fbpx Skip to content

A WWDC bejelentése sem mentette meg az Apple-részvények eső árfolyamát. Lesz-e valamikor trendforduló?

applestockwwdc

Az Apple részvények árfolyama az utóbbi időben elég egyértelmű pályát írt le. Esett.

Ebben többek között szerepet játszhatott az a tény is, hogy a cég nagyon régóta nem jelentett be új terméket. Az iPad mini és az új iMac tavaly őszi megjelenésétől számolva 230 nap telik el a június 10-i kezdődő WWDC-ig. Tim Cook vezérigazgató közlése alapján csak ősszel jönnek ki új hardverrel, így a júniusi keynote-ban is csak a szoftver kap majd szerepet, bemutatják az iOS 7-et és valószínűleg az új OS X-et. Ez a 230 nap a kiélezett versenyhelyzetben egy technológiai cégnél rendkívül hosszú idő. Napjainkban kis túlzással FMCG-vé vált a privát ügyfeleket megcélzó IT-szektor.

A fenti ábrán is látható, hogy korábban azért a termékbejelentések jól el voltak osztva. Tudtuk, hogy tavasszal jön az új iPad, nyáron (később ősszel) az iPhone, míg a Mac-es frissítések 9-12 havonta követték egymást. Azzal, hogy tavaly ősszel tulajdonképpen minden termékvonal frissült (iPad, iPhone, Mac), az Apple egy időre ellőtte a puskaporát.

Nyilván a háttérben keményen dolgoznak az ügyön, de ez a részvényeseket nem nagyon érdekli. Hozzászoktak az innovációhoz, valamint a forradalmian új termékekhez: iPhone, iPad, retina gépek. Most csak elhaló pletykákat lehet hallani a tévékészülékről és az iWatch-ról.

A cég menedzsmentje pénzügyi előrejelzésében sem vár növekedést. A júniusban záródó negyedévre 34.5 milliárd dollár forgalmat (1% csökkenés az előző év hasonló időszakához képest) és 7 dolláros részvényenkénti nyereséget (25%-os zuhanás) prognosztizál, tehát nem ez a negyedév lesz a pénzszüret ideje.

A hírek szerint az iPhone 5S sem lesz drasztikusan új termék, elődjének ráncfelvarrott változataként jelenik meg. A WWDC logójából akár az a következtetést is levonhatjuk, hogy többféle színben lesz majd kapható.

Vajon a június 10-i bejelentések megfordíthatják az eső részvénytrendet? Nem hiszem. Az iOS 5-ben és a 6-ban nem történtek jelentősnek mondható fejlesztések (sőt a térképfiaskó kifejezetten káros volt a cégnek), mintha az innováció elveszőben lenne. Tim Cook ugyan izgalmas őszt és jövő évet ígér, de optimizmusért eddig sem kellett a szomszédba menni.

Ti mit vártok? Az Apple lesüllyed a többi technológiai cég szintjére vagy tud még nagyot dobni? A lenti szavazásban várjuk véleményeteket.

[poll id=”97″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A szavazásról jut eszembe, mikor lehet majd végre szavazni/kommentelni az alkalmazásotokból? Vagy ez ennyi volt, kukázzam inkább a programot, mert nem lesz frissítés? Csak olyan jó, hogy a cikkeket gyorsan tölti be mobilnetről még ha korlátozva is vagyok..

  2. @Jecy: Tervezzük a frissítést már 1-2 hónapja dolgozunk rajta, szavazni azonban nem lehet majd, de hozzászólni igen. Kérlek légy türelmes az új alkalmazásunk hasonlóan gyors lesz.

  3. Az első mondat nem állja meg a helyét. Mivel valóban hónapok óta csökkenő a trend de éppen a WWDC óta emelkedik.

  4. “Az Apple lesüllyed a többi technológiai cég szintjére…” – ez azért egy kicsit erős mondat. Én örülnék, ha “lesüllyedne” a samsung szintjére. 😉

  5. @pAnk: Nézőpont kérdése… Lehet, hogy a Samsung nagyon widgeteket pakol meg nagyon kitalálja, hogy te miat akarsz csinálni a telefonoddal, meg nagyon nagy. Az viszont vitathatatlan tény, hogy az utóbbi 10-15 évben az IT-ban ahol jelen van, ott az Apple fingja a passzát szelet…

  6. 10-15? Nem inkább 50-100? Mókás vagy. Inkább meg sem kérdem mikor volt az 56-os forradalom. 🙂

  7. @surikagabi: Mi a mókás ebben? Sorold például a Samsung olyan termékeit, mint az iPod, az iPhone, iPad, MacBook Air, nagy felbontású laptopok. Ők is hardware gyártók. Mik azok az innovatív termékeik, amik ennyire meghatározták az IT piacot?
    Mert az már nem kunszt, hogy egy más által kitalált, kifejlesztett termékhez, ami megcsinálta a piacot nekem is, kitalálok szoftvereket meg szolgáltatásokat…
    Kíváncsi vagyok!


Add a Comment