fbpx Skip to content

Egyes vásárlásos cikkeinkben, ahol leírjuk, hogy mikor és mit érdemes éppen venni, meg szoktuk említeni azt is, hogy miért érdemes hivatalos helyről vásárolni, mikor jár a második évre a szavatosság, és mikor van csak az 1 év garancia.

Magyarország garancia és szavatosság Apple iPhone

A szavatosság és a garancia nem ugyanaz. Az 1 év garanciát az Apple adja, a 2 év szavatosságot (vásárlástól számítva) pedig effektíve a magyar törvények, így lesz tulajdonképpen 2 éves “garanciánk” az adott termékre, de nézzük, milyen esetekben lehet ezt érvényesíteni, és mit is jelent mindez.

1 év Apple garancia (avagy korlátozott jótállás)

Az Apple minden termékére 1 év garanciát ad, ami mindenki számára logikus. Amennyiben hibás a készülék, de nem a vásárló okozott kárt a készülékben (leejtés, túlzott akkumulátor használat, stb…) garanciális ügyintézés közepette az Apple cseréli vagy a teljes készüléket, vagy pedig a hibás alkatrészt.

Az elmúlt években mondhatni az Apple elkényeztetett minket, mert sokszor egy az egyben cserélte az iPhone-unkat a cég, azonban mára már csak a kijelzőt, kamerát, vagy az akkumulátort cserélik, és egyre ritkább a teljes készülékcsere. Azt is érdemes tudni, hogy manapság már szinte mindent az Apple javít, nem pedig az itthoni hivatalos szervizpartnerek. Legtöbbször már ők is kiküldik az Apple-nek az egyes hibás termékeket, mert az Apple ezt kéri, és a cég szervizközpontjában javítják meg az adott készüléket. Ebben az esetben akár több hetes várakozás is lehet, és persze vissza is dobhatja az Apple, hogy ők nem találtak hibát benne. Szóval csak úgy, hiba nélkül bevinni az iPhone-t felesleges, bemondásra, tehát csak azért, mert mi azt mondjuk, hogy hibás, nem fogják cserélni – ilyen nem is volt és nem is lesz!

2 év szavatosság

2 év szavatosságról részletesen itt lehet olvasni, de néhány mondatot ide a cikkbe is átemelünk belőle.

Akár szavatosságra, akár jótállásra „hivatkozik” is a vevő hibás teljesítés esetén, őt az új Ptk. 6:159. § (2) bekezdése rendelkezése alapján négyféle úgynevezett szavatossági jog illeti meg: a kijavítás / a kicserélés / az árleszállítás / a vételár-visszatérítési igény (úgynevezett elállás). Tehát kiemelten fontos, hogy kellékszavatossággal kapcsolatos, valamint a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termék esetén felmerülő minőségi kifogás alkalmával is ugyanez a négyféle jogosultság illeti meg a fogyasztót.

Az új Ptk. 6:166. §-a szerint a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet – tehát a vállalkozást – terhelik. Kivétel az az eset, ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.

Az új Ptk. főszabálya szerint a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén azonban a szavatossági idő hosszabb: a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.

Lényeges különbség van a bizonyítási kötelezettség terén a két jogintézmény között. A jótállás körében – a jótállás mindkét fajtájának teljes időtartama alatt – a jótállásra kötelezett (az eladó) csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után (tehát például a vevő általi nem rendeltetésszerű használat miatt) keletkezett.

Ezzel szemben a szavatosság körében fő szabály szerint a vásárló köteles bizonyítani „igazát”, vagyis azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben és a hibát nem a vevői rendeltetésellenes használat okozta. Szavatosságnál azonban fontos, a fogyasztói szerződésekre irányadó – és a fő szabály alól kivételt képező – szabály, miszerint a teljesítéstől számított 6 hónapon belül felismert hiba esetén vélelmezni kell (úgy kell tekinteni), hogy a hiba oka már a tejesítés időpontjában is megvolt. Ennek értelmében az első hat hónapban jelentkező kellékhiány miatti felelősség alól az eladó fél csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy az eladáskor a termék hibátlan volt, tehát a hiba oka a teljesítés után, a termék nem rendeltetésszerű használata miatt keletkezett.

