iPhone 5 vs.T-Mobile LTE: sebességtesztek

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap elérhetővé vált a iOS 6.1, amellyel megérkezett a T-Mobile-os iPhone 5 használók számára a carrier vagyis szolgáltató-frissítés. Ez tartalmazza az LTE kapcsolót is, így ha LTE díjcsomagban vagyunk, sokkal gyorsabban tudunk szörfölni.

Sokan nem tudják, hogy az LTE valójában mekkora sebességre képes. Tegnap megkértük a Szifon.com olvasóit, hogy küldjenek nekünk sebességtesztet az ország több területéről, mivel a T-Mobile LTE-je nem csak Budapesten érhető el:

Screen Shot 2013-01-29 at 9.51.45

Egyébként azon túl, hogy az LTE egy komoly beruházás a szolgáltató számára, segítség is neki. Ez a kapcsolat már sokkal több szolgáltatást támogat. Többek között a QoS-t, tehát priorizálni tudják az adatcsomagjainkat, illetve IPv6-ot is képes kezelni. Rövidül  az elérési idő, és remekül kombinálható 2G, 3G hálózatokkal. Ez azt jelenti, hogy nem csak nagyobb sebességgel kapjuk az adatokat a mobilhálózattól, de még gyorsabb válaszidőt is kapunk. Tehát a weboldalak akár azonnal megjelenhetnek a készülékünkön.

Miután frissítettük az iPhone 5 készülékünkön a T-Mobile hálózatbeállításait, vagyis a carrier-t, megjelenik a 3G-s kapcsoló helyett egy LTE-s kapcsoló. Ez esetben a 3G már nem kapcsolható ki a készüléken, tehát ha nem érhető el LTE hálózat, akkor a 3G-t, majd pedig ha a 3G sem érhető el, az EDGE-t fogja használni a készülék. Kifejezetten csak EDGE használatára a készülék innentől nem kényszeríthető, de nem is erre lett kitalálva.

IMG_0432 IMG_0435 IMG_0434

Tegnap megkértünk titeket, hogy teszteljétek az LTE hálózatot, és küldjetek nekünk képernyőképeket ezekről a tesztekről. Azt gondolom mindenki tudja, hogy 3G-n körülbelül 3-5-10Mbit-et lehet elérni, ami azt jelenti hogy 300-600-900kB/s sebességgel tudunk letölteni. Ez egyébként szép szám, azonban eltörpül az LTE sebessége mellett, mely 15-40-60Mbit/s-re is képes, tehát 1,8-5-7MB/s. Jobb esetben átlagosan 40-60Mbit/s-el tudtatok szörfölni, nem csak Budapesten, hanem az ország más területein is.

Budapest

BBwkUf-CQAAPSTZ.png-large photo

Kecskemét

photo

Győr

photo-1

Természetesen ahogy a 3G, úgy az LTE sebessége is ingadozhat. Azonban a 3G-hez képest még mindig gyorsabb sebességet kapunk rosszabb elérés mellett:

image

Összességében az LTE nem csak nagyobb sebességre képes, hanem gyorsabb hálózatelérésre, illetve az adatcsomagok könnyebb kezelésére. Akinek iPhone 5 van a kezében, mindenképp ajánlom az átállást, ehhez iOS 6.1 szükséges, illetve T-Mobile LTE díjcsomag: T-Mobile: itt vannak az Ikon LTE díjcsomagok!

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Mindenképpen szükséges az LTE előfizetés ahhoz hogy a telefon kihasználja az LTE sebbességet? Vagy sima alap pár megás/filléres internet előfizetés már engedélyezi az LTE adatkacsolatot?

 2. Én Győrből vagyok, itt is működik az LTE…hasít mint a villám…:-)
  Viszont az LTE bekapcsolása rendesen(szerintem extrém módon) meríti az akksit…sajnos…..legalábbis én ezt vettem észre….:-(
  Nálatok?

 3. Sziasztok, Győrben élek, de sehol se tudtam még LTE-t fogni, pedig bevan kapcsolva a kapcsoló( pl. belváros). Számít valamit hogy premierkor a telót ikon 3g-s csomagaal vettem? Az infóba a Szolgáltatót is frissítette T-Mobile H 14.1-re. Bocsi a hülye kérdésért, de semmi ötletem nem volt már h mi lehet.. hátha itt valaki tudja.. 🙂

 4. Az LTE kisebb frekvencián fut, mint a 3G, kvázi kevesebbet használ… Ne ijesztegessük a népet!

  Szegeden nincs LTE, Kecskeméten meg van! Ez több, mint vicces…

 5. Nekem encegem businessnet m csomagom van, ami tamogatja az lte-t de csak 21mbitig, a tobbinel 60-at irnak. Viszont meg nem frissitettem 6.1-re, de a 3g-s speedtest 16 megat mer. Most akkor mivan? 6.1gyel se szamitsak gyorsulasra?

