fbpx Skip to content

Anno volt főnököm mondta, hogy egy focipályán nem középen kell focizni, ahol mindenki tömörül, hanem a szélén, ott több lehetőség van. Csak arra kell vigyázni, nehogy kimenjen partvonalon kívülre a labda, mert akkor bukta van. Ezt csinálja az Apple a nyereségével.

Cookszen

Az elmúlt napokban attól volt hangos a sajtó, hogy az Apple (és más multinacionális vállalatok, Google, GE, stb.) tulajdonképpen adót csalnak, mivel a nyereségüket alacsony nyereségadójú országokban (például Írországban) adózzák le, így az USA ebből alig lát valamit.

Az Apple ír leányvállalata 2%-os nyereségadót fizet, míg ez az Egyesült Államokban a nyereség hazahozatala esetén 35%-ot kellene fizetnie. Az elmúlt négy évben a 74 milliárd dolláros nyereség után mindössze 10 millió dollárral lett gazdagabb az amerikai költségvetés. A módszer egyébként teljesen legális, a cég kihasználja az adózási kiskapukat.

Tim Cook vezérigazgató a szenátusi meghallgatáson elmondta, hogy az írekkel való kapcsolat a 80-as évekre nyúlik vissza, amikor is Írország még sokkal szegényebb volt és így akart minél több technológiai céget megnyerni magának.

Cook kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak még így is számtalan előnye van más országokkal szemben, amit egy vonzóbb adórendszer csak segítene. Az Apple 137 milliárdos készpénzállománya jelentős részben külföldön van, amit szívesen visszahoznának, ha nem 35%-os adót kellene utána fizetniük. (Egy kis mellékzönge: az elmúlt hónapban részvényeseinek osztalékot fizetett a cég. Azonban ehhez alacsony kamatozású hitelt vettek fel, minthogy a hazahozott pénzt leadózzák…)

Kérdésre válaszolva Cook elmondta, hogy az Apple akkor sem hagyná el az országot, ha az adórendszer elviselhetetlenné válna. Az Apple továbbra is amerikai cégnek tekinti magát, függetlenül attól, hogy Kínában, Egyiptomban vagy Szaud-Arábiában ad el. A kutatás-fejlesztés jelentős része is Kaliforniában van.

Cook meghallgatása poénnal zárult. John McCain szenátor a következő kérdést tette fel:
– Uram! Már csak egy dolgot akarok megkérdezni: miért kell állandóan frissítenem az alkalmazásokat az iPhone-omon? Nem tudják végleg kijavítani őket?
Cook vette a lapot és következőt válaszolta az idétlen kérdésre:
– Azért dolgozunk, hogy a termékeinket egyre jobbá tegyük. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Óriási poén volt a végén…

  2. Főleg, hogy a store-ban elenyésző számú Apple szoftver van, Cook dolgozhat rajtuk napestig.


Add a Comment