fbpx Skip to content

Nagy várakozás előzte meg az új iPhone bemutatóját, a találgatások már hónapokkal korábban elkezdődtek. Hallhattunk teljesen újratervezett designról, nagyobb képernyőről, áthelyezett vakuról, két bemutatandó készülékről, az iPod megszűnéséről és kiváltásáról, stb. Szóval az elvárások nagyok voltak, amit még tetézett az egyéves termékváltás négy hónapos eltolása is, tehát az Apple valami nagy dobásra készülhetett.

Ehhez képest mit kaptunk? Külső megjelenésre ugyanolyan telefont.

Azonban ha a felszín alá nézünk, akkor teljesen más belbecset láthatunk. Már az iPhone 4 sem volt lassú telefon a maga 1 GHz-es (800 MHz-re kotlátozott) A4 chipjével, de az új készülék megkapta az iPad kétmagos A5 processzorát. Az új proci kétszer gyorsabb, mint az elődje, grafikailag pedig hétszeresen ver rá az A4-re. Mivel az A4 is igen gyors volt, az A5 valóságos erőmű! Ezt a december 1-én megjelenő Infinity Blade 2-vel demózták, a keynote-on elég impresszív volt a megjelenítés:

Az iPhone 4 megjelenése után rögtön kipattant az antennagate, ami a helytelen tervezéssel és tesztelési hiányossággal volt kapcsolatos. A Verizonos készüléknél kis mértékben módosítottak az antennákon a CDMA hálózat miatt, ez a látszat szerint a 4S-nél sem változott. A szoftver állítólag intelligensen vált a két antenna között. Remélem nem fogunk két szék közül a pad alá esni, és nem veszik a jel a váltásoknál. 🙂

Az iPhone 4S már hozza a HSDPA maximális letöltési sebességet (14.4 Mb/s), ami duplája az előd készülékben elérhető sebességnek. Korábbi pletykáknak megfelelően az új telefon már „világtelefon”, azaz használható GSM és CDMA hálózaton is, nincs szükség két készülékre.

Javult a kamera is, 8 megapixeles lett, 73%-kal több fényt enged be, az eddigi négy lencsét kiegészítették egy ötödikkel. A videórögzítés is felment 1080p HD-re a 720p HD-ről. A keynote-on egyébként elég nagy hangsúlyt kapott a kamera, állítólag első osztályú képeket lehet vele készíteni, csak nézzük meg az Apple oldalán a mintaképeket: http://www.apple.com/iphone/built-in-apps/camera.html

Megnövelték a tárolókapacitást is, már nem csak 16 GB-os és 32 GB-os kivitelben, hanem 64 GB-os modellként is kapható lesz.

Végén jött az este legnagyobb durranása, ami szerintem méltatlanul kevés figyelmet kapott. Az Apple tavaly tavasszal felvásárolta a Siri nevű, hangvezérlésű programokat készítő céget. Már a nyári WWDC-n vártuk, hogy az iOS 5-be beépítésre kerül a technika, de nem készültek el vele. Viszont amit most bemutattak, az egyszerűen bámulatos! Úgy lehet az iPhone-nal beszélni, mintha egy élő emberrel társalognék. A személyi asszisztens tulajdonképpen minden kérdésre tud válaszolni, mert nem csak meghallja a szöveget, hanem értelmezi is az elmondottakat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a bemutatón többféleképpen feltett időjárásos kérdés. Tulajdonképpen nem lehetett zavarba hozni, mindenre tudott válaszolni. A felhasználás nagyon széles körű: időjárás, SMS, email felolvasása és diktálása, étterem keresése, naptári időpont bejegyzése és áthelyezése, adott kifejezés keresése a weben, telefonhívás kezdeményezése, részvény- és devizaárfolyamok lekérése, emlékeztető és ébresztési időpont létrehozása, stb. Elég, ha megnézzük az erről szóló videót, az mindent elmond:

Viszont csak angol, francia és német nyelven érhető el (béta változatban, ez is megér egy külön misét) és csak 4S-en lesz használható. 🙁 Magyar nyelven egy ideig bizonyosan nem fog tudni (ha fog egyáltalán), azonban egy kicsit érthetetlen miért csak az új készüléken fut. Ugyanis az iOS 5 bétáiból láthattunk képernyőképeket, amint a kis diktafon ikon ott van a billentyűzet alsó sorában, tehát a firmware-be beépítésre került. Ráadásul a Siri eredeti alkalmazása a közelmúltig megtalálható volt az App Store-ban csak a napokban vették le…. Mindenesetre iH8sn0w, az ismert hacker már dolgozik azon, hogy a szolgáltatás iPhone 4-en és iPod touch 4G-n is elérhető legyen. Maga a szolgáltatás viszont eléggé erőforrásigényes, így lehetséges, hogy azért kerülhetett letiltásra a korábbi készülékekben, amiért annak idején az iPhone 3G sem kapott multitasking-támogatást.

Maga az új készülék október 14-től kapható az első körös országokban, de hozzánk is hamar elér. Röpke két héttel ezután, tehát 28-tól Magyarországon is megvásárolható lesz, ami rendkívül rövid idő a korábbi indulásokhoz képest.

Összefoglalva: ugyan a felfokozott várakozások miatt sokan nem azt kapták, amire előzetesen számítottak, de szerintem egyáltalán nem rossz készülék. Igazán az a probléma, hogy nem iPhone 5-nek hívják és nem lett lekerekített a hátlapja? Ne vicceljünk már! Jóval gyorsabb processzor, jobb grafikus teljesítmény, jobb kamera és ott a Siri személyi asszisztens, ami egyedülálló a piacon, még az Androidos készülékek sem tudnak ilyet. Eltelik egy kis idő, amíg azok behozzák ilyen irányú lemaradásukat.

Ugyan az iPhone 4S-nek nincs nagyobb képernyője, nincs Facebook integráció sem, de a mai napig ez a legjobb iPhone, ezt mindenkinek el kell ismernie. 28-án találkozunk a magyarországi induláskor 🙂

A teljes keynote megtekinthető az Apple oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Nem csalódtam benne… Úgysincs pénzem rá 😀

    Egyébként meg pont azért, mert csak 4S és nem 5, nem is számítottam óriási változtatásokra.

  2. Amúgy a Jetpack Joyride-os versenyröl elfeledkeztetek.. 🙂

  3. Sziasztok!Szeretnék gratulálni, hogy idén sem sikerült rendesen közvetíteni a keynote-ot! Bár már megszokhattuk!

  4. 14 tol kaphato lesz nalatok? 🙂 Vagy meg kell varni 28at?

  5. @hohand: remélem, azt azért nem gondolod, hogy szándékosan az a cél, hogy ne menjen a dolog. de könnyen adódnak technikai gubancok, ha a szokásos napi egyedi látogatók számának bő háromszorosa rohanja meg az oldalt, amivel előre nem feltétlen lehet számolni. mi pedig (jelenleg) nem rendelkezünk szerverparkkal, ami bírna egy ilyen rohamot, ehelyett más technikai megoldást használtunk, ami szintén nem bírta. sajnos ez van, ezekre elég nehéz előre tervezni, de folyamatosan fejlesztünk rajta, hiszen ez nekünk sem jó. 🙁

  6. hohand: Keynote-okat evek ota Plastik Jozsinal nezem. Stabilan jol nyomja 🙂 Most is feldobta a kb nulla izgalommal megtoltott masfel orat.
    -Siri, a hataridonaplot!
    -Anyad 🙂

  7. Csalódás, nagy csalódás. Valaki esetleg a találgatáson kívül tid valamit, hogy mikor jelenhez meg az 5-ös iPhone?

  8. @Jadeye: Nézd, tudom, hogy nem egyszerű ezeket megoldani nektek. De bosszantó tud lenni nekem mezei usernek, hogy ismét nem sikerült itt követni az eseményeket. Nem akartam bunkó lenni, csak ez úgy kikívánkozott belőlem. Peace!

  9. @Majestic: En tudom, 2012 nov 13 reggel 6:00. Tutibiztos….

  10. Siri… elkepeszto!!! A kamera es a processzor, annyira megvennem csak kar, hogy qugusztusban kaptam meg az i4et inkabb varni kellett volna :((

  11. iOS5ben lesz siri?

  12. @aladinka: gyárilag csak i4S-en lesz Siri.

  13. Siri show me your tits!

  14. Siri gyere a papihoz!


Add a Comment