fbpx Skip to content

Az iPhone 11 kameráit mindenki dicséri, nem csak mi, nem csak a különböző portálok, hanem mindenki. Nem mondanám azt, hogy ez a legjobb okostelefon kamera, de azért elég komoly frissítést kapunk, bármilyen iPhone-ról is váltsunk az új készülékre.

iPhone 11 és 11 Pro kamera teszt

Azonban érdemes néhány dologgal tisztában lenni, ha fotózunk az új széles, de még inkább az ultraszéles látószögű kamerákkal. Utóbbi merőben megváltoztatja majd a fotózási szokásainkat, mert bizony a széles 13mm-es látószög kiváló, új perspektívát ad mindenki számára. Nézzétek meg az elmúlt napokban az iPhone 11 Pro-val készült fotóinkat.

Jó magam portréztam több évig és ebből adódóan a képek többségén a páromat, Nórit láthatjátok a fotókon. Minél szélesebb a látószögünk, annál jobban torzít is a kamera. Ez főleg akkor látszik, ha középre helyezünk valakit, és ő előrébb van, mint a háttér. Ilyenkor a lencse adottságai miatt eltorzul az alany, és teljesen fura hosszú lábbal, vagy éppen torz testtel találkozunk. Alapjában véve az ultraszéles látószögű iPhone 11 kamera nem való portrézásra, de némi gyakorlás után kimondottan érdekes képeket készíthetünk, akár olyan térben is, ahol más kamerával nem lenne esélyünk!

Íme néhány fotó, portréban:

Ahhoz, hogy az alany ne torzuljon, rengeteg gyakorlásra van szükségünk, amit persze még nekem sem sikerült mindig abszolválnom, de ahogy láthatjátok, egy teljesen más perspektívát kaptunk portrézás esetén, ez nyilván a csajoknak, barátnőknek nagyon fog tetszni, de ha “fura” képet kapnak, az már kevésbé. Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a fenti képek sem tökéletesek, mindegyiken látszik némi torzulás, de ezek szerintem beleférnek már, különben nem lehetne ilyen “különleges” fotókat készíteni. Azt is vegyük figyelembe, hogy az ember nem hord magánál ultraszéles látószögű objektívet, tehát a fenti képek egy átlagos kamerával nem készültek volna el!

Nyilván az Apple nem erre tervezte ezt a kamerát, nem is ezzel reklámozzák, inkább tájképeket, belső tereket érdemes vele fotózni. A tájképen adott esetben a modell legyen távol, és így már nem is tudunk hibázni. Lásd az Apple fotóját, ami nyilván teljesen más, mint a fenti képek:

Az ultraszéles látószögű kamerát igazán belső tereknél fogjuk tudni kihasználni, ott, ahol egyébként minden más elvérezne, ez kamera megadja számunkra azt, amit eddig semmi más iPhone-ban lévő kamera:

 

Ahogy az iPhone 11 és iPhone 11 Pro cikkünkben már kiveséztük, az ultraszéles látószögű kamera rosszabb fényerővel rendelkezik, mint a többi, tehát kevésbé fényes helyeken, sötétben, vagy akár éjszaka voltaképpen használhatatlan. A kép életlen lesz, bemozdul és így tovább… Természetesen ez csak akkor számít, ha tényleg sötét van. Egy normál belső térnél, ahol van azért fény, simán használható:

(Ultraszéles látószöggel, középre helyezett tárggyal)

iPhone 11 és iPhone 11 Pro éjszakai fotózás

Csütörtökön este 10 óra körül érkezünk meg Londonba (másnap reggel 8-kor indult az iPhone 11 modellek értékesítése), amikor is úgy döntöttünk, kimegyünk éjjel fotózni és kipróbáljuk az új, éjszakai fotózást. Alapjában véve a szenzor, és a szoftveres megoldások miatt az iPhone 11 és iPhone 11 Pro brutális éjszakai fotózásra képes, de ez leginkább ott nyilvánul meg, ha azért valamennyi fény is van az adott helyen. Teljesen sötétben vagy nagyon rossz fénykörülmények között sajnos a jóformán semmiből az új iPhone kamerája sem tud dolgozni és itt már a fizikai határok szélére értünk.

Ahogy a fenti képen is látszik, azért itt nincs okunk panaszra az éjszakai fotózás terén. Amennyiben elég fényünk van, megfelelő képeket készíthetünk, nézzétek meg például az iPhone 11, és iPhone 11 Pro cikkünkben lévő éjszakai képeket. Egyébként a 9to5Mac cikkében is jól látható, hogy vannak azok a határok, ahol már tényleg kevés az iPhone 11 szenzora, és ebben semmilyen szoftveres megoldás nem segít. Ez főleg igaz akkor, ha ultraszéles látószöggel akarunk éjjel fotózni, az bizony sokszor már nem fog sikerülni, lásd az alábbi képen:

Szétesik, életlen, egyszerűen használhatatlan. Ellenben ugyanez a kép ƒ/1.8-as, normál lencsével lefotózva, teljesen rendben van:

Konklúzió

Az iPhone 11 és iPhone 11 Pro szenzorja és szoftveres megoldásai elképesztőek, de a fizikai határokat nem tudják ledönteni. Ha kicsi a szenzorunk, és mellé még kevés a fény is, nem tudunk sötétben fotókat készíteni. A széles látószög miatt jól meg kell választani, hogy az egyes témákat milyen szögben fotózzuk, ami gyakorlást igényel. A korábbi iPhone-okhoz képest én ezt tényleg előrelépésnek nevezem kamera téren, és továbbra is fenntartom azt, hogy már emiatt érdemes elgondolkozni az iPhone 11-re váltáson, mert egy teljesen új perspektíva nyílik meg előttünk!

[wp-review id=”114464″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!