fbpx Skip to content

Ez a cikk elavult. Kérlek kattints ide, hogy elolvasd az újabb, működő leírásunkat!  

Amennyiben új iPhone beszerzését tervezzük, érdemes elgondolkozni a biztosítás vagy az AppleCare+ vásárlásán is, mivel sokszor sokkal olcsóbban megúszhatjuk a készülék javítását, vagy cseréjét.

iPhone biztosítás vagy AppleCare

Nem nagyon lehet olvasni ezekkel kapcsolatban cikkeket, így most részletesebben, összehasonlító jelleggel megnézzük ezeket a szolgáltatásokat, mikor és hogyan érdemes megvásárolni a biztosítást, vagy adott esetben az AppleCare+-t.

A jogszabályoknak köszönhetően hazánkban a hivatalos 1 éves Apple garancián túl +1 év szavatossággal is gazdagabbak vagyunk. Ez effektíve minden eladott magyar készülékre érvényes (lenne), de sajnos a sarki GSM boltos nem valószínű, hogy betartja ezen jogszabályt, illetve ő külföldről vásárolja a telefont is. Tehát, ha hivatalos helyről vásároljuk meg, ami például lehet egy Apple Premium Reseller, vagy az Apple.hu, vagy éppen egy szolgáltató, esetleg MediaMarkt, akkor az első 1 éven felül még 1 év szavatosságot is magunkénak tudhatunk, ami olykor jól jöhet. Természetesen a szavatosság csak magánszemélyeknek van, cégre vásárolt készülékre nem érvényes. A szavatosság ideje alatt szükségünk lehet az eredeti számlára is, így azt rakjuk el.

Tehát ugyan drágább a hivatalos helyen megvásárolható Apple készülék, de kapunk érte +1 évet.

Mac, iPhone biztosítás

Biztosítást számtalan helyen lehet kötni, írtunk is már róla, hogy hogyan történik a szervizre szoruló biztosított készülék ügyintézése. Ez persze cégenként eltér, így most nem is térnék erre ki, érdemes mindig megkérdezni a biztosítás megkötésekor, hogy mi történik, ha leejtük, beázik, ellopják és így tovább…

Miért vásároljunk biztosítást?

Véleményem szerint ha már hivatalos forrásból veszünk iPhone-t, elfogadható árú egy 15-35.000Ft-os biztosítás azért, hogy ha leejtjük, vagy esetleg beázik a készülékünk, ne fizessük rá a gatyánkat.

Példának okért vegyük azt, hogy egy 2 éves iPhone 6s-t leejtünk, betörik a kijelzője, és valamiért nem működik az ujjlenyomat-olvasó sem. Garancia már nincs a készülékre, mert erre nem vonatkozik, ezért elmegyünk egy nem hivatalos szervizbe megcsináltatni a kijelzőt. Ott kicserélik a teljes kijelzőt, de sajnos az ujjlenyomat-olvasó továbbra sem működik, mert olyan kár érte. Ez sajnos nem javítható, és nem cserélhető. iPhone 6s esetén mondjuk 40.000Ft-ba kerül a kijelző cseréje, és ezentúl búcsút intettük az ujjlenyomat-olvasásnak is (illetve a teljes cserére való jogosultságnak is, de erről később).

Biztosított készülék esetén, mivel az ujjlenyomat-olvasót itthon nem cserél vagy javít az Apple, ezért a hivatalos szervizben történő ügyintézéskor egy teljesen új iPhone 6s-t kapunk, jellemzően minimális, mondjuk 25.000Ft önrészért cserébe. Vígan éljük tovább az életünket.

A fenti nyilván egy szélsőséges példa volt, de sokszor beáztatjuk a telefont, vagy éppen úgy ejtük le, hogy az alaplap is megsérül, ezek mind-mind megoldhatóak egy-egy biztosítással. Ugyan többet fizetünk a készülékért az elején, de aztán a végén jobban járhatunk.

Nyilván sokan tokban tartják, vagy éppen nincs arra keret, hogy teljes áron vásároljanak iPhone-t, így nekik a biztosítás nem is opció.

Milyen biztosítást vásároljuk?

Vegyük az iSTYLE-ban vásárolható biztosítást alapul, mivel szerintem az övék az egyik legjobb ilyen szolgáltatás, de természetesen máshol is vannak hasonló konstrukciók. Nézzük is meg az opciókat.

iSTYLE iPhone, iPad, Apple biztosítás

iSTYLE iPhone, iPad, Apple biztosítás

iSTYLE iPhone, iPad, Apple biztosítás

Ahogy látható, nem csak iPhone-ra, hanem Apple Watch-ra, iPadre és Mac számítógépre is köthetünk biztosítást, tulajdonképpen mindenre. Ezt fontos kiemelni, mert az AppleCare esetén ez nem olyan egyszerű. Nyilván eldöntjük, hogy hozzánk melyik passzol, én általában a teljes körű védelmet szoktam javasolni, de sokszor elég lehet a baleset- (véletlen leejtés, vízkár) illetve rablás védelem is.

Hány évre kössünk biztosítást?

Mindig mérjük fel, hogy hány évente cserélünk készüléket. Ha évente cserélünk, nem biztos, hogy megéri egyáltalán a biztosítás, mert egy év alatt kevesebb eséllyel tesszük tönkre (kivéve persze akkor, ha jellemzően sokszor ejtjük le és törik be a kijelző). Ha már 2 vagy 3 évre vesszük, akkor érdemes a maximumot kiválasztani, ne ezen múljon, ráadásul eladni is könnyebb egy biztosítással rendelkező készüléket.

Apple MacBook, iMac, Mac Pro, Mac mini

Manapság egyre inkább érdemes a fenti Apple termékekre is biztosítást kötni, mivel az Apple annyira elmozdult abba az irányba, hogy mindent ráépít az alaplapra, hogy már szinte szervizelhetetlenek. Egy kijelző csere több százezer Ft-ba kerülhet egy retinás gép esetén, így biztosítással sokkal több pénzt spórolhatunk meg, mint mondjuk egy iPhone-nál. Arról nem beszélve, hogy sokszor a biztosítást több dologra is kiterjed, mint mondjuk a garancia. Lopásról meg ne is beszéljünk.

Egyszóval, ha úgy adódik, hogy új iPhone-t, vagy más Apple terméket vásárolunk hivatalos helyről, mindenképp nézzünk utána a biztosításnak, mert sokat spórolhatunk, ha később bármi gond adódna.

AppleCare és AppleCare+ Mac és iPhone esetén

AppleCare+ iPhone, iPad, Mac számítógépekre

Kétféle AppleCare létezik jelenleg. Az egyiket AppleCare-nek a másik pedig az AppleCare+-nak hívjuk. A sima változat lényegében egy garancia meghosszabbítás, +2 évet kapunk Mac termékek, és +1 évet iPad esetén a hivatalos garancián felül. Tehát egy MacBook Pro esetén 3 évig lesz garanciális a készülék, egy iPad pedig két évig.

Az AppleCare-t egészen a hivatalos garancia lejáratáig megvásárolhatjuk. Amennyiben például a gépünket 2017 júliusában vettük, akkor ezt a fajta garancia hosszabbítást elég, ha csak 2018 júliusában vásároljuk meg. Az AppleCare-rel én már sokszor garanciáztattam 2-3 éves gépemet, azért egy laptopot nem egy évre vásárolunk, és nem árt, ha van rajta plusz garancia.

Az AppleCare+, ahogy a nevében is benne van, rendelkezik egy plusz szolgáltatással is. Ez pedig az, hogy a garancia ideje alatt kétszer, a saját hibánkból elkövetett meghibásodás miatt is javítja, cseréli a készüléket az Apple, minimális összegért cserébe. Például, ha vízkár éri az iPhone-t, akkor azt a sima AppleCare nem védi meg, az garancián túli hibának minősül. Azonban, ha van AppleCare+-unk, akkor minimális összegért, 15-25.000Ft-ért az Apple kicseréli a teljes készülék egy teljesen újra. Az AppleCare+ kizárólag a vásárlás napjától számított maximum 60 napig vásárolható meg, ezután nincs rá lehetőségünk.

Az AppleCare+ iPhone, iPad esetén az eredeti garancia mellé plusz 1 évet ad, tehát összesen 2 évig lesz garanciális a készülékünk. Mac gépek esetén +2 évet ad, tehát azok összesen 3 évig lesznek garanciálisak.

Sajnos Magyarországon hivatalosan sem AppleCare, sem AppleCare+ nem vásárolható iPhone-ra, így ezt csak külföldön tehetjük meg!

AppleCare+ érvényesítése hazánkban

Magyarországon sajnos nem érhető el az AppleCare+ szolgáltatás, azonban külföldön vásárolt telefonokra vásárláskor aktiválhatjuk, amit később itthon is érvényesíthetünk. iPhone esetén érthető okokból felesleges beszélni a sima AppleCare-ről, ott már érdemes a pluszt választani.

Külföldön vásárolt iPhone-om van, de elfelejtettem AppleCare+-t venni!

Az Apple egy ideje már megkönnyítette az AppleCare és AppleCare+ online vásárlást. A Szifon.com csapat több tagja is évek óta vásárol a laptopjához, telefonjához is AppleCare-t, és idén az iPhone X esetén ez fokozottan ajánlott. Idén én például Angliában vásároltam meg a készüléket, mivel amúgy egybe akartam kötni ezt egy “nyaralással”, így kényelmesen megrendeltem ismerőshöz, és át is vettem.

Sajnos a rendeléskor nem figyeltem oda, így nem vettem AppleCare+-t hozzá, azonban ezt ugye 60 napig megtehetem. Márpedig az iPhone X mellé bizony nem árt az AppleCare+, múltkor már írtunk róla, hogy drága lesz egy kijelző csere.

Tehát, ha külföldön vásároltuk meg a készüléket, és abban az országban elérhető az AppleCare+, akkor kényelmesen, néhány kattintással és bankkártyás fizetéssel aktiválhatjuk rá. Ehhez szükségünk lesz az iPhone sorozatszámára, amit a Beállítások, Általános, Infó alatt találunk meg, illetve ellenőriznünk kell az Apple hivatalos oldalán, hogy benne vagyunk-e még a 60 napban.

AppleCare az Apple honlapján

(A fenti menüpont csak az angol ellenőrző oldalon ugrik fel, a magyaron nem. Használd a fenti linket!)

Amennyiben még benne vagyunk a 60 napban, kattintsunk a Learn more and buy now menüpontra, ahol ki tudjuk választani a megfelelő országot, ahol vásároltuk a készülék, és hozzáadhatjuk az AppleCare-t vagy AppleCare+-t.

AppleCare+ iPhone X

Ezután meg kell adni egy telefonszámot, vagy email címet, ahova egy diagnosztikai linket küld az Apple, amit a telefonon meg kell nyitni:

 

Amennyiben a diagnosztika hiba nélkül lefutott, továbbenged a weboldal. Adjunk meg egy kinti címet, illetve bankkártya adatokat, majd pedig várjunk. 24-48 órán belül már aktiválva is van az AppleCare+, úgymond biztosítva vagyunk, hogy komolyabb kár esetén minimális költséggel javíttathatjuk, cseréltethetjük a készülékünket.

AppleCare aktiválása folyamatban van

Magyarországon vásárolt iPhone és az AppleCare+

Például ha az Apple.hu-n vásároltuk meg a telefonunkat, akkor nincs lehetőségünk biztosítani, és hivatalosan nem érhető el az AppleCare+ sem, az oldalon nem tudjuk kiválasztani vásárláskor. Lehetséges, hogy van olyan biztosító, ami bevizsgálás után biztosítja a készüléket, de ilyet mi nem ismerünk. Szóval ez egy patthelyzet.

