Ez lényegében azt jelenti, hogy ha 2021-ben vásárolunk egy iPhone SE-t, akkor mivel annak az ára jelenleg 250.000Ft alatt van, ezért a szokásos 2 éves szavatosságot, jótállást kapjuk, tehát nem változnak a garanciális feltételeink ebből a szempontból.

Azonban egy iPhone 11 Pro, vagy iPhone 12 vásárlás esetén 2021-ben már 3 év garanciát ad majd az Apple, pontosabban 1 év garancia és emellett párhuzamosan 3 év jótállást, ami a fentiek alapján 3 év garanciát jelent. Ez rendkívül pozitív hír, mert manapság már nem évente cserélgetjük a készülékeinket, inkább 2-3, vagy akár több évig használjuk azokat.

Természetesen a fentiek továbbra is kizárólag hivatalos vásárlás esetén érvényesek, tehát a “3 év garanciát” az Apple-től csak olyan esetben kapjuk meg, ha hivatalos helyről vásároltuk.

Ha viszont “Kis Béla GSM boltjában” vásároltuk meg a készüléket, akkor vételártól függően ott is érvényes ránk a 3 év jótállás, de ebben az esetben nem fordulhatunk az Apple-höz garanciális ügyintézéssel, hanem a GSM boltba kell bevinnünk, és náluk kell érvényesíteni a problémánkat.

Bővebben a 2021-es jogszabály változásokról érdemes elolvasni a 24.hu cikkét, de a Google is rengeteg különböző találod ad erre.

Külföldről vásárolt termék garanciája és szavatossága

Természetesen az adott országban az ott meglévő jogszabályoknak megfelelően érvényes a garancia és szavatosság is. Azonban a hivatalos, 1 éves garancián felül hazánkban nem tudjuk érvényesíteni a külföldi jogszabályok adta lehetőségeket, tehát ha mondjuk az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban vettük a készüléket, itthon marad az 1 év. Teljesen logikus.

Nem garanciális a készülék Magyarországon, pedig 1 éven belül lett vásárolva, külföldön?

Van még egy apróság, amivel számolni kell, de csak egyes esetekben. Ilyenek azok a készülékek, amelyeket külföldön forgalmaz az Apple, de itthon nem, mint például a HomePod. Ezeket itthon nem tudjuk garanciális ügyintézés alá vonni, mert itthon nem kaphatóak hivatalosan. Sajnos ezekkel külföldre kell utaznunk, olyan országba, ahol az Apple forgalmazza őket, ha problémánk van velük.

AppleCare és AppleCare+ Mac, iPhone, iPad és Apple Watch esetén

AppleCare+ iPhone, iPad, Mac számítógépekre

Jelenleg kétféle AppleCare létezik. Az egyiket AppleCare-nek, a másik pedig az AppleCare+-nak hívjuk. A sima változat lényegében egy garancia meghosszabbítás, +2 évet kapunk Mac termékek, és +1 évet iPad esetén a hivatalos garancián felül. Tehát egy MacBook Pro esetén 3 évig lesz garanciális a készülék, egy iPad pedig 2 évig.

Az AppleCare-t egészen a hivatalos garancia lejáratáig megvásárolhatjuk. Amennyiben például a gépünket 2017 júliusában vettük, akkor ezt a fajta garancia hosszabbítást elég, ha csak 2018 júliusában vásároljuk meg. Az AppleCare-rel én már sokszor garanciáztattam 2-3 éves gépemet, azért egy laptopot nem egy évre vásárolunk, és nem árt, ha van rajta plusz garancia.

AppleCare+ iPhone 11

Az AppleCare+, ahogy a nevében is benne van, rendelkezik egy plusz szolgáltatással is. Ez pedig az, hogy a garancia ideje alatt kétszer, a saját hibánkból elkövetett meghibásodás miatt is javítja, cseréli a készüléket az Apple, minimális összegért cserébe. Például, ha vízkár éri az iPhone-t, akkor azt a sima AppleCare nem védi meg, az garancián túli hibának minősül. Azonban, ha van AppleCare+-unk, akkor minimális összegért, 15-25.000Ft-ért az Apple kicseréli a teljes készülék egy teljesen újra. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk.

Az AppleCare+ iPhone, iPad esetén az eredeti garancia mellé plusz 1 évet ad, tehát összesen 2 évig lesz garanciális a készülékünk. Mac gépek esetén +2 évet ad, tehát azok összesen 3 évig lesznek garanciálisak.

Sajnos Magyarországon hivatalosan sem AppleCare, sem AppleCare+ nem vásárolható iPhone-ra, illetve Apple Watch-ra, de ebben a cikkben leírtak továbbra is működnek 2020 végén: AppleCare+ vásárlása hazánkban az iPhone-hoz, iPadhez vagy Apple Watch-hoz!

AppleCare+

Szinte minden évben megemlítem, hogy az Apple Watch órákhoz, főleg a sport változatokhoz mennyire fontos az AppleCare+ védelem. Az Apple Watch-hoz például közel 35.000Ft ez a védelem, és hazánkban az Apple évente kétszer (2 évig) cseréli az órát, még akkor is, ha az a saját hibánkból bekövetkező dolog, például összetörtük, illetve ha az óra bármilyen okból hibás lenne.

Ez lényegében előrevetíti azt is, hogy nem kell a fóliákkal és tokokkal szenvedni, mivel ha odacsapjuk az órát, akkor csak bevisszük az Apple-höz és elbírálás után kapunk egy cserét. Erről egy részletes cikket itt írtam, de ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az órádra, telefonodra vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg! Természetesen nem csak Apple Watch, hanem iPhone esetén is tudunk segíteni az aktiválásban.

AppleCare, vagy AppleCare+ vagy jótállás?

Sokan azt gondolják, hogy végre, a fentiekkel 2021-ben már nem szükséges AppleCare-t vásárolni a jótállás mellett, mert hát amúgy is 3 év garanciát kapunk. Ez alapjában véve nem hibás feltételezés, mivel valóban az AppleCare +2 év garanciát adott volna, mondjuk egy asztali vagy hordozható Mac esetén, tehát ezt tényleg megspórolják nekünk a 2021-es jogszabályi változások. Igaz, Mac gépekre jóformán alig vásárolnak már AppleCare-t az emberek, mert egyrészt nem tudnak róla, másrészt pedig picit feleslegessé is vált, mivel az Apple a legtöbb hibát már típushibának könyveli el, tehát amúgy is cseréli, mondjuk a beragadt billentyűzet hibát, nem kell hozzá sem garancia, sem jótállás, csupán bevinni a gépet.

AppleCare+ iPhone-hoz és iPadhez valamint Apple Watch-hoz

iPhone-ra és iPadre, és Apple Watch-ra pedig már inkább AppleCare+-t vásárol az ember, mivel akkor a saját hibánkból történt balesetek esetén is “garanciáztathatjuk” a készüléket, tehát ha leejtjük az iPhone 12-t, amihez vettünk korábban AppleCare+-t, akkor az Apple kicseréli a kijelzőt vagy adott esetben az egész készüléket, és nem kell 150.000-200.000Ft-ot fizetünk csak a kijelző cseréért, és itt akkor még a teljes készülékről nem is beszéltünk, ha mondjuk áthajtottunk rajta az autónkkal, mert mondjuk kicsúszott a zsebünkből beszálláskor.

Természetesen a jótállás, ami 2021-ben 3 év lesz egy iPhone 12-re, nem vonatkozik a saját hibánkból történt balesetekre, tehát az AppleCare+ továbbra is egy fontos opció lehet azoknak, akik tok, fólia nélkül szeretnék használni a több százezer forintos készüléküket, vagy csak többször ejtették már le korábban, és fizettek a javításokért.

Konklúzió

2021-ben sok szempontból hosszabb garanciával rendelkeznek majd a készülékeink, amik a hivatalos vásárlások esetén rengeteget segítenek majd hosszabb távon, tehát az üdvözlendő. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a saját hibánkból bekövetkezett károkra kizárólag az AppleCare+ ad “garanciát”, tehát érdemes elgondolkozni, hogy ezt a kis összeget is belekalkuláljuk az vásárláskor az árba, abban az esetben, ha új készüléket veszünk.

Remélem ismét tiszta vizet önthettem a pohárba és ismét segíthettünk nektek egy általános kérdés megválaszolásában.

Nem volt rajta AppleCare+ és túl drága lenne megjavíttatni? Kereteztesd be!

Ha már csak porfogó az adott készüléked, adj neki új életet: kereteztesd be, és akaszd ki dekorációként a falra!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Média markt és az euronics nem is hivatalos eladó? :flushed:

  2. De igen, legalábbis én úgy tudom :slight_smile: Nincs az apcom listáján?

  3. Huh… ez a cikk nagyon sok pontatlanságot tartalmaz.
    Olyan hogy garancia, nem létezik, legalábbis jogilag. Jótállás van és szavatosság, aminek a fogalmát végig kevered a cikkben.

  4. Cèges vàsàrlàsnàl marad az 1 èv?

  5. Erre vonatkozoan nem lattam valtozas.

    @Zakika_123 kerlek ird le min kellene javitani hogyan lenne jobb a cikk, barmilyen segitseget szivesen veszunk!

  6. AppleCare, Care±t akkor is lehet intézni ha “Kis Béla GSM boltjában” vásárolta az illető a készüléket?

  7. Hááát, mivel Kis Béla lehet külföldön vette és hozta be, az Apple-nél valószínű, hogy az szerepel eredeti értékesítési dátumnak. De ellenőrizni tudod a csomagoláson szereplő sorozatszámmal.

  8. Termeszetesen igen, lenyegtelen honnan van, az aktivalasrol szamitott 60 napon belul tudod intezni :slight_smile:

  9. Ezt az aktiválást, hogy érted, mert nekem az szerepel az Apple Care+ ÁSZF-be, hogy az eredeti vásárlási dátumtól számítva 60 nap.

  10. Talán azt beleírhatnád, hogy 60 nap van Apple Care+ vásárlásra, de ha ezen az időn belül javítani kell a készüléket akkor buktad a lehetőséget, hogy megvegyed a Care±t.

