fbpx Skip to content

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Franciscoban. Ugyan vérszerinti szülei ismertek, de örökbefogadták és nevelőszülők adták neki a nevet. A technika iránt való lelkesedése már gimnazista korában megmutatkozott, szünidőben Steve Wozniakkal együtt a Hewlett-Packardnál dolgozott. Egy szemesztert a Reed College-ba is járt, de kidobták. „Ha elvégeztem volna az iskolát, akkor most a Mac-nek nem volna többféle betűtípusa.” – mondta erről az időszakról Jobs.

1974-ben az Atarinál helyezkedett el (akkoriban ők voltak a vezető videojáték-gyártók), hogy pénzt gyűjtsön indiai spirituális megújulására. Miután megújult, visszatért az Atarihoz és Wozniak segítségével sikerült miniatürizálni egy alaplapot, amely az első anyagi sikert hozta számára.

1976-ban Jobs és Wozniak megalapította az Apple-t. Első gépük az Apple I. volt, melyet Wozniak még kézzel épített, majd jött az Apple II. és III. Jobs felismerte az egérben és a grafikus megjelenítésben rejlő potenciált, amit megvett a Xerox-tól. A cég folyamatosan növekedett és egy vezetői ismeretekben tapasztalt emberre volt szüksége.

1983-ban Jobs felvette John Sculley-t vezérigazgatónak. Következő évben kijöttek a mára híressé vált Super Bowlos reklámmal. Az éves közgyűlésen Jobs bemutatta az első Macintosh-t, az első olyan mini számítógépet, mely grafikus felhasználói interface-szel rendelkezett.
 A következő években megromlott Jobs és Sculley kapcsolata, ennek eredményeként felmentették Jobsot a Macintosh-részleg éléről, végül otthagyta az általa alapított vállalatot és megalapította a NeXT Computert. A cég először hardvergyártással foglalkozott, majd miután nem ért el nagy sikereket, áttért a szoftverfejlesztésre.
 1996-ban az Apple felvásárolta a céget, így Jobs visszakerült oda, ahová igazából való. Hamar kezébe vette az irányítást, leállította a veszteséges üzletágakat, átstrukturálta a céget. Az iMac bemutatásával a cég bevételei dinamikusan emelkedtek.

2001-ben bemutatta az iPod-ot, mely eszköz a digitális zenehallgatás úttörőjévé vált, óriási sikert hozva a vállalatnak. Ezt követte az iTunes zenebolt, a mai napig vezető online daláruház.

2007-ben bemutatták az iPhone-t, azt a telefont, mely újradefiniálta az okostelefon fogalmát. Mára az iPhone és az ezt körülvevő ökoszisztéma vált az Apple fő bevételi forrásává.

2010-ben a piacon elsőként mutattott be egy olyan táblagépet, az iPad-et, mely későbbiekben a számítógépet képes leváltani. 
Jobs még 1986-ban vett egy filmstúdiót, melyet átkeresztelt Pixarra. Együttműködést kötött a Disney-vel és olyan sikerfilmeket készített, mint a Toy Story, Némó nyomában, Verdák, stb. Végül egy részvénycserés ügyletben a cég teljesen a Disney tulajdonába került és Jobs a legnagyobb Disney-részvényes lett.

1991-ben feleségül vette Laurene Powellt, akitől három gyermeke született. 2004-ben hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak nála, de a sikeres kezelésnek köszönhetően a daganatot eltávolították. 2008 végére rosszabbodott Jobs állapota és fél év múlva májátültetésen esett át. 2011 elején újra betegszabadságra ment, de már nem tért vissza a vállalathoz. 
Jobs vezetési stílusáról sokat lehet olvasni, de azt senki sem vitatja, hogy korát meghaladó vezető volt, aki mesterien előrelátta és alakította a trendeket, tudta mire van a fogyasztóknak szüksége stílusban, designban és technikában.

Végezetül idézzük magát Jobs-ot, aki a 2007-es MacWorld-ön a következőket mondta, mely hitvallása is lehet:
 „Van egy régi Wayne Gretzky idézet, melyet szeretek: ’Oda korcsolyázok, ahol a labda lesz, nem oda ahol volt.’ És mi mindig ezt próbáltuk csinálni az Apple-nél. A kezdetek óta. És a jövőben is ezt fogjuk csinálni.”

Isten nyugosztalja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment