fbpx Skip to content

Múlt héten olvashattátok az iPhone 7-es cikkünket, melyben az első benyomásaimról írtam az iPhone 7 kapcsán, most pedig két napig az iPhone 7 és a 7 Plus kameráját teszteltem, próbálgattam. Ezúton is köszönöm a teszt készüléket az iCentre-nek.

img_0139

(iPhone 7 Plus Portré fotó)

Az iPhone 7 megkapta ugye az új ƒ/1,8-as fényrekeszt, és ugyanez a kamera érhető el az iPhone 7 Plus modellben is. Ezen túl a nagyobb készülék kapott egy második kamerát is, ami ƒ/2,8-cal rendelkezik, ez lett a másodlagos, teleobjektív kamera. Ebben a cikkben az alábbi összes fotó érintetlen, tehát utólag nem szerkesztett képek – kivéve azok, amiknél ezt külön feltüntetjük.

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus ƒ/1,8-as alap kamerája megegyezik, így felesleg lett volna a kettőt összehasonlítani. Az iPhone 6s kamerája is nagyon jó képeket készít, szinte alig észrevehető a különbség, 6s-ről nyilván kevés ember fog váltani a kamera miatt. Mi ezek miatt direkt egy iPhone 6 és egy 5s kamerájával hasonlítottuk össze az új készülékek lencséit, szenzorait. Vágjunk is bele!

Az első teszt természetesen hétköznapi képekből áll. Az iPhone 7 Plus-szal néhány alkalommal RAW fotót is készítettem a Lightroom nevű alkalmazással.

img_0036

iPhone 7 Plus

img_0038

iPhone 7 Plus – teleobjektív (másodlagos kamera)

img_3845

iPhone 6

img_0004

iPhone 5s

Mindhárom kép megnyitható nagyobb méretben, ha rákattintunk, ténylegesen látható a 12 megapixel, tehát a kép nagyobb, és részletesebb is az iPhone 7 Plus esetén. Önmagukban a régi készülék képei sem rosszak, innen tudjátok letölteni a RAW .dng (13MB) fájlt, amiből a következő képet szerkesztettem:

apc_0002

(iPhone 7 Plus – szerkesztett kép, Lighroommal, .dng RAW-ból)

A következő képsorozat az Andrássy úti Nespresso boltban készült, itt a színeket érdemes megfigyelni – ezeken a képeken egyáltalán nincs utómunka:

img_0041

iPhone 7 Plus

img_3847

iPhone 6

img_0006

iPhone 5s

Végül pedig low-light fotók, ahol lényeges különbséget lehet felfedezni az iPhone 7 Plus és a többi készülék között, a jobb szenzor miatt nagyobb lett a dinamika tartományunk. A képeknél kifejezetten odafigyeltem, hogy ne legyen HDR és ugyanoda mértem fényt is.

img_0072

iPhone 7 Plus

img_3849

iPhone 6

img_0008

iPhone 5s

Koncert fotózás

img_0082

iPhone 7 Plus

img_3850

iPhone 6

img_0009

iPhone 5s

Elmondható, hogy az iPhone 7 és 7 Plus esetén kevésbé jó fényviszonyok között sokkal jobb képeket készíthetünk, de úgy gondolom, hogy a teleobjektív jelenleg ebben a formában még nem sokat ér, nem hiszem, hogy sokat használnánk az optikai zoomot.

A másodlagos kamera természetesen nem csak teleobjektívként funkciónál, hanem az iOS 10.1 bétában elérhetővé vált portré módot is ezzel a kamerával tudjuk használni.

Az évek során mindig azt mondtam, hogy az a legjobb kamera, ami épp a zsebedben van, így lényegében az iPhone kameráját teljesen felesleges egy DSLR, vagy más fényképezőgép kamerájával összehasonlítani. Idén a portré mód miatt úgy döntöttem, hogy egy rövid portré fotózást is készítek, amivel megmutatom, hogy az Apple képes volt arra, amire eddig a többi gyártó nem. Olyan szoftveres megoldást kaptunk, ami olykor több százezer Ft-os gépeket utasít maga mögé, és elfér a zsebünkben.

iPhone 7 Plus portré mód

A képeinket legtöbbször digitálisan használjuk fel, ez lehet munka, lehet szórakozás, de valljuk be, a fotóink általában weboldalakra, Facebookra, Instagramra kerülnek fel. Azok, akik hobbiból fotóznak, nem tartanak több százezer Ft-os gépet, megelégszenek a belépőszinttel, amivel nincs is semmi probléma. Azok pedig, akik munkára használják a profi DSLR gépeiket, értelemszerűen nem gondolkoznak azon, hogy telefonnal fotózzanak.

Az Apple egy olyan különleges portré fotózást épített az iPhone 7 Plus-ba szoftveresen, ami szerintem sokszor a digitális feldolgozásra tökéletesen megfelelő lehet, sőt, hobbi felhasználásra egyenesen profi szintű.

Az iPhone 7 Plus portré fotózást egy Canon 6D + Canon 24-70mm ƒ/2,8-as lencsével hasonlítottam össze, ami fix 50mm-re volt állítva és RAW-ba fotózott. A színek így eltérhetnek, utómunka nélkül JPG-be exportáltam a képeket az Aperture segítségével. Gondolkoztam a Sigma 50mm ART 1.4 objektíven is, de úgy döntöttem, hogy élesség tekintetében nem lennének egyenrangúak, sőt a fenti szett is túlzás az iPhone 7 Plus-hoz. Nézzétek meg a képeket. 🙂

img_0103 img_8536

Balra az iPhone 7 Plus portré – jobbra pedig a Canon 6D + 24-70mm

img_0125 img_8541

Balra az iPhone 7 Plus portré – jobbra pedig a Canon 6D + 24-70mm

img_0139

iPhone 7 Plus portré mód

img_8543

Canon 6D + 24-70mm (50mm,  ƒ/2,8-on)

img_0214

iPhone 7 Plus portré mód

img_8561

Canon 6D + 24-70mm (50mm,  ƒ/2,8-on)

Természetesen van különbség a képek között, sokszor a 6D jobb, élesebb képet készített. Nyilván a két készülék között hatalmas szenzor különbségek vannak, de a mélységélességben szinte semmi. Az Apple ezt szoftveresen nagyon ügyesen megoldotta, és még csak egy béta funkciót teszteltem.

Íme még néhány kép az iPhone 7 Plus-szal:

img_0166

img_0135

img_0228

img_0245

Az iPhone 7 Plus kamerája a fenti szoftveres funkcióval kiválthat bármilyen fényképezőt, ha Facebookra vagy Instagramra töltünk fel képeket. Tulajdonképpen a nyaralásokra már egyáltalán nem fontos egy nagyobb gépet magunkkal vinni, a 12 megapixeles kamera és a szoftveres utómunka teszi mindkét iPhone 7 modellt kiváló fényképezőgéppé.

Az iPhone 7 készülékek megvásárolhatók például az iCentre üzleteiben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Nekem írtó sárgának tunnek az iPhone képei, a csaj arcbore olyan szinten sárga (foleg a Canon 6D-hez képest), hogy nem is hiszem el. 🙁

    “…megmutatom, hogy az Apple képes volt arra, amire eddig a többi gyártó nem. Olyan szoftveres megoldást kaptunk, ami olykor több százezer Ft-os gépeket utasít maga mögé, és elfér a zsebünkben.”

    Szerintem érdemes lenne más gyártók telefonjait is kézbe venni egy ilyen kijelentés elott…

  2. @AppleFan: Azért sárga, mert rásütött a nap. 🙂 Amúgy meg mint mondtam RAW-ból készítettem jpg-t a Canon-nál, a JPG ugyan ilyen sárga lett volna, ha a Canon automatikusan generálja a gépen.

    Más készülékem nincs más gyártótól. Ha ad valaki letesztelem szívesen, de nem hinném, hogy ilyenre képes lenne.

  3. Tényleg brutál lett az új kamera, most hogy van a portré mód és a .raw mentés nehezen tudnám rávenni magam, hogy átlagos kirándulásra tükrös gépet vigyek magammal…
    Portré módban a bokeh azért árulkodik 28-70 2.8-on gyönyörű életlenedést produkál :), de le a kalappal a 7 plus előtt…
    Csak ne lenne péklapát a 7 plus. Ha mondjuk a következő SE-be belekerülne madarat lehetne fogatni velem :).

  4. Nekem ez fajt. Egyetlen normalis fenykepezogepet sem valt ki. Aki fotozik annak ugy is raallna szeme, nem csak bokeh es egyebek miatt. 6D picit elesebb? Ezerszer elesebb es zajtalan, a telefon nem. Azt irjatok ne hasonlitsuk a telefont egy fendes gephez, aztan ahhoz hasonlitjatok. Bamelyik telefon kepet megcsinalom igy a ps-ben, de koze nem lesz a valosaghoz. Ez olyan mint instagrammban az eletlenites funkcio, teljesen oda voltak erte az emberek. Iso 25 mellett annyi zaj van mint 6D-n iso 3200-on es ott meg a zaj is szebb. Miert kell almat a kortevel…?

  5. Most hogy az alma behozta a bokeh effektet hirtelen mindenkinek ez kell majd pedig eddig azt se tudta mi is ez.. Vagy az hogy valaki kijelenti hogy imadja az olasz pizzat kozben egy eredeti autentikus tenyleg olasz pizzat nem evett soha… (szerencsere mar van Bpen is azert). Az eletlenites az rendben van de a szeleken nagyon latszik sajnos a difi. A csajnak (aki nagyon rendben van 🙂 a hajkoronaja, lelogo hajszalak is a szoftveres megoldas aldozatai lettek.

  6. @kchris: Pontosan. Mint a slo-mo eddig is létezett csak az Apple feltalálta kis méretben és egyetlen kattintással. 🙂

  7. @admin: Ez most vicc volt ugye? 🙂

    A Samsung galaxy s4 (April 27, 2013), tudta már a slow motion-t az iPhone 5s (September 20, 2013)-ben jelent meg.

    Kameráról még , a huawei p9 is tudja a bokeh effektet (April 29, 2016). Sot a régi HTC One M8 -am is tudta. (October 2014)

    De már a Nokia 808 PureView is tudta 2012 ben.

    https://www.youtube.com/watch?v=O-7-383c474

    “Más készülékem nincs más gyártótól…de nem hinném, hogy ilyenre képes lenne.”

    Ez a baj, hogy mindenrol azt hiszitek, hogy az Apple találta fel, kozben szó sincs róla, csak mivel más készuléket nem hsználtok, azt sem tudjátok mi van a piacon… szomorú ez.

  8. @pergabb: @kchris: Csatlakozom.
    Ígéretes béta, de még korántsem tökéletes ez a portré-effekt. Először is Apple láthatóan úgy gondolta, hogy a portré módnál csak az arcnak kell élesnek lenni, a többi “háttér”, és mehet rá a blur. Természetesen ha tényleg csak arcot fotóz az ember, akkor ezt nem veszi észre. Azonban a félalakos képeknél nagyon látszik, és nagyon zavaró, hogy a ruha és a korlát is homályos, pedig ugyanabban a síkban van, mint az arc. Aztán még javítandó a szélek kezelése (pl. kabáthajtóka, hajszálak). Így most nagyon süt róla a szoftveres utómunka (az, hogy két rétegből áll össze a kép). Élőképnél ilyen durva közelítés még simán belefér, de a kész képeknél sokkal finomabbra, precízebbre kellene venni az effektet.

  9. @AppleFan: Ebben az esetben tényleg neked van igazad, de valamiért én ezekről nem hallottam. Sorry.

    @rgbx: minden bizonnyal javít még az Apple ezen a funkción, de érdekes volt tesztelni. 🙂

  10. @AppleFan: Viszont szerintem Bokeh effekt néven te nem szoftveres, hanem hardveres lencsés megoldást értesz, tehát nem utómunka által raktak rá ilyet, hanem úgymond a lencse volt erre képes. A kettő azért nem ugyanaz.

  11. Nem tudom melyik jobb. Apple még biztos sokat tud fejleszteni a szoftveren. 🙂

  12. “…megmutatom, hogy az Apple képes volt arra, amire eddig a többi gyártó nem. Olyan szoftveres megoldást kaptunk, ami olykor több százezer Ft-os gépeket utasít maga mögé, és elfér a zsebünkben.”

    Erős túlzás… Egy “ócska” kínai is tud ilyen bokeh-t, persze nem dslr minőségben. Mitől jobb ez? Pl. Huawei P9, vagy Xiaomi, de ha jól emlékszem az “ezeréves” HTC One M8 is tudta már.

  13. Fantasztikus képek, ráadásul nagyon szép modellt választottatok hozzá. Remélem modellkedik a hölgy, mert pont úgy néz ki, hogy igen.

  14. Ha ott a raw, miert nem allitottal a WB-n?

  15. @r3dsnake: Mert nem akartam belenyúlni, JPG-be kellett volna lőnöm, de a DSLR mindig raw-ra van állítva, aztán elfelejtettem.

  16. @admin: Természetesen köszönjük a tesztelést! 🙂

  17. Applefan szeretem a kotozkodesedet altalaban igazad van de kivetelesen a samsung elott volt egy LG-m ami tudta a slo motiont,igaz a kep ratyi lett a hang meg borzaszto de elobb tudta mint a Samsung:)

  18. Na ezt meg én nem tudtam. 🙂 köszi

  19. @admin: Csatolt kép is iphone?

  20. @pergabb: Természetesen az Canon 6D 🙂

  21. Szép képek. Bár jó anyagból könnyű 🙂 Azért egy mosolyt elereszthetne, az feldobná a képet. Szép csaj, mosolyogjon má, azt a kutya mindenit! Bár tudom, hogy az ilyen művészi fotókon menőbb ez a távolba révedős, világfájdalommal és mély elgondolkodással teli tekintet 🙂

  22. Fotósként és 6D tulajként mondom, hogy le a kalappal a portré üzemmód előtt, nagyon szépen dolgozik. Bátor volt összehasonlítani, de ahogy írtátok is (és tapasztalom nap mint nap), fészen kevesen mondanák meg a különbséget! Megvárom, amíg emberi méretű telóban is elérhető lesz, de emiatt váltanék komolyan:)

  23. Sziasztok!

    Ha Lightroom-ban RAW formátumban fotózok, és megszerkesztem a képet, akkor utólag a gyári fotó app-ban tudok Boheh-t állítgatni a képre?
    Vagy csak gyári kamera app tudja portrémódban? Ha igen, akkor ott meg nem lehet RAW formátumban fotózni, nem?

  24. @laby: Azt sajnos csak a kamera alkalmazás tudja, és ez egy szoftveres bokeh, ergo nem lesz soha RAW belőle, mivel utólag teszi rá a képre a szoftver.

  25. @admin:
    Igen-igen azt értem, hogy szoftveres, pont ezért örültem volna hogyha utólag rá lehetne rakni. A raw képre ne tegye rá, de azt megszerkeszthetném értelmes képpé, és utána örülnék ha szoftver utána is bevethető lenne.
    Akkor ezek szerint vagy a képem lesz “rossz” bokeh-vel, vagy a képem értelmes, de bokeh nélkül.


Add a Comment