  11. Jó kis összefoglaló, de szerintem nem teljesen helyes.
    Az, hogy az Apple ad egy év korlátozott jótállást, tiszta. Ugyanakkor az alapeset jelenlegi szabályzás szerint, hogy a fogyasztói szerződés során az egy év kötelező jótállás a kereskedőt terheli, ugyanis szerződés a kereskedő és a fogyasztó között jön létre. Tehát a Kis Béla GSM boltban vásárolt telefon jótállása a Kis Béla GSM-et terheli, és a vevőnek semmi köze ahhoz, hogy a Kis Béla GSM hogy oldja meg a javítást, vagy akár a cserét. Ha utóbbit úgy, hogy vesz - szintén szürke importból - egy másikat, és azt adja oda, akkor úgy. Persze egy Kis Béla GMS bolttal szemben nehéz a jogainkat érvényesíteni.
    Szerintem nem helyesen van az sem írva, hogy az elromlott készüléket a jótállási jegyen feltüntetett helyre kell vinni, és ez változik. Most is lehet a kereskedőnek visszavinni, és az ő kötelessége a javíttatás intézése (vevő szempontjából irreleváns, hogy hol). Igaz, néha - általában mindig - gyorsabb egyből a szervizbe vinni, viszont cseréről nem a szervizzel kell egyeztetni, tehát, hogy jó e kihagyni a kereskedőt… helyzete válogatja.

  12. Ezt elfogadom, de mondjuk nyáron megveszed a készüléket karácsonyra, akkor bukod az AppleCare±t? :slight_smile: Nem. Ezért az aktiválás a mérvadó, mert ugyan az Apple.hu-n lévő készülék vásárlási dátuma helyesen belekerül az adatbázisba, Kis Béla GSM boltjában hónapokig állhat a készlet és nem is fér hozzá semmilyen adatbázishoz. Tehát az aktiválás számít sok esetben.

    A 60 napos javítás jogos, erről egyébként nem tudtam, hogy ha javítani kell, akkor bukod az AppleCare+ vásárlásra való jogot. De mielőtt elvinnéd javítani vedd meg az AppleCare+ -t. :smiley:

  13. Teljesen igazad van, de te is tudod, hogy Kis Béla GSM boltja fogja, és a hibás alkatrészt 3 éven belül Kis Józsi szervizébe fogja cseréltetni, ami nyilván nem lesz eredeti alkatrész :frowning: Sajnos ez az általános eljárás.

  14. Na de Kis Béla is megveszi valamilyen Apple kereskedötől és akkkor nem az számít vásárlási dátumnak?
    Nekem volt olyan az X-el, hogy később akartam megvenni rá aztán a kibontás után 5 perccel le is esett és össze is tört, aztán be Apple Store és ott szerencsére nagyon rendes eladók voltak és megcsináltak rá az Apple Care±t és szerencsétlenül ott helyben le is esett a telefon :blush:

  15. Kis Bela pont nem hivatalos helyrol veszi, ugye ezt nevezzuk szurkeimportnak. Valahonnan veszi de az nem hivatalos. Legalabbis nem hazankban. Ertem a kerdet, jo kerdes a valasz :slight_smile: Az aktivalas szamit ennyi.

  16. Nem értem a gondolatmenetet, illetve az összefüggést.
    Ha én megveszem (bárhonnan) a bontatlan iPhone készülékemet, majd sikeresen beaktiválom, onnantól mi közöm van az áfához, (Meg az Apple-nek is) hiszen az nem az övé. “Általános forgalmi adó”
    Miért a vásárlóra van hárítva a Kiss Béla GSM lehetséges trükközése.

    Vagy korlátozza az Apple, az egyéb beszerzési helyek listáját, hogy ne is lehessen beaktiválni, ha nem kerül a rendszerbe rögtön a vásárlás. Vagy ha engedélyezi, akkor ne a vásárló legyen a felelős, olyan feltételek teljesülése miatt, amihez egyébként nincs semmilyen módon rálátása.

    • Megveszem a készüléket, egy kereskedői engedéllyel rendelkező üzletben.
    • Bontatlan, sérülésmentes.
    • Beaktiválom, a rendszer le is ellenőrzi rögtön többek között azt is, hogy nincs lopott telefonként nyilvántartva.
    • Használom.
    • Elromlik.
    • Beviszem az Apple szervizbe, szintén le ellenőrzik, hogy nem tiltott, lopott, és egyébb bűncselekményből származik.
    • Befogadja a készüléket javításra. (Vagyis megfelelt a garanciális feltételeknek. (Nincs sérülés, nincs beázás, stb…
    • Majd megtagadja a garanciális javítást, mert azt feltételezi, hogy a Kiss Béla GSM, lehet, hogy trükközni fog az áfával, ami nem feltétele az általános garanciális feltételeknek.

    Én ezt inkább kibúvónak érzem a javítás felelősége alól…

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple 1 éves, korlátozott jótállása nem jelent minden esetben automatikus garanciális javítást, ahogyan az sem, hogy átvették a készülékedet. amikor leadod, tájékoztatni fognak róla, hogy az Apple bevizsgálja majd a készüléket, és ők döntik el, hogy engedélyezik-e a javítást vagy sem.

    az Apple ezzel való vacakolása egyébként valószínűleg azoknak köszönhető, akik üzletszerűen csalnak ezzel. csak nézz szét az interneten, apróhirdetéses oldalakon, facebook csoportokban: több olyan hirdetést lehet találni hazánkban is, amelyek esetén a hirdető alapvetően nem garanciális készülékeket cseréltet ki adott díjért cserébe, ami nyilván nem a fizetésköteles készülékcsere ára lesz, hanem annak töredéke.

    amennyiben elutasították a garanciális igényedet, miközben bizonyítani tudod, hogy nem te hibáztál, akkor érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.

    az adott eladó eleve egy hivatalos beszerzési helyen veszi meg a készüléket, de ezt egy másik országban teszi, visszaigényli az ÁFÁ-t az adott országban vagy eleve ÁFA-mentesen veszi, majd itthon továbbértékesíti. a készülék eredeti forrása ettől még ugyanúgy egy hivatalos beszerzési hely marad.

  18. Avatar for atirag atirag says:

    Tehát ha veszek egy iPhone 12-es készüléket és kötök apple care±t akkor nem kell fóliát használnom?:slight_smile:
    A céges vásárlás szörnyű ebben az országban(persze ne tudom egyéb országokban hogyan működik).
    Miért nem jár egyforma jótállás mint a magánszemélynek. És ez igaz mindenre. Mosógép tv stb. Sőt ha neten vásárolsz akkor az 14 napos elállási jogomtól is megfosztanak mert cégre vásároltam.
    Érdekes szabályozás.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom azért, mert magánszemélyként kifizeted az ÁFÁ-t, cégként meg azt adott esetben visszaigényelheted és a készülék árát is elszámolhatod költségként.

  20. Sziasztok, a kérdésem, hogy ha egy Apple Watchra veszek Apple Care+ -t, és beadom cserére, akkor az önrész összege, hogyan alakul? Van erről infótók? Ha UK Apple Care+ -t vettem, akkor 49 GBP, ha német akkor 65 EUR, ha USA akkor 69 USD? Ezeket az összegeket találtam a régiós apple oldalakon. Köszi a választ!

  21. Avatar for atirag atirag says:

    Ettől még a termék ugyan az. És anyagilag jobban járok vagy nem annak nem kellene ilyen szinten számítania.

  22. Valószínűleg az is benne van, hogy egy cég sokkal többet és intenzívebben használja a terméket sőt nagyon valószínű, hogy pénzt is keres vele. Ezért is részesíti a törvény a privát felhasználókat előnyben.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja egy cég többet telefonál mint amennyit a mai fiatalok nyomják a teló fő fogyasztóját a kijelzőt és ha a 20 éves megveszi magának akkor él a normál gari, ha egy cég veszi az alkalmazottainak akkor meg nem, pedig simán a fiataloknál az akku hamarabb éri majd el a meghatározott töltés számot mint a céges alkalmazottaknál többnyire. Azaz tovább is fog kitartani jobb állapotban általában. Igen ez ebben a formában kicsit visszásan hangzik nem? Főként ha adott cégnél simán a normál kapcsolattartáshoz kellenek a telefonok, csak pl a biztonságot részesítik előnyben és azért vesznek iphone-okat mindenkinek. sok a feltételezés ezekben a törvényekben és szabályokban ahogy látom.

  24. Itt nem csak telefonokról van szó, hanem minden termékről.

  25. Altalaban a meretezes es az igenybevetel miatt mas a ceges es nem ceges eszkozok kozott a kulonbseg.

    Sose felejtem el, felesegem elozo munkahelyen a lakossagi, osztaly szinten hasznalt kapszulas kavefozo kb. havonta elromlott. A vegen mar a fonok tajtekzott, hogy mi ez a szar. Aztan kisfelegesem mondta, hogy egy 30 ezres kavefozotol ne varjuk mar el, hogy napi 100 kavet lefozzon a kovetkezo 3 evben. Az uzleti gepek nem veletlen kerulnek 3-500 ezer forintba. Nem esett le a fonoknek a tantusz.

    Persze ez egy mobiltelefonra nem jo pelda, de a fokozott igenybevetel, a napi tobbszori toltes, mechanikus behatasok, a tobb felhasznaloi let azert igen.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Persze vágom a miértjét, csak sok esetben nem a cégeknél használják agyon a műszaki cikkeket. Ok egy kávéfőzőt nem vehet olyant mint otthonra, kivéve ha ott is fokozott az igénybevétel, vagy tartósat akar venni az ember. Azért hoztam fel példának pont az okostelókat, mert látom ahogy a mai fiatlok, de más az idősebb korosztály is állandóan kézben tolja a közösségit, na ennél aki folyamatosan telefonál sem meríti gyorsabban és vágja haza az akkut. De biztosan lennének még példák amikor ilyen a szitu. Persze a mosoda ne vegyen home gépet, oda ipari kell, de ha egy kft vesz egy home gépet mert vannak dolgaik amiket kimosnának, vagy pl mosogató gépet akkor nem hiszem hogy normális ez a megkülönböztetés, mivel nem fogják feltétlenül jobban használni mint egy háztartásban ahol él 4-5 fő és van 3 gyerek.

