fbpx Skip to content

phonearena.com-on jelent meg egy teszt azzal kapcsolatban, hogy manapság a csúcstelefonok közül melyiknek a legjobb a kijelzője. Ugye most a Samsung Galaxy S4-nél a félelmetes de egyben felesleges 441ppi-t emelik ki. A phonearena összemérte a legjobbak kijelzőit, így a Samsung Galaxy S4, iPhone 5, Nokia Lumia 920, HTC One, Samsung Galaxy S3 és a Sony Xperia Z-jét.

Fényerő

A fényerősség erős napfényben, vagy adott esetben rossz fényviszonyok között, este lehet fontos. Az AMOLED kijelzők ebben az estben még mindig eléggé elmaradottak az LCD-khez képest. LCD van egyébként az iPhone 5-ben is. Itt egyébként a HTC One és az iPhone 5 fej-fej mellett nyert. Jól látszik, hogy ugyan a Galaxy S4 fényesebb, azonban sokkal kisebb az a tartomány, ami jól látható, a fekete túl sok, a fehér meg inkább zöldes.

Untitled2

Az is sokat számít, hogy mennyire látható a készülék kijelzője, ha azt nem az optimális szögben, tehát szemből, hanem jóval inkább oldalról nézzük például. Ebben az esetben a Sony és a Nokia telefonja rögtön elvérzik, illetve az AMOLED kijelzők meredekebb szögben már kékesebbek, homályosabbak. Tehát itt is az LCD nyeri a párharcot, vagyis az iPhone 5 és a HTC One.

Untitled3

Felbontás, színek

Na itt kezdődnek a felesleges számháborúk és technikai zsonglőrködések. Itt egyébként a HTC One nyer 468ppi-vel, ami “nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon” éles, csak éppen már emberi szemmel nem érzékelhető. 🙂 Ezután a Galaxy S4 441 ppi-vel, és majd jön az iPhone 5, amely “csak” 326ppi-vel rendelkezik. Ez egyébként szép és jó, azonban ha megnézzük az alábbi képet, nagyon érdekes színeket kapunk, főleg a Samsung-nál:

screen-comparison-galaxy-s4

Nekem az Xperia Z színe tetszik a legjobban, de persze ez szubjektív vélemény.

Untitled1

Ha már a színeknél tartunk, akkor itt az LCD a nyertes. Így összességében a HTC One-nak és az iPhone 5-nek van a legjobb kijelzője a piacon jelenleg. Ezen mi nem döbbentünk meg. 🙂

Nektek van a fent felsorolt készülékek közül bármelyik?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Öööö… a két Galaxy “fehér” (=zöld) háttere durva 😀

  2. En i5-rol váltottam Xperia Z-re nagyon meg vagyok vele elégedve, imádom. A kijelzojet sokan leszolták hogy igaz hogy ez a piac első Full HD-s kijelzős telefonja de a panel csak egy “sima” LCD panel ami miatt gyengék a betekintési szögek és a fekete nem annyira fekete. Ami igaz is nekem kicsit szoknom is kellett iPhone 5 után de ez a felbontas nagyon brutális. Lehet mondani, hogy felesleges de egyszerűen van látható és érzékelhető különbség a két felbontas között. Az iphone 5 is nagyon éles de ez egyszerűen még tovább megy és tényleg akarva de se lát az ember semmilyen pixeleket. Sokan mondják felesleges, szerintem igen is van értelme. A betekintes ennél a telefonnal ugye kicsit gyenge a panel miatt de nem szoktam oldalról nézegetni a telefont, viszont cserébe a fehér az nagyon durván fehér. A fekete meg teljesen elfogadható, szoktam rajta HD filmezni néha egyszerűen állati. 😀
    Szóval részemről van értelme a Full HD felbontasnak, elorelepes a 720p és az egyéb felbontasok után.

  3. Egy dolgot nem értek, van egy telefon aminek a pixeljei szemmel nem láthatóak, akkor miért kell összehasonlítani egy ugyan olyannal? Mivel a szemünknek nem lehet új felbontást kreálni ezért úgy vélem totál felesleges az ilyesfajta összehasonlítás, elértük azt hogy nem látszódnak a pixelek…. Meg minek FULLHD felbontás egy telefonba? Legyen FULLHD a tv-m vagy a laptopom, de a telefonomnak felesleges, az életbe nem fogok rajta egy 2 órás filmet megnézni…

  4. @kistrojak: Tény, hogy kisebb az észrevehető különbség mint annó a 720p-re való lépéskor vagy mikor az iPhone “retinásodott” de azért itt is vannak észrevehető különbségek. Nem tudom hosszabb távon láttál-e már Full HD-s telefont..

  5. Szerintem pont hogy a felbontás növelésének van értelme. Érdekes, amikor kijöttek a retinás mb-k, akkor az hú de fasza volt meg instant get, de amikor egy iphone-nál jobb felbontású telefon jön ki, akkor az már felesleges. Nem kell ennyire elvakultnak lenni. A számháború szerintem ott ment el rossz irányba, hogy a kijelző és a telefon méretét kezdték el nem normális módon növelni. Én egyáltalán nem bánnám, ha kijönne egy full hd-s iphone, csak maradjon ekkora a készülék (esetleg a képernyőt növelhetik).

  6. @kistrojak: szerintem egyéntől függ, hogy milyen a szem felbontása. Én iphone5-ön is látom a pixeleket, hiába retina…

  7. szép, szép az iphone5, de ezzel lassan már nem sokat ér… -nem sokra megy…

  8. Nem szoktam ide írni, de most megteszem, mert zseniálisan skippeltétek az L920-at. Az eredeti cikkből másolnék ki sorokat:
    ***Fényerő:
    “We find the LCD displays of the iPhone 5, One, Xperia Z and Lumia 920 to be a bit brighter than the one of the GS4, and even more compared to the GS3, which is dimmer than its successor.”
    ***Felbontás:
    “The second places is shared by the Xperia Z and Galaxy S4, the 5” displays of which have a pixel density of 441 ppi. Third is the Lumia 920 with 332 ppi, and immediately after it comes the iPhone 5 with 326 ppi. Finally, we have the Galaxy S III with 306 ppi.”

    De amúgy másik személyes vélemény:
    Telefonok 4.5″-nél nagyobb kijelzővel #minekvan / Telefonok 720p-nél nagyobb felbontással #minekvan. Androidék is a fullhd helyett 720-al mennének akkuidőre kapnának egy 20-30%-ot, a usereknek meg a kijelzőváltás fel se tűnne.

  9. Én fogtam a HTC Onet már kézben és az valóban brutális telefon lett. Nagyon szép nagyon komoly végre a hanghardver is beats audio nem csak a kamu… Nagyon tetszik, meg vagyok vele elégedve, nem mondom hogy cserélnék a 4S ről, de lehet hogy azt választanám ha nem lenne semmim. A kamera funkciók óriásiak, képből csinál videot video közbe képet, a Sense felület őrület, a full hd kijelző őrület, a stereo is őőőááérrr…. Elégedett voltam nagyon. A többi telefon labdába se rúg mellette, szerintem. Persze az almám nem dobom el.

  10. szerintem szifonosok a htc one helyett xperia z-t akartatok írni, fényévekkel jobb a kijelőzje mint a one-nak…:) a fektetett képen látszik hogy azért a z-nek nincs egy centis fekete csíkja.

  11. Ez a cikk megis mirol beszel? No offense, de egyertelmuen semmi masrol nem szol, mint csolatasrol, onigazolasrol.
    Nyilvan valo, hogy a tesztelt telefonok kozul az iPhone 5 kijelzoje a legrosszabbak kozott van a szempontok legnagyobb reszeben, illetve szerintem egyertelmuen a legrosszabb is osszessegeben. Az egyetlen az osszes kozul aminek meg a sima HD (720p)-t sem eri el a felbontasa, mikozben minden konkurens tobb mint 1 eve elerte azt mar, es mara effektive mindenhol mashol 1080p-s FullHD kijelzo van. A kijelzo fizikai merete (4″) is hasznalhatatlanul kicsit a tobbihez kepest, a tobbiek kb 3 eve tartottak itt, de azota mar reg tullendultek rajta. Betekintesi szogben, fenyeroben, szinekben, vagy barmi masban pedig szinten semmivel nem jobb, mint barmelyik masik konkurens LCD kijelzoje. Az AMOLED kijelzoknel 1-1 dologban jobb egyszeruen az LCD vs OLED technologiai kulonbsegei miatt (fenyero, szinhuseg), de sokkal tobben ugyan emiatt sokkal-sokkal rosszabb (kontraszt, valaszido, szinskala, stb), osszessegeben biztos hogy semmivel nem jobb, a nevetseges felbontasa es kijelzo merete miatt pedig meg sem kozeliti osszessegeben semelyik masikat.
    “csak éppen már emberi szemmel nem érzékelhető.”

    Az pedig hogy nem latod a kulonbseget, valami ordas nagy (Apple altal kitalalt) hazugsag. A retina tudomanyosan elfogadott “felbontasa” szerint 30 centirol 477 ppi erzekelesere kepes, igy egy egeszseges, jo szemmel nagyon is latni a kulonbseget, ami kepelessegben kb ketszeres az 1080p kijelzoju telefonoknal. Az iPhone 5 kijelzoje mar a megjelenesekor is elavult volt (mindenki mas reg legalabb 720p-nel tartott, legalabb 4,3″-on), mara pedig iszonyatosan tulment mar rajta a technologia, ami ebbol a tesztbol is nagyon jol latszik.

  12. @scarface: a cikk nem az iPhone 5-öt hozza ki győztesként, ergo nem értem, mi ez a felháborodás épp ezen. engem meg nem tud meggyőzni egy kékes-zöldes beütésű AMOLED, hiába tud 1080p-t, és így ránagyítva kevésbé pixeles a szöveg. de hát ízlések és pofonok, kinek mire van szüksége, vagy mi válik be.

    de őszintén, mire jó egy ekkora méretű kijelzőn az 1080p? annyira kicsi, hogy valódi értelme nincs, hogy fullHD legyen. számérték összeméregetésére jó, de másra valójában nem. fullHD filmet nagyképernyős tévén kell nézni, maroktelefonon nincs igazi értelme, az apró méret miatt sok részlet egyszerűen elvész, annyira kicsi, és inkább csak megerőlteti a szemet.

    a pixelességet nem értem. én nagyító nélkül nem látok egyedülálló pixeleket 30cm-ről nézve egyik kijelzőjén sem.

    de aki nem akar iPhone 5-öt venni, annak nem kötelező. választhat több másik, nagyobb felbontású vagy nagyobb kijelzőméretű készülékből az androidos vagy windowsphone-os világból, azok minden előnyével és hátrányával. anno még téglának csúfolták a Nokia kommunikátorait, most meg már az a ciki lassan, ha nem vágódeszka méretű a telefon, miközben már be sem fér lassan az emberek zsebébe? 🙂

  13. Jadeye:

    Az eredeti cikk nyilvan nem is hoz ki semmit hasonlot (szep is lenne). Ellenben ti ezt irtataok:
    ” Így összességében a HTC One-nak és az iPhone 5-nek van a legjobb kijelzője a piacon jelenleg.”
    Ami egeszen egyszeruen kozeleben nincs a valosagnak. Az vitan feluli, hogy HTC One-nak tenyleg a piac egyik legjobb kijelzoje van, de az iPhone 5 osszessegeben meg a 6 tesztelt telefon kozul is a legrosszabbak kozott van, illetve valoszinuleg a 6-bol siman a legrosszabb. Az osszesnek nagyobb felbontasa es fizikai merete van, arrol nem beszelve, hogy mind a One, S4, Xperia Z kijelzoje kepsurusegben is ketszer akkora, ketszer elesebb (felbontasban pedig 3-szor nagyobbak – ez kb olyan szintu kulonbseg, mint egy nem “retina” es egy “retina” iphone kozott – ahol a retina egyebkent ahogy ramutattam szinten bullshit, mert a valodi retina felbontasnak ha 30 centirol nezed, meg akkor sincs a kozelebe sem, ellenben uj 1080p-s kijelzoju telefonokkal, amik kb tenylegesen ott vannak mar). Es de, egy jo szemmel nagyon is latni a kulonbseget, szemben azzal a hazugsaggal amit az Apple vagy ti osszehordtatok ebben a cikkben.
    “csak éppen már emberi szemmel nem érzékelhető. ”
    Kivancsi vagyok hogy a cikkiro vette-e a faradsagot hogy barmelyik 1080p kijelzos telefonra eloben ranezzen, vagy csak az Apple hazugsagat terjeszti kerdes nelkul tovabb, de van egy tippem, hogy az utobbirol van szo.

  14. @scarface: Ha valaki itt csőlátású, az te vagy… Miért lenne egy kijelző jobb csupán azért, mert nagyobb a felbontása ÉS a fizikai mérete? Ez teljesen szubjektív dolog, ezzel az erővel majd ha már kiadnak gyúródeszka méretű telefonokat háromszoros HD felbontással, azok lesznek a jobbak, függetlenül attól, hogy milyenek a színeik és a betekintési szögeik?

    A cikk helyesen olyan objektív, minden (!) méretű és felbontású kijelzőnél mérhető (tehát SZILÁRD összehasonlítási alapot képező) jellemzőkre tér ki, mint a pixelsűrűség, színhűség és betekintési szögek.

    Ezek tekintetében pedig az iPhone 5 kijelzője továbbra is a legjobbak között van a piacon. Lehet itt veregetni a mellkast a 400 feletti ppi-re, de szerintem azok az emberek élveznek el ettől most elsősorban, akik sebzett vadként a legnagyobb kussban húzták meg magukat 2010 és 2012 között, amíg az iPhone 4 pixelsűrűségével a mobilmezőny 98%-a nem tudta felvenni a versenyt.

    Gratulálok neked, ha te az iPhone 4/S/5 kijezőjén bármilyen pixelt felfedezel, nekem jó a szemem, több Full HD-s telefont láttam már, és annyit tudok megállapítani most 2013-ban amikor rájuk nézek, hogy nagyon szép, nagyon jó, igaz ilyen élességet láttam már 2010 nyarán az iPhone 4-ben is.

    A betekintési szögek és színhűség tekintetében pedig megint csak objektív eredmény az, hogy az iPhone 5 IPS kijelzője az EGYIK legjobb betekintési szöggel rendelkező, és leginkább hiteles színeket mutató mobilkijelző. A színhűségről kérdezz meg egy grafikust, aki pl. EIZO monitorral dolgozik, és tudja mit jelent, ne keverd össze a Super Amoled meseszerűen túlszaturált látványosságával.

    A HTC One kijelzője is gyönyörű, de csak hogy egy példát említsek, a fehérek az iPhone 5-ön szebbek, elég ha ebbe a videóba belepillantasz 4:20-tól: http://www.youtube.com/watch?v=LKOtkaUAamQ

    Úgyhogy csak sajnálni tudlak az elvakultságod miatt, és hogy el se jutott a tudatodig, hogy miről szólt az eredeti cikk.


Add a Comment