fbpx Skip to content

Az iOS 6-ban az Apple lecserélte a kezdetektől használt Google Maps térképeit egy saját megoldásra. Ez az új térkép ráadásul sokak számára csalódás, mert jelentősen eltér az eddigiektől, hiányos, és sokszor tele van hibákkal. Lássuk, hogyan lehet ezen segíteni.

Az iOS 6 bétatesztelése során végig abban reménykedett a felhasználók többsége (így mi is), hogy mire a hivatalos verzió megjelenik, jelentős fejlődésen megy át a megjelenített térkép. És noha ez valamennyire igaz is, még mindig messze van a korábban megszokottaktól. Az Apple az új térképét 31 közreműködő szolgáltató adataiból állítja össze, ezek közül első helyen a TomTom szerepel, de helyet kaptak benne többek között például a NASA, a Yelp, a Waze, és az OpenStreetMap adatai is. Ezeknek az adatoknak közös rendszerbe való összehozása nem egyszerű feladat, és egyúttal lehetőséget biztosít a hibák előfordulására is.

Az új térképről bővebben itt írtunk: Megjelent az iOS 6! és A nagy iOS 6 teszt – második rész: Apple térkép, Fotók, Ne zavarjanak, a turn-by-turn navigációról pedig itt: A nagy iOS 6 teszt – negyedik rész: Turn-By-Turn navigáció, Game Center.

  • Tipp: ha elégedetlenek vagyunk a beépített térképpel, a Google Maps továbbra is használható iOS 6 esetén. Ehhez nyissunk egy Safarit, majd írjuk be a maps.google.com címet, amit még a főképernyőre is kitehetünk webappként. Hamarosan valószínűleg a Google kiadja az App Store-ban külön alkalmazásként is, ahogyan azt a YouTube-bal is tette.

Először is nagyon fontos azt megjegyezni, hogy más tartalom jelenhet meg a térképen akkor, ha mondjuk angolra állítva használjuk a készüléket, és megint más, ha magyarra. Ezt jól szemlélteti az alábbi két kép: míg az angolul használt készüléken a térképfeliratok többsége ékezet nélküli, addig a magyaron ezek rendben vannak:

 

De az ékezetek hiánya talán a kisebb gond, az már érdekesebb, hogy az angolul használt készüléken Orosháza helyett “Yavorov” már inkább problémásabb, de látható különbség van Mezőhegyestől északabbra, Mezőkovácsházánál is, mert az angol térképen “Reformatuskovacshaza” szerepel helyette.

  • Kiegészítés: Az angolul használt készülékeken a térképfeliratok esetén egyébként beállítható, hogy azok ne minden esetben angolul, hanem a térképen fekvő ország saját nyelvén jelenjenek meg. Ezt a Settings (Beállítások) appban a Maps (Térképek) menüpont alatt található Map Labels (Térképfeliratok) opció kikapcsolásával biztosíthatjuk. Bár ez továbbra sem ad választ arra, hogy az angol feliratokban Orosháza miért Yavorov, Mezőkovácsháza pedig miért Reformatuskovacshaza.

Hogy ezek a hibák honnan erednek, azt nem lehet tudni, viszont szerencsére lehetőségünk van jelenteni ezeket az Apple felé. A továbbiakban ennek menetét írnánk le.

Hogyan jelenthetjük a hibákat?

A térképen böngészve belefuthatunk többféle hibába, példaként most vegyük a budapesti Moszkva teret, amit azóta átneveztek (visszaneveztek) Széll Kálmán térre. Ha beírjuk a keresőmezőbe, hogy Széll Kálmán tér, az a keresés közben megjelenő javaslati listában nem ad majd lehetőségeket, viszont ettől függetlenül a keresés gombra nyomva leszúr egy tűt a tér sarkához. Ugyanakkor ha a Moszkva teret írjuk be, arra már négy különbözőt is feldob. Ha pedig magán a térképen nézelődünk, ott csak egy opciót látunk, azt is Moszkva tér felirattal:

