fbpx Skip to content

Ilyen sem volt még eddig. Az Apple egy közleményt adott ki Tim Cook aláírásával az iOS 6 térkép-alkalmazásának kapcsán. Azon kár elkezdeni gondolkozni, hogy vajon Steve Jobs mit tett volna hasonló esetben, hiszen ő meghalt, így nem jelenthető ki biztosan semmi. Mindenesetre eddig nem volt példa arra, hogy az Apple-nél nyíltan kimondják: hibáztunk.

Most Tim Cook ezt tette.

Kedves Vásárlóink!

Mi az Apple-nél mindig arra törekszünk, hogy világszínvonalú termékeket, és a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Sajnos ezt a múlt héten kiadott új Térkép alkalmazással nem sikerült elérnünk. Nagyon sajnáljuk, hogy csalódást okoztunk, mindent elkövetünk, hogy az új Térkép jobb legyen.

Az első Térkép alkalmazás már az iOS legelső verziójával megérkezett. Idővel azonban szerettük volna a funkciók szélesebb körét nyújtani a felhasználóinknak olyan új szolgáltatásokkal, mint a navigáció és a hangirányítás integrálása, illetve a 3D-s és vektor-alapú térképek. Ehhez viszont egy új térképalkalmazást kellett felépítenünk az alapoktól.

Már most több mint 100 millió iOS eszközön használják az új Apple térképet, és idővel egyre nőni fog ez a szám. Alig egy hét alatt az iOS felhasználók közel fél milliárd helyre kerestek rá. Minél többen használják az új Térkép alkalmazást, annál jobb lesz, és nagyra értékelünk minden visszajelzést, amit Önöktől kapunk.

Amíg a Térkép alkalmazás továbbfejlesztésén dolgozunk, alternatívaként más, az App Store-ból letölthető térképalkalmazásokat is kipróbálhatnak, például a Binget, a MapQuestet vagy a Waze térképét, esetleg elérhetik a Google és a Nokia térképeit a cégek weboldalán, amit egy ikon formájában kitehetnek a Home képernyőre is.

Minden, amit az Apple-nél csinálunk, egyetlen célt szolgál, hogy a termékeinket jobbá tegyük. Tudjuk, hogy ezt várják el tőlünk, éppen ezért megállás nélkül fogunk dolgozni a Térkép alkalmazáson, amíg az meg nem felel a magas követelményeknek.

Tim Cook
Az Apple vezérigazgatója

(fordítás: beszeljukmac.com)

Hogy aztán ez mennyiben lesz megnyugtató a vásárlók számára, az jó kérdés. Viszont ahogyan korábbi cikkünkben is már írtuk, célja és értelme van a térképen szereplő hibák jelzésének, és ezt Tim Cook is külön kiemelte. Az is elég szokatlan, hogy egyúttal alternatívákat is ajánl, így például az általunk is már többször emlegetett Safari és maps.google.com párosítást is.

Te hogy gondolod? Mit szólsz Tim Cook leveléhez? Milyennek találod az új térképet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Hát csak dolgozzanak dolgozzanak, de ne csak a térképen hanem az appstore-on, a nem frissülő notifcenteren, stb.

  2. Azt kérdem, hogy az appstore-ba iphone 4s-nél keresésnél nem talál semmit ez a vacak, ios 6-os oprendszeren.

  3. Az Apple elindúlt a lejtőn…lefele 🙁 Szerintem

  4. Steve ezt nem hagyta volna…

  5. Ajjaj, meg is változtatom a nevem… !! elszúrtuk? Ennyi? Mi meg szivjunk tobb hétig? Persze ott a google map , de ezzel csak azt bokik ki hogy a google nélkul sehol sem lennének… vér ciki…

  6. na… ez qrvagáz!

  7. Én hatalmas iPhone és Apple rajongó és felhasználó vagyok, de amit mostanában csinálnak az katasztrófa!

  8. Nem gond majd ki javitjak a hibat van ra zsozso , nyugalom jegkockakat tell tenni ( ferfiak ) tolyasokra..!

  9. Nekem egy a véleményem az egészről!

    Ez a térkép dolog nagyon fel lett fúja!

