fbpx Skip to content

Az All Things Digital minden évben elbeszélget a média és a technológia legbefolyásosabb személyiségeivel. Ez idén sem történt másként.

d11_logo

Előző évben Tim Cook leginkább azzal kapcsolatban adott válaszokat, hogy az Apple mennyiben lesz más, mint Steve Jobs vezetése alatt volt, és hogy hogyan folytatja majd Jobs örökségét. Egyúttal lehetőséget adott neki arra is, hogy megossza a saját nézőpontját arról, hogy merre tart az Apple a termékek terén, valamint kifejezze a cég elkötelezettségét a munkásai emberi jogai iránt, és felvesse a lehetőségét egyes termékeik amerikai előállítása kapcsán.

Ha előretekerünk egy évet az előző konferencia óta, sok minden változott az eltelt idő alatt, és Tim Cook-nak talán csak még több kérdésre kellett válaszolnia, melyek közül legaktuálisabb talán az Apple adózási gyakorlata kapcsán történt szenátusi meghallgatás. Egy valami viszont nem változott, és ez a technikai dolgok iránt érdeklődők, akik továbbra is komoly érdeklődéssel várták Cook minden szavát bármi apró kis elszólással, ami utalhat arra, hogy milyen új telefon, számítógép, TV vagy óra érkezhet majd Cupertino-ból.

A konferencián Walt Mossberg és Kara Swisher kérdezték Cook-ot kaliforniai idő szerint este 6 órai kezdéssel, és az időeltolódás miatt valószínűleg nem sokan várták meg a blogok élő közvetítéseit, így most az AllThingsD cikke alapján tolmácsolnánk felétek, összefoglalva, miről is volt szó. Ez elsősorban az angollal inkább hadilábon állóknak lehet ez hasznos, a többiek úgyis értik a videóban elhangzottakat.

Aki szeretné végignézni az 1 óra 21 perces beszélgetést, az kattintson ide: Tim Cook at D11: Full Session

Az első kérdést Walt tette fel: A Samsung egyre jobban támad a telefonok harcterén. Több kormány is kérdéseket tesz fel. A részvényárfolyam alacsonyabb, mint korábban. Kicsit úgy tűnhet, mintha az Apple már nem lenne menő. Bajban van a cég?

Tim Cook: Egyáltalán nem.

“Mi egy termékgyártó vállalat vagyunk, így termékekben gondolkozunk.” – folytatta Cook, kiemelve, hogy a legutóbbi negyedévben az Apple 85 millió iPhone-t és 42 millió iPadet értékesített. És ami még fontosabb: a vásárlók szeretik ezeket a termékeket. A vásárlók elégedettsége magas, és az internetes forgalom alapján a használat mértéke is sokkal nagyobb, mint amennyi a piaci részesedés.

Tim: Amióta az Apple-nél vagyok, azóta látom, hogy folyamatosan voltak és vannak komoly vetélytársaink. Harcoltunk és folyamatosan harcolunk a Microsofttal, főként a PC piacon. Harcoltunk olyan nagy cégek ellen is, mint például a Dell, akikről mindenki azt gondolja, hogy nagyon kemény ellenfelek. De mi mindig felvérteztük magunkat, és harcoltunk, ha kellett.

Az Apple-nek mindig figyelnie kellett a vetélytársaira, de az iránytűnk elsősorban a legjobb termékek előállítása felé mutat. Szeretnék megcsinálni a legjobb telefont, a legjobb tabletet és a legjobb számítógépet. És azt gondolom, épp ezt tesszük.

Ha megnézzük a részvényárfolyamot, amire a legtöbben figyelnek, az árfolyam változásai elég frusztrálóak voltak mind a befektetők, mind az Apple számára. Ugyanakkor ez nem egyedülálló dolog, többször megesett már az Apple történelme során. Az életben az a szép, hogy láthatjuk a sok ismétlődő folyamatot. A 2007-es év végén az árfolyam 200 dollár volt. Néhány évvel később pedig csak 75 dollár.

Ami fontos, hogy továbbra is a legjobb termékek előállításán munkálkodjunk. És ha azt jól csináljuk… akkor a többi dolog is jön vele.

Walt: Az Apple egy olyan cég, aki többször képes volt már megváltoztatni a játékszabályokat. Most is ez a helyzet?

Tim: Továbbra is az a cég vagyunk, aki képes erre. Ráadásul van néhány elképesztő tervünk, amin már jó ideje dolgozunk, és amelyek szintén komoly eredményeket hozhatnak.

Kara: Beszéljünk akkor most ezekről. Előző évben a televízióról beszélt.

Tim: Továbbra is foglalkozunk a TV-vel az Apple TV kapcsán. Ebből a készülékből éveken keresztül csak pár százezret adtunk el. Mostanra azonban már 13 milliónál tartunk, és ezek felét az elmúlt évben értékesítettük. Ez jó volt a felhasználóknak, és jó volt az Apple-nek is, mert sokat tanultunk belőle. A felhasználók pedig megerősíthetik, hogy vannak olyan dolgok a televíziók kapcsán, amik nem az igaziak. Ezen hiányosságok egy részét orvosoltuk az Apple TV segítségével, de ez még koránt sem elegendő, hiszen maradtak olyan részek, amelyeket nem.

Kara: Hollywoodban egyesek egyre magabiztosabbnak érzik magukat az Apple-lel szemben.

Walt: Akadályozzák bármi formában az Apple TV-vel kapcsolatos projektjét?

Tim: Gondolom sejti, hogy nem akarok részletekbe bocsátkozni ennek kapcsán.

Ezután Tim Cook arról beszélt, hogy az Apple TV kapcsán sokkal több visszajelzést kaptak a televízió kapcsán, mintha nem lett volna Apple TV. Gondosan kikerülte a kérdést annak kapcsán, hogy várható-e valami változás az Apple jelenlegi megközelítésében a televíziózás kapcsán. Többször is megemlítette viszont, hogy a TV a jelenlegi formájában már idejétmúlt. Nem azt az élményt nyújtja, amire lehetőség lenne. Walt megpróbálta összefoglalni a dolgot, hátha sikerül Cook-ból többet kihúzni, de nem járt sikerrel a csel.

Walt: Van annyira érdekes ez a terület, hogy egy új terméket eredményezzen idén?

Tim: Nem mennék ebbe bele mélyebben, mert nem akarok senkinek ötleteket adni. De az Apple számára ez továbbra is egy olyan terület, ami iránt nagy érdeklődést mutatunk.

Továbbléptek a hordható termékekre, így szóba került a Google Glass is.

Tim: A Google Glass valószínűleg nem lesz az a termék, ami a tömegpiacra kerül. Valószínűbb, hogy csak bizonyos piacokat céloz majd meg, ugyanakkor a hordható kiegészítők már egy sokkal szélesebb piac, és egy igen érdekes része lehet a technológiának. (Itt megjegyzi, hogy a Nike FuelBand például egy ilyen termék, amit ő is visel.)

A Nike itt például jó munkát végzett. A jó kiegészítők csak egy dologra koncentrálnak. És azok, amelyek egyszerre több funkciót akarnak betölteni, általában egyiket sem képesek azok közül jól csinálni. Ezen a területen tehát rengeteg megoldásra váró dolog van, megérett a felfedezésre. Sok cég lesz, aki ezen a területen fog tevékenykedni.

Walt: Az Apple is közéjük fog tartozni?

Tim: Erre nem válaszolnék.

Walt és Kara megpróbálják rávenni Cook-ot, hogy megjelöljön egy területet az emberi testen, ami szerinte a leginkább kínálkozik arra, hogy ilyen termékeket hordjunk rajta.