A hiba jelentéséhez húzzuk fel a térkép jobb alsó sarkán a szamárfülecskét, mire megjelennek az opciók. Itt válasszuk a Problémajelentés lehetőséget, rányomva a szövegre:

Ezután válasszuk ki a jelenteni kívánt hiba típusát, esetünkben azt, hogy a címke szövege helytelen, hiszen már másképp hívják a teret, de még mindig a régi név szerepel ott:

A kategória kiválasztása után a jobb felső sarokban lévő gombra nyomva a következő opciónál a térképen bökjünk rá a hibás elemre, legyen az utcanév, hely, bármi, és nyomjunk a kék gombra:

Adjuk meg a javasolt módosításokat, és a végén nyomjunk a Küldés gombra:

Ezzel elküldtük az Apple-nek az adott korrekciót, ami valószínűleg ellenőrzés és jóváhagyás után kerül majd a térképen is javításra.

Hogyan adjunk új helyet a térképhez?

Ha egy fontos helyszín hiányzik a térképről, azzal kapcsolatban is tehetünk javaslatot, hogy felkerüljön. Gyakorlatilag ugyanaz a teendőnk, mint fentebb:

  • nyomjunk a kis szamárfülre, és válasszuk a Problémajelentést;
  • válasszuk ki “A helyzet nem található” opciót;
  • a térképen húzzuk a kívánt helyre a gombostűt;
  • a következő képernyőn adjuk meg a helyszín információit: név, cím, telefonszám, nyitva tartás, weboldal, kategória;
  • nyomjunk a Küldés gombra.

Az Apple ezzel megkapja a javaslatunkat, és amennyiben megfelel a követelményeiknek, várhatóan felveszik majd az adatbázisba, és megjelenik a térképen. (Mivel az iOS 6 térképe a Yelp-re is támaszkodik, így ott is hozzá lehet adni helyszíneket, viszont a Yelp jelenleg nem érhető el Magyarországon, így ez csak külföldi címek esetén lehet opció.)

Miért fontos a hibák jelentése?

Több szem többet lát alapon a hibák sokkal könnyebben kiszűrhetőek. Legtöbben az általuk is ismert helyek esetén jelzik a hibákat, ami lényegesen pontosabb információkat eredményez, mintha olyasvalaki ellenőrizné ezeket, aki sosem járt arra. Így mivel az iOS 6 megjelenése utáni első hétvégére már világszerte 100 millióan telepítették az új rendszert, az Apple-nek és a térképadatok szolgáltatóinak rengeteg információ áll majd a rendelkezésére, ami alapján javíthatják a térképet. Amire pedig jelen állapotában bizony szükség is van…

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Én azon lepődtem meg, hogy már megtalálható a térképen az M0-ról az 51-re levezető szakaszon a két körforgalom már rajta van.

  2. Tudtok-e valami konkretat arrol, hogy mikor lesz Google map application, ha lesz egyaltalan.
    Londoni taxiskent a Google terkepet hasznaltam es 99%-ban elegedett voltam vele, de ez az apple cucc borzalom!

  3. @analaca: erről nincs információ, de amint megjelenik, azt úgyis megírjuk.

    addig meg a Safari és a maps.google.com segíthet.

  4. Hát nem tudom ki hogy van vele, de de én nem akarok napokat azzal tölteni, hogy hibákat javítgatok, felhasználóként legyen tökéletes a szoftver, amit használok, ennyi
    Vagy ha már nekünk kell javítgatni, akkor legyen ez az alapkoncepció, mint az Openstreetmapnél..

  5. Én is javítottam. Sásd és Dunaföldvár is rossz helyen volt. 🙂

  6. Angolul használom a telefont de a térképen mindent az adott ország nyelvén ír ki.
    Magyarországnál magyarul, Németországnál németül.

  7. @Acs Ferenc: igen, így kellene lennie, de ahogyan a két legelső képen láthatod, mégsem így van. átállítva magyarra már jól jelenik meg a legtöbb magyar felirat.

