fbpx Skip to content

Legutóbb az iPhone 5 kijelzőjéről volt hasonló teszt, amikor összemérték azt a konkurenciával. Most pedig a Gizmodo tech oldal hozott le egy tesztet, melyben több felső kategóriás telefon kameráját tesztelték.

A próba alatt megannyi tulajdonságát tesztelték a kamerának, de semmilyen filtert vagy egyéb programot nem használtak a képek készítéséhez, tehát mindegyik eszköz a saját beépített alkalmazását használta. A tesztkészülékek pedig a következők voltak: Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 920, Apple iPhone 5, HTC One, Sony Xperia Z/ZL.

original

Az első teszt egy egyszerű, nappali fényviszonyok közötti kép készítése volt. Itt a színegyensúly és a képek részletessége számított. Ugyan a HTC One nagyon szép képet készít, de a 4 megapixeles kamera miatt életlenebb lett a kép. Színekben teljesen hasonló az iPhone 5 és a Galaxy S4 képe, azonban részletességben az iPhone 5 nyert egy hajszálnyival. A Lumia sajnos nagyon messze volt az értékelhető képektől, az Xperia ZL pedig színekkel küzdött.

xlarge

Az Apple mindig megemlíti, hogy az iPhone 5 az egyik legkiválóbb low-light kamerával van felszerelve, tehát sötétben is elég jó képet képes készíteni. A fenti képen egyértelműen látszik, hogy vaku nélkül próbáltak képet készíteni a telefonokkal. Itt is minden beállítást automatikusan hagytak, kivéve az iPhone 5-nél, mert ott nem volt semmi ilyen lehetőség. 🙂 Azt hiszem kijelenthetjük, hogy az Xperia ZL és a Galaxy S4 használhatatlan képet ad, illetve hogy melyik a használhatatlanabb, azon kár vitatkozni. A Lumia 920 furcsa kékes-fehéres színt ad, azonban sokkal élesebb képet kapunk, mint a HTC vagy az Apple készülékénél. Így ezt a versenyt a Lumia 920 nyerte, bár számomra picit érdekesen kék az a fehér.

original-1

Beépített vakuval fotózni még rendes fényképezőgéppel is hiba sok esetben, nem hogy telefonnal. Ha lehet, inkább felejtsük el a vaku használatát, azonban ha még is szeretnénk egy képet és nincs más megoldás, akkor ne iPhone 5 legyen a kezünkben. Ilyenkor egyébként legkevésbé sem a vakukkal van a gond, hanem a szoftverrel, ami feldolgozza a vaku fényét, vagy adott esetben a szenzorral. Szóval az iPhone 5 használhatatlan, az XperiaZL és Galaxy S4 színei nem éppen a legszebbek, sőt… Végeredményben a Nokia 920-nak egész szép képe van, azonban a reális képet a HTC One-tól kaptuk meg. Valójában ez az egyetlen értékelhető, vakuval készült kép, tehát a nyertes mindenképpen a HTC One.

original-2

Az utolsó tesztként egy komoly megmérettetést kaptak a készülékek. Egy felhős délutánon készültek a fotók, melyeken a részletességet, színeket, felbontást, élességet, tulajdonképpen mindent néztek a Gizmodo-s srácok. Az egyik legfontosabb dolog ilyenkor a dinamikus tartomány, hogy mennyire kiegyensúlyozott képet tud készíteni az adott eszköz. Jól látszik, hogy az iPhone 5-nél eléggé sötétek lettek a téglák, ugyanakkor a felhő középső része kiegéett, tehát teljesen fehér lett. Az Xperia ZL-nél a téglák alig látszanak, a Galaxy S4 képe szinte tökéletes, a HTC One pedig a 4 megapixel miatt ismét kevésbé részletes. Ezt a tesztet hajszálnyival a Nokia Lumia 920 nyerte ismét, mert nagyon szép lett a dinamikus tartomány és rendkívül éles/részletes a kép is.

Összességében jelenleg a HTC One és a Nokia 920-nak vannak a legjobb kamerái, azonban a Galaxy S4 hozza az elvártat, éles és szép képeket tudunk vele készíteni. Az iPhone 5 fél év után sem rossz, sőt. Meglátjuk, mit kapunk majd az iPhone 5S-ben ősszel!

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. A kamera fényképező részével szerintem így sincs semmi gond. Bizony, a vakunak van mit fejlődnie. Viszont ami engem a legjobban zavar, az a videófelvétel. 1080p, képstabilizátor, szinte stúdió kamera – enyhe túlzással –, de hogy olyan baromi lassú… Egyszerűen képtelenség egy normális lassítást csinálni a felvételből.

  2. @Brook: Azért mert nem erre való. Ahhoz hogy egy felvételt lassíts, nagyon sok minden kell. Egy gyors záridő a felvétel alatt, komolyabb bitráta, illetve a legfontosabb az FPS. Mivel ugye ezek közül alaphelyzetben egyiket sem tudod változtatni sajnos teljesen alkalmatlan a beépített kamera alkalmazással felvett videók, lassításra.

  3. Lassitásra ott van a SloPro

  4. azért azt vegyétek figyelembe hogy a lumia-nál és a HTC-nél a vakuval készült képeknél a vaku a lencse fölött helyezkedett el, ezért a vetett árnyék a modell mögött van míg a többinél előnytelenül a lencse alatt vagy mellett helyezkedik el!


Add a Comment