Ilyenkor próbáljuk meg a fenti AppleCare+ aktiválást. Ha ez sikerül, onnantól nyert ügyünk van, mivel az AppleCare+-t már itthon is elfogadják a hivatalos Apple szervizek.

Biztosítás vagy AppleCare+?

Egyértelműen a biztosítás a jobb. Egyrészt az akár lopásra is kiterjedhet, olcsóbb, és persze hazánkban kényelmesen megköthető, akár iPhone-ra is, ellenben az AppleCare+-szal. Többek között ezért is van itthon biztosítás az APR-eknél, mert nem érhető el hazánkban az AppleCare+ védelem.

A jó hír viszont, hogy most már a külföldön vásárolt készülékekre is rakhatunk AppleCare+-t és az hazánkban érvényesíthető is. Azonban ezt érdemes vásárláskor rárakni és nem utólag, de ahogy látjátok, erre is van már lehetőség.

Nektek erről mi a véleményetek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

51 Comments

  1. Hello! Kérdésem ha apple.hu ról rendeltem iPhone X et és szeretnék rá biztosítást, mit javasoltok, mit tegyek?

  2. @atticusfetch: erről külön bekezdés szól a cikkben: az Apple.hu-ról rendelve nem tudsz biztosítást kötni, hacsak azt nem csinálod, hogy külön megkeresel egy biztosítót.

  3. Itthoni vodánál vettem anno az iPhone SE-t, és a szolgáltató ajánlott hozzá fillérekért teljes körű biztosítást. Eddig még nem volt rá szükségem, mert egyszer bár elpatkolt a teló de az még egyetlen nappal a garin belül volt, így kicserélték. Ennek ellenére hasznosnak tartom…

  4. A biztosításban van valami trükk?

    Úgy hallottam, hogy amint kihozod a boltból, csak a 80%-át éri már, szóval 1 nap alatt 20%-ot avultatták, és amúgy is gyorsan megy le a számláló, ebből mennyi lehet igaz?

    Illetve ha javíthatatlan baja lesz(ellopják, baleset,stb) akkor kapsz egy másikat, vagy pedig az avultatott értékét kapod meg?

  5. Én Media Marktban vettem az iPhone 8 Plust, lecsekkoltam és engedi az Apple Care +-t.
    Viszont majd’ 40e Ft-ért inkább vigyázok rá.
    Nem véletlenül nincs nálunk… “Kicsit” drágább, mint egy biztosítás és hazánkban nem is valami nagy szám, főleg ha nem Budapesten élsz.

  6. Melyik biztosítónál tudok biztosítást kötni egy új iPhone-ra???

  7. iCenter-nél 17.900Ft a minden kockázatra kiterjedő 3 éves biztosítás az iStyle nál 33.900Ft.
    Nekem ez utóbbi drágábbnak tűnik…

  8. Telekomnál vásároltam egy apple watchot pár napja, viszont ott nem tudtam rá biztosítást kötni (tartozékként tartják számon, amire nem köthető náluk). Ellenőriztem az apple honlapján és elvileg engedi a care+ -t, ilyenkor elvileg egy random uk, vagy us címmel tudnék venni, és itthon érvényesíteni? 🙂

  9. @bleedy: Igen, de ezt nem írhattam le a cikkbe 🙂

  10. @xantos85: Más a biztosító és máshogy működik is a biztosítás kivitelezése, ha valami történik.

  11. Én eredetileg terveztem biztosítást kötni az iPhone X-re, de a Telecom valami havi 2600 ft (vagy több már nem emlékszem) díjért ajánlott hozzá teljeskörű biztosítást, mondtam, hogy évi 30k+-ért köszönöm nem éri meg.
    Ugyanennyit három évre boldogan kifizettem volna.

