fbpx Skip to content

Ma reggel többen is kaptak emailt az Apple-től, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a még 2005-2006-ban vásárolt első generációs iPod nano-k közül egyes esetekben gyártási hibás az akkumulátor, ami túlzottan felmelegedhet, és károsíthatja a készüléket. Ez a hiba nem jelentkezik azonnal, és valószínűleg elég ritka, viszont az akku öregedésével egyre nagyobb a valószínűsége, hogy előfordulhat.

Azt javasolják, hogy azonnal függeszd fel a nano használatát, és mihamarabb kérj egy díjmentes cserekészüléket.

A hiba csak az első generációs nano-kat érinti, semmi más iPod esetén nem kell tartanod problémától:

Dear iPod nano owner,

Apple has determined that, in very rare cases, the battery in the iPod nano (1st generation) may overheat and pose a safety risk. Affected iPod nanos were sold between September 2005 and December 2006.

This issue has been traced to a single battery supplier that produced batteries with a manufacturing defect. While the possibility of an incident is rare, the likelihood increases as the battery ages.

Apple recommends that you stop using your iPod nano (1st gen) and follow the process noted below to order a replacement unit, free of charge.

Note: This battery issue is specific to the iPod nano (1st gen) and does not affect any other iPod.

Teendők

Ha neked is van első generációs nano-d, akkor látogass el erre az oldalra, válaszd ki az országod, ahol élsz, és add meg a nano-d sorozatszámát. Itt a sorozatszám ellenőrzésre kerül, ami kideríti, hogy jogosult vagy-e a cserére, vagyis a te készülékedben is egy veszélyforrás lehet-e az akkumulátor.

Magyarországon sajnos nincs Apple Retail Store, így nálunk nem lehet online ezt elintézni, de szerencsére az Apple Authorized Service Provider (AASP) programban résztvevő üzletek a segítségedre lehetnek. Itthon a következő AASP-s üzletekben tudod elintézni a cserét:

  1. iStyle
    Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 36.
    Telefon: 06 1 453 3939
    Szerviz nyitvatartási idő: minden nap 10-18
    http://istyle.hu/
  2. Almárium-Pro
    Cím: 1132 Budapest, Váci út 30.
    Telefon: 06 1 474 0305
    Nyitvatartási idő: hétfő–péntek 9.00–18.00, szombat 10.00–15.00
    http://almarium-pro.hu/
  3. Starking
    Cím: 1037 Budapest, Bécsi út 77-79.
    Telefon: +36 1 439 3333
    Nyitvatartási idő: hétfő-péntek 9:30-17:30
    http://www.starking.hu/

A cseréhez be kell vinned a nano-t, hogy ellenőrizhető legyen a sorozatszáma. A csere ideje az online módszerrel legalább 6 hét, viszont mivel itthon ezt személyesen kell intézni, így ez lehet hosszabb is, de erről az adott szerviz személyzete tud majd bővebb felvilágosítással szolgálni. A kicserélt készülékekre 90 nap garanciát biztosít az Apple.

Mindenesetre szerintünk igen kellemes meglepetés, hogy egy 5-6 éves terméket egyáltalán kicserél a gyártó, hiszen legtöbb esetben az egy, maximum két éves garancia után már nem sűrűn foglalkoznak vele, nem hogy 5-6 év után. Határozottan jár érte a pirospont!

Neked jött ilyen levél? Megvan még a nano-d? Visszaviszed cserére?

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. ejjjjj ez de jó:) megvan a kis nano-m és megnézem hátha, mert szegénybe az aksi az ko már:(

  2. nekem van kettő 2006-os 1gen-em, de sajna nem fogadja el a serialt a weboldalon…azért megér egy próbát?

  3. @bence_alma: ha nem fogadja el a serial-t, akkor azzal nem vagy rá jogosult, és a szerviz sem fogja elfogadni.

  4. Ennyi erővel az Iphone 4 és 4S t is vissza hívhatná.

  5. Nekünk is van 2 régebbi (talán 2006-2007-ben hozta nővérem Amerikából) Nanonk, lehet teszünk velük egy próbát.

  6. Sziasztok!

    Magyarország, hogy hogy nincs az országok között? Én rámentem Ausztriára, beírtam a serialt, utána az APPLE id-m és kérte a szállítási adataimat. Jelen esetben akkor jogosult vagyok a cserére? Felhívhatom az egyik boltot? Előre is köszönöm a segítséget!

  7. @bibi: Magyarország azért nincs, mert itthon nincs Apple Retail Store, csak Apple Premium Reseller-ek. de igen, ez alapján akkor jogosult vagy, másként kiírta volna, hogy nem. viszont a szállítási adatoknál az ország nem módosítható, így ausztriai címként a magyar címed érvénytelen lenne, tehát mindenképp személyesen kell intézni itthon.

  8. Nekem az 5.0.1 óta jobb a 4S és mióta levettem az akkumulátor % kimutatást nem veszem annyira észre a merülést. Ergo most elégedett vagyok az aksival.

    Más: a shadowgun nevű játék tegnap óta .79€ nézzétek meg, baromi jó játék, eddig talán a legjobb amivel találkoztam. Ennyi pénzért rá kell menni

  9. Köszi hogy lehoztátok a cikket, én jogosult vagyok rá! 🙂
    nekem még mindig az első gen. ipod nano az egyik legszepp apple termék!

  10. Amúgy csere esetében kapunk egy ugyanolyan Nano-t? Ilyen jól fel vannak még szerelve raktárkészlettel, hogy 2006-os terméket csak úgy cserélni tudnak? 🙂

  11. hát ha kicserélik, akkor nyilván ugyan olyat adnak, nem mást

  12. Ray: Nem ugyanolyat adnak, hanem javított akkumulátorosat 🙂

  13. @mudao: valószínűleg még van raktáron pár darab, vagy legalábbis az alkatrészekből van, és ha más nem, összerakják, jó akkuval persze.

  14. @Jadeye: Voltunk most az iStyle-ban, azt mondták pár munkanap, lehet már jövőhét közepe táján meglesz. Erre azért nem számítottam. 🙂 Fasza, legalább nem fognak bitang hamar lemerülni, hátha kibírnak még vagy 5 évet.

  15. @mudao: ez határozottan pozitív, akkor hétfőn én is beviszem az enyémet. és akkor szokás szerint a hibás készülékeket le kellett adni cserébe. egy az egyben kicserélik, ugye?

  16. az nagy gáz, ha passszolom hol van a blokkja:S?

  17. @ftotti: Apple-nél sosem kell a blokk, a sorozatszám elegendő szokott lenni, és be kell vinned a készüléket.

  18. úúúúh most nagyon örülök 🙂 nekem is van 1st gen. nanom 🙂 az akksija egyik pillanatról másikra behülyült, be se lehet kapcsolni sajna… úgyhogyn nem tudom hogy fogják megnézni a sorozat számát.. csak ha hálózatra van dugva akkor kapcsol be, ha gépre teszem meg se mukkan 🙁

  19. @Jadeye: köszi 🙂

  20. @Jadeye: Nekem azt mondták, cserélik, nem azt, hogy javítják. Majd kiderül. 🙂 Még rá is kérdeztem, hogyhogy ennyi idő után tudják cserélni a régi modelleket, erre mondta a srác, hogy az Apple 6 évig tart készleten minden cuccából, hogyha cserére lenne szükség és később derül csak ki.

    @ftotti: Semmi nem kell, serial elég, én úgy pucéron vittem őket, se a blokk, se a doboz nem tudom már hol van. Ahogy elővettem a zsebemből, kiszedtem a fülhallgatót és kész.

  21. Akkor mi van, ha beírom a serialt, kommunikál egy darabig, aztán semmi.
    azt sem írja, hogy jó a szám, azt sem hogy rossz?

  22. @El_Greco: jó kérdés. hívd fel valamelyik szervizt, hogy nézzék meg ők a rendszerben, az a biztos.

  23. Sziasztok! az oldalon nekem azt írta ki, hogy az én nano-mat nem cserélik, sokáig gondolozott rajta.. Viszont benéztem az Istyle ba, hátha azért mégis, és el is vették tőlem munkalappal, hogy 4-6 hét és email en értesítenek, hogy mehetek érte:)) yepp
    Azt viszont tuti, hogy újat kapunk, mivel pár éve akartam aksit cseréltetni benne, és idézem ” nem áll módjukban szervizelni a nano-t annak kompakt mérete miatt, de kedvezményesen kb 40k Huf ért vásárolhatok egy újat” :] természetesen nekem sem volt már se blokk sem doboz ugyhogy azzal sincs probléma. Remélem szolgáltattam némi hasznos info-t
    Üdv.

  24. én az iStyle-ban voltam, nekem is ennyi volt, úgy vette el, mintha mindegyik nano-t visszavennék, szóval mindenképp érdemes megpróbálni.


Add a Comment