fbpx Skip to content

Jelenleg az Apple nem gyárt alsókategóriás telefonokat, hanem régebbi modelljeit adja olcsóbban. Az utóbbi hetekben több találgatás látott napvilágot egy olcsóbb, fapados iPhone bemutatásáról.

Persze ez a jelenség nem újkeletű, évek óta mindig előbukkan például az is, hogy de most már tényleg érkezik majd az iPhone mini, ami ugye azóta sem történt meg. Mindenesetre mindig találnak új indokokat is, hogy most miért jön majd mégis, vagy milyen formában.

A híráradatot a neves Wall Street Journal indította el. A lap szerint az Apple telefonjának piaci részesedése folyamatosan csökken, ezért fel kell vennie a versenyt az olcsó androidos készülékekkel, amit csak úgy tud megtenni, ha egy olcsóbb alkatrészekből összeszerelt telefont dob piacra, amit elsősorban a fejlődő országoknak szánnak.

Az ügyben nyilatkozott John Sculley is, aki a 90-es években volt az Apple vezérigazgatója. Szerinte ahhoz, hogy egy 100 dolláros készüléket nyereségesen állítsanak elő, drasztikusan meg kell változtatni a beszállítói láncot. Tim Cook jelenlegi vezérigazgató profi ebben, tehát ez azért Apple számára nem lehetetlen küldetés.

A találgatásokra reagálva megszólalt Phil Schiller marketingfőnök is. Nyilatkozatában egyértelműen leszögezte, hogy nem tervezik az olcsóbb készülék piacra dobását. Ők nem a piaci részesedéssel foglalkoznak, hanem a felhasználói élmény az elsődleges számukra. Más gyártók egyszerre több terméket dobnak a piacra és reménykednek, hogy elnyerik a felhasználók bizalmát. Azonban a fogyasztók a vásárlás után a szoftverfrissítések hiánya és a gyenge felhasználó élmény miatt csalódhatnak. Jelenleg az Apple tudja magáénak a mobiltelefon piac nyereségének 80%-át, egy fapados modell kannibalizálhatná a prémium termékeket, a jövedelmezőség nagyban romlana, amit nyilván a részvényesek sem vennének jó néven.

Az Apple-ről elmondható, hogy prémium kategóriás termékeket gyárt, nem adja a nevét olyanhoz, ami gyengébb minőségű vagy a felhasználói élményt jelentősen rontaná. Anno maga Steve Jobs jelentette ki, hogy nem lesz 7 colos iPad, mert az sokkal rosszabb felhasználói élményt nyújt, mint a 10 colos készülék. És láss csodát, másfél évre rá az Apple bemutatta az iPad minit, ami 7.9 colos! Szóval nem kell minden nyilatkozatot készpénznek venni, láttam én már karón varjút.

Ti mit gondoltok?

[poll id=”80″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. “nem adja a nevét olyanhoz, ami gyengébb minőségű vagy a felhasználói élményt jelentősen rontaná” – szerintem maga az iOS eléggé rontja a felhasználói élményt, legalábbis 4 év iOS majd fél év Android használat után így gondolom. Közel 1 tucat app miatt tartok iPhone-t is, de napi használatra 1 napig se tudnék rá visszatérni… próbáltam. Ha igazán profi oprendszert szeretne az Apple, többet (és jobban) kéne lopnia az Androidtól. A notification center pl. egy borzalmasan gyengére sikerült koppintás…

  2. Én pont így vagyok, csak ellenkező előjellel. Istenúccse próbáltam megszeretni az Androidot, csúcstelefont használtam, de egyszerűen nem sikerült. Pedig már nem is annyira fapados. A HTC skinjei szépek is, de annyira nem koherens rendszer, annyit kell szarozni vele, ha azt akarom, hogy tudjon is valamit, hogy adtam is tovább a rokonságnak. Végre újra iPhone times. Végre nem kell foglalkoznom a vassal, csak használnom, mint minden használati tárgyam.

  3. Tökeletes az iOS ahogy van, persze a WiFi és 3G kapcsolók gyorsabb elérése jó lenne, vagy legalább ha Sirit meg lehetne kérni rá.

    Olcsöbb iPhone nem lesz, mert van. (4, 3Gs)

  4. Hányszor etetik meg ezt a jónéppel? És mindannyiszor páran rá is harapnak.

  5. Ez is reklám. Benne van a hírekben, az emberek beszélnek róla, teljesen jó. Olcsó készüléknek meg ott a 3GS a legújabb iOSal. Ezzel egyik alacsony kategóriás droid sem versenyezhet..

  6. @jarodfree: Majdnem szóról-szóra ezt akartam írni!!! 😀


Add a Comment