fbpx Skip to content

Úgy tűnik, hogy néhány, az Apple által készített App Store-os alkalmazás ingyenes lesz az iOS 7-ben. Ezek közé tartozhatnak az iWork (Pages, Keynote, Numbers) és az iLife (iPhoto, iMovie) appjai, de valószínűleg erre az iOS 7 őszi megjelenéséig még várni kell majd.

iOS 5-től kezdve egy restore vagy szoftverfrissítés után a friss operációs rendszerrel rendelkező készülékünkön az App Store első megnyitásakor felugrik egy ablak, amely az Apple ingyenes alkalmazásainak letöltésére hívja fel a figyelmünket.

Ennek megfelelően eddig csak az iTunes U, Podcasts, Find my friends, Find my iPhone és az iBooks voltak a listán. Az iOS 7-ben azonban az „Ingyenes letöltés” címszó alatt immár a népszerű videó- és képszerkesztőprogramok: az iMovie és az iPhotos, valamint a mindeddig elég borsos árú iWork programcsomag tagjai (Pages, Numbers, Keynotes) is megjelentek.

iOS7_free_dls

Nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy mindez valóban így lesz, illetve abban sem, hogy pontosan mikor történik meg a váltás, bizonyos következtetéseket viszont mégis levonhatunk az eddigiekből.

A 9to5Mac cikke szerint logikus lenne az appok ingyenessé tétele, mert amint az a WWDC-n kiderült, az iCloud felhasználói ingyenes, felhőalapú, internetböngészőből használható iWork-felületet fognak kapni, így nem lenne célszerű csaknem harminc dollár kifizetésére kényszeríteni azokat, akik dokumentumaikat iOS-készülékeiken is használni szeretnék.

Más kérdés, hogy cserébe ad-e valami “kárpótlást” az Apple azoknak, akik korábban megvették ezeket az alkalmazásokat, de valószínűnek tartjuk, hogy nem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Csak annyi, hogy direkt “eBooks” van az “iBooks” helyett?

  2. @T.Mark: nem, az véletlen, de köszi, javítva! 🙂

  3. Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek és hozzáértők magukhoz nyúlnak, de ha mondjuk majd a jövőben ( ősszel ) iPhone-on iOS 7 fut majd de iPad-en (minin) nem, ha iPhone-ra letöltöm mondjuk iMovie-t akkor iCloud-dal le tudom tölteni az iOS 6 alatt futó iPad-re?

  4. @bberci: ha ingyenes lesz, akkor minden eszközre ingyenes lesz, tehát letölthető – kivétel akkor, ha az Apple közben 7.0-t nem ad meg nekik alapkövetelményként.

  5. @Jadeye Ettől félek én is, de az iPad-em mostani akkumulátor idejébe semmi pénzért nem rondítanék bele, nagyon megvagyok vele elégedve az meg mellékes, hogy személy szerint nekem iPad-en nem tetszik az új szoftver sőt iPhone-on is még barátkozok vele.

  6. szerintem nem lesz ingyenes vagy ha igen, akkor elég nagy felháborodás lesz azoktól, akik megvették, bár az is igaz h viszont eddig meg használták!

    A 9to5mac érvelése pedig onnan vérzik, hogy akkor a logika alapján az asztali Mac-ekre is ingyenesnek kéne lennie!
    Persze aztán kitudja mi lesz 🙂

  7. Picit késtetek a hírrel… de kint van legalább 🙂

  8. @dnp: az iOS 7 hivatalos megjelenéséig nagyjából tökmindegy, hiszen még nem tudod letölteni ingyen amúgy sem.

  9. Nem lenne felháborodás, maximum pár idióta részéről, hisz eddig is használtuk. Az viszont a világ vicce lenne, ha a ingyen hozzáférhetnék, létrehozhatnék, szerkeszthetnék dokumentumokat, de a gépemen ugyanezért a szoftverért fizetnem kéne továbbra is. Persze nekem mindegy, hisz megvettem OSX-re is és, bár már bánom, de iOS-re is az iWorköt.

  10. Elég jó lépés lenne az Office ellen ha ingyér adnák iOSra az iWorkot.
    Akinek meg eddig is volt az azt fizette ki, miért lenne felháborodás?
    Max aki egy hónapon belül vette annak megtérítik azt cső….

  11. Lattal mar olyat, hogy ingyenesse tettek egy appot mondjuk szerdan es aki kedden vasarolta, o kapott visszateritest?

  12. @ef-dani: nyilván ne olyan appokra gondolj, ahol a fejlesztői folyamatosan játszanak az app árával, egyszer ennyi, egyszer annyi, harmadszor X ideig ingyenes. MacBooknál volt olyan, hogy ingyen megkaptad az új OS X verziót, ha annak megjelenése előtt 1 hónapon belül vetted a géped – hiszen arra ha akarták volna, akkor sem tudják neked előtelepíteni az új, még meg sem jelent verziót.

  13. Nem értem miért reméli bárki, hogy ingyenes lesz?
    Inkább az tűnik logikusnak, hogy az iCloudban az iWork felületnél csak azoknak jelenik meg a szerkesztő felület, akiknek az Apple ID-jához tartozik megvásárolt program.

    Ha jól emlékszem az iCloud/iWork indulásakor is így volt: amíg nem vettem meg a programot, addig meg sem jelent a program ikonja, illetve nem lehetett megtekinteni a cloudban létrehozott dokumentumokat.
    -most talán ugyanez lesz, csak a szerkesztés lehetőséggel

  14. @veto: ezt a variációt támogatom!

  15. @Jadeye: Szerintem az uj OSX ingyenesse tetele azok szamara akik a bejelentes utan vesznek uj gepet es egy alkalmazas globalisan ingyenesse tetele kozt nem sok hasonlosag van…

    @Veto mindenkinek megjelent, de ha nem hoztal letre oda fajlt akkor nem igen tudott mi megjelenni ott 😀 ha fizetosse teszik egyebkent akkor vegkepp semmi nem fog mellette szolni a GoogleDocsszal szemben. Igy se sok…

  16. Csak nekem van az az erzesem, hogy az elozetes piackutatasi mutatok szerint az iOS7, khmmm.. nem olyan nepszeru, mint azt szeretnek Cupertinoban? Es minden eszkozt be fognak dobni, hogy fogyjon… Egyszeru arukapcsolas hegyek.
    De persze, lehet, hogy nincs igazam.

  17. @ef-dani: nekem teljesen mindegy, ha ingyenes lesz, akkor örülök, ha nem, akkor meg mindegy, mert valójában nem használom.

    @Ugyankerem: hát valakiknek azért biztosan tetszik, mert nem kicsit ironikus, hogy ameddig sok iOS-felhasználó fanyalog az iOS7 kapcsán, addig androidra folyamatosan másolják az új UI elemeit… 🙂 a redmondpie folyamatosan közöl ilyen cikkeket, hogy a iWannaBe felhasználók hogyan csinálhatnak az androidos telefonjukra iOS7-es Notification Centert, Control Centert, vagy már van iOS7-es kinézetű launcher is. 😉


Add a Comment