fbpx Skip to content

Pár napja már a fejemben van ez a cikk, remélem érdekes lesz számotokra. Az iBooks Author-ról már írtunk korábban, de akkor csak úgymond megemlítettük, hogy “létezik”. Azonban most picit mélyebbre mennék. Bemutatok nektek egy iBook-ot, amit egy kedves ismerősöm készített azon a napon, amikor megjelent az iBooks Author alkalmazás.

Interaktív ábécés könyv kicsiknek iPad-re.

Tanuljunk meg írni gyorsan és könnyedén – címmel jelent meg az első magyar nyelvű, ingyenesen letölthető könyv az iBookstore-ban.

A könyv szerzője, Lizik Gábor Levente a következőképpen emlékszik vissza a megvalósításra:

Engem teljesen lenyűgözött az Apple január 19-i keynote-ja az iBooks Author alkalmazási lehetőségeiről. Az első gondolatom az volt, amikor néztem a prezentációt, hogy ez olyan jó, hogy másoknak is meg kell mutatni.

Aztán amikor bemutatták, hogy milyen könnyű létrehozni egy-egy ismeretterjesztő kiadványt az új iBooks Author alkalmazással, rögtön elhatároztam, hogy aznap este össze is rakok egy kis magyar nyelvű könyvet, hogy elsőként kipróbálhassam.

A barátaim, akikkel néztük a keynote-ot, szerencsére osztották a lelkesedésemet, és rögtön elkezdtünk ötletelni, hogy mi lehetne az az egyszerű, gyorsan megvalósítható, de mégis hasznos kiadvány, amivel egy kis történelmet írhatnánk, vagyis amivel mi lennénk itthon az elsők. Lényegében az volt az egyetlen kikötésem, hogy még aznap meg kell tudnunk valósítani az ötleteinket, és fel is kell töltenünk a kész kiadványt.

Természetesen számos világmegváltó ötletünk volt, de az elsődleges szempont a gyorsaság volt, ezért azokkal az eszközökkel, amelyek ott hirtelen rendelkezésünkre álltak, azaz egy MacBook, egy-két iPhone 4S, és egy iPad, ezt sikerült hirtelen összehoznunk.

Biztosan lenne még mit csiszolni rajta, számos ötletünk van még a továbbfejlesztésére, és ha majd egyszer sok szabadidőm lesz, akkor nekiülök a haverokkal, és egy este alatt megcsináljuk mindazt, amit idő hiányában az első verzióból kihagytunk. De most a szakdolgozatomon dolgozom, ami egy iPhone-os app.

Igazából magunk is meglepődtünk, hogy azóta mennyien letöltötték a világ minden tájáról, pedig mi sehol sem reklámoztuk, mivel ez nem egy fantasztikus, utánozhatatlan kiadvány, hanem egyszerűen csak egy kis ujjgyakorlat volt.

Azért a statisztikából kiderül, hogy két hónap alatt kb. 250-en töltötték le, és naponta átlagosan van egy-két új letöltés. Meglepő módon elsősorban az USA-ban, Kanadában, és az Egyesült Királyságban töltötték le, a magyarországi felhasználók eddig az egyharmadnál is kevesebben vannak. Gondolom, ez elsősorban az iPad-ek ottani elterjedtségével lehet összefüggésben.

Mellesleg jó érzés, hogy a világ bármely pontján beírja az ember a saját nevét az iTunes Store-ba, és az egyetlen találat a saját könyve. Hajrá, ti is csináljátok meg az első könyveteket, a keynote-ban minden szükséges infó benne van!

Hogy mi a véleményem?

Bámulatos! Tényleg, töltsétek le és nézzétek meg, milyen könnyű könyvet készíteni. Én rögtön beleszerettem, mert itt egy olyan alkalmazásról beszélünk, amivel nagyon egyszerűen és könnyen tudunk interaktív könyvet létrehozni pusztán pár nap, vagy akár pár óra alatt. Ráadásul még csak fel sem kell töltenünk az App Store-ba. Egyszerűen csak megosztjuk a könyvet a barátainkkal, és ők is olvashatják azt.

Mennyire egyszerű az alkalmazás?

Azt nem mondanám, hogy 5 perc alatt rájön az ember, és el tud készíteni a könyvet. Viszont én vettem a fáradtságot és létrehoztam nektek a Nyuszifon húsvéti könyvet! 🙂 Körülbelül 5 órát foglalkoztam ezzel a kiadvánnyal, és így a végére jöttem bele. Tényleg kell pár nap, de ezután már simán létre tudsz hozni szinte bármilyet.

A Nyuszifon iBook nem más, mint egy húsvéti könyv, amiben mind a gyerekek, mind a felnőttek megtalálhatják a számukra megfelelő locsolóverset, illetve több képet is raktunk bele. A könyv elolvasásához pusztán egy iPad szükséges, illetve 5.0 fölötti rendszer, és a legfrissebb iBooks app.

Töltsd le a könyvet: 

Húzd rá az iTunes-ra:

Majd pedig szinkronizáld az iPad-ed az iTunes-szal úgy, hogy a könyveket is szinkronizálja.

Ha pedig iPad-ről olvasod az oldalunkat, még egyszerűbb a dolgod, mert a könyv képére kattintva a Safari fel fogja ajánlani, hogy azt eleve az iBooks app nyissa meg, így nem is szükséges hozzá az iTunes sem:

PDF verzió, iPhone és iPod touch készülékekhez, viszont egyúttal az iPad-es verzió adta interaktív lehetőségek nélkül: Nyuszifon.PDF

Kellemes olvasást kívánunk! 🙂

[poll id=37]

[poll id=38]

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Kár, hogy iPhone-on nem megy

  2. mármint ott nem nyitható a könyvecske. Ennek nem az lenne a lényege, hogy úgy is meg lehet csinálni, hogy azonos tartalom, másképp de megnyílik telefonon és ipaden is.?

  3. @jarodfree: sajnos nem. Tehát interaktív könyvként csak iPad, esetleg kimenthetem PDF-be de úgy meg csak egy sima PDF interaktív tartalom nélkül.

  4. Csináljatok iPhonera is légyszíves. 🙂

  5. @admin:
    (Bocs az előző kommentért, még nem láttam hogy írtatok)
    Akkor csináljátok meg nem interaktívra. 🙂 Az is jó. 😀
    Mellesleg, ez az iBooks Author ingyenes? És Windowson is elérhető?

  6. Miképpen lehet egy word fájlból E-BOOK-ot készíteni? Az is jó lenne, ha csak összefűzött Pdf-ként tudnám az iPadre felszinkronizálni.

  7. teccik!

  8. Nemértem az “alligátor” miért két L 🙂


Add a Comment