fbpx Skip to content

Magyar idő szerint ma este az Apple bemutatta a várakozásoknak megfelelően az iPhone következő generációját, az 5s-t, és az olcsóbb műanyag 5c-t is. A pletykák igaznak bizonyultak a kinézet szempontjából, de az 5s tudásban igazán nagyot dobott. Lássuk először az iPhone 5s-t.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.10.10

Kinézet

Az új készülék kinézetben nem okozott meglepetést, viszont tudásban annál inkább. Háromféle színben lesz majd elérhető, ahogyan azt a pletykákból már tudhattuk: arany, fehér és fekete (a szürke részei világosabbak lettek, mint az iPhone 5-nél). Az Apple saját gyártású bőrtokkal is előállt az 5s-hez, amely több színben lesz majd elérhető 39 dolláros áron.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.10.49

Kamera

Az új hátlapi kamera 5 elemű lencsével rendelkezik, és a szenzor felülete 15%-al nagyobb. Egy pixel 1.5 mikron méretű – nagyobb, mint az iPhone 5-ben lévők, és minél nagyobb a pixel, annál jobbak lesznek a képek. A rekeszérték f/2.2 lett. Az 5s-nek dupla vakuja van, az egyik hideg, a másik meleg színű, így valósághűbb képeket tudunk vakuval is készíteni.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.12.12

Az új vaku és jobb kamera mellett automatikus képstabilizátor is érkezik a készülékbe. Ezen felül lesz új gyorsfotózási mód is, amely 10 képet készít másodpercenként, ezeket valós időben analizálja, és kiválasztja a legjobbat. Az iOS 7 szoftvere úgy lett tervezve, hogy kihasználja az új kamera lehetőségeit. Az új kamera 120 FPS-es slow motion felvételeket is tud majd készíteni 720p HD felbontásban.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitása kicsivel nagyobb az 5s-ben, mint az iPhone 5-ben, így 10 óra LTE-s böngészésre, 10 óra 3G-s hívásra, 8 óra 3G böngészésre, 10 óra Wi-Fi-n keresztüli internetezésre, 10 óra videónézésre, 40 óra zenelejátszásra vagy 250 óra készenlétre képes az új készülék.

Processzor

Screen Shot 2013-09-10 at 23.14.53

Az új processzor A7 névre hallgat, és ez az első mobilprocesszor, amely 64 bites. Az A7 kétszer gyorsabb az iPhone 5-ben lévő A6-nál, és már fut rajta az OpenGL 3. Ezen felül található benne egy M7 névre hallgató chip is, amely folyamatosan figyeli a készülék mozgását (gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű), így új generációs fitneszappok készítését teszi lehetővé.

Ujjlenyomat-olvasó

Screen Shot 2013-09-10 at 23.13.59

A pletykák ebben is igaznak bizonyultak, az 5s Home gombja egyben egy ujjlenyomat-olvasó is, mely Touch ID névre hallgat. Az új gomb négy részből áll: a külseje zafírüvegből kivágott kör, ami körül egy rozsdamentes acél gyűrű található (a telefon színének megfelelő a színnel), aminek a megérintése aktiválja a Touch ID-t; ez alatt egy 500ppi felbontású ujjlenyomat-szenzor található, mely 170 mikron vastagságú csak; végül maga a nyomógomb. A Touch ID 360 fokban tudja értelmezni az ujjlenyomatokat (tehát bármely irányban ráhelyezhetjük az ujjunkat), és az ujjlenyomatok adatait csak maga a készülék tárolja, nem kerülnek fel szerverekre. Több ember ujjlenyomatát is képes tárolni, így akikben megbízunk, azok fel tudják oldani az 5s-ünket, mivel elég csak az új Home gombot megérinteniük, és megvárniuk, amíg a készülék beolvassa az ujjlenyomatukat. Utána már fel is van oldva a telefon. Sokan használnak jelkódzárat az adataik védelmének az érdekében, de ez sok esetben macerás, főleg, ha nem egy egyszerű, 4 számjegyes kóddal, hanem annak alfanumerikus változatával zártuk le a készüléket. Mostantól ezeket elfelejthetjük, hiszen már csak az ujjunkra van szükségünk a telefon feloldásához. Persze ez nem csak a telefon feloldására jó, hanem az App Store-os vásárlásoknál sem kell már a jelszavunkat beírni, elég csak az ujjlenyomatunkkal hitelesíteni a vásárlást. Az ujjlenyomat-olvasó működésének érdekében a gomb közepéről eltűnt a jól ismert lekerekített négyzet.