  27. Egy törvényt nem lehet úgy meghozni, hogy ha ezt veszed 1 év, ha másikat veszed 2 év. Hanem aki veszi azt tudják megkülönböztetni és úgy, hogy privát vagy céges. Azon belül a cégeket se tudják megkülönbeztetni, hogy milyen célra használja fel. Azért a cégek nagyobb részénél a telefonok is igénybe vannak véve sokkal jobban és az akkor is egy munkaeszköz amivel a cég pénzt keres, ha nem is direkt de valami úton módon mégis. De szerintem ez teljesen rendben is van.

  28. A másik, hogy az Apple nem tesz különbséget privát és céges vásárlás közt garancia terén. De viszont céges vásárlóként új készülékre nem, de kiegészítőkre 10-20 % közt szoktak kedvezményt adni. Sőt új Watch-nál is adnak a szíj árából. Az meg, hogy az állam különbséget tesz az teljesen normális, egy magánszemélyt aki ráadásul drágábban is veszi meg a terméket védjenek is jobban jogilag mint egy céget.

  29. Jelenleg érintett vagyok, pont benne vagyok egy szervizelési problémába.

    Van több iPhone készülékem is. Az egyik egy iPhone XS. 23 hónapos volt mikor leadtam javításra, az egyik hivatalos (Almárium Pro) partner szervizükbe.
    Egy akkumulátor cserét, és egy kamera JAVÍTÁST szerettem volna. Ez később fontos lesz. (A kamerának minden szögben fókuszálási problémái voltak)
    Egy hét múlva értesítettek, hogy elkészült a készülék, mehetek érte.
    Az akkut kicserélték. A kamara javítást is elvégezték. Kicserélték. (59.800 Ft kértek)
    A telefont teljesen lemerült állapotban kaptam vissza. Haza érve (miután sikerült bekapcsolnom) vettem észre, hogy valamivel jobb lett a kamera, de nem lett tökéletes.
    Azt mondták vigyem vissza, hiszen a beépített alkatrészre 60 nap garancia jár, ezért természetesen újra neki látnak, most már garancia keretein belül.
    Majd felhívtak, (2 hét) hogy kicserélték egy újabb második kamerát is. De nem lett tökéletes. Szintén javult, de így nem tekinthető befejezettnek a javítás.
    Nem tudják mi kehet a baj.
    Elküldték az APPLE-nek, további vizsgálatra.
    Az APPLE felajánlotta, hogy kicserélik a készüléket, ha a vásárlást igazoló, blokkot (sajtcetlit) el tudom küldeni. Most már kénytelen voltam venni egy másik iPhone-t, mert több hetet nem tudok nélkülözni telefon nélkül.

    Most egy pár napja hajkurászom, hogy éppen azt a készüléket két évvel ezelőtt hol vehettem? Hogy esetleg, egy másolatot tudjanak adni a vásárlás tényéről.
    Na ezért érdekes nálam ez a Kiss Béla GSM bolt.
    Volt már garanciás, és garancián túli javításom, több is. De még számlát egyszer sem kértek tőlem. Ezért sem tartottam fontosnak megtartani.

    Ezért érzem, hogy a kibúvót keresik jelen esetben is, a javítást illetően. Mivel csak úgy tudnák javítani, ha cserélik a készüléket.

    Most ott tartok, hogy se pénzem, se telefonom, az APPLE meg blokkot (sajtcetlit) akar bekérni.

    .

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az 1 éven túl az Apple kérheti az eredeti számlát annak ellenőrzésére, hogy vonatkozik-e a készülékre a helyi fogyasztóvédelmi törvények alapján a szavatosság, vagy sem. ez korábban is így volt. az furcsa, hogy csak 60 napot említettek garanciára a kicserélt alkatrészekre, mert 90 nap szokott lenni, függetlenül attól, hogy fizetős javítás volt-e, vagy ingyenes.

  31. Azért a vásárlást igazoló blokk a minimum amit elteszel főleg egy ilyen drága készüléknél. Hisz az mindig is kellett mindenhol a garancia miatt. Sokszor a blokk a garanciajegy egyben.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Ez teljesen igaz és kell is, mert bármit is vesz az ember ami működik, min 6 hónap gari jár rá. Én pl a gyerek játékoknál tanultam meg, hogy igen sokat lehet spórolni ha eltszi az ember akár a tesco-s blokkot róla, volt amit többször is cseréltek, mert elromlott normális használat közben, blokk nélkül ez több 10e forintot emésztett volna fel, így a végén másik játék lett, megunta a fiam hogy mindig rossz. :grinning:
    Szóval ha a dobozát nem is mindenki, de a számlát még ha sajtcetli is el kell tenni mindennek ami elromolhat. Még használtak vétele esetében is szoktam kérni ha van az eredeti szla-t (hardverapró, vatera, jófogás), sosem tudni mire lehet jó 1x.

  33. De ezekre az ipari gépekre a gyártó ad rendes, a törvényeket jóval meghaladó jótállást az ipari felhasználásra méretezve.
    Az egy hónap alatt beszaró 30 ezres kávéfőzőre napi 100 kávénál a gyártó mondhatja, hogy nem rendeltetésszerű használat. Az 500 ezresnél nem fogja ezt mondani, mert az erre van méretezve és mondjuk 3 évig él rá a gari.

    A törveny előtt csak azért van különbség, mert egyrészt az áfát visszaigényli a cég, másrészt pár év alatt szépen el lehet számolni költségként az eszközöket. Anyagilag egy cégnek sokkal jobban megéri.

  34. Itt a számlával téged akarnak védeni, hogy igazold, hogy Magyarországon vetted, mivel a rendszerükben látják, hogy az nem a magyar piacra lett eladva részükről. Egy hivatalos viszonteladónál vett készülék esetén tapasztalatom szerint nem foglalkoznak ilyennel.

    A számla beszerzése valószínűleg nehéz lesz, azon túl, hogy rendes számla sosem létezett erről, mert Kiss Béla GSM bolt az elmúlt évben kétszer cégnevet váltott, és akitől vetted, már rég felszámolás alatt van.

  35. Nem tudom, lehet ez a része már hülyeség, de szerintem a számlát/sajtcetli blokkot már csak egy esetleges betörés miatt is érdemes eltenni mindenről, hogy a biztosító felé lehessen igazolni, hogy mit loptak el. Jó telefon azért általában az embernél van amikor nincs otthon és betörnek, de pl egy iPad vagy MacBook már nem biztos. (Csak azért említem ezeket, hogy maradjunk az Apple termékeknél.) Ennek persze már nincs köze az AppleCare±hoz, csak ha már előjöttek itt a sajtcetli igazolások gondoltam bedobom, hogy ilyen eset miatt is jó, ha meg vannak ezek.

  36. Szia! Jelenleg ez nálunk 0Ft, mert nincs hivatalosan AppleCare+ vásárlás + ezért a javítás sem kerül külön költségbe. Ne kérdezd miért, szerencsések vagyunk.

  37. Évente 2x (2 évig) kicseréltetheted a készüléket. Nyilván karcos kijelzőre nem fogják cserélni, mert “működésben nem befolyásoló probléma”, de csúnyán mondva, bármikor átmehetsz rajta kocsival.

  38. Amúgy, ha nem Store-ba megyek, hanem felhívom a Supportot akkor Watch-nál nem kell fizetni, vagyis eddig 4szer cseréltettem órát és csak blokkolnak a kártyán egy összeget amit rögtön visszakapsz mikor beérkezik a defektes készülék.

  39. Avatar for novisz novisz says:

    Köszi a cikket, tök jó lett!
    Jó lenne egy olyan cikk is, amiben összehasonlítjátok az AppleCare±t és a jelenleg köthető egyéb készülékbiztosításokat (szolgáltatói, kiegészítő, magyar, külföldi, Revolut)
    Illetve, melyiknél lehet lopásra is biztosítást kötni.
    Köszi még 1szer

  40. Van ilyen :slight_smile: bár régi a cikk. Sajnos nincs tapasztalat sem revoluttal, sem más biztosítással. Illetve korábban volt tapasztalat iSTYLE biztosítással, ami nem volt rossz egyébként. Lényegében a biztosítás jobb deal, mert rablásra is lopásra is elérhető, míg az AppleCare+ nem terjed erre ki. Ettől függetlenül a biztosítóval elintézni egy üvegcserét sokkal kényelmetlenebb, mint az AppleCare±nál, amikor csak kicseréli az Apple.

  41. Azta, ez elég jól hangzik ebben a formában! És ez csak a watch esetében 0 Ft vagy iPhone-ra is ez vontakozik? Mert a cikkben mintha azt olvasnám, hogy minimális összegért 15-25.000 Ft lehet kicseréltetni. A másik pedig, hogy nem is kell akkor bevinni a hivatalos szervízbe, elég felhívni őket telefonon, küldenek futárt és ha beérkezett hozzájuk akkor küldik az új watchot/iPhonet?

  42. Avatar for atirag atirag says:

    Ezeket értem, de még mindig ott van ahogy pont ugyan arról a termékről beszélünk. Mi köze hozzá, hogy én le tudom írni nem tudom hány darabot veszek stb. A termék használatában ugyan azt csinálom. Telefonálok netezek fotózok. Vagy ha van egy limit akkor azt olvassa ki a használatból. És még mindig ott van, hogy ez magyar sajátosság vagy mindenhol így van. De ez már ne ide tartozik.

  43. Cégként, hivatalos forrásból vásárolva, tehát szokásosan appleről vagy icentre, telekom. Az esetben is 3 év lesz a garancia 2021 januártól 250k feletti termékeknél?
    vagy ez csak magánszemélyként vásárolt cikkeknél érvényes?

  44. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    csak magánszemély. a cég nem minősül fogyasztónak.

  45. Avatar for Olajos Olajos says:

    Nagyon hasznos cikk, köszönjük!

    A nem jogászok számára - ahogy a cikk is írja:
    jótállás = “garancia” ez mindig jobb;

    (kellék)szavatosság: nekünk kell bizonyítani, hogy nem vásárlás (átvétel) utáni a probléma oka.
    Ez utóbbi azonban nem feltétlenül sokkal nehezebb, ez esetben elegendő valószínűsíteni, hogy hibás a telefon és az nem külső behatás pl. leejtés következménye.
    A jótállás szinte mindenkit kötelez a kereskedelmi forgalomban, a szavatosság pedig mindenkit, kivéve, ha kizárja.

    Ezt is a gyakorlat dönti el, a probléma az, hogy ha nem akarják teljesíteni, ekkora értéknél szinte lehetetlen kikényszeríteni, mert költséges a per, ha per lesz belőle. Itt az eladók egy része a kifárasztásra játszik.

    Azt azonban tudni kell, hogy jótállás sem automatikus cserekötelezettséget jelent, legfeljebb, ha szívességből az eladó egyből kicseréli, a szavatossági jogok érvényesítési sorrendje a cikkben írottak szerint van.

    Ennek ellenére javaslom mindig a cserét kérni, mert akkor a jótállás, szavatosság ideje újraindul az egész árura, ha csak javítás, a javított rész tekintetében.

    A 2021-es változtatások üdvözlendők.

    Ha megtehetitek, apple care + legyen, nyilván a saját hibás esetek miatt.

    Jogilag az apple care + nem tiszta “jótállás” hanem plusz szolgáltatások vállalása bizonyos esetekre és feltételek mellett. Az általános, jogszabályi jótállásról nem kell külön megállapodni, és fizetni sem kell érte, de többet lehet vállalni.

  46. Te jogasz vagy ugye? :joy: Rossz szandek nelkul kerdezem.

  47. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ha jól értelmezem, az apple jogsértést követ el amikor pl kicseréli az eszközt, mert neki az 1xűbb és csak 90napot ad rá garit az új bontatlan darabra?

  48. Avatar for Olajos Olajos says:

    Jó kérdés:
    Ptk. 6:163.
    (…)
    5) A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.
    6:173. szakasz
    (…)

    (2) A jótállási igény érvényesítésére egyebekben a kellékszavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

  49. Avatar for Olajos Olajos says:

    Ördögöd van :grinning:
    Jó volt a cikk, de lett némi zavar az erőben, gondoltam segítek…

  50. és ha a te nevedre veszi meg, akkor bírja? :slight_smile: nem, de visszaviheted…

  51. Egy kérdés, ha szürkeimport macbookot veszek, aminek azért van előnye lássuk be, egyrészt első körben olcsóbb, viszont jan 1 után ilyen vásárlással bukjuk a törvényi 3 év garanciát.

    De, erre a készülékre tudunk venni az Apple hivatalos oldalán AppleCare±t, néhány kattintással és egy bankkártyával, trükközés nélkül, azonnal aktiválódik.

    Ilyen esetben az AppleCare+ csomag látható, mint megvásárolható kiterjesztés, ilyet már csináltam. Mi van akkor, ha letelik a 60 nap, utána már az AppleCare+ eltűnik és ugyanott, helyette, már csak a sima AppleCare fog látszódni?

    Még egy dolgot nem bírok kideríteni. Mennyi az annyi? Van árkülönbség az AppleCare és AppleCare+ között? Vagyis, ha letelt a 60 nap akkor a sima AppleCare olcsóbb lesz valamivel?

  52. Avatar for Czo Czo says:

    Nem tudsz trukkozes nelkul AppleCare+ -t vasarolni, mert az elvileg szamunkra nem elerheto (a kulfoldi cimmel rendelkezo bankkartya peldaul trukkozesnek szamit). Szamunkra csak sima AC erheto el a gepekre. Ahol elerheto az AppleCare+, ott ugyonarra a keszulektipusra nem tudsz sima AppleCare -t vasarolni.

  53. Igen, azt már csináltam, csak arra voltam kiváncsi, hogy ha letelik a 60 nap az AppleCare+ megvásárlására, akkor mi van? Akkor még mindig lehet aktiválni AppleCare-t, vagy akkor bukó?

    A trükközést úgy értettem, hogy viszonylag egyszerű eset az, ha a sorozatszámot bírod, kidobja hogy vehetsz AppleCare±t, kattintasz, megadsz egy címet (még ha kamu is) és egy Curve vagy bármilyen (mondjuk angol) kártyával megveszed. Nem kell hívogatni ügyfélszolgálatot, stb.

    Ezeket az árakat megtaláltam, csak az érdekelne, olcsóbb-e a sima AppleCare mint az AppleCare+. Mert ez sokmindent eldönthet, mert pl. most tudnék venni sokkal olcsóbban gépet kintről, mint itthon. De akkor bukó a 3 év törvényi garinak, viszont ha 11 hónap múlva mondjuk még úgy döntök, hogy megtartom, akkor vajon tudok-e sima AppleCare-t aktiválni…

    Csak, mert sanszos, hogy a mostani első generációs M1-ek után jön valami ami még ütősebb lesz… MicroLED kijelző, erősebb M1, stb. Akkor megint el kell adni… :smiley:

  54. A sima AppleCare ha minden igaz, akkor egészen a hivatalos garancia végéig megvásárolható. Szóval az teljesen más helyzet más árral szerintem.

  55. Ha jol ertem akkor keszulekcsereneseten a jotallas ujraindul, ugye? Csak mert ez az Applenél nincs igy…

  56. Nem mindig van így az Apple-nél. Legalábbis 2020-ban. Szóval, ha garanciális időn belül kaptál új készüléket, akkor 90 NAPOT kaptál, de ha a 2. évben a jótállás alatt kaptál új készüléket akkor 1 év jótállást kaptál, ami az Apple részéről megegyezik a garanciális feltételekkel.

  57. A store-ban már úgy is csináltak Apple Care±t iPhone-ra nekem, hogy a kijelző szét volt törve. De persze szerintem ez múlik azon is, hogy milyen az üzletvezető és a kiszolgáló személyzet hangulata is. Mert volt már olyan is, hogy egyik nap nem cserélték ki a töltőkábelt mert azt mondták rosszul húzom ki a telefonból (hozzáteszem igazuk volt mert azóta egy kábel se ment tönkre), 2 nap múlva visszamentem minden gond nélkül. Úgyhogy 6S óta megveszem az AC+ és azóta mindegy miért viszem be cserélnek mindent, sőt olyan is volt, hogy 3szor cserélték összetörés miatt a készüléket mikor még csak 2 csere volt benne.

  58. Avatar for gunar gunar says:

    Te azzal szokták focizni, vagy szöget versz vele a falba mikor nincsen kéznél kalapács? :grinning:

  59. Azt nem, de elég sűrűn elejtem. :smiley:

  60. Sziasztok! Járt már valaki úgy, hogy megjött az e-mail a care+ aktiválásáról, majd 1 hét múlva sztornózták a befizetést. Angol Revolut kártyával fizettem anno az én 6-os órámat az rendben volt, most feleségemnek akartam és így jártam😔. Érdemes újra megpróbálni másik kártyával? Köszi!

  61. És magán az órán rajta van az AppleCare+?

  62. Avatar for XCage XCage says:

    Sziasztok! Egy T-s 12 Max Pro-t próbáltam beállítani, át kellet állítani a nyelvet, és a régiót angolra, utána megjelent a Care havi, és egy összegben az összeg ami 199 font, havit nem lehet választani, és az írta, hogy Aplle Id-hoz rendelt kártyáról veszi le (Curve kártya van, hozzá kell adni az Id-hoz?). Jól van ez így, hogy egyből 199 fontot kell kicsengetni?

  63. Jó lesz ez így, egyből csengesd ki, ha havit szeretnél adott ország Apple ID-ja kell tehát UK Apple ID.

  64. Nagyon önmagam ellensége vagyok amúgy, hogy nem veszek Apple Care±t? :smiley: Nekem még soha nem történt egyik telefonommal se semmi. Se meghibásodás, se leejtés miatti sérülés, semmi. Az összes eddigi telefonomat úgy raktam el cserekor, mint ha most vettem volna ki a dobozából… Jó egy MacBook vásárlásnál már lehet elgondolkodom, de így, hogy itthonról csak trükkök árán lehet hozzájutni, nem sok kedvem van hozzá. :woman_shrugging:

  65. Avatar for XCage XCage says:

    Köszi. Havi fizetésnél, akkor maradnia kell a UK ID-nek vagy?

  66. Hát, elvileg igen. Mi a havi fizetést sosem próbáltuk.

  67. Avatar for XCage XCage says:

    Rendben, köszi. Az úgy macera

  68. Ha vettem majdnem 3 hete egy macbook-ot, akkor a checkcoverage oldalon mikor jelenik meg a vasarlas?

  69. Nem mindig jelenik meg. Hivatalosan vetted?

  70. Igen, istyle, CTO.
    Az előző az szürkeimport volt, az 2 nap alatt megjelent… :smiley:

  71. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    hello

    a cikkben kicsit ellentmondasosan van, bar itt a kommentek kozott tisztabb a dolog.

    Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk.

    vs

    Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

    szamomra is logikusabb az a verzio, hogy az aktivalastol szamit a 60 nap, hiszen az apple honnan tudna, mikor lett eladva a user fele a keszulek? @SzifonAdmin irta is a karacsonyos peldat.
    mennyire tuti, hogy tenyleg az aktivalastol szamit? mert szeretnek most telot venni, viszont most nem aktivalnam, csak kesobb es ac±t is vennek hozza mindenkepp. ezert ha tenyleg a vasarlas idoponttol fugg, akkor inkabb nem veszem meg most a keszuleket.

    koszi a valaszt!

  72. Láttunk ilyet is és olyat is.

  73. Sziasztok!

    Május elején vettem egy telefont a Telekomtól, amihez AppleCare±t kívánok vásárolni.

