iOS 7 beta: a leggyakrabban feltett kérdések

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iOS 7 előzetes, fejlesztőknek szánt verziójának megjelenésével annak warezolása is megindult, és olyanok is felrakják kíváncsiságból, akiknek semmi tapasztalatuk még a beta verziós szoftverekkel, így egy gyorstalpalóval tapasztalják meg az ilyen előzetes verziók minden előnyét és hátrányát is. Most a legtöbbször feltett kérdéseket szednénk össze.

IMG_3945

Mikor fog megjelenni hivatalosan az iOS 7?

Az Apple a keynote-on csak annyit említett, hogy ősszel, ennél pontosabb információt jelenleg nem tudni.

Szerintetek feltegyem az iOS 7 beta verzióját?

Az iOS 7 előzetes, beta verziója az alkalmazásfejlesztők számára készült, tehát nem mindennapos használatra van, ráadásul folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek természetes mellékhatása, hogy sok hiba van benne, de már tesztelésre alkalmas. A fejlesztők a tesztelési időszak alatt elkészíthetik az alkalmazásaik iOS 7-hez frissített verzióját, hogy mikor a szoftver hivatalosan is megjelenik, már ne legyen semmi olyan gond az appjukkal, ami annak működését akadályozná.

Ez egyben azt is jelenti, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyek vagy hibásan működnek jelenleg iOS 7 alatt, vagy eleve nem is használhatóak, mert összeomlanak, vagy csak egyes funkcióik vacakolnak.

A másik fontos dolog, hogy a beta szoftverek egy idő után lejárnak, ami után restore-t fognak kérni. A lejárati idő előtt természetesen szokott újabb beta érkezni, így ez legtöbb esetben nem jelent gondot, de a feledékenyek könnyen járhatnak pórul, és bukhatják ilyenkor az adataikat, ha nem frissítenek időben.

Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?

Fejlesztőként természetesen az iOS fejlesztői központból lehet letölteni a készülékhez való verziót. Ha valaki nem fejlesztő, az az interneten keresgélve találhat számtalan helyet, ahol warezolva elérhető az adott IPSW.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS 7 nem hivatalos használatát, így sem feltölteni, sem linkelni nem tudjuk, hiába kéri bárki. (A fejlesztői központban lévő fájlokra mutató linkekről való letöltés pedig csak fizetős fejlesztői fiókkal való bejelentkezés után lehetséges.)

Nem találok belőle, csak iPhone-ra valót! iPad-re nincs?

Ahogy a keynote-on elhangzott, iPad esetén még nincs elérhető előzetes build, 1-2 hét várhatóan.

Nekem 6.x van a készülékemen. Miért nem jelenik meg az iOS 7 beta?

Az iOS 7 beta első verzióját manuálisan kell telepíteni (és ez minden más iOS beta esetén is így volt korábban). Az újabb beta verziók is kizárólag csak már az iOS 7 valamelyik beta verzióját futtató készülékre telepíthetőek. Beta verzió sosem fog megjelenni frissítésként hivatalosan elérhető rendszeren – így például a 6.1.3 sosem fogja feldobni az iOS 7 beta semelyik verzióját, hanem csak a következő hivatalos verziót.

iPhone 3GS-re tényleg nem lesz iOS 7?

Tényleg. Az iOS 7 már nem támogatja majd az iPhone 3GS-t, arra az utolsó elérhető firmware jelenlegi állás szerint a 6.1.3.

Feltettem az iOS 7 beta verziót, de nem tudom aktiválni a készüléket!

Ha feltettük az iOS 7 beta verziót, és az aktiválást kér, és nincs regisztrálva az eszközünk, akkor azt nem fogjuk tudni aktiválni. A beta szoftverek aktiválása csak akkor lehetséges, ha a készülék egyedi azonosítója fejlesztői listán regisztrálva van. Ellenkező esetben az Apple szerverei megtagadják az aktiválást. Erre megoldás lehet, ha visszatesszük az iOS 6-ot – erről bővebben alább.