Tehát a jótállás teljes időtartama és a szavatossági idő első 6 hónapja alatt egyaránt a kötelezettet (az eladót) terheli a bizonyítás, azaz csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Összegezve

Míg az Apple készülék vásárlásától kezdve 1 évig a garanciában az Apple-nek kell bizonyítania, hogy a készülék nem hibás, illetve ha hibás, akkor javítani vagy cserélnie kell, addig a második évben már nekünk kell bizonyítanunk, hogy adott hiba már a vásárláskor is jelen volt. Hogy lesz akkor ebből “2 év garanciánk”?

Itt jön képbe, hogy hol vásároltuk a készüléket. Az Apple kifejezetten utálja a szürkeimportot, tehát azokat a helyeket, ahol mondjuk ÁFA csalással vagy külföldi behozatallal próbálják olcsóbban, nagyobb haszonnal adni a termékeit. Ezekre a készülékekre valóban a fenti szavatosság érvényesül, tehát, ha te “Kis Béla GSM boltjában” vásároltad meg az iPhone 11-et, 10.000Ft-tal olcsóbban, akkor bizony a fentiek érényesek rád, ott tudod érvényesíteni a szavatosságot is, amikor is bizony neked kell bizonyítanod, hogy az adott hiba már a készülék vásárlásakor is jelen volt. Nyilván esélytelen.

2 év garancia avagy a szavatosság a hivatalos vásárlás esetén!

Amennyiben hivatalos helyről vásárolod meg a készüléket, lásd mondjuk Apple.hu, iSTYLE, iCentre, MédiaMarkt, Telekom és így tovább, az Apple a szavatosságot garanciális időnek tekinti, tehát Magyarországon “2 év garanciát” kapsz és nem neked kell bizonyítanod a fenti esetben, hanem a cég korrekten bevizsgálja, és ha hibát talál, akkor cseréli vagy az egész készüléket, vagy a hibás alkatrészt! Nyilván ez a korrekt hozzáállás, cserébe azért, hogy nem a “mutyi” helyeket választjuk vásárláskor.

  • Mindezek kizárólag magánszemély általi vásárláskor érvényesülnek, céges vásárlás esetén a szokásos 1 éves korlátozott jótállást kapjuk meg avagy népszerűbb nevén a garanciát. ?
  • Azt is érdemes még észben tartani, hogy a vásárlást igazoló számlát ugyan az első évben nem szokta kérni az Apple, csak egyes esetekben, a második évben már sokszor szükséges, tehát mindenképpen legyen meg!
  • Jogilag a szavatosságot a vásárlás helyén tudjuk érvényesíteni, de az Apple jelenleg engedélyezte a szervizpartnereknek, hogy a hivatalos helyről vásárolt készülékeket ők is befogadják és szervizeljék. Természetesen ez nem mindig és minden esetben érvényesül, lehetséges, hogy tényleg a vásárlás helyére kell elvinnünk a szervizelni kívánt készüléket!

Honnan tudom, hogy egy cég hivatalos helynek minősül?

Természetesen a ráutaló jeleken felül még érdemes tudni, hogy a magyar hivatalos nagykereskedő az Apcom, tehát ha az adott cég onnan vásárol, és utána pedig mi az adott cégtől vesszük meg számlával, akkor érvényes ránk a fenti 2 éves garancia, még ha nem is tartozik a fenti listába. Ezen a linken láthatjuk a viszonteladókat, partnereket. ☝?

Külföldről vásárolt termék garanciája és szavatossága

Természetesen az adott országban lévő jogszabályoknak megfelelően érvényes a garanciája és szavatossága is. Azonban a hivatalos, 1 éves garancián felül hazánkban nem tudjuk érvényesíteni a külföldi jogszabályok adta lehetőségeket, tehát itthon marad az 1 év, ha mondjuk az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban vettük a készüléket. Teljesen logikus.

Nem garanciális a készülékem Magyarországon, mégis 1 éven belül lett vásárolva, külföldön!

Van még egy apróság, amivel számolni kell, de csak egyes esetekben. Ilyenek azon készülékek, amiket külföldön forgalmaz az Apple, de itthon nem. Például a HomePod vagy az LTE-képes, illetve a rozsdamentes acél, titán vagy kerámia Apple Watch típusok. Ezeket itthon nem tudjuk garanciális ügyintézés alá vonni, mert itthon nem kaphatóak hivatalosan. Sajnos ezekkel külföldre kell utaznunk, ha problémánk van velük.

AppleCare és AppleCare+ érvényesítése hazánkban

AppleCare ugyan igen, de AppleCare+ sajnos továbbra sem vásárolható hazánkban, ezért van sok helyen lehetőség biztosítás vásárlásra. De mit van akkor, ha külföldön vásároltuk a készüléket és vettünk hozzá mondjuk AppleCare+-t? Ezt itthon is tudjuk érvényesíteni, de az árakról az adott szerviz fog minket tájékoztatni.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy meddig garanciális még az Apple termékem?