  12. @Vega:
    Telekom teljes biztosításért 3990Ft/hó kér. Viszont az egyetlen aki zseblopásra is biztosít.
    Olvasgassátok a biztosítási feltételeket. Autó csomagtartójából reggel 6 és este 10 között városban autó fizikai sérülése mellett fizet. Ha ezek közül csak 1 nem passzol már nem fizet.

  13. Nekem Alza.hu-ról van a 8plusom. Szeretnék apple care+ -t. Végig csináltam a fent leírtakat,gond nélkül lefutott a diagnosztika,jogosult vagyok. Usa alatt futtattam…milyen címet adjak meg? Kéri a nevet,címet,állam,stb. Itt elakadtam. Fiktív címet tudok megadni,akár melyik országot választom. Ugye Magyar lehetőség nincs,hogy megadjak a címem.Hogyan tovább?

  14. ” Tehát, ha hivatalos helyről vásároljuk meg, ami például lehet egy Apple Premium Reseller, vagy az Apple.hu, vagy éppen egy szolgáltató, esetleg MediaMarkt, akkor az első 1 éven felül még 1 év szavatosságot is magunkénak tudhatunk, ami olykor jól jöhet. Természetesen a szavatosság csak magánszemélyeknek van, cégre vásárolt készülékre nem érvényes. ”

    Ha cégre kértem a számlát miért esek el a 2. évtől?
    Nem továbbértékesítésre lett vásárolva.

  15. @weber770531: Találd fel magad 🙂 , ezért írtam hogy hivatalosan nem érhető el az AppleCare+, de adott esetben igen.

  16. @ABC123: Csak magánszemélyeknek biztosítja a jogszabály a szavatosságot.

  17. Feltalálom csak kérdeztem,hátha van tapasztalata valakinek. ????

  18. Iphone/ipad esetén elvileg az USA/Canadai care(+) csak ott érvényes. Legalábbis egy cikkben így olvastam. Úgyhogy ne e közül a kettő közül válassz. 🙂

  19. Tehát akkor jól értem hogy a közvetlenül a gyártótól vagyis az apple.hu ról rendelt készülékre nem tudok se biztosítást se apple caret kötni? :O
    Senki nem tud egy normális biztosítót aki istyle szintű árakon biztosítaná?

  20. @bleedy: Végül én beszéltem szervizes kollégákkal, és eddig nem volt probléma az USA AppleCare+-szal, de nyilván majd kiderül. Érdemes a biztonság kedvéért európai országot választani, ahogy írtad.

  21. Ha céges az iphone és veszek sajat nevemre egy applecare* -t akkor azt ugy nem fogadjak el? Ertem en hogy cég nevre nem lehet biztositani. De egy ilyen kis csellel ezt nem lehet megcsinálni? (Cim ugyanaz mint a cég cím)

  22. @gabee369: A telefon a lényeg, ha azon rajta van az AppleCare+, akkor nincs kérdésük.

  23. @gabee369: és a szervízbe nem kell mondani, hogy cégre lett vásárolva megnézi a seria számot majd látja hogy van rajta applecare+ és te meg örülsz. ennyi. Most csináltam meg én is végre sikerült. UK működik a legjobban.

  24. Komolyan 200£ egy X-hez a care+?
    Nektek is ennyit mutat?

  25. @proszper: Sajnos a X-hez drágább igen. 🙁

  26. magyar kártyát is elfogad?

  27. Köszönöm a leírást, sikerült a Care+ vásárlás, és aktiválás.

  28. mi megyünk nyáron Los Angelesbe családdal nyaralni na most én ott venni fogok egy iPhone X-et akkor ott a vásárlásnál meg is vásárolhatom a Care + -t és érvényesítik is ? a másik h gondolom a boltban való érvényesítéskor is kérnek címet de ugye nyaralok foglalt szállásom lesz nem ismerősnél azt is megadhatom ?

  29. @Wyla: Boltba nem kérnek semmilyen címet. De természetesen az ismerősödét megadhatod. És igen azonnal érvényesítik.

