fbpx Skip to content

Egyes vásárlásos cikkeinkben, ahol leírjuk, hogy mikor és mit érdemes éppen venni, meg szoktuk említeni azt is, hogy miért érdemes hivatalos helyről vásárolni, mikor jár a második évre a szavatosság, és mikor van csak az 1 év garancia.

Magyarország garancia és szavatosság Apple iPhone

A szavatosság és a garancia nem ugyanaz. Az 1 év garanciát az Apple adja, a 2 év szavatosságot (vásárlástól számítva) pedig effektíve a magyar törvények, így lesz tulajdonképpen 2 éves “garanciánk” az adott termékre, de nézzük, milyen esetekben lehet ezt érvényesíteni, és mit is jelent mindez.

1 év Apple garancia (avagy korlátozott jótállás)

Az Apple minden termékére 1 év garanciát ad, ami mindenki számára logikus. Amennyiben hibás a készülék, de nem a vásárló okozott kárt a készülékben (leejtés, túlzott akkumulátor használat, stb…) garanciális ügyintézés közepette az Apple cseréli vagy a teljes készüléket, vagy pedig a hibás alkatrészt.

Az elmúlt években mondhatni az Apple elkényeztetett minket, mert sokszor egy az egyben cserélte az iPhone-unkat a cég, azonban mára már csak a kijelzőt, kamerát, vagy az akkumulátort cserélik, és egyre ritkább a teljes készülékcsere. Azt is érdemes tudni, hogy manapság már szinte mindent az Apple javít, nem pedig az itthoni hivatalos szervizpartnerek. Legtöbbször már ők is kiküldik az Apple-nek az egyes hibás termékeket, mert az Apple ezt kéri, és a cég szervizközpontjában javítják meg az adott készüléket. Ebben az esetben akár több hetes várakozás is lehet, és persze vissza is dobhatja az Apple, hogy ők nem találtak hibát benne. Szóval csak úgy, hiba nélkül bevinni az iPhone-t felesleges, bemondásra, tehát csak azért, mert mi azt mondjuk, hogy hibás, nem fogják cserélni – ilyen nem is volt és nem is lesz!

2 év szavatosság

2 év szavatosságról részletesen itt lehet olvasni, de néhány mondatot ide a cikkbe is átemelünk belőle.

Akár szavatosságra, akár jótállásra „hivatkozik” is a vevő hibás teljesítés esetén, őt az új Ptk. 6:159. § (2) bekezdése rendelkezése alapján négyféle úgynevezett szavatossági jog illeti meg: a kijavítás / a kicserélés / az árleszállítás / a vételár-visszatérítési igény (úgynevezett elállás). Tehát kiemelten fontos, hogy kellékszavatossággal kapcsolatos, valamint a kötelező jótállás hatálya alá tartozó termék esetén felmerülő minőségi kifogás alkalmával is ugyanez a négyféle jogosultság illeti meg a fogyasztót.

Az új Ptk. 6:166. §-a szerint a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet – tehát a vállalkozást – terhelik. Kivétel az az eset, ha a dolog meghibásodásában a jogosultat terhelő karbantartási kötelezettség elmulasztása is közrehatott, a szavatossági kötelezettség teljesítésével felmerült költségeket közrehatása arányában a jogosult köteles viselni, ha a dolog karbantartására vonatkozó ismeretekkel rendelkezett, vagy ha a kötelezett e tekintetben tájékoztatási kötelezettségének eleget tett.

Az új Ptk. főszabálya szerint a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén azonban a szavatossági idő hosszabb: a fogyasztó kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.

Lényeges különbség van a bizonyítási kötelezettség terén a két jogintézmény között. A jótállás körében – a jótállás mindkét fajtájának teljes időtartama alatt – a jótállásra kötelezett (az eladó) csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után (tehát például a vevő általi nem rendeltetésszerű használat miatt) keletkezett.

Ezzel szemben a szavatosság körében fő szabály szerint a vásárló köteles bizonyítani „igazát”, vagyis azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben és a hibát nem a vevői rendeltetésellenes használat okozta. Szavatosságnál azonban fontos, a fogyasztói szerződésekre irányadó – és a fő szabály alól kivételt képező – szabály, miszerint a teljesítéstől számított 6 hónapon belül felismert hiba esetén vélelmezni kell (úgy kell tekinteni), hogy a hiba oka már a tejesítés időpontjában is megvolt. Ennek értelmében az első hat hónapban jelentkező kellékhiány miatti felelősség alól az eladó fél csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy az eladáskor a termék hibátlan volt, tehát a hiba oka a teljesítés után, a termék nem rendeltetésszerű használata miatt keletkezett.

Tehát a jótállás teljes időtartama és a szavatossági idő első 6 hónapja alatt egyaránt a kötelezettet (az eladót) terheli a bizonyítás, azaz csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Összegezve

Míg az Apple készülék vásárlásától kezdve 1 évig a garanciában az Apple-nek kell bizonyítania, hogy a készülék nem hibás, illetve ha hibás, akkor javítani vagy cserélnie kell, addig a második évben már nekünk kell bizonyítanunk, hogy adott hiba már a vásárláskor is jelen volt. Hogy lesz akkor ebből “2 év garanciánk”?

Itt jön képbe, hogy hol vásároltuk a készüléket. Az Apple kifejezetten utálja a szürkeimportot, tehát azokat a helyeket, ahol mondjuk ÁFA csalással vagy külföldi behozatallal próbálják olcsóbban, nagyobb haszonnal adni a termékeit. Ezekre a készülékekre valóban a fenti szavatosság érvényesül, tehát, ha te “Kis Béla GSM boltjában” vásároltad meg az iPhone 11-et, 10.000Ft-tal olcsóbban, akkor bizony a fentiek érényesek rád, ott tudod érvényesíteni a szavatosságot is, amikor is bizony neked kell bizonyítanod, hogy az adott hiba már a készülék vásárlásakor is jelen volt. Nyilván esélytelen.

2 év garancia avagy a szavatosság a hivatalos vásárlás esetén!

Amennyiben hivatalos helyről vásárolod meg a készüléket, lásd mondjuk Apple.hu, iSTYLE, iCentre, MédiaMarkt, Telekom és így tovább, az Apple a szavatosságot garanciális időnek tekinti, tehát Magyarországon “2 év garanciát” kapsz és nem neked kell bizonyítanod a fenti esetben, hanem a cég korrekten bevizsgálja, és ha hibát talál, akkor cseréli vagy az egész készüléket, vagy a hibás alkatrészt! Nyilván ez a korrekt hozzáállás, cserébe azért, hogy nem a “mutyi” helyeket választjuk vásárláskor.

  • Mindezek kizárólag magánszemély általi vásárláskor érvényesülnek, céges vásárlás esetén a szokásos 1 éves korlátozott jótállást kapjuk meg avagy népszerűbb nevén a garanciát. ?
  • Azt is érdemes még észben tartani, hogy a vásárlást igazoló számlát ugyan az első évben nem szokta kérni az Apple, csak egyes esetekben, a második évben már sokszor szükséges, tehát mindenképpen legyen meg!
  • Jogilag a szavatosságot a vásárlás helyén tudjuk érvényesíteni, de az Apple jelenleg engedélyezte a szervizpartnereknek, hogy a hivatalos helyről vásárolt készülékeket ők is befogadják és szervizeljék. Természetesen ez nem mindig és minden esetben érvényesül, lehetséges, hogy tényleg a vásárlás helyére kell elvinnünk a szervizelni kívánt készüléket!

Honnan tudom, hogy egy cég hivatalos helynek minősül?

Természetesen a ráutaló jeleken felül még érdemes tudni, hogy a magyar hivatalos nagykereskedő az Apcom, tehát ha az adott cég onnan vásárol, és utána pedig mi az adott cégtől vesszük meg számlával, akkor érvényes ránk a fenti 2 éves garancia, még ha nem is tartozik a fenti listába. Ezen a linken láthatjuk a viszonteladókat, partnereket. ☝?

Külföldről vásárolt termék garanciája és szavatossága

Természetesen az adott országban lévő jogszabályoknak megfelelően érvényes a garanciája és szavatossága is. Azonban a hivatalos, 1 éves garancián felül hazánkban nem tudjuk érvényesíteni a külföldi jogszabályok adta lehetőségeket, tehát itthon marad az 1 év, ha mondjuk az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban vettük a készüléket. Teljesen logikus.

Nem garanciális a készülékem Magyarországon, mégis 1 éven belül lett vásárolva, külföldön!

Van még egy apróság, amivel számolni kell, de csak egyes esetekben. Ilyenek azon készülékek, amiket külföldön forgalmaz az Apple, de itthon nem. Például a HomePod vagy az LTE-képes, illetve a rozsdamentes acél, titán vagy kerámia Apple Watch típusok. Ezeket itthon nem tudjuk garanciális ügyintézés alá vonni, mert itthon nem kaphatóak hivatalosan. Sajnos ezekkel külföldre kell utaznunk, ha problémánk van velük.

AppleCare és AppleCare+ érvényesítése hazánkban

AppleCare ugyan igen, de AppleCare+ sajnos továbbra sem vásárolható hazánkban, ezért van sok helyen lehetőség biztosítás vásárlásra. De mit van akkor, ha külföldön vásároltuk a készüléket és vettünk hozzá mondjuk AppleCare+-t? Ezt itthon is tudjuk érvényesíteni, de az árakról az adott szerviz fog minket tájékoztatni.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy meddig garanciális még az Apple termékem?

Ide kattintva könnyedén ellenőrizhetjük, hogy meddig érvényes még a garanciánk, ha hivatalos vásárlási dátumot az adott cég felvitte az Apple rendszerébe. Miután lejárt az 1 éves garanciánk, a fentiektől függően van rá még 1 év szavatosságunk.

Tehát alapjában véve nem éri meg 10-15.000Ft-ot spórolni és “mutyi” helyről vásárolni a készüléket, főleg ha újat szeretnénk. Érdemes hivatalos helyről beszerezni, sokszor ott is vannak akciók, amikkel még jobban járunk, de persze ha szűk a pénztárcánk, akkor sajnos nincs más lehetőség, spórolni kell, kérdés, hogy 2 év múlva is megérte-e az a spórolás. A szavatosságot egyébként jó esetben az adott cégnél kell követelnünk, ahol vásároltunk, főleg ha nem hivatalos viszonteladó.

Remélem ezzel a cikkel tiszta vizet önthettünk abba a bizonyos pohárba és már egyértelműbb, hogy mikor kapunk plusz “garanciát”.

Ha hasznos volt számodra a cikk, küldd el ismerőseidnek, és oszd meg másokkal is!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.