Az iOS 6.1.3 javít ugyan egy hibát, de magával hoz egy még újabbat is

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valahogy nem igazán megy ez a 6.1-es széria az Apple-nek mostanában. Erős túlzással azt lehetne mondani, hogy lassan több hiba bukkan fel az azok javítására szánt verziókban, mint amennyi azelőtt volt.

A március 19-én megjelent 6.1.3-ban egy korábbi, a lezárt képernyő esetén jelenlévő biztonsági hibát igyekeztek javítani a fejlesztők, ami végül is sikerült, hiszen az eredeti hiba már nem található meg, ellenben előbukkant egy új.

adat_biztonsag

A korábbi hiba esetén még az iOS 6.1.2-ben is átugorható a beállított jelkód egy egyszerű trükk segítségével, és így hozzáférhetünk a lezárt készülék Telefon appjához, és az abban található összes információhoz: kedvencek, előzmények, névjegyek, valamint hívást indíthatunk, és még a hangpostát is lehallgathatjuk. Ezen felül az összes adatot szerkeszthetjük vagy törölhetjük is, illetve a névjegyek szerkeszthetősége miatt például a képeket is tudjuk tallózni, amikor az adott névjegyhez választanánk fotót.

A Telefon appból ugyanakkor nem tudunk kilépni, sem üzenetet küldeni, vagy az adott névjegyben szereplő internet címre is hiába nyomunk, és az Értesítési központ sem húzható le.

Erről bővebben a korábbi cikkünkben: Újabb hibák az iOS 6.1-ben: Exchange gondok, jelkódzár átugrása és hozzáférés a Telefon apphoz

Új hiba a 6.1.3-ban

A 6.1.3 elsősorban ezt a hibát orvosolja, mert az épp egy hónappal korábban megjelent 6.1.2 csak a 6.1 megjelenése óta felfedezett, az Exchange-szerverekkel való kommunikációban lévő problémára koncentrált, a lezárt képernyős esetre nem.

Ugyanakkor a 6.1.3 mégsem segített mindenen, mert azzal, hogy az egyik kiskaput kulcsra zárta, egy másikat sikerült kitárnia, amit szintén az első videót közzétévő videosdebarraquito mutatott be.

A hiba majdnem ugyanazt teszi lehetővé, mint az előző: hozzáférhetünk a lezárt készülék Telefon appjához, és az abban található összes információhoz (kedvencek, előzmények, névjegyek), illetve az összes adatot szerkeszthetjük vagy törölhetjük is, és a névjegyek szerkeszthetősége miatt például a képeket is tudjuk tallózni, amikor az adott névjegyhez választanánk fotót. Ugyanakkor mivel a SIM-et ki kell venni közben, így hívni nem fogunk tudni a készülékről.

A kulcs itt is az időzítés, de ez szerencsére pár beállítás módosításával kiküszöbölhető. Ez utóbbi megoldásról később, előbb lássuk a videót:

Megoldási lehetőség

A hiba itt a hangtárcsázásnak köszönhető, így a megoldás is viszonylag egyszerű, hiszen egyszerűen ki kell kapcsolni a hangtárcsázás lehetőségét. iPhone 4S és újabb készülékeknél ez az opció csak akkor jelenik meg, ha a Siri ki van kapcsolva.

A beállítások ellenőrzéséhez menjünk a Beállítások (Settings) appban az Általános (General) / Jelkódzár (Passcode lock) menüpontba, adjuk meg a jelenlegi jelkódot, nyomjunk a jobb felső sarokban a Kész gombra, és iPhone 3GS illetve iPhone 4 esetén kapcsoljuk ki a Hangtárcsázás opciót, vagy újabb készülékek esetén az Elérés engedélyezése zárolásnál (Allow Access When Locked) alatt a Sirit. Ezen felül a többi, esetleg nem használt opciót is kikapcsolhatjuk, így a Passbook vagy a Válasz üzenettel (Reply with Message) opciókat is.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Jah erre én is kíváncsi vagyok,hogyan jönnek rá!
  Mert azzal,hogy össze-vissza nyomkodják a telót úgy biztos nem.
  Itt meg még egy tényező bejátszik,még a sim kártyát is kiveszi.
  Annyira összetett az egész,hogy ezt képtelenség csak úgy kijátszani vagy legalábbis számomra annak tűnik.

 2. @netmano:
  Biztos hogy régen is volt ilyen, csak arra senki “nem jött rá”. Vagy csak nagyobb volt a cégen belüli szigor, és nem engedték ki ezeket az infokat.
  Szerintem maga a JB is kb. egy ilyen bugok halmaza (tudom nem egészen, de nagyon kb.). És az Jobs alatt is volt. Mégsem repült senki.

 3. Istenem, hogy felfújják ezt a szarságot!! Bocsi a szóért, de tényleg ez!
  Erre ki tud rájönni, ha be akar menni a telefonodra mikor kódolva van??
  Csak pár ilyen pihent ember képes ilyenre rájönni és most rinyálnak, hogy béna az Apple!

 4. Hát nem tudom, szerintem egy pihent agyú aki ilyenekkel foglalkozik. Egyébként meg szerintem nem létezik olyan készülék amit nem lehet feltörni vagy ami nem bugos.

 5. Ejnye bejnye. Nem erről volt híres az Apple. Nem arról van szó hogy hozzáférhető e az adat vagy sem. Hanem hogy ezt a tetves bugot ami a 4.1 óta fennt áll nem tudják javítani.

 6. @AppleFan: Az iOS sok mindenben hiányos, de biztonságilag elég kemény. Az általad majdnem tökéletesnek mondott Android például tanulhatna tőle:
  0x90.freeblog.hu/archives/2012/03/28/Behiganyozott_kisrobot/

 7. Ha igen akkor nem csak én vagyok vele igy…amugy a samsung ezt akarja elérni…

  Ugy látom sikerul is neki 😀

  Am S4 em még nincs 😀

  Ki sem jott…

  LOL

 8. Meg még valami: még mindig csinálja az i4S (IOS 6.1.2) hívás közben hogy nem hallanak holott 3 csíkom van meg 3G kapcsolatom. Állítólag javították ezt a hibát, igaz most nem csinálja olyan sűrűn, de csinálja! Szóval szerintem ez egy alapvető dolog hogy tudjak telefonálni egy telefonnal, nem a jelkóddal kéne szarakodni amit ki se tudtak javítani!

 9. Javíthatnák már azt is, hogy nem felejtse el a rendszer a net kapcsolat beállításait.
  Iszonyat zavaró, hogy egyszer csak nincs, és észre sem veszed.

 10. @mremil: Nekem is csinálta, kb 1 évig. Utána jöttem rá, hogy nem a telóval van a gond hanem a routerembe kellett átállítani egy opciót és azóta tökéletes, egyszer se dobott le. D-Link Dir-300-as router-em van, de lehet hogy egyéb D-Link-es router-rel is csinálja.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!