Szokott lenni olyan trükk, hogy a rendesen működő készülékre frissítéssel tesszük fel a beta szoftvert, ilyenkor az nem kér aktiválást, és az adataink is megmaradnak, de ez a fajta trükközés nem javasolt, mert fejlesztői listás regisztráció nélkül a későbbi beta verziók során lehetnek problémáink.

Lehet valahogy hacktiválni?

Gyakorlatilag nem.

Tudnátok regisztrálni a készülékem? Ingyenes fejlesztői fiók jó hozzá?

Ingyenes fiók nem jó, az előzetes szoftververziók kipróbálása csak a $99-os éves díjú fejlesztői programban való részvételtől kezdődően lehetséges.

A Szifon.com csapata nem támogatja az iOS 7 nem hivatalos használatát, így nem tudjuk senki eszközét regisztrálni, hiába kéri bárki.

Nekem nem tetszik az iOS 7 beta, vissza akarom tenni az iOS 6-ot! Ez lehetséges?

Tegyük a készüléket DFU módba, és tallózzuk be a hozzá tartozó hivatalos firmware IPSW-fájlját. Ez iPhone 4 és 4S esetén a 6.1.3, iPhone 5 esetén a 6.1.4. Azt tartsuk észben, hogy az iOS 7-ről készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 6-ra, így a nem szinkronizálható adatainktól (például üzenetek, egyes appok adatai vagy beállításai) el is búcsúzhatunk. Ha a DFU mód és a firmware betallózása kínaiul hangzik, ne kezdjünk bele már az iOS 7 telepítésébe sem, felesleges bosszankodástól kíméljük meg magunkat.

Az iOS 7 beta telepítésekor, vagy az iOS 6 visszarakásakor az iTunes hibát dob! Mit tegyek?

Jegyezzük fel a hiba pontos számát, majd itt nézzük meg, mit tehetünk: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek

Hogyan tudom változtatni a Control Centerben megjelenő lehetőségeket? Nekem LTE/3G kapcsoló kéne!

Erre a jelenlegi verzióban nincs lehetőség. Hogy később lesz-e, azt nem lehet tudni.

Hogy működik az AirDrop, honnan tudom letölteni?

Az AirDrop csak iPhone 5 esetén lesz az iOS 7 része, letölteni nem lehet. Mac-re való küldéshez valószínűleg szükség lesz az OS X 10.9-es verziójára is, de az biztos, hogy jelenleg nem működik együtt a Mountain Lion rendszerrel. Ez elképzelhető, hogy változni fog a fejlesztés során.

Van-e különbség a shift+update és shift+restore (Mac esetén shift helyett alt) között?

Lényegi különbség van. Update (frissítés) esetén az adataink megmaradnak, míg a restore (visszaállítás) minden adatunkat törli. Erről korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk: Gyakori kérdések: update vagy restore iTunes-ban

Van-e már jailbreak iOS 7-re?

Nincs.

Függetleníthető a készülékem, ha frissítettem iOS 7 beta-ra?

Szinte egyetlen esetben sem. De a függetlenítés világéletében a baseband verziójától függött, erről és a függetlenítési lehetőségekről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése

Nekem [x funkció] nincs sehol!

Az egyes új funkciók nem minden készüléken érhetőek el. Az iPhone 4S-ben például nem lesz sem AirDrop, sem a Kamerában a különböző filterek, iPhone 4 esetén pedig ezeken felül nem lesz ugye Siri és panoráma fotózás opció sem.

Nálam [x funkció] hibásan működik!

Ez egy beta szoftver, így sok minden ok elképzelhető. Épp emiatt konkrét segítséget sem tudunk nyújtani, mindössze az általános lehetőségek az, amiket érdemes végigpróbálni, amelyekről bővebben itt írtunk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Nekem az óra X órával többet/kevesebbet mutat, mint a tényleges idő!

Engedélyezni kell, hogy az automatikus időbeállítás mellett az időzóna-beállítás használhassa a GPS-t. Ez ellenőrizhető a Settings (Beállítások), Privacy (Adatvédelem), Location Services (Helymeghatározás) menüpont legalján a System Services (Rendszerszolgáltatások) alatt.

Nálam az eddigi E helyett EDGE kapcsolaton egy K betű van! Miért?

Nyilván egy hibáról van csak szó, ami csak adott nyelvre állítva jön elő. Mivel angol nyelven használva továbbra is E van, de magyarra átállítva az rögtön K-ra változik, nekünk az jutott eszünkbe, hogy aki fordította, az valahogy az E(DGE) helyett E(ast)-re asszociált, az East meg magyarul kelet, így lehetett nála az E-ből K. 😉 Persze valószínűleg nem ez van a dolog hátterében, de K-val jelölt mobilhálózatról EDGE esetén nem tudunk.

Az állapotsorban keressük a “vodafone HU K” és “vodafone HU E” szöveget, alul pedig látható, hogy magyar nyelv esetén K van, angolnál pedig E:

iOS7b1_E_helyett_K_kijelzes_01iOS7b1_E_helyett_K_kijelzes_02

Hibát találtam, hol tudom jelenteni?

A hibajelentésre az Apple megfelelő oldala való: http://bugreport.apple.com, ahol az Apple ID-nkkal bejelentkezve tudjuk leadni a hibajegyet. Persze bejelentkezés nélkül is küldhetünk visszajelzést a Feedback oldalon keresztül, de erre legtöbb esetben nem kapunk semmi választ. Fontos megjegyezni, hogy az iOS 7 release notes (kiadási megjegyzések) dokumentumában ismertként jelzett hibákat felesleges jelenteni. A release notes bejelentkezés után érhető el a fejlesztői központban.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. +1 kérdés 🙂
  iPhone4, 4S belassul tőle, vagy ezúttal nem játszották meg a szoftveresen tönkrevágjuk a kifutó (amúgy jó) modelleket kártyát?

 2. @saybo: ez egy beta szoftver, messze nem az még, mint ami a hivatalos lesz, és van benne egy csomó hiba, ami miatt eleve nem hozza azt a teljesítményt, amit majd a hivatalos verzió fog. így ilyet nem lehet kijelenteni. majd a hivatalos verzióban eldől. ilyenkor még a legújabb készülékgeneráción is akadozik.

 3. Nekem olyan problémám lenne, hogy nem akarja befejezni az aktiválást, ezért nem tudom a régi szoftvert se visszatenni.
  Nincs developer accom, de láttam egy megoldást amivel elméletileg fel lehetett volna tenni.
  Ilyenkor szerintetek mi a teendő?

 4. Én rendelkezem fizetős developer account-tal és teljesen hivatalosan tettem fel a szoftvert egy T-mobile-os iPhone 5-re de olyan gondom van hogy az istennek se akarja aktiválni az imeassaget mindíg azt írja hogy “An error occured during the activation proccess” miszerint ugye hiba lépett fel az aktiválási folyamat közben. Tapasztalt valaki hasonló gondot? És ha igen akkor megoldást rá esetleg?

 5. Még plusz info, amikor esetleg nem ezt a hibaüzenetet kapom akkor csak simán becrashel a settings.app és visszadob a homescreenre. :/ Nem létfontosságú számomra a kérdés de azért ezt egy súlyos hibának ítélem meg.

 6. ez a legrosszab beta 1 amit valaha próbáltam 4S-en olyan laggok vannak hogy az egy napos használat idegörlő volt komolyan a 3GS-en az ios 5 beta 1 nél meg a ios 6 beta 1 nél nem volt annyi lagg mint ennél jah meg pluszba ez 4s és nem 3gs jól megcsinálták i5-ön jól mükszik a többi teló meg mehet a kukába kb.

 7. Egy javitási ajánlat. iPhone 4-en vannak filterek a kamera app-ban, lehet nem annyi mint az i5-ben, Én i4-re tettem fel az ios7-et és már használtam is a különboző szűrőket.