Screen Shot 2013-09-10 at 23.15.31

Kapacitás és árak

Az iPhone 5-höz hasonlóan az 5s is 16, 32 és 64 GB-os változatban lesz majd kapható, és az árak is ugyanazok, mint eddig voltak, vagyis a 16 GB-os változat 2 éves hűségnyilatkozattal 199 dollárért, a 32-es 299 dollárért, a 64-es pedig 399 dollárért lesz majd kapható, és a gyári független változatok is ugyanazon az árakon lesznek (649, 749 valamint 849 dollár plusz adó!).

iphone2013-0237

Az iPhone 5s-t elvileg nem lehet majd előrendelni, de szeptember 20-ától lehet majd ténylegesen megvenni az USA-ban, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban. Sajnos Magyarország esetén egyelőre nincs pontos megjelenési dátum, de a keynote-on az hangzott el, hogy decemberig további 100 országban lesz elérhető a készülék.

[poll id=”122″]

[poll id=”123″]

[poll id=”124″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. iOS 7 ről semmi hír? Én ugy tudom Szeptember 18. án elérhető lesz a frissítés

  2. Mondhatnánk azt, hogy egy 4S szerű felturbózás, de azért az ujjlenyomat olvasó és az 64bites CPU -val odatették magukat. Már amennyire egy köztes modellnél erre lehetőség volt.
    Innováció majd jövőre az iPhone 6 -ban meg talán az iWatch -csal.

  3. @websterhp: Ez egy iPhone 5S bejegyzés, miért lenne szó az iOS 7 -ről? Nyilván majd arról is írnak, de nekik is csak tíz ujjuk van.

  4. @websterhp: Holnap lesz szó az iOS 7-ről.

  5. Srácok, nagyon szépen köszönjük! Remek összefoglalót írtatok. Csak így tovább!

  6. Ez a frissítés még 5-tel a zsebemben is irigylésre méltó szerintem 🙂 nah de majd 1 év múlva a 6 🙂
    iOS 7 GM-mel kapcs egy megjegyzés/tapasztalat: tessék vigyázni mert csak a még beta iTunes 11.1-el hajlandó kommunikálni, ami nincs Windows-ra!

  7. “ujjlenyomatok adatait csak maga a készülék tárolja, nem kerülnek fel szerverekre.” Ezt nem hiszem el… főleg nem egy amerikai vàllalattól! Mi haszna van a 64 bites cpu nak a hètköznapokban? Sztem parasztvakìtás…! 2x gyorsabb, max jàtèkoknál èszrevenni. 120 fps video… ha valaki bukik rà ok.

  8. Sziasztok!
    Sajnos nem talalom sehol az Ios7 letoltesi idopontjat. Mikor erheto el iphone4en? Szerintem os nagyon kiraly lett az uj. Tegnap lattam az "elo" kozvetitesben egy erdekes posztot, miszerint az iphone 4s ingyenes lesz. Ez mit takar?

  9. A kamera baromi jó. Erre több szót kár pazarolni.

    64-bit: Ezaz! Nem azért, mert annyira kellett volna a telefonba, de jó látni, hogy már ott tartanak a fejlesztéssel! 🙂 Hozzák csak ki azokat az ARM-es Maceket 🙂

    Touch ID: Talán a retina kijelző utáni legjobb dolog.
    Ha majd vesz valaki, arra figyeljen, hogy:
    – ezek az ujjnyomatazonosító rendszerek úgy működnek, hogy minél több adatot (saját ujj, más ujja természetesen lényegtelen) viszünk fel a rendszerbe, annál lassabb az engedélyezés!
    – a bőr barázdái a kültéri hőmérséklettől változhatnak. A hüvelyujj mellé érdemes felvenni a kisujjat is, legkevésbé az van kitéve ezeknek a hatásoknak.