Ide kattintva könnyedén ellenőrizhetjük, hogy meddig érvényes még a garanciánk, ha hivatalos vásárlási dátumot az adott cég felvitte az Apple rendszerébe. Miután lejárt az 1 éves garanciánk, a fentiektől függően van rá még 1 év szavatosságunk.

Tehát alapjában véve nem éri meg 10-15.000Ft-ot spórolni és “mutyi” helyről vásárolni a készüléket, főleg ha újat szeretnénk. Érdemes hivatalos helyről beszerezni, sokszor ott is vannak akciók, amikkel még jobban járunk, de persze ha szűk a pénztárcánk, akkor sajnos nincs más lehetőség, spórolni kell, kérdés, hogy 2 év múlva is megérte-e az a spórolás. A szavatosságot egyébként jó esetben az adott cégnél kell követelnünk, ahol vásároltunk, főleg ha nem hivatalos viszonteladó.

Remélem ezzel a cikkel tiszta vizet önthettünk abba a bizonyos pohárba és már egyértelműbb, hogy mikor kapunk plusz “garanciát”.

Ha hasznos volt számodra a cikk, küldd el ismerőseidnek, és oszd meg másokkal is!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for djmaya djmaya says:

    Érdeklődnék hogy pár napja járt le az egy éves korlátozott apple garim viszont gondom van az aksival! Igaz már új kora óta észrevettem hogy rohamosan romlik az aku állapota nem az első iphonom így volt tapasztalatom hogy mennyire kellene romlania egy év alatt.Kérdésem az lenne hogy gariba cserélik e az aksit?Iphone Xs 86% az aksi!

  2. Avatar for NYPD NYPD says:

    Mi a helyzet az állandó hálozat eldobási problémáról az IOS 13 kapcsán?
    Erre hivatkozva lehet-e javítást, cserét, vagy bármit kérni. Ugyanis ez a jelenség már több frissítés óta jelen van és úgy látszik nem bírják megoldani. Persze nem minden típust érnit, pl az új iphone-nál nem jön elő, de pl az X-nél igen. Nem egynél, hanem szinte az összesnél. Hogy tudom ilyenkor érvényesíteni a vásárlói jogaimat?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @djmaya: vidd be diagnosztikára egy hivatalos szervizpartnerhez, és megmondják, milyen lehetőségeid vannak.

    @NYPD: próbálkozni lehet, de mivel szoftveres hibáról van szó (hiszen az érintett készülékeken is csak az iOS 13-ra frissítve jelentkezik), ezért ezt az Apple Supporttal tudod lemeccselni, és szerintem nem fogják cserélni erre hivatkozva. az iOS 12-t viszont visszarakathatod velük. mindenesetre vegyél fel róla hibajegyet is:

  4. Avatar for Ogre23 Ogre23 says:

    Valamelyik nap felhívtam a vodafonet. Ők egyből a supporthoz írányítottak mivel sokan jelezték. Felhívtam az almásokat, tudnak a hibáról elvileg a 13.2-vel javítani fogják. De ami nekem bevált és tudom szarakodás meg 400 ezres telefon ide vagy oda 3G-vel kell addig használni. Azóta annyi van, hogy nem dobja el a hálózatot és nincs olyan, hogy fél napig nincs térerő viszont jobban merül a telefonom. De minél többen jelzik annál jobban foglalkoznak a dologgal.

  5. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Nálam is ez a helyzet szintén iPhone X. Részmegoldás de megoldás ha átváltasz 3G-re ott nem dobálja el a hálózatot.
    Írj a Supportnak én is ezt tettem hátha foglalkoznak vele ha minél többen jelezzük.

  6. Garancia nincs. Szavatosság, kellékszavatosság és jótállás van. A Ptk. kellékszavatosságra vonatkozó részét egészíti ki a 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról. Ennek alapján az egy év kötelező jótállás nem az Apple feladata a (magánszemély) vásárló felé, hanem a vállalkozóé (kereskedőé), akivel szerződéses jogviszony alakul ki az adás-vétel kapcsán. Az, hogy az Apple, mint gyártó egyébként mit ad, az egy dolog. Ha szart sem adna, akkor a vállalkozó sara lenne a javítás/cserélés. Szerencse, hogy a nagyobb cégeknek érdekük a normális ügyintézés, így levéve e terhet a helyi vállalkozókról, ugyanis ha nem így lenne, sokat romlana egy-egy márka megítélése a bortányos itthoni kereskedői hozzáállás miatt.

  7. Igen, ezt le is írtam a cikkbe, hogy pusztán az Apple jófejsége miatt tudjuk 2. évben garanciáztatni az egyes Apple termékeket.

  8. Szerintetek, egy 2017 es MacBook Pro-t kijelzőkopással amit a billentyűzet okoz összecsukáskor, 2 hónappal 1 éves kora után, lehet garanciáztatni?

  9. Erre nyilván nyilván az adott szerviz tud válaszolni, de mivel van rá külön vissza hívás, elképzelhető. :slight_smile:

  10. Itt az első évről van szó. Valójában a jótállást is az eladó kell, hogy biztosítsa. Teszem azt ha az iCentre-ben vagy iStyleban vettél valamilyen terméket, akkor ők kötelesek a javításra/cserére, mert velük vagy szerződéses jogviszonyban (persze a háttérben ők megegyeznek a forgalmazóval/apple-lel, hogy egymás között hogy számolnak el a garanciális igényekkel, de ez a fogyasztót nem érinti és nem is igazán érdekli).
    A jogszabály viszont megengedi, hogy amennyiben a gyártó cég is üzemeltet szervizt, akkor a garanciális igényekkel hozzá is lehet fordulni közvetlenül, a tényleges eladó kihagyásával a gyorsabb ügyintézés érdekében.
    Tehát az, amit amúgy sok cég csinál, hogy elküld a gyártó szervizéhez nem törvényes, ha te ragaszkodsz hozzá az eladó köteles a jótállást biztosítani.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az Apple készülékeit az Apple-ön és hivatalos szervizpartnerein kívül senki más nem javíthatja meg, mert az Apple erre nem ad sem engedélyt, sem alkatrészeket.

  12. Ez a fogyasztó szempontjából nem számít. A jótállás keretében történő javítás kereteit (milyen szerviz stb.) a jótállást biztosító (eladó) határozza meg. Az hogy az iStylenak van egy szerződése, hogy ő az apple szervizközpontba küldi Prágába az eszközöket az a fogyasztó szempontjából lényegtelen. Más által végzett javítást meg senki más sem ismer el a jótállás keretében (Samsung szervizbe is hiába viszem a telefonom ha előtte a “Kiss Béla GSM”-ben forrasztgattak rajta)
    Jótállási/szavatossági időn túl pedig igazából mindegy ki javítja, az már a vevő felelőssége hogy olcsóbban javíttatja utángyártott alkatrésszel. szavatossági/jótállási kérdés nem merül fel.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha egyszer senki más nem nyúlhat a készülékhez a hivatalos szervizpartnereken kívül, verheted az asztalt mondjuk a Telekomnál, hogy márpedig javítsák meg, egyszerűen nincs jogosultságuk, tehát a hivatalos szervizpartnerhez kell vinned. az pedig tényleg teljesen mindegy, hogy utána az adott hivatalos szervizpartner ki kell-e küldje vagy sem, a lényeg, hogy ha nem hozzájuk viszed, hanem az eladóhoz, aki nem feltétlen szervizpartner is egyben, akkor felesleges köröket futsz, mert el fognak küldeni a hivatalos szervizbe.

  14. Igen valóságban ez történik, de attól még a jogszabály szerint ez nem szabályos. Az eladónak át kell vennie a készüléket és gondoskodnia kell a bevizsgálásról/javításról (elküldenie a szervizpartnernek), te dönthetsz úgy hogy inkább közvetlenül a szervizpartnerhez mész, de az eladó erre nem kötelezhet. Mondjuk ha vidéken vesz valaki egy iPhone, nem okvetlen akar elutazni/postázni készüléket a szervizbe, amikor 2 sarokra van az üzlet ahol vette.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ezzel, hogy az eladó átveszi, elviszi a hivatalos szervizpartnernek, ott elintézik a javítást, majd onnan visszahozza, és téged értesít, saját magadtól veszel el értékes napokat, ameddig készülék nélkül vagy. ha bárki szerelhetne Apple készülékeket, és biztosított lenne az eredeti alkatrész, valamint a javítás minősége, akkor oké, csinálja meg a helyi szervizes. de ameddig az Apple erre nem ad lehetőséget, addig kizárólag saját magaddal tolsz ki, ha csapkodod az asztalt, hogy márpedig oldja meg az eladó. nem értem, miért kell ezt túlbonyolítani.

    amióta léteznek itthon hivatalos szervizpartnerek, ez az eljárás – Safranek szavaival élve: mint az közismert.