Tim: Nézzük a szemüveget. Én azért viselem, mert nem látok jól nélküle. Ugyanakkor nem sok olyan embert ismerek, aki úgy hordana szemüveget, hogy nincs is rá szüksége. A csuklón viselt dolgok ugyanakkor már sokkal természetesebbek, ugyanakkor sok fiatal sem órát, sem mást nem hord a csuklóján, így őket meg kell győzni arról, hogy megéri egy adott terméket viselni.

És itt nem csak a csuklóról van szó. Az egész, érzékelőkkel ellátott kiegészítős piac robbanás előtt áll. Aztán az idő dönti majd el, melyik irány lesz a jó.

Walt: Ejtsünk szót az Androidról. Az Android elég egyértelmű helyet szerzett magának.

Tim: Hogy figyelemmel kísérem-e az Androidot? Természetesen. Nem dugom a fejem a homokba. Az Apple-nél ugyanakkor nem az számít győzelemnek, ha valamiből a legtöbbet állítjuk elő. Vitathatatlanul a legjobb számítógépeket készítjük, de nem mi készítjük a legtöbb számítógépet. Jelenleg mi gyártjuk le a legtöbb zenelejátszót és tabletet, de a telefonokra ez már nem igaz. A legjobb telefont adjuk, de nem a legtöbbet.

Ha elővesszük a statisztikákat, azok azt mutatják, hogy az Apple termékek használata felülmúlja még az Apple nagy piaci részesedését is. Ezek a számok azt jelzik, hogy a vásárlóink egyre többet használják a termékeinket. És épp ez a célunk. Hogy gazdagabbá tegyük az emberek életét. Ha nem használják az adott terméket, akkor semmi értelme nincs a terméknek.

Világszerte rengeteg telefonra mondják, hogy okostelefon, de a többségük csak úgynevezett feature phone, tehát középkategóriás, sok funkciós, és mint ilyen, valójában nem az igazi. Néhány tabletet megvásárolnak ugyan, majd a kezdeti lelkesedést követően végül mégsem használják, mert a felhasználói élmény nem megfelelő. Az iPadem nálam egészen fontos részt vesz ki a mindennapi munkámból. Egyszerűen megváltoztatta a játékszabályokat. Nem hallom ezt azoktól az emberektől, akik androidos tabletet használnak.

Mi az emberekre bízzuk, hogy eldöntsék, mennyire jók a termékeink. És a felhasználói elégedettség alapján az iPad és az iPhone is egy jó termék, függetlenül a felhasználók életkorától. A jövő kapcsán pedig azt tudom mondani, hogy az idei WWDC-n az iOS és az OS X jövőjéről is szót ejtünk majd.

Kara: Beszéljünk akkor az iOS új verziójáról.

Tim: Azt hiszem, inkább megvárnám, míg a saját szemükkel láthatják.

Kara: Akkor ez egy nagyobb hangvételű frissítés lesz az iOS számára?

tim: Azt hiszem, ezt inkább önökre, a felhasználókra hagyom, hogy megítéljék. Jony Ive kulcsszerepet játszik a történetben. A legfontosabb, hogy a hardver, a szoftver és a szolgáltatások egységet alkossanak. És ennek a része az, hogy Ive foglalkozik a szoftverrel és a hardverrel is. Mindig is megvolt egy ilyen összefonódás, de ez a lépésünk most ezt az egységet felerősítheti.

Kara Scott Forstall távozását említi, mint az átszervezés részét, és megkérdezi, hogy abban az esetben mik voltak a részletek, esetleg Forstall nem volt kellőképp együttműködő?

Tim: Nem szeretnék külön kiemelni senkit. Az egész dolog lényege az volt, hogy jobban összehúzzuk az egyes csoportokat, hogy így több időnk legyen megtalálni az olyan új lehetőségeket az egyes kereszteződési pontokban, ami a varázst adja. Az eltelt hónapok alapján úgy gondolom, hogy ez egy igazán jó változás lett. Craig Federighi így egyszerre foglalkozik az iOS és a Mac szoftverekkel, Eddy Cue pedig az összes szolgáltatással, amik szerintem határozottan jó irányt hoztak.