    Az arany szín pedig lehet, hogy a legkelendőbb lesz. Elég giccsesnek tűnik a nem kis létszámban jelen lévő indiaiaknak, törököknek, araboknak. Nem tetszik, nem kell megvenni, majd ők megveszik. Az Apple továbbra is abból él, amit el tud adni… És amíg tudok venni feketét meg fehéret addig az én érdekeim nem sérültek.

  10. Hát vegyes érzelmeim vannak, a bejelentéssel kapcsolatban. Megmondom őszintén, hogy az 5S nagyszerűen sikerült, de az 5C… Remek hogy lehet kapni egy i5 hardwerrel rendelkező színes telefont, de igazándiból szerény véleményem szerint igen ocsmány lett, és a legsajnálatosabb az egészben az hogy megszüntetik az 5 elérhetőségét. i4 után váltottam volna 5-re ha a bejelentés után lejjebb megy az ára, de így az 5C-t erőltetve az olcsóbb szegmensben biztosan nem fogok váltani rá, gagyi hatása van az egésznek hiába az erős hardwer.

  11. en arra vagyok nagyon kivancsi hogy vajon adnak-e a fingerprint readerhez API-t, tehat engedik-e vajon az ujjlenyomatleolvaso hasznalatat barmelyik kulso programnak. Logikus lenne hogy igen, de ki tudja. Valaki esetleg?

  12. 10 óra LTE, 8 óra 3G? A 3G ennyivel jobban zabálja a Záramot? Durva. Amúgy instant get!

  13. NSA welcomes Apple who introduces fingerprint scanning.. the world’s largest name-to-fingerprint database now available without even trying
    http://9gag.com/gag/aeNbEWp

  14. én megvárom a 6-ot…
    addigra úgyis sokat fog érni az (fekete) 5-öm… 😀 😉

  15. @RKG: az iOS 7 GM is fejlesztőknek van, fejlesztőként pedig kell legyen Mac-ed, mert az Xcode is csak azon fut, így a beta iTunes sem gond. a Windows nem szempont fejlesztői szemszögből.

    @AppleFan: ilyen esetekben az ujjlenyomat-olvasó egy hash-t készít a lenyomat képéről, amiből az ujjlenyomat képe nem állítható vissza. ezeket az adatokat a készülék nem küldi sehová, de ha küldené, akkor sem lehet vele sokmindent csinálni. nagyjából annyi, mint az iCloud fiókod jelszava.

    “Mi haszna van a 64 bites cpu nak a hètköznapokban? Sztem parasztvakìtás…! 2x gyorsabb, max jàtèkoknál èszrevenni. 120 fps video… ha valaki bukik rà ok.”
    majd meglátod, mi a gyakorlati haszna, de ha meg nem fejlesztenek ilyen téren, akkor meg azon van a fanyalgás. ha nem tetszik, akkor maximum nem veszed meg, de szerintem egyáltalán nem baj, hogy beletesznek ilyeneket. aztán amikor majd 64 bites lesz valami űberdroid, akkor majd jön az, hogy kell a 64 bit? 😉

    @Richoka93: természetesen ez azt jelenti, hogy két éves szerződéssel ingyenes az adott szolgáltatónál. az iOS 7 megjelenési ideje szeptember 18. ez egy rövid összefoglalóként kint is van a http://live.szifon.com-on most is.

    @Csacsa05: az iPhone 5C az új iPhone 5, amit ugyanis ezzel a lendülettel kivontak a forgalomból. a jelenlegi opcióid tehát iPhone 4S, iPhone 5C, iPhone 5S, de utóbbi kettőt csak szeptember 13-ával kezdve tudod előrendelni. most még biztosan tudsz raktárkészleten lévő iPhone 5-öt venni, de a helyedben én inkább az 5S mellett döntenék.