  16. Ezek általános szabályok, nem Apple specifikusak. Jogalkotó azt feltételezi, hogy a fogyasztó azt tudja, hogy hol vette a készüléket, viszont azt nem várja el, hogy a fogyasztó tisztában legyen, időt, energiát szánjon arra, hogy kiderítse ki tudja neki megjavítani a terméket (egyáltalán a gyártó személye is kérdéses lehet nagyon sok termék esetében, ne csak a nagyon erősen brandelt telefonokra gondoljunk most).
    Az apple esetében teljesen igazad van, hogy egyszerűbb a szervizpartnerhez menni, ezt sehol nem vitatom, viszont az téves megállapítás, hogy minden esetben az apple vállalja a jótállást, mivel azt az eladó teszi (aki lehet amúgy az apple is).

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az Apple esetén a fentiekben leírtak alapján mindegy, mik az általános szabályok.

  18. Nagyon sokan nincsenek tisztában jogszabályi háttérrel és ezzel nem egy cég vissza is él, szerintem fontos, hogy az ilyen cikkek pontosak és jogilag is megalapozottak legyenek.
    De gyakorlatiasan gondolkozva abszolút értem, amit mondasz, nem kötekedni szeretnék.

  19. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Én a Vodafone-nál vásároltam anno egy iPhone x-et az egy év garancia mát lejárt de ha jól értelmezem s cikket akkor még éppen a szavatossági időn belül vagyok. A telefonnak valami problémája van a faceID-vel, egyszerűen leáll és nem is meri fel az arcom, újra indítás után egy rövid ideig működik aztán leáll, beszéltem az Apple támogatással azt mondták valószínűleg szoftveres a hiba, tettek javaslatot, hogy mit próbáljak meg és ha nem működik akkor vigyem szervizbe, persze nem működött a dolog, de fogalmam sincs hova vigyem a telefont. A Vodafone-nál közölték, hogy csak fizetős szervizbe tudják küldeni, az iPhone-nál nincs ilyen, hogy szavatosság csak egy év garancia és kész.

  20. Szia!

    Bármelyik hivatalos szervizbe betudod vinni a készüléket, érdemes videó felvételt készíteni a problémáról. A Vodafone-nál az ügyintéző nem volt a helyzet magaslatán.

  21. Avatar for Czo Czo says:

    Nagyon-nagyon fontos, hogy ki volt a keszulek vasarolja. Ugyanis, ha nem maganszemely, tehat valamilyen ceg/alapitvany van a szamlan, akkor valoban nincs plusz 1 ev szavatossag, csak az alap, 1 eves jotallas.

  22. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Sziasztok!

    Igazából két ügyintézővel is beszéltem náluk és mind a kettő ugyanazt mondta, a készüléket magánszemélyként vásároltam. Próbáltam hivatalos szervizt keresni a közelben de az Apple honlapjával nem boldogultam. Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen lakom.

  23. Kizárólag Budapesten van hivatalos szerviz. Természetesen meg kell legyen az eredeti számla hozzá, így reméljük úgy vásároltad meg.

  24. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Meg van az eredeti számla és a garancia levél is.

  25. Avatar for svkk svkk says:

    Sziasztok,
    az EMAG oldalán azt látom, hogy 1 év garancia van pl. a 11 Pro esetében. Ettől függetlenül én 1 év után (és 2 éven belül) is besétálhatok a számlával a hivatalos szervízbe és ha jogos az igényem akkor megjavítják a telefonom ha pl. ezeken a helyeken vásároltam (az EMAG is a kereskedelmi partnerek között van a listában, ahogyan a Media Markt)?

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elvben így van.