Kara: Milyennek mondaná a vezetési stílusát? Hogyan jellemezné magát, milyen főnök?

Tim: Ezt inkább mások megítélésére hagynám.

Kara: Mennyiben különbözik Steve Jobs-tól?

Tim: Steve és én rengeteg részletben különbözünk, de a legfontosabb dolgokban egyformák vagyunk. Mert a legfontosabb, hogy miért is vagyunk az Apple-nél, ami ugye a legjobb termékek elkészítése.

Walt: Hadd kérdezzek most a termékstratégiáról. Az iPod esetén több terméktípussal rendelkezik az Apple, mindegyikkel különböző piacokat és felhasználási területeket megcélozva. Például az iPod mini-t megszüntette az Apple, és bemutatta helyette a nano-t. Az iPhone esetén viszont semmi ilyesmi nem történt. Ehelyett megmaradtak a régebbi modellek a kínálatban, amik így olcsóbbak, mint a legújabb, és más célközönséget érnek el. Miért nem követi itt az Apple az iPod esetén bevett stratégiát, és dob piacra több új iPhone típust évente?

Tim: Eddig erre valóban nem volt példa, de ez nem zárja ki a jövőbeni lehetőséget. Ugyanakkor nagyon hosszadalmas munkát igényel az, hogy egy telefont valóban jól csináljunk meg. Azt választottuk, hogy mind a hardver, szoftver és a szolgáltatások is egységesek legyenek, amibe különböző típusok bezavarnának.

Az iPod folyamatosan fejlődött az idők során. De ha vesszük például a shuffle-t, az teljesen más szolgáltatásokkal és szereppel rendelkezett, mint a többi. Amikor piacra dobtuk az iPod minit, az emberek azt hitték, senkinek nem fog kelleni, mert kisebb volt a tárhelye. Ugyanakkor a piac bizonyította, hogy igenis van igény a könnyebb, vékonyabb, kisebb készülékre.

Ezek a termékek mind különböző típusú embereket szolgáltak ki. A telefon esetén is épp ez a kérdés. Elértünk-e már arra a pontra, hogy elég embert szolgáljunk ki ahhoz, hogy erre szükség legyen?

Walt: Számomra úgy tűnik, hogy sok olyan ember van, akiknek sokkal nagyobb kijelzőre lenne szükségük. Nem csak magasabbra, hanem nagyobbra. Vagy ott vannak, akik azokat a “phablet”-nek nevezett készülékeket szeretik, amelyek félúton vannak a telefon és a tablet között. Vagy akik ragaszkodnak a stylus használatához.

Tim: Egy nagy képernyő sok esetben kompromisszumokra kényszerít. Az emberek elsősorban a méretet nézik, de ott van még az is, hogy a megjelenített képek színhűek legyenek, megfelelő fehéregyensúllyal, megfelelő fényerejű legyen, és ne fogyassza el az akkumulátort, stb. A mi vásárlóink azt várják tőlünk, hogy ezeket mérlegelve olyan kijelzőt tegyünk a készülékeinkbe, ami a legjobb. És úgy éreztük, hogy a retina kijelző, amivel a készülékeinket szállítjuk, a lehető legjobb minden tekintetben.

Kara: Most akkor beszéljünk az adóügyekről. Mi történt a kongresszusi meghallgatáson?

Tim: Hadd mondjam el, mit gondolok az egész kapcsán. Az albizottság olyan következtetésekre jutott, amiket mi teljesen másképp látunk. Ezért úgy gondoltam, hogy nagyon fontos elmenni, és elmondani a mi álláspontunkat is az ügyben. Jó lehetőségnek tartottuk arra, hogy rávilágítsunk, szerintünk mik a valódi problémák ezzel kapcsolatban. Nem úgy mentünk oda, hogy ez és ez mennyire el van szúrva az adózás kapcsán, hanem konkrét javaslatokat is tettünk, hogyan és min kellene változtatni. Az Apple-nél mi az egyszerűséget kedveljük.