  8. Na azért ezt a cikket talán nem kellett volna. Nem is igazán a tartalmával van a baj, hanem megával a témával. Szóval veszünk egy Iphone 5-ös mobiltelefont 200.000 Ft fölött és elkezdenénk használni a rajta lévő térképet. Az elő is jön pontatlanul, tele hibákkal erősen béta fázisban és a Google Maps-minőségét nem, hogy elérve de megközelítve sem. Kérem azért már ez micsoda ?! Megjegyzem, hogy nekem is Iphone-om van és Androidom sosem volt tehát Apple-párti lennék már csak a rend kedvéért. De ami a lényeg lenne számomra, hogy Hibát bejelenteni ??? Akkor ez egy félkész termék ?? Bőven 200.000 Ft feletti mobiltelefonnál ??, Végülis mindegy ha nem is az Iphone 5-öt nézzük mert lehet az 3GS, 4, 4S mert mind a maga idejében igen igen drága volt és ugye ezeken fut az IOS6 térkép. Ha az Apple nem áll még készen egy ilyen térképre akkor ugyan minek kakaskodik a Google-el ?? Eddig jó volt a Google Maps, most már hogy az Apple Iphone-ok megerősödtek már nem jó ? Na szóval a lényege ennek a kis irományomnak, hogy veszünk egy bármilyen új dolgot akár autót, mobilt, tv stb és már ott van, hogy Hibabejelentés hát hát ott már valamit lehet érezni a dolgokból. De nem elég az emberek, hogy megveszik az Iphone-t de kérjük szépen legyenek még olyan szivesek, hogy segítenek megcsinálni a térképet egy-két tippel mert ez így nem frankó de azért kiadjuk.

  9. @Jadeye: A beállításokban ki kell kapcsolni a maps-nál a maps labelnél az always english-t és akkor rendesen kiírja orosházát például, meg az ékezetek mindenhol jó lesz.

  10. @KommyKT: nem ez a lényeg, hiszen Orosháza angolul is Orosháza, a helyette megjelenített Yavorov pedig Ukrajnában van.

    az always English-t tudom, épp ezért van bekapcsolva nálam, hogy lássam ezeket, mert néhány kivételtől eltekintve (lásd mondjuk Praha / Prága, Paris / Párizs) mi az eredeti írásmód szerint írjuk a külföldi városneveket. ráadásul az ékezetek is összevissza vannak: egyszer vannak az angolban, máskor meg nincsenek. tehát ez mindenképp hiba, amiknek nem kellene lennie, hiába van angolra állítva.

    mindenesetre akkor ezzel azért kiegészítem a cikket, köszi!

  11. jobs ezért ölt volna… 😀

  12. hát baz+ gyönyörű, a következő iphone kinder tojásban érkezik majd és otthon kell majd összerakni????? ezer éve használok apple eszközöket de hogy nekem kelljen csinálni a final releaset… az priceless

  13. Egy kis off: a böngésző könyvjelzősávjánál lévő szifon ikon szvsz elég ronda, amikor live az oldal, akkor viszont egy zsír almás szifon van kint, nem lehetne azt használni “nemlájv” állapotban is?

  14. @predakon: Kinder tojasban … loool 😀 … osszerakom en nem gaz csak akkor legyen az ar is ehhez igazitva

  15. Az egész APPLE Jobs halála óta egy nagy rakás szar.
    Gratulálok.

  16. hát beba..na ha én fejlesztgetném a térképet egy telefononkénti 400-500 dolláros haszonnál mint user. aha elindulok valahova rájövök ott nincs ahol a térkép mutatja megállok küldök egy mailt más ne szivja meg aztán továbbállok mert ugye ugyse ott vagyok ahol lenni szeretnék. aztán meg azt “hallgatom” azért fejlüdik a relase mert ge.i sok a beérkező adat…hát fel kell dolgozni. ezt inkább ne tettétek volna ki…főleg így estére.

  17. senkinek nem *kell* javítania semmi. de bárki megteheti, ha talál valami hibát. ha meg nem lehet jelezni a hibákat, akkor meg az szokott a baj lenni, itt legalább van rá lehetőség, hogy bárki jelenthesse őket.

    tény, hogy ez nem a felhasználó feladata, de erre a térképre ez most rá is fér.