 6. És ez az egész LTE mizéria jó azon kívül valamire, hogy megméred speedtest-tel a sebességet, és csodálod? Én appokat úgyis wifin töltök a mobilnet keret miatt. Az is van 50 mbit.

 7. Akinek nem megy az LTE es mindent megcsinalt az hivja fel ugyfelszolgalatot mert valamit meg nekem is frissitettek es igy rogton ment:)

 8. @szorian: neked is business M-ed van? csak mert előbb felhívtam tmobilet, és azt mondták hogy az M és L csak 21mbit (hsdpa+)-t tud. amig 60mbit (4g lte) az csak az XL XXL és az XXXL az üzleti csomagok közül. M-ed van és 38-at mértél vele LTE bekapcsolással?

 9. Ahhoz,hogy LTE-n menjen az adatkapcsolat,LTE előfizu kell. Miután váltottam,kb 5 percen belül kikapcsolás-bekapcsolás után LTE hasított a teló. A 21 Mbps a Telenor “hipernet”es okosság “csak”

 10. a legmagasabb amit én mértem újpesten az 16 / 6 volt, de átlagban 12 / 4… nem túl lassú ez? business M csomagom van, aminek elvileg 21 a max, de “szorian”nak is ilyen van, és neki 39 / 9

 11. Mindenképpen ajánlod? Hát én nagyon nem..Aki 4 óránként akarja tölteni a telefonját annak esetleg.. Nagyon leszívja az aksit. Majd ha lesz olyan aksi ami MINIMUM kibír 1 napot 4G-n akkor lesz ajánlatos számomra, de így..

 12. Nem értem az aksi időre vonatkozó kommenteket… Iphone 5, állandóan bekapcsolt bluetooth, wifi, régen 3g, most lte. Legalább fél óránként egy telefon, 15 percenként valami a neten keresgetés, kocsibam bluetooth zene hallgatás kihangosítva, naptár, jegyzet egésznap használva… Este 19 kor 15-25% között szoktam lenni… Mégis mit csináltok a telefonnal, hogy úgy merül ahogy írjátok? (Lehet nem játékkonzolnak kéne nézni…)

 13. @RenyoGenyo: Nem tudok róla, de nem is kerestem korábban. Viszont bementem egy T-pontba (ALLEE), és 15 perc alatt átállították Ikon-ról a megfelelő Ikon LTE-re és ha minden igaz, ugyanannyi a havidíja.

 14. Sziasztok, én T-mobileban dolgozom, ha tudok segíteni bármiben írjatok nekem emailt a kocsisnorbi88 gmailes cimre, és amiben tudok, segitek.
  Az lezart Ikon dijcsomagok tenylegesen 7,2 Mbitet nyujtanak, az LTE re nem fordul át magátol, a BusinessNet dijcsomagoknal 21Mb -el lehet tölteni, de ezek sem fordulnak maguktol at. Be kell jelenteni az igenyt.

  Megjelentek egyébként a T-Mobilnál az ipadek is a retina, mini, és a 3 is 16/32/64 GB-os.

  Üdv

 15. @ef-dani: ez ütött, és teljesen igazad van. LTE arra van hogy stick esetén gyors legyen, telefon esetén meg gyors pörgős legyen a net, nem pedig hogy miközben megyek a villamoson töltse torrenten a legújabb film Blueray FULLHD RIPjét… Vagy, personal hotspot de akkor legyen külső táplálása a telefonnak.

 16. Marha érdekesen megy nálam az LTE.
  Alapból itthon kikapcsolom a mobiladathálózatot és wifit használok.
  Mondom kipróbálom változott e vmi.
  Kilőttem a wifit és bekapcsoltam a mobiladathálózatot erre az LTE-re csatlakozott holott simán 3g-re kellett volna mivel az LTE kapcsoló ki volt
  kapcsolva!
  Bekapcsolom az LTE-t erre átvált 3g-re,mondom dejó aztán ki és újra be de
  akkor már nem megy az LTE-re.
  Szerintetek ez normális?
  Nem hinném…

 17. @Judy075: na… csak a szobámban van 12 körül a down, a buszmegállóban már 32-t mértem le, és 28-at fel 😀 így már jobban tetszik a dolog. bár igazából teljesen mindegy, mert itthon wifi, máshol meg észre sem veszem hogy lte nem 3g 😀

 18. Tegnap hasított az LTE az iPhone 5 telefonomon. Ma dél körül viszont kb 2-3 kb/s sebességre esett vissza a 3G-vel egyetemben. Helyileg Debrecenben vagyok. A T hálózat hibázik, vagy a készülék?

 19. részemről mindegy hogy a business net M csomagom most átfordult vagy nem fordult én nem szóltam senkinek a T-be és 30-körül mindig mérek ennyi nekem elég másra ott az asztali gép otthon és a cégnél.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!