fbpx Skip to content

Tegnap elérhetővé vált a iOS 6.1, amellyel megérkezett a T-Mobile-os iPhone 5 használók számára a carrier vagyis szolgáltató-frissítés. Ez tartalmazza az LTE kapcsolót is, így ha LTE díjcsomagban vagyunk, sokkal gyorsabban tudunk szörfölni.

Sokan nem tudják, hogy az LTE valójában mekkora sebességre képes. Tegnap megkértük a Szifon.com olvasóit, hogy küldjenek nekünk sebességtesztet az ország több területéről, mivel a T-Mobile LTE-je nem csak Budapesten érhető el:

Screen Shot 2013-01-29 at 9.51.45

Egyébként azon túl, hogy az LTE egy komoly beruházás a szolgáltató számára, segítség is neki. Ez a kapcsolat már sokkal több szolgáltatást támogat. Többek között a QoS-t, tehát priorizálni tudják az adatcsomagjainkat, illetve IPv6-ot is képes kezelni. Rövidül  az elérési idő, és remekül kombinálható 2G, 3G hálózatokkal. Ez azt jelenti, hogy nem csak nagyobb sebességgel kapjuk az adatokat a mobilhálózattól, de még gyorsabb válaszidőt is kapunk. Tehát a weboldalak akár azonnal megjelenhetnek a készülékünkön.

Miután frissítettük az iPhone 5 készülékünkön a T-Mobile hálózatbeállításait, vagyis a carrier-t, megjelenik a 3G-s kapcsoló helyett egy LTE-s kapcsoló. Ez esetben a 3G már nem kapcsolható ki a készüléken, tehát ha nem érhető el LTE hálózat, akkor a 3G-t, majd pedig ha a 3G sem érhető el, az EDGE-t fogja használni a készülék. Kifejezetten csak EDGE használatára a készülék innentől nem kényszeríthető, de nem is erre lett kitalálva.

IMG_0432 IMG_0435 IMG_0434

Tegnap megkértünk titeket, hogy teszteljétek az LTE hálózatot, és küldjetek nekünk képernyőképeket ezekről a tesztekről. Azt gondolom mindenki tudja, hogy 3G-n körülbelül 3-5-10Mbit-et lehet elérni, ami azt jelenti hogy 300-600-900kB/s sebességgel tudunk letölteni. Ez egyébként szép szám, azonban eltörpül az LTE sebessége mellett, mely 15-40-60Mbit/s-re is képes, tehát 1,8-5-7MB/s. Jobb esetben átlagosan 40-60Mbit/s-el tudtatok szörfölni, nem csak Budapesten, hanem az ország más területein is.

Budapest

BBwkUf-CQAAPSTZ.png-large photo

Kecskemét

photo

Győr

photo-1

Természetesen ahogy a 3G, úgy az LTE sebessége is ingadozhat. Azonban a 3G-hez képest még mindig gyorsabb sebességet kapunk rosszabb elérés mellett:

image

Összességében az LTE nem csak nagyobb sebességre képes, hanem gyorsabb hálózatelérésre, illetve az adatcsomagok könnyebb kezelésére. Akinek iPhone 5 van a kezében, mindenképp ajánlom az átállást, ehhez iOS 6.1 szükséges, illetve T-Mobile LTE díjcsomag: T-Mobile: itt vannak az Ikon LTE díjcsomagok!

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Mindenképpen szükséges az LTE előfizetés ahhoz hogy a telefon kihasználja az LTE sebbességet? Vagy sima alap pár megás/filléres internet előfizetés már engedélyezi az LTE adatkacsolatot?

  2. Én Győrből vagyok, itt is működik az LTE…hasít mint a villám…:-)
    Viszont az LTE bekapcsolása rendesen(szerintem extrém módon) meríti az akksit…sajnos…..legalábbis én ezt vettem észre….:-(
    Nálatok?

  3. Nálam wifin sokkal gyorsabban merűl mint LTE-vel. Sokkal gyorsabb is lett a rendszer 6.1-el!

  4. Sziasztok, Győrben élek, de sehol se tudtam még LTE-t fogni, pedig bevan kapcsolva a kapcsoló( pl. belváros). Számít valamit hogy premierkor a telót ikon 3g-s csomagaal vettem? Az infóba a Szolgáltatót is frissítette T-Mobile H 14.1-re. Bocsi a hülye kérdésért, de semmi ötletem nem volt már h mi lehet.. hátha itt valaki tudja.. 🙂

  5. Az LTE kisebb frekvencián fut, mint a 3G, kvázi kevesebbet használ… Ne ijesztegessük a népet!

    Szegeden nincs LTE, Kecskeméten meg van! Ez több, mint vicces…

  6. Nekem encegem businessnet m csomagom van, ami tamogatja az lte-t de csak 21mbitig, a tobbinel 60-at irnak. Viszont meg nem frissitettem 6.1-re, de a 3g-s speedtest 16 megat mer. Most akkor mivan? 6.1gyel se szamitsak gyorsulasra?

  7. És ez az egész LTE mizéria jó azon kívül valamire, hogy megméred speedtest-tel a sebességet, és csodálod? Én appokat úgyis wifin töltök a mobilnet keret miatt. Az is van 50 mbit.

  8. @lavjaman: ha nincs LTE, akkor 3G-n még esetleg ott a DC-HSDPA, de az LTE biztosan gyorsabb kell legyen.

    @dmkiraly: ha nem kell percekig várnod egy oldal betöltődésére, vagy tetheringelsz, akkor bizony számít.

