fbpx Skip to content

Az Apple 10 évig kitartott a 30 tűs dockcsatlakozó mellett, ezt használta az iPod, iPhone és az iPad is. Azonban a miniatürizálás elérte ezt az alkatrészt is, így az új iPhone-ban bemutatkozott egy 80%-kal kisebb, 8 tűs csatlakozó. Ezzel persze az összes eddigi kábel és csatlakozó inkompatibilis lett, de az Apple lehetővé tette adapterek használatát. A 30 tűs-8 tűs adapter 8990 forintba, ugyanez 20 centis kábellel 11990 forintba, egy Lightning–micro-USB adapter pedig 5790 forintba kerül. Egyáltalán nem olcsóak.

Ahhoz hogy a cégnek meglegyen a kellő haszna és a kínai alkatrészgyártók ne kezdjék el rögtön másolni a csatlakozókat, a kábelbe beépítettek egy speciális hitelesítő chipet.

Ennek hiányában hiába vásárolunk utángyártott kábelt, a következő üzenet fogad minket, mikor azt csatlakoztatjuk:

Persze tudni lehetett, hogy előbb-utóbb feltörik a chipet és elindul a nem hivatalos kiegészítők gyártása, de az időpont teljesen bizonytalan volt. Legfrissebb hír szerint a kínai iPhone5mod.com jutott a legmesszebbre, erről bemutattak egy videót is. A klipben látható, ahogy az utángyártott kábel a telefont tölti és szinkronizálja egy dock segítségével. A hatás miatt a kábelbe beépítettek világítást is, mely az áram folyását hivatott bizonyítani. Annyit azért elmondtak, hogy a videóban használt kábelhez eredeti Apple-chipet használtak, de már feltörték azt és az utángyártottal ugyanolyan jól működik, mint az eredetivel.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QxqlcyVPm5M]

Az oldalon külön megvásárolható a dokkoló és a kábel is 20-20 dolláros áron vagy egyben a kettő 40 dollárért. A szállítás 7 dollár lesz, és PayPalon keresztül lehet fizetni, viszont a nagy kereslet miatt 4 hetes várakozás után tudnak csak szállítani.

Megjósolható, hogy ezek után beindul a másolatok gyártása, és egyre többen fognak erre ráállni. Azonban a minőség már más kérdés. Ha valaki biztosra akar menni és nem akar pórul járni, az kénytelen lesz megvenni a drága eredeti alkatrészeket. Ez esetben még reklamálni is tud, ami az utángyártott kábelek esetén erősen kétséges.

Végezetül jöjjön egy kis Joy of Tech humor – az angolul nem tudók számára egy gyors fordítással alább:

– Arrrggg! Harminc dollár egy vacak műanyag adapterért? Hát így aztán tuti nem veszek iPhone 5-öt, inkább váltok androidra!
– Húha, tényleg képes lennél váltani csak emiatt?
– Abszolút! Elegem van az Apple-ből! Többé nem fecsérlem ilyesmire az összes pénzem!
– Szóval akkor most újból meg kell venned az összes appot, amit használsz, megbírkózni az új rendszerrel, és az összes töltőd és megvásárolt tartozékod használhatatlanná válik?
Néhány nappal később:
– Szóval ez a szuper kis adapter egy rakás pénzt spórolt nekem!
– Ügyes! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. “A hatás miatt a kábelbe beépítettek világítást is, mely az áram folyását hivatott bizonyítani.” <— Komolyan….? 😀

  2. A régi kábelt is gyártotta hivatalosan a griffin és még jó pár cég. Gondolom ezt a kábelt és dokkolót is gyártani fogják, csak idő kérdése.

  3. Imadom az összes Apple szart……..de baromi idegesitö hogy néha olyan f…..okat kitalálnak ami tök értelmetlen………hiába teszel rá adaptert az iphonodra……az ugy sem lessz olyan mindha eredeti 30 tus csati lenne…….lifeg lötyög stb……pl én Go playt rendszeressen hasznalok …azon katasztrofális az egész csatlakozás………sajnos miota Steve elment semmi nem az igazi……az iphone 5 sem az igazi…csak egy ráncfelvarrott eszkoz kicsit fel turbositva….én minden tekintetben sokkal többet vártam töle…..

  4. remélem, hogy hamisítani fogják… most is az egyetlen normálisan működő töltőm, az az, amit a kínai piacon vettem 400 forintért. Az összes többire azt írja, hogy a töltő nem támogatott, úgyhogy erről ennyit.
    van egy univerzális dokkoló, amit így majd dobhatok ki, meg ugye az összes töltőkábel


Add a Comment