    Németországban él egy kedves ismerősöm, aki segít nekem a tranzakció lebonyolításában.

    Letöltöttem az Apple Support alkalmazást, ahol a régiót átállítottam Németországra, utána a telefonom alatt szépen meg is jelent, hogy megvásárolhatom az AC±t 169,- EUR-ért.

    Megadtam egy e-mail címemet, lefuttattam a diagnosztikát, az alkalmazás elküldte az Apple-nek: zöld pipa és jön a következő lépés, a cím és bankkártya adatok megadása.

    A kérdésem: miután megadom az ismerősöm németországi címét, majd kitöltöm a bankkártya adatait, rendben meg kell történnie a vásárlásnak, valamint a szolgáltatás aktiválásának?

    Válaszotokat előre is nagyon köszönöm!

    Krisztián

  74. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha a kártya is németországi, akkor igen. ha nem német, akkor elképzelhető, hogy el fogja utasítani.

  75. Szuper! Köszönöm a választ! Igen, német a kártya is.

    Még egy kérdés: én alapvetően magyar nyelven, magyarországi régió beállításokkal használom a készüléket. Az, hogy itt a Support alkalmazásban a régió Németországra van állítva, bármi másra hatással vagy befolyással lehet?

    Ha jól értem - a korábbi hozzászólások alapján - akkor úgy működik a dolog, hogy miután aktív az AppleCare+, onnantól kezdve a szolgáltatással fedezett időszak alatt besétálhatok a készülékemmel itt Magyarországon mondjuk az iStyle-ba, ha meghibásodik vagy összetöröm?
    Vagy akár a két év letelte előtt bizonyos díj ellenében kicseréltethetem egy új készülékre?

    Néztem, hogy Apple TV-re 29,- EUR az AC+, ami elfogadhatónak tűnik számomra. Ez az első Apple TV-m és nincs tapasztalatom vele, hogy mennyire megbízható.
    Véleményetek szerint érdemes hozzá vásárolni AC±t?

    Végezetül egy utolsó kérdés.
    Rendeltem az iStyle-nál egy 24" iMac-et (CTO), amihez itthon vásárolható AppleCare. iMac esetében van értelme az AppleCare±nak az AppleCare-rel szemben?
    Itt is játszik az, hogy a szolgáltatással fedezett időszak alatt mondjuk lerántja a gyerek az asztalról a gépet, akkor elviszem az iStyle-ba és bizonyos díj ellenében kicserélik egy újra?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszaitokat.
    Krisztián

  76. Apple TV-re szerintem teljesen felesleges. Működés szempontjából totál megbízható, baj meg nem érheti, mert ott csücsül a TV környékén a polcon állandóan. Hacsak mondjuk nem olyan pici gyereked van aki olyan durván leránthatja, hogy megsérül, akkor soha semmi nem fog történni vele. De szerintem ezt még lerántani se lehet, tényleg olyan pici kis box, még akár a TV háta mögé is eldughatod és akkor nem is látszik, hogy ott van, pláne biztonságban van. De ez csak az én véleményem. :slight_smile:

  77. Nem lehet.

    Ha valami történt vele akkor bemész az iSTYLE-ba és megjavítják. Értsd megjavítják, ha a készülék kijelzője tört csak be akkor azt fogják kicserélni. Ha olyan kár keletkezett ami nem javítható, akkor az egész készüléket.

    Fentiek ugyanezek érvényesek erre is.

  78. Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

  79. Az új airpods3 kapcsán felvetődött bennem a kèrdés, hogy eddig viszonteladótól vásárolva 1+1 év gar megvolt.
    Viszont a sávos gari miatt a 100k alatti terméknél már nem érdemes resellertől venni, pl airpodsot. (Lehet fentebb ki lett már tárgyalva)
    Jól értem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Olajos Avatar for bzsoltb Avatar for novisz Avatar for markoka Avatar for manca99 Avatar for rihekopo79 Avatar for kopemagus Avatar for XCage Avatar for jozsef973 Avatar for zeherfoltan Avatar for tomi_06 Avatar for kukac7 Avatar for chrisd75 Avatar for Zakika_123 Avatar for szgergo88 Avatar for atirag Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Média markt és az euronics nem is hivatalos eladó? :flushed:

  2. De igen, legalábbis én úgy tudom :slight_smile: Nincs az apcom listáján?

  3. Huh… ez a cikk nagyon sok pontatlanságot tartalmaz.
    Olyan hogy garancia, nem létezik, legalábbis jogilag. Jótállás van és szavatosság, aminek a fogalmát végig kevered a cikkben.

  4. Cèges vàsàrlàsnàl marad az 1 èv?

  5. Erre vonatkozoan nem lattam valtozas.

    @Zakika_123 kerlek ird le min kellene javitani hogyan lenne jobb a cikk, barmilyen segitseget szivesen veszunk!

  6. AppleCare, Care±t akkor is lehet intézni ha “Kis Béla GSM boltjában” vásárolta az illető a készüléket?

  7. Hááát, mivel Kis Béla lehet külföldön vette és hozta be, az Apple-nél valószínű, hogy az szerepel eredeti értékesítési dátumnak. De ellenőrizni tudod a csomagoláson szereplő sorozatszámmal.

  8. Termeszetesen igen, lenyegtelen honnan van, az aktivalasrol szamitott 60 napon belul tudod intezni :slight_smile:

  9. Ezt az aktiválást, hogy érted, mert nekem az szerepel az Apple Care+ ÁSZF-be, hogy az eredeti vásárlási dátumtól számítva 60 nap.

  10. Talán azt beleírhatnád, hogy 60 nap van Apple Care+ vásárlásra, de ha ezen az időn belül javítani kell a készüléket akkor buktad a lehetőséget, hogy megvegyed a Care±t.

  11. Jó kis összefoglaló, de szerintem nem teljesen helyes.
    Az, hogy az Apple ad egy év korlátozott jótállást, tiszta. Ugyanakkor az alapeset jelenlegi szabályzás szerint, hogy a fogyasztói szerződés során az egy év kötelező jótállás a kereskedőt terheli, ugyanis szerződés a kereskedő és a fogyasztó között jön létre. Tehát a Kis Béla GSM boltban vásárolt telefon jótállása a Kis Béla GSM-et terheli, és a vevőnek semmi köze ahhoz, hogy a Kis Béla GSM hogy oldja meg a javítást, vagy akár a cserét. Ha utóbbit úgy, hogy vesz - szintén szürke importból - egy másikat, és azt adja oda, akkor úgy. Persze egy Kis Béla GMS bolttal szemben nehéz a jogainkat érvényesíteni.
    Szerintem nem helyesen van az sem írva, hogy az elromlott készüléket a jótállási jegyen feltüntetett helyre kell vinni, és ez változik. Most is lehet a kereskedőnek visszavinni, és az ő kötelessége a javíttatás intézése (vevő szempontjából irreleváns, hogy hol). Igaz, néha - általában mindig - gyorsabb egyből a szervizbe vinni, viszont cseréről nem a szervizzel kell egyeztetni, tehát, hogy jó e kihagyni a kereskedőt… helyzete válogatja.

  12. Ezt elfogadom, de mondjuk nyáron megveszed a készüléket karácsonyra, akkor bukod az AppleCare±t? :slight_smile: Nem. Ezért az aktiválás a mérvadó, mert ugyan az Apple.hu-n lévő készülék vásárlási dátuma helyesen belekerül az adatbázisba, Kis Béla GSM boltjában hónapokig állhat a készlet és nem is fér hozzá semmilyen adatbázishoz. Tehát az aktiválás számít sok esetben.

    A 60 napos javítás jogos, erről egyébként nem tudtam, hogy ha javítani kell, akkor bukod az AppleCare+ vásárlásra való jogot. De mielőtt elvinnéd javítani vedd meg az AppleCare+ -t. :smiley:

  13. Teljesen igazad van, de te is tudod, hogy Kis Béla GSM boltja fogja, és a hibás alkatrészt 3 éven belül Kis Józsi szervizébe fogja cseréltetni, ami nyilván nem lesz eredeti alkatrész :frowning: Sajnos ez az általános eljárás.

  14. Na de Kis Béla is megveszi valamilyen Apple kereskedötől és akkkor nem az számít vásárlási dátumnak?
    Nekem volt olyan az X-el, hogy később akartam megvenni rá aztán a kibontás után 5 perccel le is esett és össze is tört, aztán be Apple Store és ott szerencsére nagyon rendes eladók voltak és megcsináltak rá az Apple Care±t és szerencsétlenül ott helyben le is esett a telefon :blush:

  15. Kis Bela pont nem hivatalos helyrol veszi, ugye ezt nevezzuk szurkeimportnak. Valahonnan veszi de az nem hivatalos. Legalabbis nem hazankban. Ertem a kerdet, jo kerdes a valasz :slight_smile: Az aktivalas szamit ennyi.

  16. Nem értem a gondolatmenetet, illetve az összefüggést.
    Ha én megveszem (bárhonnan) a bontatlan iPhone készülékemet, majd sikeresen beaktiválom, onnantól mi közöm van az áfához, (Meg az Apple-nek is) hiszen az nem az övé. “Általános forgalmi adó”
    Miért a vásárlóra van hárítva a Kiss Béla GSM lehetséges trükközése.

    Vagy korlátozza az Apple, az egyéb beszerzési helyek listáját, hogy ne is lehessen beaktiválni, ha nem kerül a rendszerbe rögtön a vásárlás. Vagy ha engedélyezi, akkor ne a vásárló legyen a felelős, olyan feltételek teljesülése miatt, amihez egyébként nincs semmilyen módon rálátása.

    • Megveszem a készüléket, egy kereskedői engedéllyel rendelkező üzletben.
    • Bontatlan, sérülésmentes.
    • Beaktiválom, a rendszer le is ellenőrzi rögtön többek között azt is, hogy nincs lopott telefonként nyilvántartva.
    • Használom.
    • Elromlik.
    • Beviszem az Apple szervizbe, szintén le ellenőrzik, hogy nem tiltott, lopott, és egyébb bűncselekményből származik.
    • Befogadja a készüléket javításra. (Vagyis megfelelt a garanciális feltételeknek. (Nincs sérülés, nincs beázás, stb…
    • Majd megtagadja a garanciális javítást, mert azt feltételezi, hogy a Kiss Béla GSM, lehet, hogy trükközni fog az áfával, ami nem feltétele az általános garanciális feltételeknek.

    Én ezt inkább kibúvónak érzem a javítás felelősége alól…

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az Apple 1 éves, korlátozott jótállása nem jelent minden esetben automatikus garanciális javítást, ahogyan az sem, hogy átvették a készülékedet. amikor leadod, tájékoztatni fognak róla, hogy az Apple bevizsgálja majd a készüléket, és ők döntik el, hogy engedélyezik-e a javítást vagy sem.

    az Apple ezzel való vacakolása egyébként valószínűleg azoknak köszönhető, akik üzletszerűen csalnak ezzel. csak nézz szét az interneten, apróhirdetéses oldalakon, facebook csoportokban: több olyan hirdetést lehet találni hazánkban is, amelyek esetén a hirdető alapvetően nem garanciális készülékeket cseréltet ki adott díjért cserébe, ami nyilván nem a fizetésköteles készülékcsere ára lesz, hanem annak töredéke.

    amennyiben elutasították a garanciális igényedet, miközben bizonyítani tudod, hogy nem te hibáztál, akkor érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni.

    az adott eladó eleve egy hivatalos beszerzési helyen veszi meg a készüléket, de ezt egy másik országban teszi, visszaigényli az ÁFÁ-t az adott országban vagy eleve ÁFA-mentesen veszi, majd itthon továbbértékesíti. a készülék eredeti forrása ettől még ugyanúgy egy hivatalos beszerzési hely marad.

  18. Avatar for atirag atirag says:

    Tehát ha veszek egy iPhone 12-es készüléket és kötök apple care±t akkor nem kell fóliát használnom?:slight_smile:
    A céges vásárlás szörnyű ebben az országban(persze ne tudom egyéb országokban hogyan működik).
    Miért nem jár egyforma jótállás mint a magánszemélynek. És ez igaz mindenre. Mosógép tv stb. Sőt ha neten vásárolsz akkor az 14 napos elállási jogomtól is megfosztanak mert cégre vásároltam.
    Érdekes szabályozás.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    gondolom azért, mert magánszemélyként kifizeted az ÁFÁ-t, cégként meg azt adott esetben visszaigényelheted és a készülék árát is elszámolhatod költségként.

  20. Sziasztok, a kérdésem, hogy ha egy Apple Watchra veszek Apple Care+ -t, és beadom cserére, akkor az önrész összege, hogyan alakul? Van erről infótók? Ha UK Apple Care+ -t vettem, akkor 49 GBP, ha német akkor 65 EUR, ha USA akkor 69 USD? Ezeket az összegeket találtam a régiós apple oldalakon. Köszi a választ!

  21. Avatar for atirag atirag says:

    Ettől még a termék ugyan az. És anyagilag jobban járok vagy nem annak nem kellene ilyen szinten számítania.

  22. Valószínűleg az is benne van, hogy egy cég sokkal többet és intenzívebben használja a terméket sőt nagyon valószínű, hogy pénzt is keres vele. Ezért is részesíti a törvény a privát felhasználókat előnyben.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja egy cég többet telefonál mint amennyit a mai fiatalok nyomják a teló fő fogyasztóját a kijelzőt és ha a 20 éves megveszi magának akkor él a normál gari, ha egy cég veszi az alkalmazottainak akkor meg nem, pedig simán a fiataloknál az akku hamarabb éri majd el a meghatározott töltés számot mint a céges alkalmazottaknál többnyire. Azaz tovább is fog kitartani jobb állapotban általában. Igen ez ebben a formában kicsit visszásan hangzik nem? Főként ha adott cégnél simán a normál kapcsolattartáshoz kellenek a telefonok, csak pl a biztonságot részesítik előnyben és azért vesznek iphone-okat mindenkinek. sok a feltételezés ezekben a törvényekben és szabályokban ahogy látom.

  24. Itt nem csak telefonokról van szó, hanem minden termékről.

  25. Altalaban a meretezes es az igenybevetel miatt mas a ceges es nem ceges eszkozok kozott a kulonbseg.

    Sose felejtem el, felesegem elozo munkahelyen a lakossagi, osztaly szinten hasznalt kapszulas kavefozo kb. havonta elromlott. A vegen mar a fonok tajtekzott, hogy mi ez a szar. Aztan kisfelegesem mondta, hogy egy 30 ezres kavefozotol ne varjuk mar el, hogy napi 100 kavet lefozzon a kovetkezo 3 evben. Az uzleti gepek nem veletlen kerulnek 3-500 ezer forintba. Nem esett le a fonoknek a tantusz.

    Persze ez egy mobiltelefonra nem jo pelda, de a fokozott igenybevetel, a napi tobbszori toltes, mechanikus behatasok, a tobb felhasznaloi let azert igen.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Persze vágom a miértjét, csak sok esetben nem a cégeknél használják agyon a műszaki cikkeket. Ok egy kávéfőzőt nem vehet olyant mint otthonra, kivéve ha ott is fokozott az igénybevétel, vagy tartósat akar venni az ember. Azért hoztam fel példának pont az okostelókat, mert látom ahogy a mai fiatlok, de más az idősebb korosztály is állandóan kézben tolja a közösségit, na ennél aki folyamatosan telefonál sem meríti gyorsabban és vágja haza az akkut. De biztosan lennének még példák amikor ilyen a szitu. Persze a mosoda ne vegyen home gépet, oda ipari kell, de ha egy kft vesz egy home gépet mert vannak dolgaik amiket kimosnának, vagy pl mosogató gépet akkor nem hiszem hogy normális ez a megkülönböztetés, mivel nem fogják feltétlenül jobban használni mint egy háztartásban ahol él 4-5 fő és van 3 gyerek.

  27. Egy törvényt nem lehet úgy meghozni, hogy ha ezt veszed 1 év, ha másikat veszed 2 év. Hanem aki veszi azt tudják megkülönböztetni és úgy, hogy privát vagy céges. Azon belül a cégeket se tudják megkülönbeztetni, hogy milyen célra használja fel. Azért a cégek nagyobb részénél a telefonok is igénybe vannak véve sokkal jobban és az akkor is egy munkaeszköz amivel a cég pénzt keres, ha nem is direkt de valami úton módon mégis. De szerintem ez teljesen rendben is van.

  28. A másik, hogy az Apple nem tesz különbséget privát és céges vásárlás közt garancia terén. De viszont céges vásárlóként új készülékre nem, de kiegészítőkre 10-20 % közt szoktak kedvezményt adni. Sőt új Watch-nál is adnak a szíj árából. Az meg, hogy az állam különbséget tesz az teljesen normális, egy magánszemélyt aki ráadásul drágábban is veszi meg a terméket védjenek is jobban jogilag mint egy céget.

  29. Jelenleg érintett vagyok, pont benne vagyok egy szervizelési problémába.

    Van több iPhone készülékem is. Az egyik egy iPhone XS. 23 hónapos volt mikor leadtam javításra, az egyik hivatalos (Almárium Pro) partner szervizükbe.
    Egy akkumulátor cserét, és egy kamera JAVÍTÁST szerettem volna. Ez később fontos lesz. (A kamerának minden szögben fókuszálási problémái voltak)
    Egy hét múlva értesítettek, hogy elkészült a készülék, mehetek érte.
    Az akkut kicserélték. A kamara javítást is elvégezték. Kicserélték. (59.800 Ft kértek)
    A telefont teljesen lemerült állapotban kaptam vissza. Haza érve (miután sikerült bekapcsolnom) vettem észre, hogy valamivel jobb lett a kamera, de nem lett tökéletes.
    Azt mondták vigyem vissza, hiszen a beépített alkatrészre 60 nap garancia jár, ezért természetesen újra neki látnak, most már garancia keretein belül.
    Majd felhívtak, (2 hét) hogy kicserélték egy újabb második kamerát is. De nem lett tökéletes. Szintén javult, de így nem tekinthető befejezettnek a javítás.
    Nem tudják mi kehet a baj.
    Elküldték az APPLE-nek, további vizsgálatra.
    Az APPLE felajánlotta, hogy kicserélik a készüléket, ha a vásárlást igazoló, blokkot (sajtcetlit) el tudom küldeni. Most már kénytelen voltam venni egy másik iPhone-t, mert több hetet nem tudok nélkülözni telefon nélkül.

    Most egy pár napja hajkurászom, hogy éppen azt a készüléket két évvel ezelőtt hol vehettem? Hogy esetleg, egy másolatot tudjanak adni a vásárlás tényéről.
    Na ezért érdekes nálam ez a Kiss Béla GSM bolt.
    Volt már garanciás, és garancián túli javításom, több is. De még számlát egyszer sem kértek tőlem. Ezért sem tartottam fontosnak megtartani.

    Ezért érzem, hogy a kibúvót keresik jelen esetben is, a javítást illetően. Mivel csak úgy tudnák javítani, ha cserélik a készüléket.

    Most ott tartok, hogy se pénzem, se telefonom, az APPLE meg blokkot (sajtcetlit) akar bekérni.

    .

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az 1 éven túl az Apple kérheti az eredeti számlát annak ellenőrzésére, hogy vonatkozik-e a készülékre a helyi fogyasztóvédelmi törvények alapján a szavatosság, vagy sem. ez korábban is így volt. az furcsa, hogy csak 60 napot említettek garanciára a kicserélt alkatrészekre, mert 90 nap szokott lenni, függetlenül attól, hogy fizetős javítás volt-e, vagy ingyenes.