Nem trükközünk az adók befizetésével.

Kara: De kihasználják a rendszer adta lehetőségeket.

Walt: Egy átlagos személy számára ez már trükközésnek tűnik.

Tim: Nem használnám a trükközés kifejezést. Inkább úgy néz ki az egész szabályozás, mint egy toldozott-foldozott valami, amit a kongresszus az évek során csak még tovább foltozgatott. Emiatt talán itt az ideje kidobni az egészet, és teljesen tiszta lappal, egyszerűsítve újrakezdeni.

Az Apple ráadásul a befizetett 6 milliárd dollárjával az első számú adófizető az Egyesült Államokban. Természetesen nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy nekünk kevesebbet kellene fizetni. Sőt, szívesen fizetnénk többet, ha cserébe korlátlanul hozhatnánk vissza az offshore tőkénket az Államokba.

Walt: Akkor mi ez az egész dolog az írekkel?

Tim: Semmi különmegállapodásunk nincs az írekkel. De úgy gondolom, hogy a többség számára az okozza a félreértést, hogy úgy gondolják, hogy egy olyan nagyvállalatnak, mint az Apple, aki külföldön is értékesíti az Egyesült Államokban fejlesztett termékeit, az összes, másutt már leadózott bevétele után még az Államokban is adóznia kell.

Az IRS-nek semmi gondja nincs azzal a rendszerrel, ahol az adott nyereség után a tengerentúlon fizetnek adót. Ugyanakkor ha minden, az Egyesült Államokban fejlesztett termék nyújtotta nyereséget itt kellene leadózni, az a külföldi fejlesztést ösztönözné.

Ettől függetlenül jó volt részt venni a folyamatban, és remélem, hogy változást tudunk elérni.

Walt: Mi a véleménye a cég irányában megnövekedett érdeklődésről, és az így felmerülő, például a környezetvédelemmel kapcsolatos, vagy trösztellenes kérdésekről?

Tim: Ahogy egyre nagyobb lesz egy cég, annál nagyobb figyelmet vonz magára. Ez egyszerűen ezzel jár, és nagyobb felelősségvállalást is megkövetel. Például környezetvédelmi szempontból kiemelném, hogy az elsők voltunk, akik az összes termékünkből száműztük a mérgező anyagokat, a legenergiatakarékosabb eszközöket állítjuk elő, és az adatközpontjainkat is 100%-ban megújuló energiával látjuk el. Nekünk van a legnagyobb napelemfarmunk és üzemanyagcellás rendszerünk nem energiaszolgáltató vállalatként.

Az ebben való további fejlődést elősegítendő csatlakozik hozzánk az EPA korábbi munkatársa, Lisa Jackson is.

Walt: Nem érzi úgy, hogy a kormányok célpontja lenne?

Tim: Ha egy cég nagy, és valaki találni akar valamit, akkor előbb vagy utóbb talál. Egy nagy céggel szemben persze még nagyobbak az elvárások. Ilyesmi volt ez az adókérdés is. Tőlünk többet várnak el, amivel igazából nincs is baj, és igyekszünk ennek megfelelni.

Az e-bookok kapcsán felmerült trösztellenes eljárási ügyben azért utasítottuk el a megegyezést, mert azt várták el tőlünk, hogy aláírjunk egy olyan dokumentumot, amiben azt ismerjük el, hogy rosszul csináltunk valamit. Mi pedig nem gondoljuk azt, hogy hibát követtünk volna el.

Nem fogunk aláírni semmit, ami azt állítja, hogy elkövettünk valamit, amit nem tettünk, így marad a küzdelem.

Kara: Mit tesz az Apple az általa felhalmozott pénzzel?

Tim: Felvásárolunk más cégeket például. Az előző évben nagyjából 60-75 naponta vásároltunk fel egy-egy céget, talán 6 darabot abban az évben. Ebben a pénzügyi évben már 9-nél járunk.

Walt: Bejelentették, melyek ezek?

Tim: Természetesen nem. Csak azt, amit muszáj volt, mondjuk azok mérete miatt. Így csak néhányat. De folyamatosan keresünk új lehetőségeket. És a jövőben várhatóan még többet fogunk.

Walt: Nagy cégek felvásárlása is szóba jöhet?

Tim: Jelenleg aktívan nem keresünk, de nem zárom ki a lehetőségét ennek sem. Semmi olyannak nem vagyunk ellene, aminek van értelme, és beleillik az általunk képviselt környezetbe.

Kara: Van olyasmi, ami esetleg hiányzik jelenleg? Tehát szóba jöhet esetleg közösségi oldalak felvásárlása is?

Tim: Az iMessage és a Game Center is mind közösségi dolog. Nincs ugyan külön közösségi hálózatunk, de jó kapcsolatban vagyunk a Facebookkal és Twitterrel, és mindkettő integrálva van az iOS-be egy elegáns módon. De sosem éreztem úgy, hogy szükségünk lenne arra, hogy rendelkezzünk egy közösségi hálóval is. Megnéztük a nagy cégek felvásárlásának lehetőségét is, és ez nem olyasmi, amitől félnénk. Egyszerűen nem éreztük szükségét.

Walt: Hadd tegyek fel egy kérdést a nyíltság kapcsán. Nyilván a nyíltságot is meg kell határozni, de például ott van a Facebook Home, ami ugye teljesen testre szabja az adott androidos készülék lezárt képernyőjét is. Vagy ott vannak a különféle billentyűzet-megoldások, amikor megkönnyíthetik a szövegbevitelt. Android esetén ezekre több lehetőség is kínálkozik. Felmerült az Apple-nél, hogy kissé nagyobb szabadságot adjanak a külső fejlesztőknek a rendszerben?

Tim: Úgy gondolom, a jövőben több API-t nyitunk majd meg a fejlesztők számára, de nem addig a szintig, ami a felhasználót veszélybe sodorhatná, vagy károsan hatna a felhasználói élményre. Úgy gondoljuk, a felhasználók azért is fizetnek nekünk, hogy egyes döntéseket helyettük hozzunk meg. Néhányan teljes kontrollt szeretnének az eszközük felett, de ez nem a többség. De igen, felmerült, hogy nagyobb szabadságot adjunk, és igen, több API-t is meg fogunk nyitni.

Kara: Jelentheti ez akár a rendszerszintű Facebook üzenetbuborékokat is?

Tim: Jelenleg az iOS és Facebook közötti integrációra fókuszálunk velük közösen, de ez nem jelenti azt, hogy itt véget is érne a dolog. Mindig van lehetőség arra, hogy a vállalatok többet tegyenek, de nem vagyok benne biztos, hogy ez épp egy ilyen pont lenne.

Most pedig következzenek a hallgatóság kérdései.

Mennyire fontos az Apple-nek a mobil hirdetési üzletág?

Tim: Azért kezdtünk a mobil hirdetési üzletbe, hogy segítsünk a fejlesztőknek még ingyenes appok esetén is pénzt keresni. Ennyi volt az összes motivációnk, nem pedig az hogy mi keressünk belőle pénzt. Ez továbbra is fontos. Az iOS-re fejlesztők így is háromszor több pénzt keresnek, mint androidos társaik. Igazán érdekel, hogy mennyire tudunk közreműködni a hirdetési üzletágban. Ha bármikor úgy döntött volna az Apple, hogy nem fontos neki a hirdetés, akkor nem lenne ennyire érdekes számomra sem.

Szándékában áll-e Apple-nek más piacra is belépni az iCloud-dal?