  9. Zabalja az aksit,de brutal gyors:)

  10. Akinek nem megy az LTE es mindent megcsinalt az hivja fel ugyfelszolgalatot mert valamit meg nekem is frissitettek es igy rogton ment:)

  11. @petike123: olvasd el az előző postban a 115-ös hozzászólásomat és megoldódik a problémád 😀

  12. @lavjaman: nekem is ez van és mértem vele 38 Mbs sebességet ma többször is

  13. @szorian: neked is business M-ed van? csak mert előbb felhívtam tmobilet, és azt mondták hogy az M és L csak 21mbit (hsdpa+)-t tud. amig 60mbit (4g lte) az csak az XL XXL és az XXXL az üzleti csomagok közül. M-ed van és 38-at mértél vele LTE bekapcsolással?

  14. Bejelentették a 128 GB-os iPadet. Február 5-től…

  15. Ahhoz,hogy LTE-n menjen az adatkapcsolat,LTE előfizu kell. Miután váltottam,kb 5 percen belül kikapcsolás-bekapcsolás után LTE hasított a teló. A 21 Mbps a Telenor “hipernet”es okosság “csak”

  16. a legmagasabb amit én mértem újpesten az 16 / 6 volt, de átlagban 12 / 4… nem túl lassú ez? business M csomagom van, aminek elvileg 21 a max, de “szorian”nak is ilyen van, és neki 39 / 9

  17. Mindenképpen ajánlod? Hát én nagyon nem..Aki 4 óránként akarja tölteni a telefonját annak esetleg.. Nagyon leszívja az aksit. Majd ha lesz olyan aksi ami MINIMUM kibír 1 napot 4G-n akkor lesz ajánlatos számomra, de így..

  18. @lavjaman:
    Nekem Újpesten Ikon 200 LTE-vel 29 / 28, de ebben a csomagban 60 a max.

  19. A T-mobilnak volt barmi fele tajekoztatasa arrol, hogy LTE-t csak az erre megszabott dijcsomagokkal lehet hasznalni???

  20. Nekem Mozaik L csomagom van amihez alapból jár de mégsem csatlakozik.:/
    Érdekes…

  21. Nem értem az aksi időre vonatkozó kommenteket… Iphone 5, állandóan bekapcsolt bluetooth, wifi, régen 3g, most lte. Legalább fél óránként egy telefon, 15 percenként valami a neten keresgetés, kocsibam bluetooth zene hallgatás kihangosítva, naptár, jegyzet egésznap használva… Este 19 kor 15-25% között szoktam lenni… Mégis mit csináltok a telefonnal, hogy úgy merül ahogy írjátok? (Lehet nem játékkonzolnak kéne nézni…)

  22. @RenyoGenyo: Nem tudok róla, de nem is kerestem korábban. Viszont bementem egy T-pontba (ALLEE), és 15 perc alatt átállították Ikon-ról a megfelelő Ikon LTE-re és ha minden igaz, ugyanannyi a havidíja.

  23. Sziasztok, én T-mobileban dolgozom, ha tudok segíteni bármiben írjatok nekem emailt a kocsisnorbi88 gmailes cimre, és amiben tudok, segitek.
    Az lezart Ikon dijcsomagok tenylegesen 7,2 Mbitet nyujtanak, az LTE re nem fordul át magátol, a BusinessNet dijcsomagoknal 21Mb -el lehet tölteni, de ezek sem fordulnak maguktol at. Be kell jelenteni az igenyt.

    Megjelentek egyébként a T-Mobilnál az ipadek is a retina, mini, és a 3 is 16/32/64 GB-os.

    Üdv

  24. @takeap: Akiknek ez az akksi idő problémát jelent, ők azok, akik a számítógépüket igyekeznek kiváltani egy zsebméretű eszközzel internetezés céljából 🙂

  25. @ef-dani: ez ütött, és teljesen igazad van. LTE arra van hogy stick esetén gyors legyen, telefon esetén meg gyors pörgős legyen a net, nem pedig hogy miközben megyek a villamoson töltse torrenten a legújabb film Blueray FULLHD RIPjét… Vagy, personal hotspot de akkor legyen külső táplálása a telefonnak.

  26. Marha érdekesen megy nálam az LTE.
    Alapból itthon kikapcsolom a mobiladathálózatot és wifit használok.
    Mondom kipróbálom változott e vmi.
    Kilőttem a wifit és bekapcsoltam a mobiladathálózatot erre az LTE-re csatlakozott holott simán 3g-re kellett volna mivel az LTE kapcsoló ki volt
    kapcsolva!
    Bekapcsolom az LTE-t erre átvált 3g-re,mondom dejó aztán ki és újra be de
    akkor már nem megy az LTE-re.
    Szerintetek ez normális?
    Nem hinném…

  27. @kchris: teljesen igazatok van…

  28. Én örülnék, ha a T-tudna adni a meglévő számlacsomagomhoz LTE-s netet, de NINCS ilyen netcsomag! Hát hogy fordulhat elő ilyen? Vicces 😀

  29. @Judy075: na… csak a szobámban van 12 körül a down, a buszmegállóban már 32-t mértem le, és 28-at fel 😀 így már jobban tetszik a dolog. bár igazából teljesen mindegy, mert itthon wifi, máshol meg észre sem veszem hogy lte nem 3g 😀

  30. Tegnap hasított az LTE az iPhone 5 telefonomon. Ma dél körül viszont kb 2-3 kb/s sebességre esett vissza a 3G-vel egyetemben. Helyileg Debrecenben vagyok. A T hálózat hibázik, vagy a készülék?

  31. részemről mindegy hogy a business net M csomagom most átfordult vagy nem fordult én nem szóltam senkinek a T-be és 30-körül mindig mérek ennyi nekem elég másra ott az asztali gép otthon és a cégnél.

  32. Sziasztok. Budapest, Westend. Business M csomag. Az LTE hasít, 30mbps korul le. Felfele elegge valtozo kb 5 mega.


Add a Comment