  27. Amúgy ezt hogyan lehet megugrani vajon?

    háTéTéPéEs (kettőspont) (per) (per) checkcoverage (pont) apple (pont) com (per) hu (per) hu (per)

    MacOS / Chrome ill MacOS / Safari alól legalábbis nem hajlandó átengedni a captcha-n (vagy ha mégis, akkor “Jelenleg sajnos nem tudjuk teljesíteni a kérést. Kérjük, próbálkozzon újra később.”), majd sokadik próbálkozás után ide jut:

    “Elérte a kódokra vonatkozó határértéket, ezért nem tudjuk teljesíteni a kérését. Kérjük, próbálkozzon újra később.”
    háTéTéPéEs (kettőspont) (per) (per) checkcoverage (pont) apple (pont) com (per) hu (per) hu (per) sorry (kérdőjel) e (egyenlő) 1011

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    előfordul. maximum hívd fel az Apple Supportot – vagy próbáld meg mobilnetről.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for svkk Avatar for Alfe85 Avatar for Ogre23 Avatar for djmaya Avatar for manca99 Avatar for Szifon Avatar for Tutu55 Avatar for NYPD Avatar for kriszbet Avatar for Zakika_123 Avatar for inebhedj Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for djmaya djmaya says:

    Érdeklődnék hogy pár napja járt le az egy éves korlátozott apple garim viszont gondom van az aksival! Igaz már új kora óta észrevettem hogy rohamosan romlik az aku állapota nem az első iphonom így volt tapasztalatom hogy mennyire kellene romlania egy év alatt.Kérdésem az lenne hogy gariba cserélik e az aksit?Iphone Xs 86% az aksi!

  2. Avatar for NYPD NYPD says:

    Mi a helyzet az állandó hálozat eldobási problémáról az IOS 13 kapcsán?
    Erre hivatkozva lehet-e javítást, cserét, vagy bármit kérni. Ugyanis ez a jelenség már több frissítés óta jelen van és úgy látszik nem bírják megoldani. Persze nem minden típust érnit, pl az új iphone-nál nem jön elő, de pl az X-nél igen. Nem egynél, hanem szinte az összesnél. Hogy tudom ilyenkor érvényesíteni a vásárlói jogaimat?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @djmaya: vidd be diagnosztikára egy hivatalos szervizpartnerhez, és megmondják, milyen lehetőségeid vannak.

    @NYPD: próbálkozni lehet, de mivel szoftveres hibáról van szó (hiszen az érintett készülékeken is csak az iOS 13-ra frissítve jelentkezik), ezért ezt az Apple Supporttal tudod lemeccselni, és szerintem nem fogják cserélni erre hivatkozva. az iOS 12-t viszont visszarakathatod velük. mindenesetre vegyél fel róla hibajegyet is:

  4. Avatar for Ogre23 Ogre23 says:

    Valamelyik nap felhívtam a vodafonet. Ők egyből a supporthoz írányítottak mivel sokan jelezték. Felhívtam az almásokat, tudnak a hibáról elvileg a 13.2-vel javítani fogják. De ami nekem bevált és tudom szarakodás meg 400 ezres telefon ide vagy oda 3G-vel kell addig használni. Azóta annyi van, hogy nem dobja el a hálózatot és nincs olyan, hogy fél napig nincs térerő viszont jobban merül a telefonom. De minél többen jelzik annál jobban foglalkoznak a dologgal.

  5. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Nálam is ez a helyzet szintén iPhone X. Részmegoldás de megoldás ha átváltasz 3G-re ott nem dobálja el a hálózatot.
    Írj a Supportnak én is ezt tettem hátha foglalkoznak vele ha minél többen jelezzük.

  6. Garancia nincs. Szavatosság, kellékszavatosság és jótállás van. A Ptk. kellékszavatosságra vonatkozó részét egészíti ki a 151/2003 (IX.22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról. Ennek alapján az egy év kötelező jótállás nem az Apple feladata a (magánszemély) vásárló felé, hanem a vállalkozóé (kereskedőé), akivel szerződéses jogviszony alakul ki az adás-vétel kapcsán. Az, hogy az Apple, mint gyártó egyébként mit ad, az egy dolog. Ha szart sem adna, akkor a vállalkozó sara lenne a javítás/cserélés. Szerencse, hogy a nagyobb cégeknek érdekük a normális ügyintézés, így levéve e terhet a helyi vállalkozókról, ugyanis ha nem így lenne, sokat romlana egy-egy márka megítélése a bortányos itthoni kereskedői hozzáállás miatt.

  7. Igen, ezt le is írtam a cikkbe, hogy pusztán az Apple jófejsége miatt tudjuk 2. évben garanciáztatni az egyes Apple termékeket.

  8. Szerintetek, egy 2017 es MacBook Pro-t kijelzőkopással amit a billentyűzet okoz összecsukáskor, 2 hónappal 1 éves kora után, lehet garanciáztatni?

