fbpx Skip to content

Kínában mindent hamisítanak, így az ilyen töltők már teljességgel természetesek. Korábban már írtunk az olcsóbbnál is olcsóbb, utángyártott töltők veszélyeiről, amik a készülék sérülését is okozhatják. A napokban pedig egy kínai lány halálát okozta elvileg az, hogy töltés közben vette fel a csörgő telefont, ami ezt egy áramütéssel jutalmazta.

ma_ailun

South China Morning Post cikke szerint a fiatal nő halálát áramütés okozta, ami az épp töltés alatt álló iPhone-ra beérkező hívás felvételekor érte őt a készülék megérintésekor, a fürdőkádból frissen kiszállva. A kínai hatóságok megkapták a családtól a lány készülékét és a töltőt is.

Az Apple a következő közleménnyel reagált az esetre:

We are deeply saddened to learn of this tragic incident and offer our condolences to the Ma family. We will fully investigate and cooperate with authorities in this matter.

Mély sajnálattal értesültünk a tragikus balesetről, és őszinte részvétünket küldjük Ma családjának. Részletes vizsgálatot fogunk lefolytatni az ügyben, a helyi hatóságokkal együttműködésben.

Ugyanakkor míg az SCMP szerint egy iPhone 5 készülék okozta a lány halálát, addig több más hírforrás szerint más típusról lehet szó. És noha a Fortune cikke szerint Ma családja biztosította a hatóságokat arról, hogy a lány eredeti Apple készüléket és tartozékokat használt, nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy Kínában még az Apple boltokat is hamisítják, ráadásul a legtöbb hamisított kiegészítőt nagyon nehéz megkülönböztetni az eredetitől. Így könnyen elképzelhető, hogy valójában egy hamisított töltőt sikerült beszerezni a készülékéhez, miközben meg volt győződve arról, hogy a kiegészítő eredeti:

eredeti_hamis_tolto

Balról az eredeti, jobbról a hamisítvány

Az ügy jelenlegi állapotában az egyelőre nem tisztázott, hogy a kínai hatóságok átadják-e az érintett készüléket és töltőt az Apple számára, hogy a cég megvizsgálhassa, és kiderülhessen, hogy valóban eredeti készülékről és töltőről van-e szó, illetve hogy mi okozhatta magát a balesetet. Az viszont köztudott, hogy az Apple nem mindig ápolt felhőtlen viszonyt a kínai kormányzattal, ráadásul a kínai állami média rendszeresen támadja a céget, legutóbb például annak garanciális ügyintézési gyakorlata kapcsán.

A töltés közbeni telefonálás veszélyeiről ráadásul rendszeresen terjednek városi legendák, ahogyan arról az urbanlegeds.hu egyik cikkében is olvashatunk. Ez a cikk ugyan nem a fenti, kínai esetről szól, de hasonlóan kezdett terjedni a fenti baleset híre is, és mindenki arra figyelmezteti az ismerőseit, hogy ha töltés közben hívás érkezik a készülékére, azt ne vegye fel, mert pórul járhat.

Az aboutos legendavadász oldal szerint már az is árulkodó, hogy egyik mobilgyártó sem írja használati utasításában, hogy töltés közben ne szabadna telefonálni. Elképzelhető lenne a “ne vegyük a készüléket a szánkba és ne rágcsáljuk hangosan” típusú felhasználói figyelmeztetések korában, hogy ne legyen erről a veszélyforrásról említés, ha az ilyen komoly lenne?

Mobilos robbanások persze előfordulnak a világban, és leginkább buherált vagy nem szabványos akkumulátorok okozzák a baleseteket. A biztonságos használat érdekében ajánlatos kerülni az idegen akkumulátorokat és töltőket, az aksik piszkálgatását, feszegetését és dobálását, továbbá érdemes óvni a készüléket a közvetlen napsütéstől és felmelegedéstől – tanácsolják a gyártók.

Ezen felül nem nagyon kéne elégetni, mikrohullámú sütőbe tenni, lefesteni, hajszárítóval fújni mobilunkat, vagy arra élelmiszert borítani – olvasom a legvadabb jótanácsokat már saját telefonom termékinformációs útmutatójában. Töltés közbeni telefonálásról nincs szó.

A filléres töltők között viszont lehetnek valóban problémás darabok is, amikről már itt írtunk korábban: Csak óvatosan az olcsóbbnál is olcsóbb töltőkkel!

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Nekem volt egyszer egy utángyártott szjar, azzal ha be volt dugva, össze vissza működött a telefon. Rányomtam egy ikonra és a szomszédos alk. indult el…meg ilyenek…
    Viszont volt olyan is, hogy véletlenül 380 v-tal sikerült tölteni a telót egy fél óráig az eredetivel, de kutya baja sem lett…talán jobb lett, mint vót…

  2. De most azért ne hagyjuk ki azt sem, hogy azért az apple-nek sem minden cucca arany.
    “Így könnyen elképzelhető, hogy valójában egy hamisított töltőt sikerült beszerezni a készülékéhez, miközben meg volt győződve arról, hogy a kiegészítő eredeti:” Ami a mondatból kimaradt: “Persze az is elképzelhető, hogy mégis a Foxconn gyárban voltak nagyon ügyesek”.

    Ha jól emlékszem, az első generációs nanók jó részét kicserélték ingyen 6. generációsra, mert robbanásveszélyesek voltak… (És jól emlékszem, onnan van ingyen 6g nanóm is)

  3. @nagyB:

    Nálam is hasonló volt a helyzett egy 3Gs-hez vettem a páromnak egy “gyári” töltőt a PH-ról,már majdnem kicseréltettem az érintőjét,mikor hallotam a szerelőtől,hogy simán lehet a töltőtől is.

  4. @skandigraun: ott az akkumulátorok egy adott szériája volt hibás, de azokból sem mindnél jelentkezett a hiba, és a biztonság kedvéért inkább egy nagyobb szórású sorozatot kicseréltek. itt írtunk anno róla: http://szifon.com/2011/11/12/az-apple-vilagszerte-kicsereli-az-elso-generacios-ipod-nano-k-egy-reszet/

    @nagyB, @Oszi: sok ilyen “gagyi” töltő van, amitől megbolondul a töltés idejére a készülék érintője. hosszú távon célszerűbb elkerülni.

  5. Csaj pár hónapja vette az Iphone 5 öt Apple store ba. Persze ez ott semmire sem garancia. S3 asok is robbannak fel. Hurrá :/

  6. Pont tegnap néztük a tv-t barátnőmmel és ott volt mellettünk töltőn az iphone. azt a hálózati töltött most vettem elő mert shufle-t is töltöttem és kellet még egy. kb 15 perc után nagy csettenés füst és elment a villany. kiégett és tönkreverte az eredeti iphone kábelem :S szerencse azon kívül csak a biztosítékot vágta le. szerencse nem éjjel történt és a biztosíték is lekapcsolt :S :S


Add a Comment