    Ha valahová mennem kellett eddig is IGO vezetett és nem Google vagy IOS Maps!

  10. @swayze:

    Azt hittem csak én vagyok az aki nem használja a gyári térképalkalmazást. 2 éve van iPhone-om, eddig 3x böktem rá, de lehet sokat mondtam.

  11. Cím lehetett volna elk.rtuk… 😀
    Amúgy tényleg elég szar lett az Apple Maps,de a Google-ös megoldást is kb.2-szer használtam navigálásra.(arra ott van az ingyenes T-s Navigon)

  12. Fel van fújva az egész maps mizéria.
    Az kétségtelen hogy nincs a gugli szintjén, bár amire kell arra hozza a kötelezőt.
    Maps majd szép lassan egyre jobb lesz, fejlesztik azt.
    Turn-by-turn navigációként használni a guglimapsot ugyanmár ne röhögtessetek.
    Navigon, Sygic, IGO, és a Tom-tom minimum!

  13. @norbi2010:
    “Cím lehetett volna elk.rtuk…”
    Én is erre gondoltam! 😀

  14. Nem tudom leesett e nektek,de az Apple soha nem volt olyan ügyes a Maps-et illetően.Most mit használt eddig,google maps-et -kiröhögöm.Nagyon kreatív mondhatom.
    Most legalább próbálnak valami újat bedobni.

    Személy szerint nekem sem tetszik annyira az iOS 6.0,mert ez az iOS 5 után csalódás nekem.iOS 4.3.3-val kaptam a touchom amit aztán frissítettem iOS 5-re és meg kell,hogy mondjam abszolút megérte.Arra számítottam,hogy az iOS 6 majd jobb lesz és ismét öröm lesz majd frissíteni rá,de hát egyelőre azon gondolkodok,hogy ha majd megjelenik az iOS 6-ra a jb akkor megérné?
    De hát egyelőre úgy áll,hogy nem.Nem ebben az új rendszerben,ha van újítás akkor az vagy kiforratlan,vagy hülyeség.Az iOS 5-ben nincs nagy újítás,de legalább szép,jó,minden működik rajta.Az iOS 6.0 max egy fél év múlva lesz szerintem annyira használható,hogy megérje frissíteni rá.

  15. Szerintem teljesen felesleges az aggodalom. Eddig minden újabb iOS után voltak problémák, amit viszonylag rövid időn belül orvosoltak egy frissítéssel.

    A maps probléma szerintem felesleges. Jó ötletnek tartom azt, hogy az Apple próbál elszakadni a Googletól és ezáltal csomó pénzt megspórolnak és nem lesz köztük akkora függőség. Nyilván mivel a Google Maps hosszú évek munkája volt, senki nem várhatja el azt, hogy az Apple egyből kidobjon egy hibátlant. Én támogatom őket maximálisan és remélem, hogy ha az apples közösség tényleg olyan összetartó, akkor segítik a munkát és mielőbb egyre jobb lesz majd a szolgáltatás. 😉

  16. Ok a Térkép sz*r ez egy tény lépjünk tovább.
    Van valaki akinek jelentkezett vmi más hiba az 5-ben?!

    Nekem sajnos több is.

    Nem működik az iránytűm.Északra mutat a felfelé és meg sem moccan.
    A Wi-Fi nagyon gyenge. Nem lát szükséges hálózatokat, amiket korábban a 4 tökéletesen látott. Valamint eldobálja a jelet folyamatosan, így nem tud befejeződni az iCloudból a visszaállítás. Ha újra csatlakozom mindig jelszót kér a saját hálózatomhoz…

    És sajnos azt hiszem még nem találtam meg mindent…

    Csak azért nem viszem még vissza, mert meg akarom várni, hogy befejezze az iCloudból a visszaállítást és akkor tolok egy Restore-t, hátha az segít?!

    Valakinek vmi Ötlet/Tapasztalat?

  17. Sziasztok!

    Egy olyan problémám van, hogy az iPhone (HW 4, SW 5.1.1) éjfél és hajnal egy óra között elkezd nagy adatforgalmat csinálni. Van amikor csak wifi-n, de van amikor mobilinterneten is pedig van elérhető wifi és töltőn is van ilyenkor.

    Mi lehet, ami éjjel magától adatforgalmat generál? Van amikor csak 15 MB, de volt már 400 MB is.
    Semmilyen VOIP szolgáltatás nem fut. Gmail exchanegeként van beállítva és 15 percenként frissíti a leveleket és a naptárat. iCloudban csak a reminders és a contacts frissül. Az is fetch-csel.

    Eddig 3GS-el és 4-es iOS-szel havi 100 MB-ból kijöttem azonos programokkal és szokásokkal.

  18. @Endrusz83: A wifi sajnos tényleg nagyon fos. Nálam gyülölet kategória. Hol nem talál hol elbeszti a jelet. Böngészni tudok, ha meg app store megyek azt írja nincs kapcsolat.
    Szerintem hiba volt fél kész terméket megjelentetni. Gondolok itt az új mappsra. De erre fentebb is rájötek úgy látom.

  19. @Libacombu: Akkor nem csak nálam van ez, már nagyon kivagyok tőle. 2. napja tart a visszaállítás iCloudból… Viszont a feleségemé majdnem tökéletes. Leszámítva az Apple-től nem megszokott alkalmankénti kijelző csíkozódást… Ilyet a korábbi iPhone-jaimban sohasem láttam, mintha egy régi VGA hibás vagy vírusos PC kijelzője lenne vagy nem is tudom…

  20. Üdv mindenki
    Igen kapkodva behozták a térképet,ami hibás lépésnek bizonyult.
    De egy olyan dolgon rágódik a fél világ sztem amit eddig az Iphone használók nagy többsége nem is használt.
    Mivel navigálásra nem igazán jó és a folyamatos adatletöltés miatt nem annyira jó.
    De azt is tudni kell ,hogy ennek a hátterében volt más is, hogy miért akarták ilyen gyorsan bevezetni.
    Azt viszont nem hinném,hogy bárkinek fegyvert fogtak volna a fejéhez, hogy frissítsen.
    Én nem tettem,inkább megvárom a 6.x verziót
    Ált az első verziók sosem 100% osak.

    Micro: nem lehet hogy az icloud ra csinál biztonsági mentést?

  21. Nekem nagyon tetszik az új térkép, sokkal hasznosabb mint egy googlemap. Navigációja is teljesen rendben van. Hibajelentéseket küldöm, ne várjatok azonnal hibátlan cuccot egy 1.0-ás cucctól! Ha így haladnak, 3-4 frissítés után simán lenyomja az igot. 🙂

  22. @Endrusz83: Szia. Az iránytűnek egyébként az a dolga, hogy északra mutasson… 🙂
    Nekem tetszik az új térkép, az iPadon sokat böngésztem már bent és azt mondom, hogy egy-két frissítés után tökéletes lesz.
    Egyébként mindenki tegye a szívére a kezét és mondja, hogy ki használta volna turn by turn navigációra a google maps-t a navigon, az igo, vagy a többi erre “szakosodott” progi helyett.
    Nem egy ekkora gond ez, söt le a kalappal, hogy ezt a levelet le merték írni….

  23. Szerintem ez nagyon korrekt bejelentés volt. Később úgyis jobb lesz és a userek nagyra értékelik, ha láthatnak egy szolgáltatást kifejlődni. Azt egy cég sem lépi meg, mert hülyeség, hogy akkor adjanak ki valamit amikor tökéletes. Térképek szintjén ez évekbe telne. A Google sem tökéletes szóval ez egy folyamatos tökéletesítést igénylő projekt. Nem egy fotó app, ami csak dizájnváltáson megy keresztül és ennyi… ez egy sosincs kész projekt.

  24. Szerintem annyira nemszar az apple maps. ahhoz képest hogy a googlemapon évek óta több ezren dolgoznak, itt meg most indult az egész. A googlemaps se volt jobb vadiúj korába…

  25. Spider: iCloud backup ki van kapcsolva. Sajnos nem az a ludas.

  26. Iphone 5 tulaj vagyok ,de nem elfogult.

    Kipróbáltam én is az új map-et.
    Amint előttem irták tényleg szebb mint bármi amit eddig használtam.
    Az alap térképpel eddig nem volt gondom.
    A POI adatbázis viszont elég szánalmas.
    40.000 lakosú városban élek ahol jelenleg 20 POI talált.
    Találtam 3 olyat ami város másik végén van helyileg a többi “csupán” pár házzal odébb , és persze sok
    hiányzik.

    De SZÁNTAM RÁ 20 PERCET és rendbe lett a városom.
    Én csak egy vagyok a sok millió IOS6 felhasználó közül aki ezt megtette.

    Ha mindenki CSAK ENNYIT tesz érte akkor hamar rendbe fog jönni.
    Tudom tudom 200 eFt teló.
    Ez igaz.
    De az is biztos ,hogy a Google is először a felhasználókra támaszkodva építette ki kiváló POI adatbázisát.

    Úgyhogy hajrá.

  27. “Turn-by-turn navigációként használni a guglimapsot ugyanmár ne röhögtessetek…”

    Na igen , nem is lenne ebbol baj ha az egesz ios 6 nem a MAP rol szolt volna, ezzel reklámozták be vágul is… érted?! Mindegy majd fejlesztik 🙂

  28. Én eddig nem nagyon csíptem az Apple arrogáns üzletpolitikáját, így nekem ez kellemes csalódás, hogy kicsit leszálltak a földre. Szerintem jó ez az új irány.

  29. AppleFan bakker, nem csak erről szól az iOS 6, persze ha valaki csak ezért akar váltani, akkor csalódhat. Sok kis apróság miatt jobb, mint az ötös, fel kéne már fogni, hogy nem a parasztvakításoktól jobb egy úgy OS, mint a régi.
    Nekem 4S-en kevesebb aksit eszik, gyorsabban fut a iOS6-ra optimalizált appokkal és ennek kéne számítania, nem annak, hogy a maps, amivel eljátszol, ha unatkozol, mennyire látványos 3D-t mutat.

    Tudom ezek se elég látványos dolgok, de piszkosul bejön a “Ne zavarjanak” funkció, sőt ha be van kapcsolva, akkor éjszaka is kevesebbet eszik az aksiból, mint eddig.
    A panoráma funkcióval úgy voltam, hogy na ez most miért kellett, amikor nagyon jók vannak az appstore-ban, de bakker ki kell próbálni, most hogy ezt használom, nem értem eddig miért nem volt ilyen? Nem 20 képből próbál a végén valamit összerakni több kevesebb sikerrel, mint az eddig ismert megoldások, hanem azt csinálja, amit kell, körbeforgatod és kész! Átmenet nélkül! Persze el lehet szúrni, ha rángatod, de kis odafigyeléssel 90%-os tökéletességgel dolgozik!
    A híváskor válasz sms is egy kis egyszerű ötlet, de hasznos.

    Van aki szerint ez nem egy teljes verzió ugrás. De most komolyan: nem tök mindegy, hogy iOS 5.5-nek vagy iOS 6-nak hívják, ha ingyen van?! (nem tudom touch-on most kellett-e érte fizetni érte, de ott se lehet túl nagy összeg)

  30. @jarodfree: iPod Touch-ra is ingyenes a frissítés.De ez mindig így volt.iPhone,iPad,iPod Touch esetén ingyenes az iOS frissítés.

  31. Szerintem is igaza van annak aki említette hogy az apple is elidult a lejtőn sajnos :S ez a térképes dolog aztán meg az Ipad Miniknek meg a fizikai vissza gomb lötyög és sztem ezzel még nincs vége :S lassan már tényleg ott tartunk, mint a windows (mindent most,azonnal ha tele van hibával az se baj :S )


Add a Comment