Gyakori kérdések: miért “zörög” az iPhone kamerája?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többször előkerült a kérdés, hogy miért zörög az iPhone, ha megkocogtatjuk a kameránál, és hogy ez vajon hiba-e, és cserélik-e a készüléket emiatt.

Röviden: ez nem hiba, így nem fogják cserélni. De nézzük meg a kérdést bővebben. A fenti képen az iPhone 4 kameramoduljának metszete látható röntgen alatt. Látható középen a lencserendszer, két oldalt pedig az azt felfüggesztő és mozgató mágneses-elektromágneses rendszer.

Az ilyen kameramodulok úgynevezett VCM-mel (Voice Coil Motor) oldják meg a lencserendszer mozgatását, ez leegyszerűsítve egy lineáris motornak felel meg, amikor a mozgó alkatrészt egy irányba (lineárisan) mozgatják oda-vissza. Mintha csak egy hangszóró lenne, amiben a membránt mozgatják a tekercsek, csak itt a lencserendszert irányítják a fókuszálás közben, amit egy külön elektronika vezérel.

Az alábbi sematikus ábrán látható a kameramodul és az azt vezérlő elektronika működése:

VCM_sematikus_abra

A lencserendszert (az ábrán a 21-es) általában rugókra függesztik (18). A fenti ábrán a lencsetartó rész (19) tartalmazza a tekercseket (5), amin az áram átfolyik, és így elektromágnesesek lesznek, ennek köszönhetően pedig azok elmozdulnak az állandó mágnesek (23) között. Ezzel a kép megváltozik az optikai érzékelőn (20), amit a képfeldolgozó processzor (22) értelmez, majd az autofókusz vezérlő (24) ennek megfelelően utasítja a vezérlőáramkört (2), ami az elektromágnesekkel tovább állít a fókuszon, ha szükséges, majd elkattinthatjuk a képet.

A fenti sematikus ábra egy kameramodult tekintve nagyjából így néz ki:

VCM_kamera_felepitese

Nagyjából ugyanezzel a módszerrel mozgatják az optikai meghajtók lencséjét is, hogy az fókuszálni tudjon az olvasni kívánt lemez felületére, vagy válthasson a többrétegű lemezek egyes rétegei közt lejátszás közben.

A készülék kamera körüli kocogtatásakor hallható zörej nem más, mint hogy a lencserendszer mozog a rugalmas felfüggesztés miatt. Ez tehát nem hiba, hanem a kameramodul felépítéséből adódik. Így emiatt kicserélni sem fogják az iPhone-t, csak ha a kamera egyébként is hibásan működik, vagy eleve nem fókuszál, vagy bármi más hibát produkál.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Nem feltétlen a kamera rázkódását hallják meg az emberek, általában inkább a sleep és a hangerő gombok zörgését veszik észre:)
  Persze ha ezeket lefogjuk akkor már tényleg a kamerát lehet hallani:)

 2. @wekar: ez elsősorban a kameramodul. a hangerőgombok és a némító nem lazák annyira az őket rögzítő csavarok miatt, hogy azok zörögjenek. ráadásul azok a készülék másik oldalán vannak, nem a kameránál, így ha a kameránál pöcögteted, még annyira sem zöröghetnének.

 3. @Jadeye: i4 és i5-nél is zörögnek a gombok valamennyire, annak kicsit mélyebb hangja van, ismerősöm amikor a tenyeréhez kocogtatta akkor vette először észre, lefogta a gombokat, utána is hallotta de már sokkal ‘hallkabban’ ha ki lehet ezt így fejezni :)

 4. Nagyon részletes és korrekt cikk. Köszönjük!
  Az meg külön öröm, hogy sűrübben készülnek mostanában FAQ cikkek. Ilyeneket kell írni. Csak így tovább!

 5. Nekem az első i4-nél semmi ilyen nem volt.Aztán mikor elromlott és cserélték a mostaninál már van ilyen.Az első még a legelső szériából volt 32gb-os a mostani sajna már csak 8gb-os mivel más már nincs így szerintem ez nem mindnél áll fent :)

 6. Szerintem ez a hiba az iPod touch 5g-nél a legfeltűnőbb, én el is vittem az iStyleba és kicserélték, 3 napon belül kaptam egy zsír új touchot :D (nagyon nagy szerencsém volt) azóta eladtam és vettem helyette egy S3-at, imádom <3

 7. @Jadeye:

  de az előzőnél ez a kis ketyegés egyáltalán nem volt jelen :D.szóval érdekes az elején én is csodálkoztam és mondták a cserénél hogy csak a kamera miatt van.

 8. @gabord: ennek semmi köze a kamera zörgéséhez, az iPhone garanciájáról meg van több külön cikk is. egyébként cserélik, csak mutasd meg nekik. a 3 napos pixelgaranciát nem értem, de teljesen mindegy is, vidd vissza, cserélniük kell.

 9. Iphone 5
  Az is normális hogy a vibramotor is berezegteti a lencsét, és emiatt már valósággal csörömpölő hangja van, ha jön egy sms? Tré-mobile nem akarja cserélni. Épp most írok a fogyasztóvédelmi hatóságnak…

 10. Tudtam!!!! :D Főleg, hogy én már odáig jutottam, hogy amikor el van indítva a kamera app, pöckölgeted a kamera körül, fókuszálsz közelre, vagy távolra és megváltozik a zörgés hangja… Persze a cikk megnyugtatásnak teljesen jó. Köszi nektek.

 11. @Jadeye: Szerinted az Appsolute-nál rá tudnak nézni úgy, hogy ne vesszen el a garanciája? A T-mobile Telamax GSM szervizében (ez a háttércég végzi a szervizelést) még csak szét se szedték…

 12. A kamera zörgése engem annyira nem zavar, viszont a hangerő és a sleep/wake gomb lötyögése, zörgése annál inkább! i4-nél egyáltalán nem tapasztaltam ilyen dolgokat, így az i5 nagyon gagyi hatást kelt számomra! Csalódtam az Apple -be! Imádom a termékeit, de ez nagyon hervasztó! Van erre megoldás? Orvosolható? Szervízben megtudnák oldani a problémám! Köszi!

 13. Sziasztok! Iphone 5 telefonom van, a hátlapo kamera és a vakku egyik pillanatról a másikra megadta magát! Az elemlámpa funkció sem működik, a kamera csak fekete képet ad! Ez lehet még szoftveres hiba? Köszönöm!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!