Tim: Az Apple-nek nincs semmiféle “vallási alapú” problémája azzal, hogy egy eredendően iOS-es alkalmazást például Androidra portoljon. Ha úgy gondoljuk, hogy van értelme, akkor megtesszük. Viszont jelenleg nem látjuk értelmét, hogy az iCloud-ot így portoljuk. Ha valamiben látjuk a lehetőséget, akkor azt megragadjuk. Ebben jelenleg nem látjuk, de ez nem jelenti azt, hogy később sem.

Mi a véleménye a technológia túlzott használatáról, tehát például amikor a gyerekekről van szó? Mondhatni, mikor jön el az ideje, hogy egy gyerek megkapja az első iPhone-ját?

Tim: Sok gyereket láttam, akik hihetetlen dolgokat művelnek tanulási szempontból egy iPhone-nal vagy iPaddel. A kulcs a szülői nevelésen van. Én azt szeretem, ha a gyerek már kis korától kezdve tanul, és mindezt a szülő megfelelő odafigyelése és ellenőrzése mellett teszi. Például oda kell figyelni, mennyi időt tölt el vele a gyerek. Nem feltétlen tartom rossznak tehát, ha már korán találkozik a technológiával.

Milyen új szolgáltatások várhatóak az Apple-től, amik meggyőzik az embereket arról, hogy a következő készüléküket már az Apple-től vásárolják meg?

Tim: Kicsit más szemszögből nézve ott van az iMessage, az iTunes vagy a FaceTime, ami sok felhasználót vonz. Ettől függetlenül regeteget fektetünk a szolgáltatások fejlesztésébe, de a mai nap nem jelentenék be semmit. Mindenesetre ez is egy olyan terület, amire szintén nagy erőkkel koncentrálunk.

Kara: Tettek vételi ajánlatot a Waze-re is?

Tim: Nem.

Hogyan látja a jövőt az Apple? Tudna adni egy rövid betekintést?

Tim: Akkor jelentünk csak be termékeket, ha azok készen vannak. Erősen hiszünk a meglepetés erejében, és úgy gondoljuk, ezeket a meglepetéseket a vásárlóink is szeretik. Nem szándékozunk ezen változtatni.

Hol foglal helyet az Apple fontossági listáján a térképek ügye?

Tim: A térképészet egy eléggé összetett dolog. Óriási erőket csoportosítottunk a térképpel kapcsolatos feladatokra, aminek eredménye több fejlesztés is ezek kapcsán. Nagyon fontosnak tartjuk a térképet.

Walt: Megjavításra került már az Apple Maps az ön megítélése szerint?

Tim: A térképeket elszúrtuk. Azóta természetesen sokat fejlődött, de még nem értünk el arra a szintre, hogy azt mondhassam, elégedett vagyok vele. Még van vele munkánk.

Szüksége van az Apple-nek saját tartalmakra, mint mondjuk az Amazon vagy a Netflix esetén van exkluzív szerződésekkel?

Tim: Sosem éreztem úgy, hogy tartalomtulajdonossá kellene váljunk. Bőven elég, ha hozzáférünk a jó tartalmakhoz. Nincs meg a tapasztalatunk ahhoz, hogy megrendezzük és előállítsuk a tartalmakat.

Walt: A kérdés másik része a letöltésre és birtoklásra vonatkozott, szemben a tartalmak kölcsönzésével vagy streaminggel. Ezzel kapcsolatban mi a helyzet?

Tim: Az iTunes piaci részesedése továbbra is nő, de vannak olyan szolgáltatások rajtunk kívül is, amelyek szintén növekednek. Így azt lehet látni, hogy vannak olyan ügyfelek, akiknek mind a letöltés, mind a streaming szükséges.

Walt: És ők megkapják majd mindkét lehetőséget az Apple-től?

Tim: Erre nem válaszolnék.

Mi lesz az Apple-Samsung egymásra köpködés vége?

Tim: A csatározások egyik előnye — és ez nem csak az Apple számára előny, hanem az egész iparágnak is —, hogy a vállalatok nem használhatják fel az alapvető szabadalmakat arra, hogy más termékekkel kapcsolatban végzéshez jussanak. Hogy mi kellene ahhoz, hogy rendezzük végérvényesen a nézeteltéréseinket a Samsunggal? Ezzel kapcsolatban nem tárgyalnék ma este. Nem szeretem őket jobban, mint múlt évben. Nem akarom, hogy másoljanak minket. Ez egyfajta értékrend-dolog.

A Mac esetén az iLife mutatta meg, mennyiben más egy Mac, mint a PC. Van valami ilyesmire szükség az iOS esetén is?

Tim: Az iLife elérhető az iOS-re ugyebár. Az iPad esetén többet dolgoztunk olyan appokon, amikkel megmutathatjuk, hogy komoly munkára is alkalmas lehet amellett, hogy játékra használjuk. Így elérhetővé tettük az iWork alkalmazásait, vagy mondjuk a GarageBand-et. Szerettük volna bebizonyítani az embereknek, hogy az iPad nem csak tartalomfogyasztásra, hanem tartalom előállítására is alkalmas eszköz.

Hogy kell-e ennél többet tennünk? Természetesen. Folyamatosan.

És hogy mi várható az Apple-től idén? A WWDC-n minden kiderül!

szifonelo

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Szép munka! Köszönjük!

  2. Látni akarom már mit műveltek az iOS-el!
    Nagyon kíváncsi vagyok.

  3. Tim Cooknak kicsi az ingerküszöbe, legutóbbi keynote-on azt hangoztatta, hogy mennyi sok innovációt sikerült elérniük tavaly (pedig nem)

  4. Szép munka a cikk átültetése, köszönjük!

  5. “Nem akarom, hogy másoljanak minket. Ez egyfajta értékrend-dolog.”

    Erre leszek kivancsi… az IOS 7 kapcsán hogy mit másolnak megint az androidrol…:D Tudom hogy a telefonra èrtette de… ez egyfajta èrtèkrend dolog 😀

  6. Am koszi a cikket jó volt. 🙂

  7. Köszi az átiratot, most nincs időm megnézni az eredeti műsort. Csak egy több helyen is tévesen írt szó szúrja a szemem (nevezzetek érte nyugodtan nyelvtannácinak): a “had” az a hadsereg (army). Amire ti gondoltatok, azt “hadd” formában írjuk (let me …).

  8. @rgbx: az a “több helyen” egész pontosan 2 db volt a 3403 szavas cikkből, de köszi, hogy kiszúrtad, javítva. 🙂

  9. @Jadeye: Köszi! 🙂 Sajnos nincs feltelepítve a statisztika extension az agytekervényeimre, ezért nem tudtam pontosan megmondani, hogy hány helyen, és azt se, hogy ez a többi szónak hány százaléka. 😛
    Az tűnt csak fel (ezek szerint a másodiknál), hogy következetesen rosszul van írva, egyért nem szóltam volna.
    De az is feltűnt, hogy aki fordította a beszélgetést, nem kezdő az angolban, mert meglepően kevés a magyartalannak ható mondat. Szóval gratula hozzá! 🙂

    Hogy kicsit ON is legyek: Tim Cook láthatóan élvezi az Apple vezér szerepét, és jól követi az eddigi – meglepetéseken alapuló – filozófiát: nem sok dolgot árult el, amit ne tudtunk volna eddig is. Tetszik a cégen kívüli világról alkotott elképzelése is (Android, gyerekek), de az adózási rendszer megváltoztatásának ötlete begyöpösödött európai szemmel nézve egy kicsit nagy arcra vall. 🙂

  10. @rgbx: köszi, igyekszünk. 🙂 az a fránya 2 “had” esetén meg ne tudd meg, mennyire bosszant, hogy benne hagytam őket, pedig direkt elolvastam a fordítás után többször is, mielőtt kitettük. úgyhogy tényleg köszi. 🙂


Add a Comment