  31. Azért a vásárlást igazoló blokk a minimum amit elteszel főleg egy ilyen drága készüléknél. Hisz az mindig is kellett mindenhol a garancia miatt. Sokszor a blokk a garanciajegy egyben.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Ez teljesen igaz és kell is, mert bármit is vesz az ember ami működik, min 6 hónap gari jár rá. Én pl a gyerek játékoknál tanultam meg, hogy igen sokat lehet spórolni ha eltszi az ember akár a tesco-s blokkot róla, volt amit többször is cseréltek, mert elromlott normális használat közben, blokk nélkül ez több 10e forintot emésztett volna fel, így a végén másik játék lett, megunta a fiam hogy mindig rossz. :grinning:
    Szóval ha a dobozát nem is mindenki, de a számlát még ha sajtcetli is el kell tenni mindennek ami elromolhat. Még használtak vétele esetében is szoktam kérni ha van az eredeti szla-t (hardverapró, vatera, jófogás), sosem tudni mire lehet jó 1x.

  33. De ezekre az ipari gépekre a gyártó ad rendes, a törvényeket jóval meghaladó jótállást az ipari felhasználásra méretezve.
    Az egy hónap alatt beszaró 30 ezres kávéfőzőre napi 100 kávénál a gyártó mondhatja, hogy nem rendeltetésszerű használat. Az 500 ezresnél nem fogja ezt mondani, mert az erre van méretezve és mondjuk 3 évig él rá a gari.

    A törveny előtt csak azért van különbség, mert egyrészt az áfát visszaigényli a cég, másrészt pár év alatt szépen el lehet számolni költségként az eszközöket. Anyagilag egy cégnek sokkal jobban megéri.

  34. Itt a számlával téged akarnak védeni, hogy igazold, hogy Magyarországon vetted, mivel a rendszerükben látják, hogy az nem a magyar piacra lett eladva részükről. Egy hivatalos viszonteladónál vett készülék esetén tapasztalatom szerint nem foglalkoznak ilyennel.

    A számla beszerzése valószínűleg nehéz lesz, azon túl, hogy rendes számla sosem létezett erről, mert Kiss Béla GSM bolt az elmúlt évben kétszer cégnevet váltott, és akitől vetted, már rég felszámolás alatt van.

  35. Nem tudom, lehet ez a része már hülyeség, de szerintem a számlát/sajtcetli blokkot már csak egy esetleges betörés miatt is érdemes eltenni mindenről, hogy a biztosító felé lehessen igazolni, hogy mit loptak el. Jó telefon azért általában az embernél van amikor nincs otthon és betörnek, de pl egy iPad vagy MacBook már nem biztos. (Csak azért említem ezeket, hogy maradjunk az Apple termékeknél.) Ennek persze már nincs köze az AppleCare±hoz, csak ha már előjöttek itt a sajtcetli igazolások gondoltam bedobom, hogy ilyen eset miatt is jó, ha meg vannak ezek.

  36. Szia! Jelenleg ez nálunk 0Ft, mert nincs hivatalosan AppleCare+ vásárlás + ezért a javítás sem kerül külön költségbe. Ne kérdezd miért, szerencsések vagyunk.

  37. Évente 2x (2 évig) kicseréltetheted a készüléket. Nyilván karcos kijelzőre nem fogják cserélni, mert “működésben nem befolyásoló probléma”, de csúnyán mondva, bármikor átmehetsz rajta kocsival.

  38. Amúgy, ha nem Store-ba megyek, hanem felhívom a Supportot akkor Watch-nál nem kell fizetni, vagyis eddig 4szer cseréltettem órát és csak blokkolnak a kártyán egy összeget amit rögtön visszakapsz mikor beérkezik a defektes készülék.

  39. Avatar for novisz novisz says:

    Köszi a cikket, tök jó lett!
    Jó lenne egy olyan cikk is, amiben összehasonlítjátok az AppleCare±t és a jelenleg köthető egyéb készülékbiztosításokat (szolgáltatói, kiegészítő, magyar, külföldi, Revolut)
    Illetve, melyiknél lehet lopásra is biztosítást kötni.
    Köszi még 1szer

  40. Van ilyen :slight_smile: bár régi a cikk. Sajnos nincs tapasztalat sem revoluttal, sem más biztosítással. Illetve korábban volt tapasztalat iSTYLE biztosítással, ami nem volt rossz egyébként. Lényegében a biztosítás jobb deal, mert rablásra is lopásra is elérhető, míg az AppleCare+ nem terjed erre ki. Ettől függetlenül a biztosítóval elintézni egy üvegcserét sokkal kényelmetlenebb, mint az AppleCare±nál, amikor csak kicseréli az Apple.

  41. Azta, ez elég jól hangzik ebben a formában! És ez csak a watch esetében 0 Ft vagy iPhone-ra is ez vontakozik? Mert a cikkben mintha azt olvasnám, hogy minimális összegért 15-25.000 Ft lehet kicseréltetni. A másik pedig, hogy nem is kell akkor bevinni a hivatalos szervízbe, elég felhívni őket telefonon, küldenek futárt és ha beérkezett hozzájuk akkor küldik az új watchot/iPhonet?

  42. Avatar for atirag atirag says:

    Ezeket értem, de még mindig ott van ahogy pont ugyan arról a termékről beszélünk. Mi köze hozzá, hogy én le tudom írni nem tudom hány darabot veszek stb. A termék használatában ugyan azt csinálom. Telefonálok netezek fotózok. Vagy ha van egy limit akkor azt olvassa ki a használatból. És még mindig ott van, hogy ez magyar sajátosság vagy mindenhol így van. De ez már ne ide tartozik.

  43. Cégként, hivatalos forrásból vásárolva, tehát szokásosan appleről vagy icentre, telekom. Az esetben is 3 év lesz a garancia 2021 januártól 250k feletti termékeknél?
    vagy ez csak magánszemélyként vásárolt cikkeknél érvényes?

  44. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    csak magánszemély. a cég nem minősül fogyasztónak.

  45. Avatar for Olajos Olajos says:

    Nagyon hasznos cikk, köszönjük!

    A nem jogászok számára - ahogy a cikk is írja:
    jótállás = “garancia” ez mindig jobb;

    (kellék)szavatosság: nekünk kell bizonyítani, hogy nem vásárlás (átvétel) utáni a probléma oka.
    Ez utóbbi azonban nem feltétlenül sokkal nehezebb, ez esetben elegendő valószínűsíteni, hogy hibás a telefon és az nem külső behatás pl. leejtés következménye.
    A jótállás szinte mindenkit kötelez a kereskedelmi forgalomban, a szavatosság pedig mindenkit, kivéve, ha kizárja.

    Ezt is a gyakorlat dönti el, a probléma az, hogy ha nem akarják teljesíteni, ekkora értéknél szinte lehetetlen kikényszeríteni, mert költséges a per, ha per lesz belőle. Itt az eladók egy része a kifárasztásra játszik.

    Azt azonban tudni kell, hogy jótállás sem automatikus cserekötelezettséget jelent, legfeljebb, ha szívességből az eladó egyből kicseréli, a szavatossági jogok érvényesítési sorrendje a cikkben írottak szerint van.

    Ennek ellenére javaslom mindig a cserét kérni, mert akkor a jótállás, szavatosság ideje újraindul az egész árura, ha csak javítás, a javított rész tekintetében.

    A 2021-es változtatások üdvözlendők.

    Ha megtehetitek, apple care + legyen, nyilván a saját hibás esetek miatt.

    Jogilag az apple care + nem tiszta “jótállás” hanem plusz szolgáltatások vállalása bizonyos esetekre és feltételek mellett. Az általános, jogszabályi jótállásról nem kell külön megállapodni, és fizetni sem kell érte, de többet lehet vállalni.

  46. Te jogasz vagy ugye? :joy: Rossz szandek nelkul kerdezem.

  47. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor ha jól értelmezem, az apple jogsértést követ el amikor pl kicseréli az eszközt, mert neki az 1xűbb és csak 90napot ad rá garit az új bontatlan darabra?

  48. Avatar for Olajos Olajos says:

    Jó kérdés:
    Ptk. 6:163.
    (…)
    5) A dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett részére a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik. Ezt a szabályt kell alkalmazni arra az esetre is, ha a kijavítás következményeként új hiba keletkezik.
    6:173. szakasz
    (…)

    (2) A jótállási igény érvényesítésére egyebekben a kellékszavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

  49. Avatar for Olajos Olajos says:

    Ördögöd van :grinning:
    Jó volt a cikk, de lett némi zavar az erőben, gondoltam segítek…

  50. és ha a te nevedre veszi meg, akkor bírja? :slight_smile: nem, de visszaviheted…

  51. Egy kérdés, ha szürkeimport macbookot veszek, aminek azért van előnye lássuk be, egyrészt első körben olcsóbb, viszont jan 1 után ilyen vásárlással bukjuk a törvényi 3 év garanciát.

    De, erre a készülékre tudunk venni az Apple hivatalos oldalán AppleCare±t, néhány kattintással és egy bankkártyával, trükközés nélkül, azonnal aktiválódik.

    Ilyen esetben az AppleCare+ csomag látható, mint megvásárolható kiterjesztés, ilyet már csináltam. Mi van akkor, ha letelik a 60 nap, utána már az AppleCare+ eltűnik és ugyanott, helyette, már csak a sima AppleCare fog látszódni?

    Még egy dolgot nem bírok kideríteni. Mennyi az annyi? Van árkülönbség az AppleCare és AppleCare+ között? Vagyis, ha letelt a 60 nap akkor a sima AppleCare olcsóbb lesz valamivel?

  52. Avatar for Czo Czo says:

    Nem tudsz trukkozes nelkul AppleCare+ -t vasarolni, mert az elvileg szamunkra nem elerheto (a kulfoldi cimmel rendelkezo bankkartya peldaul trukkozesnek szamit). Szamunkra csak sima AC erheto el a gepekre. Ahol elerheto az AppleCare+, ott ugyonarra a keszulektipusra nem tudsz sima AppleCare -t vasarolni.

  53. Igen, azt már csináltam, csak arra voltam kiváncsi, hogy ha letelik a 60 nap az AppleCare+ megvásárlására, akkor mi van? Akkor még mindig lehet aktiválni AppleCare-t, vagy akkor bukó?