  9. Erre nyilván nyilván az adott szerviz tud válaszolni, de mivel van rá külön vissza hívás, elképzelhető. :slight_smile:

  10. Itt az első évről van szó. Valójában a jótállást is az eladó kell, hogy biztosítsa. Teszem azt ha az iCentre-ben vagy iStyleban vettél valamilyen terméket, akkor ők kötelesek a javításra/cserére, mert velük vagy szerződéses jogviszonyban (persze a háttérben ők megegyeznek a forgalmazóval/apple-lel, hogy egymás között hogy számolnak el a garanciális igényekkel, de ez a fogyasztót nem érinti és nem is igazán érdekli).
    A jogszabály viszont megengedi, hogy amennyiben a gyártó cég is üzemeltet szervizt, akkor a garanciális igényekkel hozzá is lehet fordulni közvetlenül, a tényleges eladó kihagyásával a gyorsabb ügyintézés érdekében.
    Tehát az, amit amúgy sok cég csinál, hogy elküld a gyártó szervizéhez nem törvényes, ha te ragaszkodsz hozzá az eladó köteles a jótállást biztosítani.

  11. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az Apple készülékeit az Apple-ön és hivatalos szervizpartnerein kívül senki más nem javíthatja meg, mert az Apple erre nem ad sem engedélyt, sem alkatrészeket.

  12. Ez a fogyasztó szempontjából nem számít. A jótállás keretében történő javítás kereteit (milyen szerviz stb.) a jótállást biztosító (eladó) határozza meg. Az hogy az iStylenak van egy szerződése, hogy ő az apple szervizközpontba küldi Prágába az eszközöket az a fogyasztó szempontjából lényegtelen. Más által végzett javítást meg senki más sem ismer el a jótállás keretében (Samsung szervizbe is hiába viszem a telefonom ha előtte a “Kiss Béla GSM”-ben forrasztgattak rajta)
    Jótállási/szavatossági időn túl pedig igazából mindegy ki javítja, az már a vevő felelőssége hogy olcsóbban javíttatja utángyártott alkatrésszel. szavatossági/jótállási kérdés nem merül fel.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ha egyszer senki más nem nyúlhat a készülékhez a hivatalos szervizpartnereken kívül, verheted az asztalt mondjuk a Telekomnál, hogy márpedig javítsák meg, egyszerűen nincs jogosultságuk, tehát a hivatalos szervizpartnerhez kell vinned. az pedig tényleg teljesen mindegy, hogy utána az adott hivatalos szervizpartner ki kell-e küldje vagy sem, a lényeg, hogy ha nem hozzájuk viszed, hanem az eladóhoz, aki nem feltétlen szervizpartner is egyben, akkor felesleges köröket futsz, mert el fognak küldeni a hivatalos szervizbe.

  14. Igen valóságban ez történik, de attól még a jogszabály szerint ez nem szabályos. Az eladónak át kell vennie a készüléket és gondoskodnia kell a bevizsgálásról/javításról (elküldenie a szervizpartnernek), te dönthetsz úgy hogy inkább közvetlenül a szervizpartnerhez mész, de az eladó erre nem kötelezhet. Mondjuk ha vidéken vesz valaki egy iPhone, nem okvetlen akar elutazni/postázni készüléket a szervizbe, amikor 2 sarokra van az üzlet ahol vette.

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ezzel, hogy az eladó átveszi, elviszi a hivatalos szervizpartnernek, ott elintézik a javítást, majd onnan visszahozza, és téged értesít, saját magadtól veszel el értékes napokat, ameddig készülék nélkül vagy. ha bárki szerelhetne Apple készülékeket, és biztosított lenne az eredeti alkatrész, valamint a javítás minősége, akkor oké, csinálja meg a helyi szervizes. de ameddig az Apple erre nem ad lehetőséget, addig kizárólag saját magaddal tolsz ki, ha csapkodod az asztalt, hogy márpedig oldja meg az eladó. nem értem, miért kell ezt túlbonyolítani.

    amióta léteznek itthon hivatalos szervizpartnerek, ez az eljárás – Safranek szavaival élve: mint az közismert.

  16. Ezek általános szabályok, nem Apple specifikusak. Jogalkotó azt feltételezi, hogy a fogyasztó azt tudja, hogy hol vette a készüléket, viszont azt nem várja el, hogy a fogyasztó tisztában legyen, időt, energiát szánjon arra, hogy kiderítse ki tudja neki megjavítani a terméket (egyáltalán a gyártó személye is kérdéses lehet nagyon sok termék esetében, ne csak a nagyon erősen brandelt telefonokra gondoljunk most).
    Az apple esetében teljesen igazad van, hogy egyszerűbb a szervizpartnerhez menni, ezt sehol nem vitatom, viszont az téves megállapítás, hogy minden esetben az apple vállalja a jótállást, mivel azt az eladó teszi (aki lehet amúgy az apple is).

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az Apple esetén a fentiekben leírtak alapján mindegy, mik az általános szabályok.

  18. Nagyon sokan nincsenek tisztában jogszabályi háttérrel és ezzel nem egy cég vissza is él, szerintem fontos, hogy az ilyen cikkek pontosak és jogilag is megalapozottak legyenek.
    De gyakorlatiasan gondolkozva abszolút értem, amit mondasz, nem kötekedni szeretnék.

  19. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Én a Vodafone-nál vásároltam anno egy iPhone x-et az egy év garancia mát lejárt de ha jól értelmezem s cikket akkor még éppen a szavatossági időn belül vagyok. A telefonnak valami problémája van a faceID-vel, egyszerűen leáll és nem is meri fel az arcom, újra indítás után egy rövid ideig működik aztán leáll, beszéltem az Apple támogatással azt mondták valószínűleg szoftveres a hiba, tettek javaslatot, hogy mit próbáljak meg és ha nem működik akkor vigyem szervizbe, persze nem működött a dolog, de fogalmam sincs hova vigyem a telefont. A Vodafone-nál közölték, hogy csak fizetős szervizbe tudják küldeni, az iPhone-nál nincs ilyen, hogy szavatosság csak egy év garancia és kész.

  20. Szia!

    Bármelyik hivatalos szervizbe betudod vinni a készüléket, érdemes videó felvételt készíteni a problémáról. A Vodafone-nál az ügyintéző nem volt a helyzet magaslatán.

  21. Avatar for Czo Czo says:

    Nagyon-nagyon fontos, hogy ki volt a keszulek vasarolja. Ugyanis, ha nem maganszemely, tehat valamilyen ceg/alapitvany van a szamlan, akkor valoban nincs plusz 1 ev szavatossag, csak az alap, 1 eves jotallas.

  22. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Sziasztok!

    Igazából két ügyintézővel is beszéltem náluk és mind a kettő ugyanazt mondta, a készüléket magánszemélyként vásároltam. Próbáltam hivatalos szervizt keresni a közelben de az Apple honlapjával nem boldogultam. Csongrád megyében, Hódmezővásárhelyen lakom.

  23. Kizárólag Budapesten van hivatalos szerviz. Természetesen meg kell legyen az eredeti számla hozzá, így reméljük úgy vásároltad meg.

  24. Avatar for Alfe85 Alfe85 says:

    Meg van az eredeti számla és a garancia levél is.

  25. Avatar for svkk svkk says:

    Sziasztok,
    az EMAG oldalán azt látom, hogy 1 év garancia van pl. a 11 Pro esetében. Ettől függetlenül én 1 év után (és 2 éven belül) is besétálhatok a számlával a hivatalos szervízbe és ha jogos az igényem akkor megjavítják a telefonom ha pl. ezeken a helyeken vásároltam (az EMAG is a kereskedelmi partnerek között van a listában, ahogyan a Media Markt)?

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    elvben így van.

  27. Amúgy ezt hogyan lehet megugrani vajon?

    háTéTéPéEs (kettőspont) (per) (per) checkcoverage (pont) apple (pont) com (per) hu (per) hu (per)

    MacOS / Chrome ill MacOS / Safari alól legalábbis nem hajlandó átengedni a captcha-n (vagy ha mégis, akkor “Jelenleg sajnos nem tudjuk teljesíteni a kérést. Kérjük, próbálkozzon újra később.”), majd sokadik próbálkozás után ide jut:

    “Elérte a kódokra vonatkozó határértéket, ezért nem tudjuk teljesíteni a kérését. Kérjük, próbálkozzon újra később.”
    háTéTéPéEs (kettőspont) (per) (per) checkcoverage (pont) apple (pont) com (per) hu (per) hu (per) sorry (kérdőjel) e (egyenlő) 1011

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    előfordul. maximum hívd fel az Apple Supportot – vagy próbáld meg mobilnetről.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for svkk Avatar for Alfe85 Avatar for Ogre23 Avatar for djmaya Avatar for manca99 Avatar for Szifon Avatar for Tutu55 Avatar for NYPD Avatar for kriszbet Avatar for Zakika_123 Avatar for inebhedj Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin