fbpx Skip to content

Még a Smartmobil konferencián futottunk össze Kuttner Viktorral, aki az Illion IT Group képviseletében beszélt a konferencián a Zuzzoo alkalmazásról. Az erről készült videó megtalálható a Smartmobilról szóló írásunkban. Ebben a cikkben most nem a Zuzzoo-ról ejtenénk szót mégsem, hanem a Steve Jobs életrajz iBooks változatának megjelenéséről kérdeztük admin kollégával Viktort.

***

Miért az Illion IT Group küldte be a könyvet az iBookstore-ba, holott a HVG könyvek a kiadója?

Ahhoz, hogy egy eBookot feltölthessünk az iBookstore-ba, jelenleg amerikai cégre van szükség, vagy pedig egy szintén amerikai kiadóra, aki levesz némi jutalékot a publikálás és értékesítés után. A HVG-nek viszont nem volt erre amerikai partnere, így kerültünk mi a képbe, és segítettük ki őket.

Na de ha egyszer az App Store esetén már lehet magyar céget is regisztrálni, miért kell mégis amerikai cég a könyvekhez?

A könyvek esetén sajnos egyelőre csak így működik a dolog, tehát mindenképp kell egy amerikai cég, akin keresztül ez intézhető. Ennek talán jogi okai vannak – hasonló lehet ez is ahhoz, ahogyan annak idején magyar iTunes Music Store sem volt. Az App Store esetén is nehéz volt annak idején a magyar cégek és fejlesztők regisztrációja, minden esetben szinte komoly harcot kellett vívni Cupertino-val, mostanra meg már gyakorlatilag egy hét alatt megvan az egész. De szerintem a könyvkiadás is könnyebb lesz majd idővel, most még nagyon az elején járunk. Eddig iBooks Author sem volt, és mindenki úgy oldotta meg az ePub fájl előállítását, ahogy tudta.

Ugyanakkor az ingyenes kiadványok esetén nincs ilyen megkötés, tehát ott nemhogy amerikai, de semmilyen más cég sem kell mögé, sem ISBN szám, sem más.

Igen, ez így van. Ha ingyenes fiókot hozunk létre hozzá, akkor gyakorlatilag elegendő mindösszesen csak egy Apple ID az egész regisztrációhoz, és már mehetnek is fel a kész könyvek az iBookstore-ba. Persze egy-egy kiadvány megjelenését még megelőzi az, hogy az Apple átnézze azt, de gyakorlatilag sokkal egyszerűbb az egész, mintha fizetős könyvet szeretnénk feltenni. Viszont az ingyenes fiókot később nem lehet fizetőssé alakítani, így ha később mégis szeretnénk valamiért pénzt kérni, akkor eleve a fizetős tartalmakhoz való fiókot kell létrehozzunk, amiben ettől függetlenül publikálhatunk ingyenes kiadványokat is.

A Steve Jobs életrajz kapcsán azt tapasztalhattuk, hogy a print változat megjelenése után csak hónapokkal később lett elérhető az iBook verzió. Miért alakult ez így, milyen nehézségeitek voltak a feltöltéssel, és kiadással kapcsolatban?

Kicsit arra emlékeztet a dolog, mikor az első iPhone-os alkalmazást akartuk feltölteni az App Store-ba. Az első verziót a könyvből még decemberben töltöttük fel, de márciusig folyamatosan alakítgatnunk kellett, hogy megfeleljen az Apple elvárásainak. Jóformán mindenféle, legtöbbször csak apróságnak tűnő dologgal is vissza tudják dobni. Nagyon komoly minőségi szabályzata van annak, hogyan kell egy fizetős könyvnek kinéznie, és ezt bizony keményen megkövetelik.

Többször visszadobták a könyvet a legkülönfélébb indokokkal. Így például azzal is, hogy a tartalomjegyzékben megjelenő kis kép nem egyezik meg azzal a képpel, ami annak a fejezetnek az elején van, ahova a tartalomjegyzék kérdéses pontja mutat. Gyakorlatilag kis apróságok, szőrszálhasogatás, amik megkövetelésével végül a mondhatni tökéletes kiadványt préselik ki a kiadóból.

Az App Store esetén ugye úgy van, hogy érkezik egy visszaigazolás, ha az adott alkalmazást az Apple elfogadta, és értékesítésre kész. A könyv esetén viszont nem ez volt a helyzet.

A könyvek esetén úgy tűnik, teljesen más a helyzet, vagy csak a rendszer nem működött megfelelően. Azt, hogy a mi cégünkön keresztül kikerült az értékesítési csatornába a könyv, mi is csak onnan tudtuk meg, hogy elolvastuk a cikket nálatok, hogy egyébként kint van, és elérhető végre. De az Apple-től azóta sem kaptunk róla értesítést.

Magyarországról akkor tehát elég nehéz ezt intézni. De hogy működnek ezek a dolgok Amerikában?

Nagyon érdekes ez az egész a kiadási rendszer, mert nagyon kevés olyan kiadó van, aki tud feltölteni könyvet az iBookstore-ba. Amerikában is szinte minden író egy kiadócégen keresztül tölti fel a könyvét, akik ráadásul elég komoly jutalékokat tudnak ezek után elkérni, akár 20% körül is.

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy másoknak is tudtok segíteni akkor így a kiadásban?

Természetesen! Ha egy írónak, vagy magyarországi kiadónak szüksége van erre, akkor tudunk segítséget nyújtani neki.

***

Ha te is kedvet kapnál saját iBook elkészítéséhez, javasoljuk, olvasd el korábbi cikkeinket, amiket az iBooks Author kapcsán írtunk:

Windows vagy Linux esetén pedig összesen ePub formátumba kell konvertálnod a kész könyved, amiben például a Calibre lehet a segítségedre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. akkor miért csak magyar store-ból elérhetö?
    Szeretném megvenni, de körülmènyes csak ezért magyar store-ra váltanom…

  2. @roLLka: mert csak a magyar store-ban lehet elérhető, aminek szintén jogi okai vannak.

  3. klassz..akkor csak váltanom kell egy kis idöre…

  4. Nem tudom, de számomra egyre érdektelenebb cikkek vannak. Az iPad megjelenése óta semmi nincs fiúk

  5. @Norrbi: Mert semmi nincs. Pletyka hírek meg egyéb mindennapos hírekre sajnos nincs most külön időnk megírni, meg úgy is megírja másik három blog. Inkább egyedi cikkeket írunk és csak azt írjuk le, ami már valós/fix. Teljesen feleslegesnek tartom, hogy ugyan arról írjunk még egy cikket, amit mások már megírtak.

  6. Inkább a sok helyesírási hibát javították ki volna a könyvben.

  7. @iSultan: ha küldesz egy részletes listát, összevetjük azzal, ami nekünk is van, és továbbítjuk feléjük. a blog mailcímére jöhet. köszi.


Add a Comment