fbpx Skip to content

Az iPhone 11 kameráit mindenki dicséri, nem csak mi, nem csak a különböző portálok, hanem mindenki. Nem mondanám azt, hogy ez a legjobb okostelefon kamera, de azért elég komoly frissítést kapunk, bármilyen iPhone-ról is váltsunk az új készülékre.

iPhone 11 és 11 Pro kamera teszt

Azonban érdemes néhány dologgal tisztában lenni, ha fotózunk az új széles, de még inkább az ultraszéles látószögű kamerákkal. Utóbbi merőben megváltoztatja majd a fotózási szokásainkat, mert bizony a széles 13mm-es látószög kiváló, új perspektívát ad mindenki számára. Nézzétek meg az elmúlt napokban az iPhone 11 Pro-val készült fotóinkat.

Jó magam portréztam több évig és ebből adódóan a képek többségén a páromat, Nórit láthatjátok a fotókon. Minél szélesebb a látószögünk, annál jobban torzít is a kamera. Ez főleg akkor látszik, ha középre helyezünk valakit, és ő előrébb van, mint a háttér. Ilyenkor a lencse adottságai miatt eltorzul az alany, és teljesen fura hosszú lábbal, vagy éppen torz testtel találkozunk. Alapjában véve az ultraszéles látószögű iPhone 11 kamera nem való portrézásra, de némi gyakorlás után kimondottan érdekes képeket készíthetünk, akár olyan térben is, ahol más kamerával nem lenne esélyünk!

Íme néhány fotó, portréban:

Ahhoz, hogy az alany ne torzuljon, rengeteg gyakorlásra van szükségünk, amit persze még nekem sem sikerült mindig abszolválnom, de ahogy láthatjátok, egy teljesen más perspektívát kaptunk portrézás esetén, ez nyilván a csajoknak, barátnőknek nagyon fog tetszni, de ha “fura” képet kapnak, az már kevésbé. Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a fenti képek sem tökéletesek, mindegyiken látszik némi torzulás, de ezek szerintem beleférnek már, különben nem lehetne ilyen “különleges” fotókat készíteni. Azt is vegyük figyelembe, hogy az ember nem hord magánál ultraszéles látószögű objektívet, tehát a fenti képek egy átlagos kamerával nem készültek volna el!

Nyilván az Apple nem erre tervezte ezt a kamerát, nem is ezzel reklámozzák, inkább tájképeket, belső tereket érdemes vele fotózni. A tájképen adott esetben a modell legyen távol, és így már nem is tudunk hibázni. Lásd az Apple fotóját, ami nyilván teljesen más, mint a fenti képek:

Az ultraszéles látószögű kamerát igazán belső tereknél fogjuk tudni kihasználni, ott, ahol egyébként minden más elvérezne, ez kamera megadja számunkra azt, amit eddig semmi más iPhone-ban lévő kamera:

 

Ahogy az iPhone 11 és iPhone 11 Pro cikkünkben már kiveséztük, az ultraszéles látószögű kamera rosszabb fényerővel rendelkezik, mint a többi, tehát kevésbé fényes helyeken, sötétben, vagy akár éjszaka voltaképpen használhatatlan. A kép életlen lesz, bemozdul és így tovább… Természetesen ez csak akkor számít, ha tényleg sötét van. Egy normál belső térnél, ahol van azért fény, simán használható:

(Ultraszéles látószöggel, középre helyezett tárggyal)

iPhone 11 és iPhone 11 Pro éjszakai fotózás

Csütörtökön este 10 óra körül érkezünk meg Londonba (másnap reggel 8-kor indult az iPhone 11 modellek értékesítése), amikor is úgy döntöttünk, kimegyünk éjjel fotózni és kipróbáljuk az új, éjszakai fotózást. Alapjában véve a szenzor, és a szoftveres megoldások miatt az iPhone 11 és iPhone 11 Pro brutális éjszakai fotózásra képes, de ez leginkább ott nyilvánul meg, ha azért valamennyi fény is van az adott helyen. Teljesen sötétben vagy nagyon rossz fénykörülmények között sajnos a jóformán semmiből az új iPhone kamerája sem tud dolgozni és itt már a fizikai határok szélére értünk.

Ahogy a fenti képen is látszik, azért itt nincs okunk panaszra az éjszakai fotózás terén. Amennyiben elég fényünk van, megfelelő képeket készíthetünk, nézzétek meg például az iPhone 11, és iPhone 11 Pro cikkünkben lévő éjszakai képeket. Egyébként a 9to5Mac cikkében is jól látható, hogy vannak azok a határok, ahol már tényleg kevés az iPhone 11 szenzora, és ebben semmilyen szoftveres megoldás nem segít. Ez főleg igaz akkor, ha ultraszéles látószöggel akarunk éjjel fotózni, az bizony sokszor már nem fog sikerülni, lásd az alábbi képen:

Szétesik, életlen, egyszerűen használhatatlan. Ellenben ugyanez a kép ƒ/1.8-as, normál lencsével lefotózva, teljesen rendben van:

Konklúzió

Az iPhone 11 és iPhone 11 Pro szenzorja és szoftveres megoldásai elképesztőek, de a fizikai határokat nem tudják ledönteni. Ha kicsi a szenzorunk, és mellé még kevés a fény is, nem tudunk sötétben fotókat készíteni. A széles látószög miatt jól meg kell választani, hogy az egyes témákat milyen szögben fotózzuk, ami gyakorlást igényel. A korábbi iPhone-okhoz képest én ezt tényleg előrelépésnek nevezem kamera téren, és továbbra is fenntartom azt, hogy már emiatt érdemes elgondolkozni az iPhone 11-re váltáson, mert egy teljesen új perspektíva nyílik meg előttünk!

[wp-review id=”114464″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nem is rosszak az éjszakaiak, sokkal rosszabbra számítottam… :slight_smile:

  2. Avatar for aw123 aw123 says:

    Hat nemtudom, nekem ez igy szinte semmit nem mond, a demokepek mellol minden esetben hianyolok egy normal lencsevel lott valtozatot is.

  3. A 11pro-ra Te „beszéltél“ rá Admin😀 A legutobbi cikkben nagyon megtetszettek az éjszakai képek, ezért is menntem el tegnap reggel a Storeba😀

  4. Nah! És hogy tetszik? Szerintem nem is inkább az éjszaki, persze az is jó, hanem inkább az ultraszéles fotók miatt érdemes megvenni. Jó kis készülék ez, gyors, minden rendben van vele. :slight_smile:

    @aw123 teljesen felesleges összehasonlítani sajnos mert más a szenzor más a lencse, ez nem egy kategória. Azért nem hasonlítgattam, mert akinek a fentiek tetszenek, az megveszi majd a készüléket, ha meg nem, akkor még néz más teszteket is, amikben összehasonlítják más telefonokkal.

  5. A teleobjektivrol sosincs szo, es pont abban ter el a pro kamerarendszere. En arra lennek kivancsi, hogy erdemes-e emiatt a harmadik lencse miatt a prot valasztani.

  6. Azért nincs szó, mert 3 éve már elérhető a teleobjektív, és már írtunk róla 1000x. Azóta nem változott csak a szenzor és a szoftver, ami persze javított csak rajta, de alapjában véve a funkció ugyanaz a lencse a 2 éves X-hez képest ugyanaz… szal :man_shrugging:t2:

    De hogy válaszoljak a kérdésedre, amiatt alapjában véve nem éri meg, mert az iPhone 11 is képes portrézni igaz kisebb mélységélességgel!

  7. Az ultraszélest még nem nagyon próbáltam ki, hétvégén megyek oktoberfestre ott akarom tesztelni, de amúgy tetszik nagyon. Remélem kijön hozzá hamarosan egy gyári akksis tok is aztán két napig tölteni se kell :grinning: A X-en is volt, igaz az gyárilag Xs-hez való, de müködött :grinning: Egyedül ami még kicsit zavar az a kurzor mozgatása irás közben, ott még mindig nyomnám erösebben a kijelzöt :grinning: Ja és elöször azt hittem, hogy valami fólia van a hátuljára ragasztva mikor kivettem a dobozból.:joy:

  8. Ja a fóliát én is kerestem :smiley: :smiley: Amúgy aksis tok lesz, valami elhintést már találta a szoftverben rá vonatkozólag, én is azt használok iPhone X -zel. Amúgy én nem azt venném már meg a helyedben hanem ezt:

    Hamarosan tesztelem majd őket, de még úton vannak hozzám. :slight_smile:

  9. Akkor várom a tesztet. Bár én mindig a gyári dolgok felé húzok egy kicsit, de hátha.

  10. Nekem a gyári tökre megfelelt, de ez is baromira bejött már a külföldi tesztek alapján és így kifejezettem várom milyen lesz. Vezeték-nélküli ez is, elvileg több akkumulátor időre képes, mint az eredeti és persze jobban néz ki :slight_smile: Majd kiderül.

  11. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nem tudom, az Apple miért akarja feltalálni a spanyolviaszt ezzel az elnevezéssel, de magyarban nincs széles látószögű objektív. Van normál, nagylátószög, (kis- és nagy-) tele. Angolban a nagylátószög valóban wide (angle) lens, de ezt szélesre tükörfordítani helytelen.

    És az sem újdonság, hogy a nagylátószögű lencsék kiemelik a kép közepét, elgörbítik az összes nem középen átfutó vonalat. Ennek a “kisimítására” megvan a megfelelő korrekciós algoritmus, valószínű az Apple is belerakhatta a telefonba, mivel a tesztképeken nem látszik ez az “effekt”, valamint RAW-ban (egyelőre legalábbis) nem lehet ultranagy látószögben képet menteni. De lehet ennek köszönhető a portréképek fura torzulása is (ebben az esetben szoftveresen javítható a probléma). A másik gond még esetleg az lehet ezzel a kameramodullal, hogy egyedül ebben nincs optikai képstabilizálás, ami kevesebb fény illetve videorögzítés esetén jönne jól.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy, ezt a marketing nevet találták ki rá, ezért mi is ezt használjuk, máskülönben az lenne a baj, hogy mást írunk mi, és mást az Apple, és a felhasználó ettől megzavarodik.

  13. Azt jól értem, hogy a két pro modell kamerája közt semmi különbség sincs?

  14. Ma kint vagyok a reptéren dolgozni, a turbinaszerelö -tesztelö hangárban és kipróbáltam az ultraszéles kamerát. Hát kezdem azt hinni, hogy megtanultam fotózni :joy: Nagyon jó képeket lehet vele csinálni. Egyre jobban tetszik ez a telefon. :grinning:

  15. Ennyi! Azért ott milyen képeket lehet csinálni! Ide is feltölthetnél 1-1-et. Amúgy éjjel 23:30-kor jövünk haza, bevihetnél! (viccelek) :joy:

  16. Akkor Zürichnél húzzátok meg a vészféket😀

  17. Hát itt tényleg kell az ultraszéles látószög. :slight_smile: Teljesen szépen látszik minden!

  18. Ha lövök egy fotót mondjuk ultra széles változatban akkor utána a szerkesztésben nem tudom egy gombnyomással mondjuk tele fotóra változtatni? Vagy ez a funkció csak késöbb jön ki?

  19. Természetesen tudod, ezt levágásnak (crop) nevezik :smiley:

    Amúgy értem mire gondolsz, sajnos ehhez külön alkalmazás kell, ami mindhárom kamerával egyszerre készít képet, a beépített ezt nem teszi meg.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for Agent_H Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for dagobratyo Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Nem is rosszak az éjszakaiak, sokkal rosszabbra számítottam… :slight_smile:

  2. Avatar for aw123 aw123 says:

    Hat nemtudom, nekem ez igy szinte semmit nem mond, a demokepek mellol minden esetben hianyolok egy normal lencsevel lott valtozatot is.

  3. A 11pro-ra Te „beszéltél“ rá Admin😀 A legutobbi cikkben nagyon megtetszettek az éjszakai képek, ezért is menntem el tegnap reggel a Storeba😀

  4. Nah! És hogy tetszik? Szerintem nem is inkább az éjszaki, persze az is jó, hanem inkább az ultraszéles fotók miatt érdemes megvenni. Jó kis készülék ez, gyors, minden rendben van vele. :slight_smile:

    @aw123 teljesen felesleges összehasonlítani sajnos mert más a szenzor más a lencse, ez nem egy kategória. Azért nem hasonlítgattam, mert akinek a fentiek tetszenek, az megveszi majd a készüléket, ha meg nem, akkor még néz más teszteket is, amikben összehasonlítják más telefonokkal.

  5. A teleobjektivrol sosincs szo, es pont abban ter el a pro kamerarendszere. En arra lennek kivancsi, hogy erdemes-e emiatt a harmadik lencse miatt a prot valasztani.

  6. Azért nincs szó, mert 3 éve már elérhető a teleobjektív, és már írtunk róla 1000x. Azóta nem változott csak a szenzor és a szoftver, ami persze javított csak rajta, de alapjában véve a funkció ugyanaz a lencse a 2 éves X-hez képest ugyanaz… szal :man_shrugging:t2:

    De hogy válaszoljak a kérdésedre, amiatt alapjában véve nem éri meg, mert az iPhone 11 is képes portrézni igaz kisebb mélységélességgel!

  7. Az ultraszélest még nem nagyon próbáltam ki, hétvégén megyek oktoberfestre ott akarom tesztelni, de amúgy tetszik nagyon. Remélem kijön hozzá hamarosan egy gyári akksis tok is aztán két napig tölteni se kell :grinning: A X-en is volt, igaz az gyárilag Xs-hez való, de müködött :grinning: Egyedül ami még kicsit zavar az a kurzor mozgatása irás közben, ott még mindig nyomnám erösebben a kijelzöt :grinning: Ja és elöször azt hittem, hogy valami fólia van a hátuljára ragasztva mikor kivettem a dobozból.:joy:

  8. Ja a fóliát én is kerestem :smiley: :smiley: Amúgy aksis tok lesz, valami elhintést már találta a szoftverben rá vonatkozólag, én is azt használok iPhone X -zel. Amúgy én nem azt venném már meg a helyedben hanem ezt:

    Hamarosan tesztelem majd őket, de még úton vannak hozzám. :slight_smile:

  9. Akkor várom a tesztet. Bár én mindig a gyári dolgok felé húzok egy kicsit, de hátha.

  10. Nekem a gyári tökre megfelelt, de ez is baromira bejött már a külföldi tesztek alapján és így kifejezettem várom milyen lesz. Vezeték-nélküli ez is, elvileg több akkumulátor időre képes, mint az eredeti és persze jobban néz ki :slight_smile: Majd kiderül.

  11. Avatar for rgbx rgbx says:

    Nem tudom, az Apple miért akarja feltalálni a spanyolviaszt ezzel az elnevezéssel, de magyarban nincs széles látószögű objektív. Van normál, nagylátószög, (kis- és nagy-) tele. Angolban a nagylátószög valóban wide (angle) lens, de ezt szélesre tükörfordítani helytelen.

    És az sem újdonság, hogy a nagylátószögű lencsék kiemelik a kép közepét, elgörbítik az összes nem középen átfutó vonalat. Ennek a “kisimítására” megvan a megfelelő korrekciós algoritmus, valószínű az Apple is belerakhatta a telefonba, mivel a tesztképeken nem látszik ez az “effekt”, valamint RAW-ban (egyelőre legalábbis) nem lehet ultranagy látószögben képet menteni. De lehet ennek köszönhető a portréképek fura torzulása is (ebben az esetben szoftveresen javítható a probléma). A másik gond még esetleg az lehet ezzel a kameramodullal, hogy egyedül ebben nincs optikai képstabilizálás, ami kevesebb fény illetve videorögzítés esetén jönne jól.

  12. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tökmindegy, ezt a marketing nevet találták ki rá, ezért mi is ezt használjuk, máskülönben az lenne a baj, hogy mást írunk mi, és mást az Apple, és a felhasználó ettől megzavarodik.

  13. Azt jól értem, hogy a két pro modell kamerája közt semmi különbség sincs?

  14. Ma kint vagyok a reptéren dolgozni, a turbinaszerelö -tesztelö hangárban és kipróbáltam az ultraszéles kamerát. Hát kezdem azt hinni, hogy megtanultam fotózni :joy: Nagyon jó képeket lehet vele csinálni. Egyre jobban tetszik ez a telefon. :grinning:

  15. Ennyi! Azért ott milyen képeket lehet csinálni! Ide is feltölthetnél 1-1-et. Amúgy éjjel 23:30-kor jövünk haza, bevihetnél! (viccelek) :joy:

  16. Akkor Zürichnél húzzátok meg a vészféket😀

  17. Hát itt tényleg kell az ultraszéles látószög. :slight_smile: Teljesen szépen látszik minden!

  18. Ha lövök egy fotót mondjuk ultra széles változatban akkor utána a szerkesztésben nem tudom egy gombnyomással mondjuk tele fotóra változtatni? Vagy ez a funkció csak késöbb jön ki?

  19. Természetesen tudod, ezt levágásnak (crop) nevezik :smiley:

    Amúgy értem mire gondolsz, sajnos ehhez külön alkalmazás kell, ami mindhárom kamerával egyszerre készít képet, a beépített ezt nem teszi meg.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for aw123 Avatar for Agent_H Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for dagobratyo Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin