fbpx Skip to content

Az Apple tegnap nem csak az iPhone-ok új generációit jelentette be az iPhone 5s és iPhone 5c személyében, hanem egyúttal elérhetővé tette az iOS 7 kiadásra szánt, GM verzióját is. A cég azt is bejelentette, hogy az iOS 7 hivatalos verziója szeptember 18-án (várhatóan este 7 óra körül) jelenik meg a nagyközönség számára.

Mikor augusztus 16-án, pénteken, hajnali 3 óra körül váratlanul érkezett egy hatodik beta, ami egy gyorsjavítás volt csak az iTunes in the Cloudhoz, az kicsit felborította a várakozásokat. Ettől függetlenül sokan mégis arra számítottak, hogy harmadnapra, 19-ére megjelenik a beta 7, de az végül sosem érkezett meg. Helyette viszont itt a GM változat, és a hivatalos verzió pontos kiadási dátuma.

Az iOS 7 GM verziója a korábbi iOS 7 beta verzióktól eltérően OTA frissítésként nem érhető el, hanem csak a fejlesztői központból letöltött DMG-t kibontva telepíthető az iTunes segítségével.

iOS7GM_devcenter

Akinek regisztrálva van a készüléke UDID-je fejlesztői listán, az elméletileg most is bátran frissíthet, viszont ehhez szüksége van a megfelelő IPSW-re. Akinek nincs regisztrációja, annak már inkább azt javasoljuk, hogy várja meg a 18-i hivatalos megjelenést. Aki ennek ellenére alternatív forrásokkal kísérletezne, annak érdemes elolvasni a korábbi beta-verziókról szóló cikkeink hozzászólásait, több alternatív lehetőséget is felsoroltak már a hozzászólók. Mi továbbra sem támogatjuk az iOS 7 előzetes verzióinak nemhivatalos használatát.

Újdonságok

Ami legelőször feltűnhet, az az, hogy feloldási hang továbbra sincs. Itt nem teljesen egyértelmű, hogy ez szándékosan, “by-design” lett ilyen, vagy egyszerűen hibáztak, és véletlenül hagyták így. Ez majd legkésőbb 18-án, a hivatalos verzió megjelenésekor kiderül.

Ami még szintén azonnal hallatszik, hogy új és egyben felújított csengőhangokat és egyéb jelzőhangokat is kaptunk, ezekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk: Új csengőhangok és hátterek az iOS 7 GM változatában: próbáld ki őket!

Szintén érkeztek új háttérképek is, mind a dinamikusak, mind a simák közé, ezek közül a simák már le is tölthetőek, ha valaki szeretné őket már most beállítani a készülékén. Erről szintén az előbbi cikkben írtunk bővebben: Új csengőhangok és hátterek az iOS 7 GM változatában: próbáld ki őket!

104@2x~iphone 107@2x~iphone

Egyúttal viszont eltűnt a rendszerből az iCloud keychain opció, aminek valószínűleg mindössze az az oka, hogy az iOS 7 hivatalos megjelenésekor az OS X Mavericks még nem lesz elérhető. Így mivel hivatalosan nem lenne mögötte olyan rendszer, ami támogatná ezt a funkciót, az Apple kivette ezt a lehetőséget az iOS 7-ből. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a Mavericks megjelenésekor, várhatóan októberben új iOS-verzió is érkezhet, ami nem csak az iCloud keychain-t hozhatja majd, de keresztbe tehet bármi, időközben megjelent jailbreaknek is.

iTunes 11.1 beta 2

Fontos tudnivaló, hogy az iTunes 11.1 beta verziója nélkül a készülékre nem lehet adatokat szinkronizálni, ráadásul az iTunes ezen verziója csak OS X esetén érhető el. Így akik nem OS X-et használnak, azoknak azt tanácsoljuk, ne tegyék fel az iOS 7 GM-et – már ha akarnak bármit is szinkronizálni a készülékükre.

iTunes11.1b2

iOS 7 GM letöltési linkek

Az iOS 7 GM megfelelő IPSW-fájlját tartalmazó DMG-k fizetős fejlesztői fiókkal az alábbi linkekről tölthetőek le:

Kérdésem van!

 

Az iOS 7 hivatalosan szeptember 18-án jelenik meg, így addig senkinek sem fog megjelenni a menüben frissítésként, tehát felesleges próbálkozni. Az iTunes is csak a hivatalos verziókhoz fér hozzá alapból, a még meg sem jelent, és csak a fejlesztői központból letölthető beta vagy GM verziókhoz nem, azokat manuálisan, betallózva tudja csak telepíteni még abban az esetben is, ha a készüléken már most is az iOS 7 valamely beta-verziója van. Jelen esetben még az iOS 7 beta 6-ot használók is manuálisan, az iTunes használatával tudják csak feltenni az iOS 7 GM-et; a készülék menüjében OTA frissítésként nekik sem jelenik meg.

Amennyiben kérdésed van az iOS 7 kapcsán, ezt a cikkünket olvasd el: iOS 7 beta: a leggyakrabban feltett kérdések

Az összes, az iOS 7-ről szóló eddigi cikkünket pedig itt érheted el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Hi!

    Nekem beta6 van fent…
    Ha frissitek GM-re a biztonsági mentést azt vissza tudom tölteni?

  2. Update-elj és ne új rendszerként tedd fel! (ha megvan az ipsw itunes 11.1ben alt+klikk (win alatt asszem shiftklikk) az update fülre és válaszd ki, ekkor a meglévő rendszerre települ, minden marad a régiben…

  3. egyébként a biztonsági mentés is visszakúszik de így egyszerűbb 😛

  4. A GM verzio nem jar le ket het utan mint a tobbi beta? Illetve ha azt felteszed akkor majd megkapod a tobbi officialis Apple-s iOS frissiteseket is?

  5. Köszi!
    Honnét tudom letölteni az ipsw-t?

  6. Koszonom a valaszt az elozo kerdesre! Meg annyit kerdeznek hogy aki felteszi a GM verziot most annak majd kell feltenni eredetit is jovo het szerdan,vagy kesobb a GM re is felmennek a frissitesek kesobb?

  7. Köszi!
    Sajnos nem vagyok fejlesztő….:-(
    Akkor nincs mit tenni mint várni…

  8. @fequs: a korábbi GM verziók általában bitről-bitre egyeztek a hivatalos verzióval, tehát kelleni nem kell, főleg, ha az ugyanaz, mint a GM. így az utána következő új verziót, tehát egy 7.0.1-et például fel fogja majd ajánlani, mert valószínűleg ez lesz egy az egyben a hivatalos verzió is (ez a buildszámból derül majd ki 18-án).

  9. halkan súgom imzdl.com de ha ez nem megengedett itt elnézést és töröljétek asap…

  10. ha a cikk hamarabb jon akkor elkerulhettte volna a sok googlizast 🙂 de azert koszi !aksi jobban birja ,3g nettel 5 ora alatt 20% fogyott!!!!

  11. A GM verzio nekem nagyon sokat segitett a 4S akksi idejen.

  12. És hova tűnt a kulcskarika az iCloud-ból????

  13. Ipsw letöltése . Tök egyszerű. piratebay ,
    Sorry ha nem lehet itt…

  14. Beta 4 után a GM kész megváltás i4-en! Gyors és működik, tetszik! 🙂

  15. @Fapuma77: ez ott van a cikkben: “Egyúttal viszont eltűnt a rendszerből az iCloud keychain opció, aminek valószínűleg mindössze az az oka…

    @tamasjambor: beta 4 után a beta 6 is megváltás volt, szerencséd, hogy időben frissítettél, és nem járt le közben.

  16. Ipad tulajok jól gondolják meg a frissítést, ugyanis még mindig nagyon akad a gm verzió. Egy háttér csere 20-30 másodperc és az úgynevezett blur effektusnak is búcsút mondhatunk, az értesítési központ és a controll center már csak szimplán szürke. De ha ez még nem lenne elég akkor itt vannak a multitasking mozdulatok amik még mindig nagyon bugosak. Nagyon remélem nem ilyen lesz a végleges verzió. Jó éjt mindenkinek. (iPad4)

  17. Azt az apróságot észrevettétek már a GM-ben hogy a Lock-hang visszhangzik? 🙂

  18. @Jadeye: Addig visszaraktam a 6.1.3-at és vártam türelemmel. Egyelőre nem érzem lassabbnak a 7 GM-et, remélem így is marad. 🙂
    Érdemes egyébként néha cache törléseket csinálni? Van esetleg erre valami alkalmazás javaslatod? Előre is köszi! 😉

  19. Udv! i5re felraktam a GMet, szerintem nagyon merul, fel7kor huztam le a toltorol, most negyed9(Anglia), 77%, wifin, bongeszes, uzik, email… Szerintem sok a 23%os merules 2ora alatt se… De szepen mukodik! Uj hangok is jok lettek. Zavaro hibak: miert csak a kedvencek melle rakja ki a profilkepet, gondolom nehez lett volna megcsinalni, hogy minden kontakthoz… iPaden beta6 uziknel ott vannak a profilkepek, iPhone GM, nincsenek. Hivo blokkolo remek, hogy benne van. 18.ig remelem a fejlesztok is frissitik appjaikat, mert igy azert eleg ganyul nez ki, felemasban…

  20. @Tomek: igen, erről linkeltük is az adott cikket: “új és egyben felújított csengőhangokat és egyéb jelzőhangokat is kaptunk, ezekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk: Új csengőhangok és hátterek az iOS 7 GM változatában: próbáld ki őket!” 😉

    @tamasjambor: ezt a cache törlést iOS-en nem igazán lehet értelmezni. ha lassúnak tűnik, akkor tiszta restore, és ne állíts vissza semmiféle backupból semmit, maximum manuálisan: http://szifon.com/2012/01/09/ibackupbot-szerkesszunk-ios-backupot/

    @dzsodzso: “Zavaro hibak: miert csak a kedvencek melle rakja ki a profilkepet”
    ez by-design ilyen, a másik, ahol kirakja a képeket, az a többszereplős beszélgetéseken belül. másutt nem lesz kép.

    “18.ig remelem a fejlesztok is frissitik appjaikat”
    nyilván frissíteni fogják, hiszen az iOS 7 GM is nekik készült, nem pedig a nagyközönségnek. a nagyközönség majd megkapja 18-án, addigra meg a legtöbb app is frissül. más fejlesztőknek lényegtelen, hogy egy-egy adott app hogy néz ki.

    ha nagyon merül, akkor maximum érdemes egy tiszta restore, és ne állíts vissza semmiféle backupból semmit, maximum manuálisan: http://szifon.com/2012/01/09/ibackupbot-szerkesszunk-ios-backupot/

  21. Videózással kapcsolatosan kérdésem, mert nagy a csend ezzel kapcsolatosan (vagy csak én voltam figyelmetlen). A régebbi bejelentésekben és az ehhez tartozó fotókon 60 fps videó felvételekről volt szó. A mostani végleges IOS7-ben és a bejelentésben is csak 120 fps-ről szóltak, de bennem felmerültek a következő kérdések: 120 fps 720p felvételeken kívül van-e más lehetőség is a felvételkor? Pl. 1080p 60 fps? Ezt a lassítási funkciót csak az iPhone 5S-ben lehet majd használni, vagy a sima iPhone 5-ben is elérhető lesz az IOS7 letöltésével?

  22. Ami fáj.Szeretnék újra a feloldáshoz hangot.És!!! Nem azt mondták h decemberig 100 ország kapja meg???Nem azt mondták h decemberben!!! Azért h karácsonykor reptessenek meg 100 országot az öngyilkosság lenne!!!

  23. hát remélem nem hasonlít teljes egészében a végleges a GMre mert a hangoknál elírás van nálam: " a tenerparton "

  24. Idojaras appban ha ranyomok a jelenlegi helyzetemnek a homersekletre akkor meg kene fordulnia es a reszletes adatokat mutatni( esely az esore, paratartalom, szel, talan ezek vannak). Ehelyett az elso manualisan elmentett varosra ugrik es, viszont azon mar mukodik ez a megfordulos funkcio. A masik hiba, hogy conteol centerben megint kiszurkul a zseblampa ikonja, nem tudom kapcsolgatni addig amig nem inditom ujra, vagy nem fenykepezek egyet vakuval.

    Fortelem ez a GM, rosszabb mint a beta6 volt. Remelm rancfelvarrast kap a hivatalos 18-ig…

  25. Ujdonsag. Az elobb zenet hallgattam jack dugoval hangszoron, bejovo hivasom volt es egyszerre szolt a csengohangom es az eppen jatszodo zene.
    Tudom hogy beta, de ilyet hogy lehet bakizni ha mar az elozo beta tok hasznalhato volt?

  26. Felraktam gm verziót tegnap. Ha frissül az iTunes és felismerhető lesz a készülék,vissza lehet tenni a 6-os szoftvert? És hogyan,mert gondolom visszatöltésnél úgyis a legújabbat ajánlja fel?

  27. @brumm: tedd DFU-ba a készüléket, és tallózd be az iOS 6-ot. az iOS 7-ről készült biztonsági mentésednek pedig ints laza mozdulattal búcsút: iOS 7-es backup nem tehető vissza iOS 7 előtti rendszerre.

  28. felraktam a GM-et azóta crash-el az itunes nem birom megnyitni az appstore-ba meg néha sikerül keresni néha nem..

  29. @brumm: @Jadeye: szerintem a GM-ről már nem lehet downgrade-elni legalábbis azt írja a patch note-ba.

  30. @imot886: mindig azt írja. de ameddig az Apple hivatalosan aláírja a 6.1.3/4-et, addig azt vissza lehet tenni bármely érintett eszközön.

  31. Légyszi nézze meg nekem valaki a következőt, akinek iOS7 GM van már fent. iPhone5-ön megjelenik-e a Camera app-ban a lassított felvétel? Akár 120 fps, akár 60 fps lehetőség? Vagy videózás terén mi az, amivel többet kapunk iOS7 esetén, mint iOS6 esetén? Előre is köszönöm!

  32. Nincs lassított felvétel i5-n. Legalábbis nekem nem ajánl fel ilyen lehetőséget.
    Viszont fotózni barom gyorsan lehet! Másodpercenként akár 10-20 képet is!
    Ez a 6.1.4-nél is így volt?

  33. itanczos: köszönöm szépen! Kicsit szomorú vagyok… azért egy 60 fps beleférhetett volna… A 10-20 képet amúgy hogy érted? Van valami sorozatkép funkció? Mert 1 sec alatt annyiszor valószínűleg nem tudod megnyomni kézzel.

  34. Nagyon gyorsan lehet nyomni! 🙂 Persze csak kb.-ra írtam.
    De ha lenyomva tartod a gombot, akkor olyan kb 2/sec-el fotóz.

  35. Egyébként gyanítom, hogy a 120 frame/s-hez kell az A7 proci is…

  36. Az lenne a kérdésem,hogy sima i4-en hogyan működik az iOS 7?Gyorsabb mint a 6.1.3?Az néha kicsit laggol,de tényleg csak néha.
    köszi.

  37. Légyszi ne nézzetek hülyének mert nem vagyok járatos annyira ilyen körökben de most akkor jól értem hogy az ios 7-et ha hivatalosan megjelenik nem lehet majd a telefonon belül a megszokott Beállítások, Szoftverfrissítés pontban letölteni csak iTunnes-on keresztül lehet majd?

  38. @mkrisz: természetesen a telefonon is le lehet majd tölteni.

  39. Ja akkor megnyugodtam úgy sokkal egyszerűbb köszi:)


Add a Comment