Apple iPhone-esemény összefoglaló: az iPhone 5c

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pletykák és a gyárból kijutott hátlapok igaznak bizonyultak, ugyanis az Apple bemutatta az olcsóbb, műanyagházas iPhone 5c készülékét, ami valójában egy iPhone 5, csak műanyag házban, egy-két újítással. Ezzel egyidőben az iPhone 5 megszűnt, vagyis aki iPhone-t akar venni, az mostantól csak 4S-t, 5s-t és 5c-t tud az Apple-től venni, sima iPhone 5-öt nem.

hero_mba_11_2x

Kinézet

Az iPhone 5c ötféle színben lesz majd kapható: kék, fehér, zöld, rózsaszín és sárga. A műanyag hátlap unibody, azaz egyetlen darabból van, és a gombok is a hátlap színéhez igazodnak. A hangerőszabályzó gombok formája újra hosszúkás lett, mint a 2G, 3G és 3GS esetén, de az 5c esetében nem egy darabból, hanem kettőből áll. Az előlap minden esetben fekete, még a fehér hátlapos változaté is.

Tokok

color_blue_white_ipad_l_2x

Az Apple saját gyártású tokokat is kínál az új készülékhez hatféle színben: a hátlapok színével megegyezően létezik kék, fehér, zöld, rózsaszín és sárga is, de pluszban fekete is kapható. A tokok 29 dollárba kerülnek, és a hátuljuk az Apple logó alatt körkörösen lyukas. Az 5c is a 4 hüvelykes kijelzővel van felszerelve, így az elérhető kínálatban már csak a 4S-nek van kisebb kijelzője. A kijelző háttérvilágítását is továbbfejlesztették. A készülék vastagabb mint az iPhone 5, emiatt egy picit nagyobb akksi került bele, így tovább bírja. Az alapértelmezett háttérkép igazodik a telefon hátlapjának a színéhez.

Kamera

Ugyanaz a 8 megapixeles kamera (5 részes lencserendszer) és vaku van benne, mint az iPhone 5-ben. Az előlapi kamera viszont új, 1.2 megapixeles fotók késztésére képes (1280 x 960-as felbontásban), 720p HD videórögzítéssel.

Teljesítmény

ios_lineup_ipad_l_2x

Ugyanaz az A6-os chip hajtja meg az 5c-t, mint az iPhone 5-öt. Kétsávos Wi-Fi hálózatokat is képes kezelni, Bluetooth 4.0- és LTE-támogatás is van benne, ami több LTE-sáv kezelésére képes, mint bármelyik másik telefon.

Kapacitás, árak és megjelenés

Az 5c csak 16 és 32 GB-os változatban lesz elérhető, és a 16-os változat ára 2 éves hűségnyilatkozattal 99 dollár, a 32-esé pedig 199 dollár, hűségnyilatkozat nélkül pedig a 16 GB-os modell 549 dollárba, a 32GB-os pedig 649 dollárba kerül.

iphone2013-0237

Előrendelni szeptember 13-ától lehet majd, és 20-ától lesz majd ténylegesen forgalomban az USA-ban, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban. Sajnos Magyarország esetén egyelőre nincs pontos megjelenési dátum, de a keynote-on az hangzott el, hogy decemberig további 100 országban lesz elérhető a készülék.

Neked tetszik az iPhone 5c?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Neked melyik színű iPhone 5c tetszik?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Neked hogy tetszik az iPhone 5c tokja?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Ne haragudjatok h ehez a poszthoz mas temaval kapcsolatosat szolok hozze, de GM verzioban nincsenek meg az uj csengohangok:/nem igazan tudom h mi lehet a baj:S

 2. Ez a telefon nem ide van szánva. El akarják adni a kínaiaknak meg a japóknak az iPhone5-t. Ők imádják ezt a színes, számunkra fura formákat.
  Ha olcsónak szánták volna, akkor azt az árán is látnánk, de ez 550 dollárért nem az olcsó iPhone szerepét hivatott betölteni, hanem a jó ázsiai szereplést.