 8. Persze tisztában vagyok vele hogy beta és előfordul csak kiváncsi voltam hogy más is tapasztalja-e vagy pedig egyedi probléma nálam.

 9. Nincs még tapasztalatom bétával viszont nem zavarnak a bugok ezért az updates módszerrel reg nélkül feltettem az új oprendszert. OTA fogom tudni frissitgetni a végleges verzióig?

 10. Sziasztok!
  Nekem ezt írja ki az iOS 7 telepítése előtt:
  “iPhone nem frissíthető mert a firmware fájl nem kompatibilis”
  Volt már valakinek ilyen problémája?
  Hogyan lehet megoldani?
  iPhone 4-ről van szó, és iPhone 4 GSM a 16Gb-os verzióhoz töltöttem az ipsw-t is.
  Mi lehet a baj?

 11. @nanofan: nem írtak még ilyet. az emailes értesítést kikapcsoltuk, jelenleg nincs rá mód.

  @zsolti93: vagy CDMA-s, vagy Rev A-s firmware-t szedtél le, vagy nem iPhone 4-hez valót. neked olyan kell, aminek a nevében iPhone3,1 van. ha iPhone3,2 vagy iPhone3,3, akkor az nem lesz jó.

 12. mondok nektek egy fogós kérdést. i4-en ha max EDGE kapcsolattal megy a mobilnet, de nem használom, akkor E betű helyett K betűt ír. szerintetek mit jelölhet? 3G-nél nincs ilyen.

 13. @zsolti93: töltsd le a fejlesztői központból a megfelelőt, ha fejlesztő vagy. ha nem vagy fejlesztő, akkor megbízhatóbb helyről töltsd le.

  @bazsiihmv: frissítettük a cikket ezzel. 😉

  @jordanbelian: valószínűleg, elvégre beta (Nálam [x funkció] hibásan működik! rész a cikkben). nekünk egyébként működik mind az iMessage, mind a FaceTime, és a FaceTime Audio is.

 14. @vidobali: azt ugye vágod, hogy ezek nem a kamerában levő élőképes filterek, amik a kamera által látott képet élőben változtatják a filternek megfelelően? itt nem az utólag rátehető filterekről van szó, iPhone 5 esetén az éppen látott képen, annak elkészítése előtt már használhatóak a filterek. korábbi készülékeken csak utólag lehet filterezni.

  @zsolti93: ezt a részt olvasd el a cikkben: “Honnan töltsem le? Fel tudjátok tölteni nekem valahová?”

 15. Hihetetlen, hogy akármennyire szájbarágósan leírtok mindent, mindig jönnek a butábbnál butább kérdése… Most komolyan, ha nem vagy informatikus és/vagy nincs meg a megfelelő tudásod az ilyen dolgokhoz, NE JÁTSSZ BETÁKKAL!!!!!

  Fárasszátok itt halálba szegény szerkesztőket….

 16. iPhone3,1_7.0_11A4372q_Restore.ipsw
  Ezen a néven keressek rá google-ban?
  Semmi értelme, ugyanezt fogom találni, ha ez nem működött akkor mással miért menne?

 17. Helló!
  Felraktam az IOS 7-et egy Iphone 4-re, ez működött hozzá (iPhone 4 GSM Rev A iOS7 Beta 1), de vissza szeretném rakni a telefonra a 6 ot.
  Annyi a dolgom, hogy DFU módba rakom, az Itunes látni fogja, és a telefonnál frissítésnél Shift+klikk, beillesztem a fájlt és ennyi ?
  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Üdv. Gábor