  30. Sziasztok!Én is szeretném megvenni az Applecare+ egy Iphone X-hez de nekem nem mutatja azt a sort amire kattintva tovább lehetne lépni a vásárláshoz.A 3 Hónapon belül vagyok még zöld a pipa.Arra gondoltam ,hogy egy német lakcímet ami régen a lakcímem olv azt adnám meg de mivel nem jutok el a diagnosztikához sem így sajnos nem udom,hogy tudnám véghez vinni.Legyetek szívesek segítsetek előre is köszi.

  31. @kkp900: Szia, a fenti linket használtad hozzá? Mert csak azzal fogja felajánlani.

  32. alid Purchase Date
    A validated purchase date lets Apple quickly find your product and provide the help you need. Ezt írja ki nekem a 90 naposnál, és zöld pipa van előtte.Ha a 90 naps linkre gondoltál akkor ott néztem persze!De cask ezt írja ki semmi mást.Alatta meg a következő zöld pipás dolog van csak .

  33. Mi lehet a bibi?

  34. @kkp900: Hát így akkor jó kérdés, nem tudom megmondani mi lehet a hiba.

  35. Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem az AppleCare+ kapcsolatban .Mikor fizetni szeretnék állandóan ezt írja:

    This AppleCare agreement must be purchased in the same country or region where you reside. Please make sure your billing information matches your country or region of residence.

    Angol címet írtam be. Mi lenne a megoldás? Pár nap múlva Ausztriában leszek, esetleg próbáljam meg ott?
    Köszönöm!

  36. @Skyfish: Nekem is nem rég ezt írta, lehet valamit változtatott az Apple. Ausztriában bemész az Apple Store-ba és rárakják neked.

  37. @admin: Köszönöm a válaszodat!

  38. Egy viszonylag SOS kerdes. A holnapi napon repulok haza del afrikabol egy hetre, es osszetortem a 2018-as macbook pro-nak a kijelzojet. USA vasarlas, apple care+ al. Ha otthon beviszem a szervizbe pl Care Center akkor ott $100 megfelelo forintert kicserelik a kijelzom, vagy at kell ugranom austriaba?

    koszi elore is ?

  39. @Koczka: egy hét alatt ez valószínűleg nem lesz meg itthon. de hívd fel őket, csak ők tudják megmondani.

  40. @Jadeye: telefon alapjan 2-4munkanapot igertek 😀 Az arrol nem erdeklodtem, emlitettem nekik, hogy van apple care+ on, de miutan skype on keresztul hivok telefonszamokat nem tudom mennyire volt ’tiszta’ a vonal. De akkor kiderul. Egy het mulva lenne tovabb jegyem, de el tudom tolna, ha ugy van par nappal.

  41. @Koczka: en es a magyar iras… ‘az arrol’ szep volt. Utolag is koszonom a valaszt igy hajnal 1 orakor… ?

  42. Sziasztok!

    Szeretnék biztosítást kötni az XS-emre, nézegetem az Applecare+ trükköt is. A fenti linken beírom a serial számom, rákatt a “learn more and buy now”-ra és alapból nekem az USA-t állítja be, nem is tudok választani. Az iKiegészítők-nél vásároltam a telefont. Viszont így nem tudok európai országot megadni. Él kint ismerős, a címmel még nem is kamuznék nagyot, de kíváncsi lennék, hogy mit szólnának két év múlva ha valami történik, hogy innen próbálom érvényesíteni a 199 dolláros amerikai biztosítást. Értem, hogy world wide, de valakinek sikerült már amerikai applecare+-t itthonról intéznie?

  43. @Szajbee: gond nélkül érvényesíthető az AppleCare, én nem tudok arról, hogy vacakolnának vele.

  44. @Jadeye:

    Köszönöm szépen 🙂

  45. Hali! Az istyle oldalán nem találom a biztosítás részt hogy mennyiért mit tudok kötni. Valaki tud linkelni nekem?

  46. @Nrbrtbgg: úgy tűnik, jelenleg épp nem köthető náluk semmi. de hívd fel őket holnap, és megmondják.


Add a Comment