fbpx Skip to content

Röviden? Nem és igen. Az amerikai piacra szánt GSM modell ugyanis nem azokat a sávokat támogatja, amit itt Európában is használnak a szolgáltatók, így az nem fog menni. A CDMA-s készülék viszont igen.

Emiatt nézzük meg kicsit részletesebben a kérdést.

Az iPhone 5-ből összesen három típus létezik a hálózatok támogatását tekintve: kétféle GSM változat, és egy CDMA(+GSM). Az amerikai piacra szánt GSM modell az A1428, ami az LTE-re az 1700-as és 700 MHz-es spektrumot használja, ezek a 4-es és 17-es sávot takarják. Az európiai GSM modell az A1429, ami pedig a 2100, 1800 és 850 MHz-es frekvenciát támogatja, ezek az 1-es, 3-as, 5-ös sávot jelentik. Magyarországon a szolgáltatók az 1800 MHz-es frekvenciát (ami a 3-as sáv) használják (majd) az LTE-adatforgalomra.

(Forrás: apple.com)

Tehát a sávok különbözősége alapján látható, hogy az amerikai piacra szánt A1428-as GSM modell nem fogja támogatni az európai LTE-t. Ez az a készüléktípus, amit mondjuk egy Apple Retail Store-ban első kézből megvennénk, mint gyári független készülék.

Az érdekességet inkább a CDMA-s modell jelenti. Annak a GSM-slotja ugyanis szolgáltatófüggetlen (és az is marad), így bármilyen GSM-szolgáltató nano SIM kártyáját elfogadja, és “világtelefon” mivolta miatt támogatja az európai LTE sávokat is. A CDMA és a GSM rendszer egymással egyébként nem kompatibilis, így a CDMA-s telefonokba ezért külön GSM-modult is szoktak tenni, másképp ugyanis az ilyen készüléket használó előfizető Amerikából bárhová máshová utazva nem használhatná külföldön a készülékét, mert nem tudna roamingolni.

A Verizonnál a month-to-month csomagban listaáron kaphatjuk meg a készüléket, hűségnyilatkozat és gyakorlatilag előfizetés nélkül, ami így olyan, mintha itthon feltöltőkártyásan vennénk meg. Ugyanakkor mivel az ilyen készülékben a GSM-slot szolgáltatófüggetlen, így beletéve a saját nano SIM kártyánkat, elvben már használhatjuk is. (Azzal kapcsolatban nincs tapasztalatunk, hogy egy eredendően verizonos készüléket lehet-e a legelső aktiválásnál már rögtön a nano SIM kártyánkkal aktiválni, vagy ezeknél egyáltalán kell-e kártya az aktiváláshoz, hiszen a CDMA-s készülékek alapból nem használnak külön SIM kártyát, hanem a szolgáltató konfigurálja őket. Ha neked van ilyen tapasztalatod, azt oszd meg velünk hozzászólásban!)

Persze a listaár gyakorlatilag megegyezik a gyári független készülék árával:

(Forrás: verizon.com)

Esetleg nézhetünk magunknak olyan készülékeket, amiket eBay-en vagy másutt kínálnak, és eredetileg a Verizontól vették őket, de mi nem javasoljuk ismeretlen forrású készülék beszerzését. Ha már mindenképpen Amerikából akarjuk megvenni, tegyük azt tisztán, a fenti listaáras módon. Úgy később maximum a garanciális ügyintézés lehet nehéz, ugyanis az amerikai készülékeket Európában nem fogják garanciálisan kezelni, tehát ha bármi gond van vele, akkor azt csak Amerikába visszajuttatva lehet elintézni.

Viszont azt felejtsük el, hogy mondjuk $199-ért veszünk iPhone-t, mert ahogyan azt már külön megírtuk, az végül több szempontból sem annyi.

Ha tehát amúgy is jellemzően Európában, vagy Magyarországon használnánk a készüléket, és nem járunk gyakran Amerikában, a garancia miatt érdemesebb európai származású készüléket venni, noha még így is elképzelhető, hogy az Apple esetleg elutasítja a külföldi készülékre a Magyarországon benyújtott garanciális igényt. Ha itthon használnánk, akkor inkább vegyük meg itthon, azzal nem lehet gond.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Valahól meglehet nézni a telefonban milyen tipusú LTE-hez való??

  2. Szóval ha ember be tud szerezni egy Verzionos készüléket amerikában akkor fogja tudni használni európában? Ezalatt a telefon főbb funkcióit értem (telefonálás, sms, mobilinternet). Nálam az LTE nem oszt nem szoroz sokat…

  3. @JonnyB: Mire itthon normalis LTE halozat lesz, addigra kijon az Iphone 8…ugyhogy szerintem tok mind1 milyen az LTE tamogatottsaga az iphonnak amit veszel…

  4. @zsozsobasa: akkor ezt vehetem egy igennek, miszerint fogom tudni használni a telefont? 🙂 Pár hét múlva megyek ki amerikába és ha már ott leszek hazahoznék egy készüléket..

  5. @deejayjoe: mi az, hogy “milyen típusú”? fent láthatod, melyik frekvenciákat támogatja az iPhone 5.

    @JonnyB: ez kizárólag akkor igaz, ha iPhone 5-ről van szó, mert az iPhone 4 az nem CDMA+GSM, a 4S-nél meg nem 100%, hogy független.

  6. @Jadeye: köszönöm a választ, én is iphone 5re gondoltam.

  7. @Jadeye! Amikor kezedbe nyom valaki egy Iphone 5 telcsit! Te azt ugye rögtön tudod hogy az most európai vagy netán az Usábol való 🙂 A kérdésem az lett volna hogy honnan tudod megálapitani!!

  8. @deejayjoe: ja értem. akkor meg a modellszámból kiderül, tehát megnézed, hogy A1428 vagy A1429 a száma. ez a hátlapon található.

  9. @Jadeye THX! Igen megtaláltam, igaz borzalmasan apróbetűvel van rá irva!

  10. Gondolom, ha a magyar storeból rendelem, akkor nem kérdéses, hogy itthon használhatót kapok.

  11. @mremil: ez nem is volt kérdés. itthon értelemszerűen európai GSM modellt kapsz.

  12. @gofry: amúgy a cikket elolvastad végig? mert ezt pont megemlítjük benne, linkelve az eredeti sajtóközleményükkel lévő usatoday cikket.

  13. @Jadeye:
    Igen el, bár meg kell jegyeznem a linkeket nem kattogtattam végig. Nem tudom te megnézted-e az én linkemet, ott nem az usa today által leközölt sajtó hír és hivatalos állásfoglalás szerepel hanem az, hogy a srác kipróbálta a saját eszközén. Gondoltam hasznos lehet azoknak az embereknek, akik nem néznek meg minden embedded linket, és szeretnék látni a megoldást a gyakorlatban is.
    Amennyiben a figyelmem kívántad felhívni, hogy Ti is megemlítettétek, abban az esetben köszönöm. Amennyiben viszont megmutatni szeretted volna mennyire figyelmetlen voltam, akkor sajnálom, hogy segíteni próbáltam.

  14. @gofry: az volt a lényeg, hogy külön megemlítettük mi is, hiszen épp ezért szól a verizonos modellről a cikk második része. ha nem így lenne, tehát nem lenne (és maradna) független, akkor nem is említettük volna meg. de szerencsére független. 😉

  15. Mielőtt félreértené valaki.
    1. Csak személyesen lehet megvenni verizon üzletben vagy partnernél
    2. a 650 hez hozzájön 6-8% tax államtól függetlenül
    3. Független volt az első készletnél, de már jelenleg függőek, erre is rengeteg megoldás van hogy lehessen föggetleniteni

  16. @sysNet: arról, hogy a $649 az nem annyi, külön cikkben már írtunk, ezt linkeljük is fentebb.

    a verizon külön közleményben mondta, hogy nem lesz függő a GSM slot, ezt is linkeltük fentebb. honnan van az infó, hogy már függők?

  17. Tegnap meg akartam rendleni egy kollégám US cimére és neten nem lehet csak szervice-el rendelni.
    Ezért a rendelésnél van lehetőség chat-re és ott beszéltem a version ügyfélszolgálattal.
    Ők mondták, hogy csak local store ban lehet megvenni + igen az első készlet nem volt és nem is lessz utólag sem függetlenítve. De most már függőek, viszon jó hir hogy utólag lehet kérni függetlenitést US kivülre: ,

    “Verizon do “unlock” other phones on request, but only for use on non-U.S. networks. They do so to let travelers save money by using local SIM cards and accounts when overseas.”

    Egyetértek az cikk utolsó részével hogy inkább EU forrásból érdemes megszerezni.

    Sajnos ha valaki postán rendeli akár több tiz ezer vámköltsége is lehet.

    Üdv
    Sys

  18. Javitanám: “tés nem is lessz utólag sem függetlenítve”
    Utólag sem lessz függővé téve.

    Jelenleg US van is kell vagy 2-3 hetet várni mivel nincsenek készletek

  19. Sziasztok!

    Én is most tervezek az USÁ-ból beszerezni egy I-phone 5-öst. ( Lehetőleg hivatalos viszonteladótól, a garancia miatt, az nem gond, ha vissza kell vinni probléma esetén.)
    Bőven elég a 16 Gigás egyelőre, viszont bennem is felmerült pár kérdés a használhatóságával kapcsolatban. Olvasgattam jó pár cikketeket, és eddig a következő jött le nekem, kérlek javítsatok, ha valamit rosszul értettem, vagy időközben megváltozott:
    A lényeg, hogy itthon szeretném főleg használni, illetve rövidebb-hosszabb utazások alkalmával esetleg külföldön. Egyáltalán nem ragaszkodom az LTE-hez, de ha már van benne, akkor inkább olyat vennék.
    Tehát akkor amire figyelnem kell, hogy lehetőleg CDMA-s legyen (LTE miatt), GSM modullal, hogy az itthoni nanoSIM-mel is működjön, illetve, hogy “unlockolt”, azaz független készülék legyen. Ilyet jelenleg a Verizon árul 649$-ért.
    Van még bármi ami kimaradt, figyeljek, jó ha tudom stb.
    lletve vki túl van-e már egy hasonló tranzakción?
    nagyon köszi a választ,
    üdv!

  20. Ezen az elven itthon működhet egy 3G-s iPad amit a Verizon-tól vásárol valakir?

  21. @holospeed: igen, mert ha megnézed a technikai adatokat, ugyanúgy támogatja az európai GSM hálózatot az amerikai CDMA mellett, mint az iPhone 5.

    de ezt teljes biztonsággal csak az iPad 4 és az iPad mini mobilnetre képes verziói esetén lehet kijelenteni, az iPad 2 esetén ez semmiképp sem igaz, míg az iPad 3 esetén nem egyértelmű, mert annak a leírása már nincs fent az Apple honlapján.

  22. Láttam egy hírdetést, de nem tudom, most akkor ezt megvehetem-e az usában vagy sem??????

    Apple iPhone 5 32gb original unlocked

    Feature: 8+ Megapixel Camera, A2DP, Android OS, Bluetooth, Calendar, Camera, Candy Bar Form, Dual Core Processor, Edge, Email Client, FM Radio, Front Facing Camera, GPS / Location, High-Speed Data GPRS, Megapixel Camera, Memory Card Slot, MP3, Speaker Phone, Touch Screen, Video Capture, Video Clip, Voice Dialing, Wi-Fi

    Weight: 4.09 oz

    Product Includes
    Apple iPhone 5 32gb original unlocked
    Standard batery
    AC Travel charger
    USB data cable
    Stereo headset
    User manual

    its comes with 12 month warranty from Apple inc.

  23. @sata005: le van írva a cikkben, hogy milyen típusszámú készüléket kell keresned. az említett készülék a gyári független GSM változat, ami az A1428-as típus, tehát Európában nem fog működni vele az LTE, de minden más igen.

    ugyanakkor “Android OS”, “FM Radio”, “Memory Card Slot” illetve különálló akkumulátor (Standard batery) nincs az iPhone-ban, úgyhogy innentől kissé érdekes a történet. vagy a leírás hibás, vagy az nem iPhone, hanem csak valami utánzat.

  24. sziasztok!

    És az USA-ban vásárolt GSM iPhone 5 az itthoni 3G-t tudja használni? Egyedül a 4G nem elérhető?
    Másik kérdésem meg az lenne, hogy USA-ban AppleStore-ban vásárolt telefon garanciás hibája esetén az itthoni Apple boltok egyáltalán nem vállalják a szervízelést? Láttam h írtatok róla, csak nem tudom h az konkrétan a Verizon-os esetet írta-e le.
    Köszönöm a válaszokat!

  25. @RealMhincha: a 3G-t tudja használni, mert az nem az LTE. a garanciát viszont nem fogod tudni itthon elintézni, ami teljesen független attól, hogy verizonos, vagy nem.

  26. @Jadeye: Velem nem vitatkoztak amikor az USA-ban ( hivatalos Apple Store ) vásárolt iPad-emmel gond volt, kérdezték a széria számot, tudták egyből, hogy az USA-ból való, és azt is mondták, hogy ne aggódjak, világ garancia van minden Apple termékre ( nem tudom, hogy az iOS termékekre értették-e, vagy akár egy iMAC-re is…. ). Szóval én úgy tapasztalom ezzel nem volt gond.

  27. @holospeed: az iPhone nem tartozik a világgaranciás termékek alá. amerikai iPhone-t csak amerikában, európait csak Európában fogadnak el garanciára. eddig legalábbis mindig elutasították ilyen esetben a garanciális ügyintézést, és tudtommal ez azóta sem változott.

  28. Sziasztok!

    röviden:
    Most milyen típusú iphone 5-öt vásároljak az USA-ban, hogy itthon tudjam használni? (LTE nem kell)
    köszönöm a gyors választ!

  29. köszi

  30. @jetsam: én a helyedben nem vennék olyat, ami nem fogja tudni az európai LTE-t, mert később megbánhatod, ha szükség lesz rá mégis.

    ha ettől függetlenül mégsem akarsz LTE-t, akkor az Apple Store-ból megvásárolható, gyári független, amerikai GSM modell (A1428) kell.

  31. Kérdésem, hogy e leírás alapján ki lehet deríteni, hogy müxik a telo az EU-ban?
    General 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – GSM A1428
    CDMA 800 / 1700 / 1900 / 2100 – CDMA A1429
    3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 – GSM A1428
    CDMA2000 1xEV-DO – CDMA A1429
    4G Network LTE 700 MHz Class 17 / 1700 / 2100 – GSM A1428 or LTE 850 / 1800 / 2100 – GSM A1429
    LTE 700 / 850 / 1800 / 1900 / 2100 – CDMA A1429

  32. @yse: ez felsorolja az összes modellt, szóval nem érthető a kérdés. az meg a cikkben le van írva, hogy LTE-ből melyik modell az az amerikai modell (A1429), amelyik az európai LTE-t is támogatja.

  33. @Jadeye: Köszi! Az Apple Store-ban lehet most olyan készüléket venni, ami LTE képes, és független? (T-Mobile-al szeretném használni). Előre is köszi a választ…

  34. @jetsam: nem. ott csak amerikai GSM verziósat lehet, ami nem tudja az európai LTE-t. le van írva a cikkben, hogy mit kell tenned.

  35. Akkora A1428 nem muxik csak a A1429es de azt mibol lehet tudni, hogy milyen modellel van dolgom?


Add a Comment