    @zsozsobasa: erről egyelőre nincs információ, végig kell nézni a developer centerben. de mivel az App Store is hozzáfér, és nem csak feloldási lehetőségként használható, így valószínűsíthetően lesz API.

    @iBenito: minél hamarabb letölthető ugyanaz az adatmennyiség, annál kevesebb energiát igényel.

    @deadrabbit: ilyen esetekben az ujjlenyomat-olvasó egy hash-t készít a lenyomat képéről, amiből az ujjlenyomat képe nem állítható vissza. ezeket az adatokat a készülék nem küldi sehová.

  16. @Jadeye: Valojaban a web oldalon konkretan az van leirva hogy az ujjlenyomat leolvaso az appstorehoz es az itune-hoz fer hozza. Nincs mas info. Pedig ez meglehetosen fontos info, mert pont ezt hasznalja az ember legkevesebb alkalommal..

  17. Sziasztok. Az i5 szándékosan kikerült az almaáruházból?

  18. @zsozsobasa: nem azt mondtam, hogy van API, hanem hogy valószínűsíthetően lesz. ha nem is most rögtön, de akkor majd később. ha meg nincs még 3rd-party app, ami támogatná, akkor nincs is mit írjanak, hogy még támogatja, nem igaz? 😉

    @Justicelive: az iPhone 5 azért került le az áruházból, mert azt az iPhone 5C váltja fel.

  19. Nem értem mi értelme a 64 bites CPU-nak 4 GB RAM alatt.
    Csak marketing.

  20. @Jadeye: Nagy valószínűséggel én is az 5S mellet fogok dönteni. 🙂

  21. @Jadeye: Persze jogos:) bar en tenyleg jobban orulnek ha ezt igy elore tisztaznák, mert ha veletlen megsem lenne, akkor meg sem veszem:) pedig mar megvan a pepcsijegyunk a White City-be, – ahogy szokott:))

  22. Szerintem azért vonták ki az i5-öt, mert olcsóbb legyártani a "C"-t mert műanyag, és mivel új, ezért megmarad a "vonzereje" is. Mivel a hardver még mai szinthez is erős benne, plussz tény az is, h sokaknak elég az ereje, sokan szeretik még, ezért hülyék lennének kihagyi ezt a lépést. Magyarul új köntösben L adják újból.. Bár szerintem a "C" ocsmány!

  23. @micro: erről beszèlek…

  24. Szerintem az i5 kivonásának anyagi okai vannak. Jelenleg van 3 választható iphone. Amit ugye elvileg gyártani is kell. Ha megtartják az i5-t az i4s helyett, túl sok majdnem egyforma készülék lenne, az i4s-et is megtartva meg már 4 féle készüléket kellene gyártani!
    Vagyis, ha kb x mennyiségű iphone fogy, nem mindegy, 3 vagy 4 féle készülékből tevődik ki!

  25. Sziasztok!

    Egy kerdes merult fel bennem az Touch ID-vel kapcsolatban, amit sehol nem emlitenek. Oke hogy van ez az uj funkcio, de az nem emlitik hogy a hasznalata kotelezo-e. Ha ugy tartja kedvem akkor hasznalhatom a regi numerikus azonositasi mechanizmust?

    Koszi elore is,
    Stahl

  26. @Stahl: nem csak, hogy használhatod, hanem feltétele is, hogy legyen jelkód. erről hamarosan részletesen.

  27. Érdekelne az az 1240 szavazó miért gondolja hogy ez instant get? Ez egy nulla, avagy 0, zéró. Ujjlenyomat olvasó? ne vicceljünk már. Már évek óta nincs meg az az érzés amit régen keynote-k alatt éreztem hogy a fene vigye el ez marha jó és megéri és kell. Egy kamera finomhangolástól, némi sebességnövekedéstől meg ettől a “TouchID”től egyáltalán nem estem hasra. És ezért kéne azokat a súlyos százezreket kicsengetnem?

    Arról nem beszélve, hogy miért nem lehet azt megoldani amit az ún. iGotYa cydia tweak tud? 1000x többet ér mint hogy az ujjlenyomatommal szórakozzak.


Add a Comment