 18. Mások okulására…
  Én is azok közé tartozom, akik azonnal fel akarták rakni az iOS 7 bétát. Már a 6-osnál is iTunes-ban az update-tel ezt meg lehetett tenni mindenféle developer regisztráció nélkül, így most is működött.
  Szerintem többé-kevésbé még a mindennapokban is használható, ugyan vannak reset-ek, de gyorsan újraindul a telefon.
  Viszont! 1 nap után kiderült, hogy gond van a push üzenetekkel, ezek közül is a legfeltűnőbb az iMessage és néha a sima SMS nem működése volt. És lássuk be, ez azért elég gáz. Már vissza akartam rakni a 6-ost, amikor megtaláltam a megoldást az alábbi oldalon:
  http://forums.imore.com/ios-7/257478-fix-ios-7-beta-1-imessage-facetime-issues-resolved.html
  A lényeg, hogy le kell szedni a legfrissebb redsn0w-t, annak a segítségével deaktiválni, majd a hivatalos apple folyamat mentén újraaktiválni a telefont.
  Viszont! Ha valaki sima update-tel és developer regisztráció nélkül rakta fel az iOS 7-et, akkor bizony az Apple nem aktiválja be a készüléket, és az egyetlen megoldás a DFU és restore. Ám szerencsére van megoldás, amit pl az imzdl.com segítségével tudunk megtenni, mégpedig, hogy 8 kemény zöldhasúért beregisztráltatjuk az UDID-ünket. A folyamat tényleg flott, a fizetés után 5 percen belül meg is történik a regisztráció. Ha minden jól megy, akkor ezután már pikk-pakk az Apple is beaktiválja a készülékünket és a push meg is javul.
  De a végére még egy buktatóról. A legtöbbet használt UDID kiolvasó progi az iOS-re az UDID sender nevű, ám ez valamiért rosszul működik a 7-es beta alatt és egyszerűen rossz ID-t olvas ki a telefonból. Én is így jártam, már fent volt a 7-es beta, az UDID sender-rel kiolvastam az id-t, beregisztráltam az imzdl.com-on, de persze közben a redsn0w-val már deaktiváltam a telefont. Megjött az értesítés, hogy éles a regisztrációm, ám az aktiváció mégsem sikerült. Vártam, hátha időbe telik míg tényleg beaktiválódik, de mivel ugye rossz id-t regisztráltam, ezért ez sosem jött el. Ellenőriztem az UDID-et és látom, hogy FFFFFFF-fel kezdődik és emiatt fogtam gyanút, hogy rossz az id. Na de van egy nem aktivált készülékem, amin nem tudom megnézni az UDID-et, illetve az iTunes nem mutatja meg. Azt lehet tenni, hogy leszedjük az iPhone Configuration Utility-t (elérhető MAC és WIN platformra is), abban szerencsére megjelenik a telefon, kiolvasható a helyes UDID, azt beregisztráljuk és néhány percent belül már örülünk ☺

  Remélem tudtam segíteni néhányotóknak…

 19. Sziasztok.
  Én egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy leszedtem a bétá-t, de a kinézeti része egyáltalán nem olyan, mint ami másoknál. Az animációk nem úgy működnek, nincs meg a 3D-s háttér kép hatás, ami a készülék forgatásánál jön elő. Nem átlátszó az alulról felhúzható menü, a mappák háttere, és az alsó toolbar sem. Ezen felül panoráma háttérképet se tudok berakni és az időjárás menüben se mennek az animációk. Mi lehet ennek az oka?

 20. @csucsumen: és mégis milyen készülékre tetted fel? mert iPhone 4-en a legtöbb “nyalánkság” nem érhető el. amellett ez beta, fejlesztőknek van, nem napi használatra. ez még nem a hivatalosan megjelent rendszer.

 21. @Jadeye: Na ne.. ez most komoly? XD Edge, mint Kelet? Legalább próbáltatok volna egy értelmes magyarázatot találni, ha már fogalmatok sincs róla, hogy mit jelent az a betű.. Az E, azaz EDGE egy csomagKapcsolt átviteli mód, tehát , ha magyarra akarjuk fordítani, akkor a K elég helytálló, bár persze miért is akarnánk mindent lefordítani. Még, hogy kelet 😀

 22. @Jecy: oda van írva, hogy: “Persze valószínűleg nem ez van a dolog hátterében”. nem az első hibás fordítás lenne. te sem tudsz rá értelmes magyarázatot, mi sem konkrétumot írtunk, nem is állítottunk ilyesmit, hanem azt írtuk, hogy ez jutott az eszünkbe. ennyi.

  mellesleg az általad vázolt magyarázat semmivel sem értelmesebb, pláne, hogy az E az EDGE első betűjéből lett rövidítve a megegyezés szerint, a “csomagkapcsolt” esetén az pedig C (vagy Cs, ha a kettős mássalhangzót egy betűnek vesszük), és nem K.

  úgyhogy inkább hagyjuk. majd ha lesz rá pontos magyarázatunk, akkor nyilván kijavítjuk.

  @csucsumen: a teljes verzión sem lesznek ilyenek.

 23. @Jadeye: Igaz, Miért nem CS-t írtak oda, ha már mindenáron leakarják fordítani.. mondjuk én falnak mennék attól is, akár K vagy akár CS.. De ez a kelet ez durva.. a másik legalább egy kicsit közelebb áll, bár elismerem az én magyarázatom sem tudományosabb és eléggé elborult, viszont ezen a keleten, legalább derültem egy jót 😀 Nincs hír arról, hogy más ország fordításában is jelent meg más betű az E helyett?

 24. @Jecy: nem ez az egyetlen “érdekes” fordítás egyébként. a Volume egy többjelentésű szó, a magyar felületen mégsem Hangerő lett, hanem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=585465408164286&set=a.157769990933832.35786.136141449763353&type=1&theater

  persze ez egyenes következménye annak, ha valaki csak a fordítandó szöveget látja, annak környezete nélkül. a Volume fordítása tehát gyakorlatilag helyes, hiszen például egy winchester esetén az valóban kötetet jelent, de ebben a környezetben helytelen. de ha ilyen szarvashibák előfordulhatnak, akkor az E/K is adódhat hasonló félrefordításból, bár ez legyen a legkisebb gondunk.

 25. @WiC0: igen, ez simán elképzelhető, hiszen az iOS 7 beta 1-ben az egész képernyőn bárhol húzhatsz, hogy feloldd. ugyanakkor az is elképzelhető, hogy nem alszik el a készülék, és ezért egy adott mozdulatra felold. a jelkódzár bekapcsolása ezt kicselezi, mert a beállított kódot már nehezebb zsebben beütni. 😉

 26. Üdv
  olyan problémám van hogy I4-en volt ios7 beta(tök jol müködött) frissíteni akartam beta 2-re és miközben a szokványos kis munkájat végezte az iphone az alma log alatti sávban 3-szor végigment aztán negyediknél kb a negyedéig ment el a csík és ujraindult a töltés . Recovery-módba nem tudom berakni. a Számítogép meg egyáltalán nem látja. Mi lenne a teendő?

 27. Sziasztok!

  Végig olvastam a kommenteket, de nem láttam megoldást sehol erre a problémára. i4 beta 2 van fennt, de zárolt a SIM és a beállítások – telefon – sim menüpont alatt sem engedi beírni. 🙁 Tudtok segíteni ebben? Remélem csak a felirat van meg és telefonálni tudok azért, mert így egyenlőre cinkes a napom!

 28. @Jadeye:

  Kérdésem a következő:

  Jb-elt a telóm 6.1.2.vel és mindenképpen frissítenék iOS7-re.Viszont vannak játékállásaim amiket nem szeretnék elbukni és a jb-es backup-ot sem szeretném visszaállítani.
  Lehet hülye kérdés,de az iBackupbot-tal az iOS7-es backupot is tudom szerkeszteni?
  Előre is köszi

 29. Sziasztok!Egy kérdésem lenne!Eddig Iphone 4-es készülékem volt IOS 6-al azon használtam a Vodafon Navigation Hungary-t tökéletesen működött.Most vettem egy Iphone 4s-készüléket gyárilag az IOS 7 volt rajta.Letöltöttem az App-ot és nem tudom aktiválni! Mindig azt írja,hogy nem lehet kommunikálni a szerverrel,próbáljam később. Van erre valami megoldás?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!