  18. arról csacsognátok valamit miért nem lehet már külön állítani a csengő hangot és az alkalmazás hangot? iphone 4-en..és a borzasztó megakadás szovegbevitelnél mikor a hosszú magánhangzóra húznám…

  19. Mennyi kekeckedő pöcs, ha nem tetszik, nem kell javítani, sőt megvásárolni sem.
    Ez a magyar mentalitás, mindenki fikázza, mindenki köpködi, mégis mindenkinek ez kell. Ki érti ezt???

  20. @lukizoli76: Azért pöcsözni, mert az ember elvár valamit a pénzéért? Kérlek, amit Te csinálsz, AZ a magyar mentalitás.

  21. Az a furcsa hogy ezt így ki merték adni…
    Az oké hogy sok minden nincs még rajta, de az hogy amit ismer azt is rossz helyre tegye…
    Szégyen…

  22. Nem tudom, hogy a cikk írója valóban annyira rezignált-e, mint a cikk maga, de engem személy szerint végtelenül felháborít, hogy bár a térkép használhatatlan (igen, használhatatlan, ugyanis, ha nem tudsz megalapozottan bízni a térkép pontos jelzéseiben és a biztos célba érésben, akkor az a térkép nagyfokú jóindulattal sem tekinthető használhatónak), a gyártó mindemellett nem támogatja a megoldást jelentő szoftver telepítését. Napi szinten használtam a Google Maps-et, nagyon nehezemre esik lemondani róla, csak azért, hogy megvehessem az új iPhone-t (furcsa üzlet az, amelyben én fizetek, hogy aztán én mondjak le alapvető (!) szolgáltatásokról). Ez a mobiltechnológia legértelmetlenebb kompromisszuma, amely kizárólag a gyártó arroganciáján és vélt felsőbbrendűségén alapul. Nincs még egy olyan cég az Apple-n kívül, amely komoly anyagi és erkölcsi károk nélkül átvészelne egy ilyen blamázst, milyen kár, hogy az Apple ezzel tisztában van és ki is használja. Felháborító!

  23. @monsieur: “a gyártó mindemellett nem támogatja a megoldást jelentő szoftver telepítését”
    mivel a Google az, aki egyelőre nem adta ki a Google Maps-t külön alkalmazásként, így nem az Apple nem támogatja. sőt, Safariban most is használható a maps.google.com, tehát igazából van rá megoldás. vagy nem értem, mire gondolsz.

  24. Vicc. Az app is, meg a problémázás is. Mire használom pl én a maps-t? (i4, 5.1.1) néha megnézem, hol vagyok. Ennyi. Navigálásra van navi

  25. Bkvra meg külön app…

  26. Ennyi iPhone5 tulajdonos van már itt, hogy ilyen komolyan kell ezen problémázni?

    Mert ugye a régebbi telefonokat nem kötelező frissíteni, így akinek térkép problémája van, maradhat(ott volna) az iOS5.1.1-nél és egy csapásra megszűnik a gond.

    Persze iPhone5 esetén ez tényleg probléma, és talán – bár ugye nincs olyan a történelemben, hogy “mi lett volna ha?” – ha élne még Jobs, akkor nem adták volna ki így ezt az alkalmazást, de ezen túl kell lépni. Jobs sajnos meghalt, és a maps most olyan, amilyen. Majd fejlődik. Addig aki akar, talál megoldást a probléma kiküszöbölésére, még ha ez jelenleg kényelmetlenséget is okoz.

    Marhára irritáló az a – nem csak magyarokra jellemző – hozzáállás, amikor abból az irányból közelítünk meg egy problémát, hogy “miért is nem tudjuk ezt megoldani”, nem pedig pozitívan(?), megoldást keresően.

    Nem beszélve arról, hogy ha jól olvastam, akkor JB esetén már van/lesz megoldás a Gmaps visszatelepítésére és nem tartom kizártnak, hogy lesz erre hivatalos alkalmazás is.

    Mindettől függetlenül az egy tény, hogy a maps alkalmazást az Apple elbaszta abból a szempontból, hogy ilyen szinten teszteletlenül adta ki. De nem ez az első mellényúlása már és vélhetően nem is ez lesz az utolsó.

  27. @lukizoli76: @r0ll3r: Szerintem meg mindketten amit csináltok az a tipikus magyar mentalitás. 😛 Egymást köpköditek,egymásra mutogattok és azt mondogatjátok egymásnak,hogy “tipikus magyar vagy”,vagy azt,hogy “ez a magyar mentalitás” -no comment.

  28. Miért van az, hogy senki sem ír arról hogy ez a map csak egy alkalmazás. Ugyan az oprendszerrel jön de azt nem akadályozza meg hogy majd a jövőben felrakd a google map-et vagy – amit én most is használok – hogy a maps.google.com kinn van a főképernyőn ikonban katt és kész.

    Mindenki aggódik, a fél világ arról cikkez ez így használhatatlan stb. Az Androidos kollégáim teljesen ledöbbentek mikor a kora reggeli cikizés után kb 5 perccel megmutattam hogy az ios-en a google maps továbbra is tökéletesen használható…
    Csak egyet tudtak mondani: jaaaa ez így nem igazság nektek 2 térképetek van?

  29. Úgy gondolom a gyári alap beállításoknak a végletekig leteszteltnek és a amikor a felhasználó elé kerül akkor a legjobban kell, hogy sikerüljön és ilyen ár magasságokban már nincs hiba, nincs hibabejelentés mert akkor maga a gyártó blamálódik. Kritikát pedig lehet, sőt kell is fogalmazni mert ez alapján változhat a jövőben az irány. Mindamellett, hogy az Apple azért magasan a legnagyobb felhasználói élményt adja véleményem szerint és szerethető is de azért húzzuk meg a határt valahol. Amikor Az IOS6 prezentációban mutogatták a térképet akkor igen csak a csicsára ment ki a dolog mert valóban nagyon szép a forgatható 3D nézet de amikor az átlag felhasználó nem tud vele eljutni A ból B pontba akkor ez csicsa senkit sem érdekel még ha szebb is mint a Google megoldása. Abban a megfogalmazásban, hogy ugyan nem számít, hogy ilyen lett a térkép majd én szaladok és töltök rá egy App térképet azzal szerintem az a baj, hogy a készülék árában benne van az is, hogy kívülálló szoftver nélkül is a gyári alap térkép kimagaslót alkosson és nem + összeg ráfordításával teszem használhatóvá. A másik megfogalmazás, hogy ” pöcs ” az aki is a hibát véleményezi és miért nem törödik bele, hogy ilyen és legyen egy bólogató bamba bornyú aki tojik rá. Szerintem ez sem állja meg a helyét. Nem tudom, hogy van e összefüggés Steve halála és az IOS6 hibáji között talán igen talán nem de egy Prémium márkás készüléktől azt várja el a felhasználó, hogy minden rendben legyen vele és nyugodt szívvel rábízhassa magát akár PL : a helymeghatározásra.

  30. @seaky77: azt, hogy a Safariban továbbra is használható a Google Maps, már az iOS 6-ról szóló cikkben is külön leírtuk, de láthatod, a média a vérfürdőt szereti, azt, hogy van megoldás, vagy pláne ha majd a Google kiadja külön appként, azt már annyira nem. most ezen lehet csámcsogni, az meg, hogy a térkép rendbehozataláig meg ott a maps.google.com, valahogy mindenki átugorja. de most bele is teszem ebbe a cikkbe is külön, talán úgy többeknek feltűnik majd.

