fbpx Skip to content

Az Apple tegnap közzétette utolsó negyedéves számait, amelyek a cég robosztus teljesítményét mutatják. Azonban a piacnak ez is kevés volt…

applecash2

A számok nagyon szépen néznek ki:

  • 54.5 milliárd dollár forgalom,
  • 13.1 milliárd dollár nyereség,
  • 47.8 millió eladott iPhone,
  • 22.9 millió iPad.

Ezek jóval többek, mint a korábbi év hasonló időszakának számai (46.3 milliárd dollár forgalom, 37 millió iPhone, 15.4 millió iPad). Csökkenés csak az eladott Mac-ek és iPodok számában van (4.1 millió a korábbi 5.2 millióhoz képest; 12.7 millió iPod a 15.4 millióhoz hasonlítva), de ez többek között az iMac szűk gyártói kapacitásának tudható be. Az átlagos nyereségtartalom egy terméken 38.6 %, ami csökkenés a korábbi 44.7%-hoz képest. A csökkenés a kisebb nyereségtartalmú iPad mininek és a régebbi iPhone készülékek értékesítésnek tudható be.

A negyedév során 75 millió iOS készüléket adtak el, ami szintén rekord. A cég készpénzállománya már 137.1 milliárd dollár (!), 16 milliárddal több, mint az előző negyedévben.

A szokásos elemzői beszélgetésen Tim Cook vezérigazgató beszélt az új termékekkel kapcsolatos pletykákról is, mint például a fapados vagy 4.8 colos iPhone-ról. Szerinte az embereknek meg kell(ene) kérdőjelezni az ilyen hírek valóságtartalmát. Egyrészről az Apple a felhasználói élményre gyúr, nem a mindenáron való bevételre, másrészről az iPhone 5 képernyőméretével eltalálták az ideális méretet. Rengeteg csőben lévő termékük van, amiket az év során fognak majd piacra dobni.

A cég az eredményeivel rácáfolt a héten megjelent hírekre is, miszerint az eladatlan telefonok miatt felhalmozódott a raktárkészlet és ezért jelentősen csökkentették az iPhone alkatrészrendelését.

Ezek a nagyszerű számok azonban nem elégítették ki a Wall Street-i tőzsdéseket. A negyedévre 55 milliárd dollár bevételt vártak, iPhone-ra pár millióval több eladást jósoltak és a csökkenő Mac eladások is hozzájárultak ahhoz, hogy a tőzsdezárás utáni kereskedésben az Apple részvényárfolyama 10 százalékot esett.

Azonban egyáltalán nem kell temetni a céget, olcsón lehet majd részvényt venni… 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. “Apple a felhasználói élményre gyúr, nem a mindenáron való bevételre”
    haha

    “az iPhone 5 képernyőméretével eltalálták az ideális méretet”
    Jé, az eredetire is ezt mondták, érdekes :/

  2. IPhone 5 tulajként az a véleményem, hogy az ideális méretet már 2007-ben megtalálták. Ez a 4″ túl nagy. btw a számok brutálisak, a tőzsde meg bekaphatja…

  3. szerk.: iPhone

  4. Diszkontálódik az Appl részvény! 🙂 Most kell venni hamarosan!

  5. @DetoX: Haaa persze 😀 oket nem erdekli a bevetel mi ? Lesz idom majd elhiszem …


Add a Comment