  Be kell látni ügyesen csinálták. Kínát megtámadják az előző szériával olyan dizájnnal, amiért ők oda lesznek. A világ többi részét pedig azzal amit mi szeretünk. Ez a legkultúráltabb megoldás. Jobb mintha mi is a kínai igényeknek megfelelő telefont kapnánk.

 3. @filosz: igen, használható, csak megfelelő típust kell választanod. az LTE kapcsán a 3-as sávot támogató típus kell: https://szifon.com/2012/10/10/mukodik-e-az-amerikai-iphone-5-lte-je-europaban/

  @aszti22: no jó, de mégis milyen készülékről van szó? az iPhone 4 esetén elképzelhető, hogy kihagyták őket, de annak nincs igazán értelme.

  @ef-dani: mivel a jelenlegi iPhone 5 egyúttal kivonásra került, így három lehetőséged van iPhone vásárlásakor: iPhone 4S, iPhone 5C, iPhone 5S. tehát ha most vennél iPhone 5-öt, akkor már csak az azzal egyenértékű 5C-t tudod megvenni. ugye nem vetted komolyan, hogy az “olcsó” iPhone mondjuk 50000Ft lesz? olcsónak ott az iPhone 4S, amit 2 éves hűséggel már ingyen is elvihetsz a szolgáltatótól.

  @Godlike: a készülék nem az ujjlenyomatodat rögzíti, hanem a lenyomat alapján generált hash-t, amiből az ujjlenyomat képe nem állítható vissza. a GPS-koordináták gyűjtése kapcsán ezeket a cikkeket ajánlom:
  https://szifon.com/2011/04/21/tenyleg-kemkedik-utanad-az-iphone/
  https://szifon.com/2011/04/26/jobs-google-is-kovet-teged-allen-jobs-egy-megszallott/

 4. “A Pages, a Keynote, a Numbers, az iPhoto és az iMovie ingyenes lesz mindegyik új iOS-eszközre.”

  erről tudtok bővebben valamit? csak az “újakra”, az mi? :D

 5. @Jadeye: kérlek javítsd ezt, és az 5s-es cikket is, mert valótlan az az állítás, hogy szeptember 13-tól előrendelhető az 5s. Csak az 5c-re vonatkozik a 13-i előrendelés.

 6. Képes leolvasni az ujjlenyomatodat? … Igen
  Mit csinál vele? … hast generál vagy valami ilyesmi
  Tudnák rögzíteni? … Igen
  Akkor holnaptól rögzítsük, elég ha 1 napig megy senkinek nem fog feltűnni…

 7. Hash-t semmire de az ujjlenyomatod mehet a nyilvántartásba azonnal… Mire használja az adataidat a facebook, a google, és a többi, hasonló agyrém? Nyilván semmire csak úgy gyűjtik mert ez a hobbijuk…

 8. @Godlike: biometrikus útleveled van, nem? használsz internetet, bankkártyát, mobiltelefont? ha ezek közül bármelyikre is igen a válaszod, akkor egy állítólagosan begyűjtött ujjlenyomat már teljesen mindegy.

  ha bármikor is jársz Amerikában, akkor is vesznek tőled ujjlenyomatot, és lefotóznak minden egyes belépésnél. ha arra gondolsz, hogy így akkor majd jól összekapcsolják a telefonodat az ujjlenyomat alapján az országba való belépési adataiddal, akkor jusson eszedbe, hogy mennyi minden kell egy ESTA kérelemhez, vagy pláne korábban egy vízumhoz, ami mostmár banki befizetést igényel, stb. egyszerűen szükségtelen vacakolás lenne.

 9. @Jadeye: Èn megèrtem Godlike aggodalmát. Igen a bankkártyàm nàluk lehet, jelszavam is…tudom öket cserèlni? Igen. Ujjlenyomatot? Nem mert egyedi… Persze biztonsàgos, de valamit valamièrt alapon. Senki sem fogja tudni ha feltöltenèk a szervereikre, senki.