    A trükközést úgy értettem, hogy viszonylag egyszerű eset az, ha a sorozatszámot bírod, kidobja hogy vehetsz AppleCare±t, kattintasz, megadsz egy címet (még ha kamu is) és egy Curve vagy bármilyen (mondjuk angol) kártyával megveszed. Nem kell hívogatni ügyfélszolgálatot, stb.

    Ezeket az árakat megtaláltam, csak az érdekelne, olcsóbb-e a sima AppleCare mint az AppleCare+. Mert ez sokmindent eldönthet, mert pl. most tudnék venni sokkal olcsóbban gépet kintről, mint itthon. De akkor bukó a 3 év törvényi garinak, viszont ha 11 hónap múlva mondjuk még úgy döntök, hogy megtartom, akkor vajon tudok-e sima AppleCare-t aktiválni…

    Csak, mert sanszos, hogy a mostani első generációs M1-ek után jön valami ami még ütősebb lesz… MicroLED kijelző, erősebb M1, stb. Akkor megint el kell adni… :smiley:

  54. A sima AppleCare ha minden igaz, akkor egészen a hivatalos garancia végéig megvásárolható. Szóval az teljesen más helyzet más árral szerintem.

  55. Ha jol ertem akkor keszulekcsereneseten a jotallas ujraindul, ugye? Csak mert ez az Applenél nincs igy…

  56. Nem mindig van így az Apple-nél. Legalábbis 2020-ban. Szóval, ha garanciális időn belül kaptál új készüléket, akkor 90 NAPOT kaptál, de ha a 2. évben a jótállás alatt kaptál új készüléket akkor 1 év jótállást kaptál, ami az Apple részéről megegyezik a garanciális feltételekkel.

  57. A store-ban már úgy is csináltak Apple Care±t iPhone-ra nekem, hogy a kijelző szét volt törve. De persze szerintem ez múlik azon is, hogy milyen az üzletvezető és a kiszolgáló személyzet hangulata is. Mert volt már olyan is, hogy egyik nap nem cserélték ki a töltőkábelt mert azt mondták rosszul húzom ki a telefonból (hozzáteszem igazuk volt mert azóta egy kábel se ment tönkre), 2 nap múlva visszamentem minden gond nélkül. Úgyhogy 6S óta megveszem az AC+ és azóta mindegy miért viszem be cserélnek mindent, sőt olyan is volt, hogy 3szor cserélték összetörés miatt a készüléket mikor még csak 2 csere volt benne.

  58. Avatar for gunar gunar says:

    Te azzal szokták focizni, vagy szöget versz vele a falba mikor nincsen kéznél kalapács? :grinning:

  59. Azt nem, de elég sűrűn elejtem. :smiley:

  60. Sziasztok! Járt már valaki úgy, hogy megjött az e-mail a care+ aktiválásáról, majd 1 hét múlva sztornózták a befizetést. Angol Revolut kártyával fizettem anno az én 6-os órámat az rendben volt, most feleségemnek akartam és így jártam😔. Érdemes újra megpróbálni másik kártyával? Köszi!

  61. És magán az órán rajta van az AppleCare+?

  62. Avatar for XCage XCage says:

    Sziasztok! Egy T-s 12 Max Pro-t próbáltam beállítani, át kellet állítani a nyelvet, és a régiót angolra, utána megjelent a Care havi, és egy összegben az összeg ami 199 font, havit nem lehet választani, és az írta, hogy Aplle Id-hoz rendelt kártyáról veszi le (Curve kártya van, hozzá kell adni az Id-hoz?). Jól van ez így, hogy egyből 199 fontot kell kicsengetni?

  63. Jó lesz ez így, egyből csengesd ki, ha havit szeretnél adott ország Apple ID-ja kell tehát UK Apple ID.

  64. Nagyon önmagam ellensége vagyok amúgy, hogy nem veszek Apple Care±t? :smiley: Nekem még soha nem történt egyik telefonommal se semmi. Se meghibásodás, se leejtés miatti sérülés, semmi. Az összes eddigi telefonomat úgy raktam el cserekor, mint ha most vettem volna ki a dobozából… Jó egy MacBook vásárlásnál már lehet elgondolkodom, de így, hogy itthonról csak trükkök árán lehet hozzájutni, nem sok kedvem van hozzá. :woman_shrugging:

  65. Avatar for XCage XCage says:

    Köszi. Havi fizetésnél, akkor maradnia kell a UK ID-nek vagy?

  66. Hát, elvileg igen. Mi a havi fizetést sosem próbáltuk.

  67. Avatar for XCage XCage says:

    Rendben, köszi. Az úgy macera

  68. Ha vettem majdnem 3 hete egy macbook-ot, akkor a checkcoverage oldalon mikor jelenik meg a vasarlas?

  69. Nem mindig jelenik meg. Hivatalosan vetted?

  70. Igen, istyle, CTO.
    Az előző az szürkeimport volt, az 2 nap alatt megjelent… :smiley:

  71. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    hello

    a cikkben kicsit ellentmondasosan van, bar itt a kommentek kozott tisztabb a dolog.

    Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk.

    vs

    Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

    szamomra is logikusabb az a verzio, hogy az aktivalastol szamit a 60 nap, hiszen az apple honnan tudna, mikor lett eladva a user fele a keszulek? @SzifonAdmin irta is a karacsonyos peldat.
    mennyire tuti, hogy tenyleg az aktivalastol szamit? mert szeretnek most telot venni, viszont most nem aktivalnam, csak kesobb es ac±t is vennek hozza mindenkepp. ezert ha tenyleg a vasarlas idoponttol fugg, akkor inkabb nem veszem meg most a keszuleket.

    koszi a valaszt!

  72. Láttunk ilyet is és olyat is.

  73. Sziasztok!

    Május elején vettem egy telefont a Telekomtól, amihez AppleCare±t kívánok vásárolni.

    Németországban él egy kedves ismerősöm, aki segít nekem a tranzakció lebonyolításában.

    Letöltöttem az Apple Support alkalmazást, ahol a régiót átállítottam Németországra, utána a telefonom alatt szépen meg is jelent, hogy megvásárolhatom az AC±t 169,- EUR-ért.

    Megadtam egy e-mail címemet, lefuttattam a diagnosztikát, az alkalmazás elküldte az Apple-nek: zöld pipa és jön a következő lépés, a cím és bankkártya adatok megadása.

    A kérdésem: miután megadom az ismerősöm németországi címét, majd kitöltöm a bankkártya adatait, rendben meg kell történnie a vásárlásnak, valamint a szolgáltatás aktiválásának?

    Válaszotokat előre is nagyon köszönöm!

    Krisztián

  74. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha a kártya is németországi, akkor igen. ha nem német, akkor elképzelhető, hogy el fogja utasítani.

  75. Szuper! Köszönöm a választ! Igen, német a kártya is.

    Még egy kérdés: én alapvetően magyar nyelven, magyarországi régió beállításokkal használom a készüléket. Az, hogy itt a Support alkalmazásban a régió Németországra van állítva, bármi másra hatással vagy befolyással lehet?

    Ha jól értem - a korábbi hozzászólások alapján - akkor úgy működik a dolog, hogy miután aktív az AppleCare+, onnantól kezdve a szolgáltatással fedezett időszak alatt besétálhatok a készülékemmel itt Magyarországon mondjuk az iStyle-ba, ha meghibásodik vagy összetöröm?
    Vagy akár a két év letelte előtt bizonyos díj ellenében kicseréltethetem egy új készülékre?

    Néztem, hogy Apple TV-re 29,- EUR az AC+, ami elfogadhatónak tűnik számomra. Ez az első Apple TV-m és nincs tapasztalatom vele, hogy mennyire megbízható.
    Véleményetek szerint érdemes hozzá vásárolni AC±t?

    Végezetül egy utolsó kérdés.
    Rendeltem az iStyle-nál egy 24" iMac-et (CTO), amihez itthon vásárolható AppleCare. iMac esetében van értelme az AppleCare±nak az AppleCare-rel szemben?
    Itt is játszik az, hogy a szolgáltatással fedezett időszak alatt mondjuk lerántja a gyerek az asztalról a gépet, akkor elviszem az iStyle-ba és bizonyos díj ellenében kicserélik egy újra?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszaitokat.
    Krisztián

  76. Apple TV-re szerintem teljesen felesleges. Működés szempontjából totál megbízható, baj meg nem érheti, mert ott csücsül a TV környékén a polcon állandóan. Hacsak mondjuk nem olyan pici gyereked van aki olyan durván leránthatja, hogy megsérül, akkor soha semmi nem fog történni vele. De szerintem ezt még lerántani se lehet, tényleg olyan pici kis box, még akár a TV háta mögé is eldughatod és akkor nem is látszik, hogy ott van, pláne biztonságban van. De ez csak az én véleményem. :slight_smile:

  77. Nem lehet.

    Ha valami történt vele akkor bemész az iSTYLE-ba és megjavítják. Értsd megjavítják, ha a készülék kijelzője tört csak be akkor azt fogják kicserélni. Ha olyan kár keletkezett ami nem javítható, akkor az egész készüléket.

    Fentiek ugyanezek érvényesek erre is.

  78. Nagyon köszönöm a válaszaitokat!

  79. Az új airpods3 kapcsán felvetődött bennem a kèrdés, hogy eddig viszonteladótól vásárolva 1+1 év gar megvolt.
    Viszont a sávos gari miatt a 100k alatti terméknél már nem érdemes resellertől venni, pl airpodsot. (Lehet fentebb ki lett már tárgyalva)
    Jól értem?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Olajos Avatar for bzsoltb Avatar for novisz Avatar for markoka Avatar for manca99 Avatar for rihekopo79 Avatar for kopemagus Avatar for XCage Avatar for jozsef973 Avatar for zeherfoltan Avatar for tomi_06 Avatar for kukac7 Avatar for chrisd75 Avatar for Zakika_123 Avatar for szgergo88 Avatar for atirag Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar