fbpx Skip to content

Az Apple jelenleg több perben is résztvesz, akár felperes, akár alperes szerepben. Most három olyan perről írnánk, amiben az utóbbi napokban történt némi fejlemény.

Samsung

Már egy ideje, sok fronton zajlanak az Apple-Samsung szabadalmi perek. Hol az egyik félnek, hol a másik félnek ad igazat az adott bíróság, egyértelmű nyertes nincs.

Angliában éppen a Samsung nyert. A bíróság kimondta, hogy a koreaiak Galaxy Tab táblagépükkel nem másolták le az iPadet. A bíró szó szerint úgy fogalmazott, hogy a „Galaxy Tab not as cool as iPad”. Ítéletében az Apple-t bocsánatkérésre kötelezte, honlapjukon kellett elismerni, hogy nincs itt semmiféle lemásolás. Persze az Apple nem lenne Apple, ha ezt így leírta volna. Ehelyett egy gondosan nyakatekert jogi szövegben lényegében azt állították, hogy a Samsung milyen béna, még másolni sem tud.

A bíró mostani döntése alapján viszont a vesztes félnek, tehát az Apple-nek kell fizetnie a Samsung ügyvédi költségeit, és ki kellett javítaniuk a korábbi szöveget is. Nyilván az összeg nem vágja földhöz a céget, de azért kellemetlen.

A rendelkezés értelmében pedig a szöveg továbbra is az angol oldal alján kell szerepeljen:

On 25 October 2012, Apple Inc. published a statement on its UK website in relation to Samsung’s Galaxy tablet computers. That statement was inaccurate and did not comply with the order of the Court of Appeal of England and Wales. The correct statement is at Samsung/Apple UK judgement.

Svájci vasúttársaság

Azért időnként az Apple is lyukra fut, ha valami újat vezet be. Az iOS 6-ban az Óra ikont lecserélték a képen láthatóra az iPad esetén.

Ezzel egy probléma volt. Nem ők tervezték. A designt 1944 óta használja az SBB nevű svájci vasúttársaság. Ők rögtön kijelentették: örülnek, hogy egy olyan cég, mint az Apple használja a képet, de nem kértek tőlük ehhez engedélyt. A színfalak mögött elkezdődtek a tárgyalások, végül a kaliforniai cégnek 20 millió svájci frankot kellett fizetnie a felhasználásért.

Nem volt olcsó mulatság…

HTC

Az androidos gyártók közül a HTC volt az első, akit az Apple szabadalombitorlás címen beperelt. Nyilván Cupertinoban mérlegelték a helyzetet és a tajvani céget tartották a legveszélytelenebb ellenfélnek.

Tavaly decemberben az Apple részsikert ért el, mivel az import tilalmával sikerült késleltetnie a HTC X One és a HTC Evo 4G LTE készülékek forgalmazását, így csúszott ezek amerikai egyesült államokbeli bemutatása.

Különösebb pletykák nem szivárogtak ki a tárgyalásokról, még szeptemberben is úgy nyilatkozott a HTC, hogy nem szándékozik peren kívül megállapodni az amerikaiakkal.

Tegnap viszont az Apple honlapján megjelent egy szűkszavú közlemény, miszerint a két cég megállapodott egymással. Mindkét cég visszavonta a pereket és egy 10 évre szóló kölcsönös licenszmegállapodást kötöttek.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója üdvözölte a megállapodást és jelezte, hogy a továbbiakban a termékinnovációra kívánnak fókuszálni. Ugyanerről beszélt Peter Chou, a HTC vezérigazgatója is.

A megállapodás részletei nem ismertek, de magából a megállapodás tényéből is látszik, hogy Tim Cook vezetése alatt már más szelek fújdogálnak. Steve Jobs érájában elképzelhetetlen lett volna ilyen egyezség, ő termonukleáris harcban akarta az Androidot elpusztítani, mivel lopott terméknek tartotta.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Amikor megláttam,hogy mi a címe a cikknek azt gondoltam,hogy ez most egy rohadt hosszú cikk lesz… :-p

  2. En is :S

  3. “ő termonukleáris harcban akarta az Androidot elpusztítani, mivel lopott terméknek tartotta” És milyen igaza volt! Csak a vak nem látja, hogy az Android-ot az iOS ihlette. Szánalmas…

  4. @ajonas74: mi a szánalmas abban, ha valami megihlet?? Egyértelmű, hogy az Apple volt az úttörő, de a tanítvány már túlnőtt a mesteren… 4 évig használtam iOS-t (iPhone 3G, 3GS és 4, iPad 1 és 2), fél éve Androidra váltottam (S3). Most vettem egy iPad minit, de a fél éves Android használat után elég durva a kölönbség a felhasználói élményt illetően (az Android javára). Szóval szerintem semmi gond nincs azzal ha valami megihlet, és nem csak szimplán lemásolod, de jobbat is csinálsz! Ezt hívják fejlődésnek, és az élet minden területén így működik. A gyerek is másolással tanul, aztán sokszor túlnő a szülein…

  5. @Bencissimo: ez milyen igaz xD


Add a Comment