 10. Ez az ujjlenyomatos hash dolog nekem nem világos…
  Mert ugye a hash-nak pont az a lényege, hogy bármilyen pici változás az eredeti adatban, máris más hash-t eredményez. Na, akkor hogy is lesz ezzel az ujjlenyomattal?!?! Mert ki tud pontosan 100%-osan azonos ujjlenyomatot produkálni?
  Meg aztán nem kell ennyire örülni, hogy nem küldi el a lenyomat fotóját… Hiszen, ha össze akarnak hasonlítani egy másik lenyomatot a tiéddel, a vizsgálandót is le hash-elik és már kész is az összehasonlítás… Szóval, érthető a paranoid hangulat…

 11. Na, akkor mostantól az ujjlenyomatokkal is kereskedni tud az Apple. Persze, nem tárolják, aha….. Lehet már le is paktáltak az FBI-al meg NSA-vel.

  “biztosan beolvassa azt a tudtom nélkül is és elküldi nekik” – pontosan ez fog történni, e felől semmi kétség. Hazudhatnak bármit…

 12. @Bencissimo: És az említett két szervezet mire megy vele? USA-ba ahogy belépsz mind a 10 ujjadról leveszik az ujjnyomatot. Nem egyről, nem kettőről, mindről.

  Másfelől ezek az eszközök a bőrödön lévő barázdák bizonyos pontjait tárolják és azok egymáshoz viszonyított pozícióját. Pusztán ezekből az adatokból semmit nem tudnak kezdeni vele. Kb. 10%-os pontossággal fel tudják rajzolni belőle az egyik ujjadat, aminek eltalálásárá szintén van 10% esélyük. RETTEGJÜNK!!!

 13. @Jadeye: Na persze, majd elhiszem hogy az Applenél egy hashből nem tudják visszafejteni az eredeti adatot. Meg amúgy is, ha már egyszer olvassa az ujjlenyomatot, majd elhiszed hogy nem rögzítik? Ugyanmár… És itt nem főleg arról van szó hogy mondjuk ha én veszek egy 5C-t akkor mit kezdenek az amerikaiak az ujjlenyomatommal, hanem a sokszázezer-millió amerikairól, akik mondjuk nincsenek még benne semmilyen ujjlenyomatos adatbázisan. Különben is, az Apple is bennevan ebben a PRISM-es dologban, ezekután kár is úgy tekinteni rá, mintha különb lenne a Google-től és társaiktól…

 14. @Bucoka: Hogy a fenébe fejtenék vissza? Tudod mit tartalmaz egy ilyen adathalmaz? A legtöbb amit visszafejthetnek, hogy x,y koordinátán lévő elágazástól x,y,z távolságban van egy kettős híd. Mondjuk tárol az eszköz 10 ilyet, egy ujjadon meg van vagy 100…

 15. @ef-dani: Először is, ha csak ~10 ilyet tárol és van ~100 (csak követem a gondolatmeneted), akkor már eleve megette a fene, mivel meglehetősen pontatlan.
  Másodszor, ez a “legtöbb, amit visszafejthetnek” az pont elég mivel azok alapján megrajzolható az eredeti bevitt érték, vagyis az ujjlenyomat..
  Különben meg honnan tudjuk ezt hogy hashben tárolja, és nem menti el maguknak gyorsan a teljes ujjlenyomat képét?

  @MacFly: Ja nem, nem zavar egyáltalán. Ahogy az sem, hogyha egy fejes bárkiről meg akar tudni valamit akkor csak pár kattintás és az illető teljes profilja ottvan előtte, mindent tud róla és az ismerőseiről. Az sem zavar hogy bárkit be lehet mocskolni bármilyen bűncselekményben.
  De gondolom téged se zavar, hogy ki tudja hányan rejszolnak rá, ha az asszony küld egy lengébb képet magáról :)

 16. @Bucoka: de akkor magyarázd már meg nekem, hogy ha ilyenektől tartasz, eleve minek használsz mobiltelefont, internetet, bankkártyát? ha olvastad ezeket a lehallgatós-megfigyelős híreket, akkor abból már sejtheted, hogy egy ilyen ujjlenyomatról generált hash már gyakorlatilag nulla értékű, haszontalan dolog a fenti dolgok használata után. egyszerűen egy szükségtelen adat.

  @MacFly: az mindegy, de biztosan valami nagyon gonosz dologra. ;) (egyébként meg ha fel is használnák bármire, a probléma réges-régen nem ezen az ujjlenyomaton áll vagy bukik ugye.)

  @ef-dani: erre lehet azt mondani, hogy mindent vissza tudnak fejteni, amit akarnak!!!444!! :) …ami végül is igaz is lehet, de ugye régen nem itt indul az egész dolog, úgyhogy egy ilyen hash már mindegy.

 17. @Jadeye: Rá van kényszerítve az ember. Egyszerűen muszáj. Persze, senki nem mondja azt hogy állampolgári kötelességed e-mail címmel és mobiltelefonnal, bankkártyával rendelkezni. Csakhogy a valóságban ez kötelező, akár tetszik, akár nem. Elég furán néznének akárhol, ha azt mondanád, hogy nincs e-mail címed..

 18. @Bucoka: egyrészt még erre egy komment:

  “De gondolom téged se zavar, hogy ki tudja hányan rejszolnak rá, ha az asszony küld egy lengébb képet magáról”
  amit az interneten át küldesz, vagy bármi más módon kiadsz a kezedből, afelett onnantól nincs hatalmad, és kénytelen vagy megbízni abban, hogy biztonságban jut el a másik félhez, és nem kerül illetéktelenekhez. megoldás: nem küldünk ilyesmit, és kész. ezt a helyzetet egyébként jól vázolja, amikor a sok kiscsaj csinál magáról ilyesmi képeket, majd azok rendszeresen kikötnek olyan oldalakon, ahol nagy nyilvánosságot kapnak. az egy dolog, hogy mennyiben etikus lementeni az ilyen képeket, és közzétenni, de szerintem a dolog ott kezdődik, hogy eleve nem lenne mit lementeni, ha nem kerülnének ki ilyen képek az internetre.

  emailcím kapcsán sosem volt olyan, hogy kötelezően elvárták volna. jó, ha ügyfélkaput akarsz használni, az nyilván más… mobiltelefon sem kötelező, csak adott esetben nehezebben érnek utol. bankszámla (és nem a kártya maga!) sok munkáltatónál valóban elvárás, de jogilag van lehetőséged a fizetésedet készpénzben kérni, tehát végül is kikerülhető, csak hát… ha meg problémád van azzal, hogy az internet miatt könnyen megfigyelhető vagy, szerintem bátran lehet legyinteni arra, hogy ki szerint furcsa vagy sem.

 19. @Bucoka: Bár látom, hogy igazi vérbeli rettegő vagy és tények, mint olyan nem igazán érdekel, de próbáljuk meg.

  Itt van egy random ujjról 15 minutiae pont. (Ennyit tárol az én ujjamról is egy beléptető rendszer, az iPhone se fog többet, ez kb. sztenderd, különben kib* lassú lenne az azonosítás. A téves elfogadás (FAR) így is 1000000:1-hez az ujjnyomat esetén.)
  Feladat: Állítsd vissza az ujjat belőle!

  http://kepfeltoltes.hu/130911/ujjnyomat_www.kepfeltoltes.hu_.png

  Még azt sem tudod megmondani, hogy a három lehetséges mintából (boltozat, hurok, örvény) melyiket rajzolja ki. Nem hogy azt, hogy merre futnak a barázdák, a kb. 20 lehetséges alakzatváltozás közül a nem jelölt pontokon melyiket veszi fel.

  @Jadeye: biztos ez lesz rá a válasz :D

 20. @Jadeye: nem tudom mit vagytok rácuppanva arra a 2 éves hűségnyilatkozatra… főleg arra a 0 forintozásra. annak nem sok értelme van ha valakinek nincs annyi pénze, hogy 120 ezret kiadjon egy telefonért de havi 15 ezret fizessen az előfizetésért 2 évig.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!