  31. Szerintem a piacban van a kutya elásva. Nem feltétlenül mi vagyunk a legfőbb piaca az almának. Én sem örülök neki,hogy mi háttérbe vagyunk szorítva,de ez az üzlet. Azért azt ne felejtsük el hogy lassan odaát a homless-eknek is van honlapja,ez nállunk azért nem jellemző. Többek között szerintem ezért nincs még Siri sem magyarul,meg azért mert annyira “nem fontos” az Apple-nek.Vagy vegyük a Passbook-ot. Szerintem teljesen jó app,csak nállunk egyenlőre nincs meg hozzá a megfelelő kihasználhatóság a szolgáltatói oldalról. Akkor most akkor mondjam azt elb@szta az Apple,mert olyan appot ad nekem,amit nem tudok használni?! Egy “világ” telefonról beszélünk. Nem tőllük kell elvárnom,hogy a helyi alkalmazhatóságot megoldják. Ha meg egy a helyi sajátosságoknak megfelelő,az itthon használható appokra lebutított IOS-t kapnánk,akkor meg az lenne sokaknak a baja.Igen,én is azt várnám el,hogy tökéletes legyen,de sajnos tudomásul kell vennem,a pénz,az nagy úr. Én is arra a piacra koncentrálnék,ami a legtöbb bevételt hozza,a többi meg majd utánna.Biztos vagyok benne,az US ,GB,D,…stb része a maps-nak jóval kevesebb hibával mükszik,mint a magyar. Magyar felhasználói oldalról én sem örülök neki,de üzletileg nem tudom elitélni.

  32. @benezo:

    Igen nem mi vagyunk a célcsoport. Itt nem azzal van sztem a fő gond hogy nem ismer mindent hanem azzal hogy amit ismer azt is rossz kordinátára teszi (Berlin az Antarktisz közepén stb stb.)

    Mit szólnál ahhoz ha a telefonodat csak külföldön tudnád használni? Megvennéd? Pedig működik rendesen csak nem nálunk… Elfogadnád, hogy amikor a boltba bementél vásárolni az eladó azt mondta hogy ez egy telefon?
    Nem éreznéd magad átverve? Elég lenne az alma logó, vagy egy ígéret hogy majd egyszer bekapcsoljuk itthon is?

  33. Remélem engedélyezik a Mapsot az app storeban!
    Ha nem, akkor a hackerek úgyis megoldják….

  34. @Godlike

    Nem szorul az Apple a védelmemre,de igen,ha korrekt a tájékoztatás,akkor igen. Számtalanszor olvastam az Applenál,fel hívják a figyelmet,hogy bizonyos szolgáltatások eggyes országokban nem vagy csak korlátozásokkal működnek.
    És pont az a lényeg,amit írtál. ÉN mentem be a boltba,ÉN tájékozódtam, ÉN hoztam meg a döntést,hogy kell e vagy sem. Senki nem kényszerített.
    Hidd el nem a fanatikus almarajongás beszél belőlem,mert nekem sem tettszenek dolguk nálluk,de tudomásul veszem a helyzetett,mert értelmetlennek tartom olyan dolgok miatt “fröcsögni”,ami üzlet,pénz és hiányzó jogszabály kérdése. Ráadásul,néhányan úgy háborognak,hogy tehetnének ellene,lásd a cikkben a miért fontos a hibák jelentése rész,de inkább háborognak, úgy hogy tisztelet a kivételnek,de biztos nem az első IOS frissítést és telefon váltást élik meg.Kíváncsi lennék sok ember véleményére,ha ott ülnének az Apple döntéshozó székében,havi isten sem tudja mennyi millióért, milyen döntéseket hoznának?!
    Az ilyen hibákat sokkal egyszerűbben lehetne jobb fogyasztóvédelmi szabályokkal kezelni. De mivel nincsenek,hülyék lennének nem kihasználni.Az USA-ban nem mernék ezt megcsinálni,mert olyan pereket kapnának a nyakukba,hogy öröm lenne nézni.
    És akkor még nem beszéltünk a több 10 milliós autókról,amelyek nem tudnak magyarul kommunikálni,navigálni,nincs magyar felhasználói kézikönyvük,pedig nem is egy márkakereskedésük van itthon. De az egy másik téma…..csak a helyzet ugyan az.
    Kis pénz,kis foci. 🙂

  35. Tény elég harmatos ez a térkép és nem a fogyasztónak kellene javítania, de én személy szerint örülök a lehetőségnek. Én a továbbiakban jelezni fogom a pontatlanságokat vagy a hiányokat az Apple részére a gyors fejlődés érdekében. Jó lenne a Yelp-et is befűzni, hogy Magyarország is bekerüljön az adatbázisba.

  36. Látszik, hogy Steve sajnos már nem él.

    Ilyen terméket nem engedett volna ki a kapun, vagy ha mégis kiment volna, az illető aki a felelőse, már a bányában fejtené a követ valahol.

  37. Az szerintem az aggasztó hogy ha most megtettek hogy kijöttek egy ilyen térképpel akkor a következő Iphone releasenel lehet megteszik hogy kijönnek egy olyan eszközzel aminél pld a kamera nem mukszik rendesen, aztán utána a kijelzőn lehetnek pixel hibák… Blabla. Tudjak hogy úgyis megveszik az emberek, és ki használják. Szóval ha ez egy kis hiba most akkor belefér talán, de szerintem itt sajnos nem erről van szó.

  38. Én röviden meg tudnám mondani a megoldást: IGO
    (pl:Primo), nem kell se net se nézni az Apple rettenetet.
    Hivatalosan kis anyagi ráfordítást is igényel, de ha valakinek van 200000Ft-ja egy Iphone 5 telefonra és főképp csak Magyar országon jár kel egy Magyarországnyi térképhez hozzájuthat kb 3000Ft-ért az Appstoreból,vagy 5x ennyiért egy teljes európa térképhez juthat és GPS alapú. Én mindig ezt használom sosem tévedtem el vele,aránylag minden benne van ami szükséges egy kívánt helyre való eljutáshoz. Nem beszélve arról, hogy alternatív módon is hozzá lehet jutni nem hivatalos forrásból…ha már valaki pont ezen akar spórolni nem az arany árban adott Iphone 5-ön 😀
    Persze most mindenki mondhatná, de hát megvettem a készüléket ennyi pénzért, akkor már működjön rajt a gyári navigáció… meg hogy ne kelljen még pluszban rákölteni. Az internet alapú navigációknál ugyanezt a pénzt részletekben fizeti meg az ember, nem beszélve a lefedettségekről…
    Mapsot csak használni akartam szerencsére nem hallgattam rá, mivel hatalmas kerülő utat tervezett nekem többször is. IGO és Sygic-et teszteltem már, nagyjából mindkettővel meg voltam elégedve, hangos navigációnak párja nincs egy autóban. Ugyanakkor nem szidom az Apple-t se, valami egyedit akartak tervezni csak ez most nem olyanra sikerült mint kellett volna, lehet hogy később leköröz minden vetélytársat. Ha valakinek nem tetszik a Iphone százféle telefonhoz hozzájuthat. Ettől a navigációtól hangos a net közben csak ez is egy program a milliónyi alkalmazás közül. Aki meg megveszi az Iphonet, tulajdonképp az almáért fizet az IOS-ért ami folyton változik és a stabil hardverért melyre továbbra is stabilabb programokat terveznek mint bármely operációs rendszerre.

  39. @john42: Egyetértek. Szerintem minden “baj” forrása Steve halála. Én nem ismerem emberileg milyen volt, sokan fikázzák, de az a helyzet, hogy mint üzletember és vizionárius messze a legnagyobb volt. És hogy szigorú volt? Istenem, aki nem képes megfelelni az elvárásoknak, húzzon a faszfa. Nem ott van a helye.

  40. @Jason: Nem mondanám, hogy szar, csak kezd olyan lenni mint a többi cég. Az Apple mindíg más volt egy kicsit, nagyon vigyáztak arra, ne hibázzanak, vagy legalábbis minél kisebbet. Steve óta kezdik felvenni a Nokia stílust, hogy jó jó, aztán mégse, aztán szar, de majd megcsináljuk…. én qrvára sajnálom. Persze ez kevés, és leginkább fölösleges, azon agyalni, milyen lett volna az i5 ha Steve él, ,mert nem él és kész. De egy dolog biztos: minden másképp alakul…

  41. Ez a térkép maga a pokol


Add a Comment