fbpx Skip to content

A hétvégén volt szerencsénk tesztelni az iOS 6 Apple térképek navigációját. A Turn-By-Turn navigáció például egy iGo-hoz hasonlítva sokkal kezdetlegesebbnek tűnik. Sokkal kevesebb információt tartalmaz, ez lehet még a beta állapotnak köszönhető, reméljük idővel bővülni fog. A Google Maps térképszolgáltatáshoz képest – amit már hosszú évek óta fejlesztenek – egy erősebb visszaesésnek tunik.

 

Azért az Apple navigációjában egyelőre egyes alapfunkciók is hiányoznak, például nem tudjuk megadni, hogy akarunk-e fizetős utakon, vagy autópályákon utazni, de a földutak sem kapcsolhatók ki vagy be, noha ezeket már megszoktuk a nagyobb cégek kínálatában elérhető navigációs alkalmazásoktól. Ennek ellenére azért van előnye is, például egy út újratervezésénél sokkal gyorsabb, mint más szoftverek.

A navigáció csak részben magyar, mivel kiírások le van fordítva, de a “hangos” navigáció csak angolul beszél hozzánk. Így csak ez is egy mínusz pont az Apple-nek, azt pedig, hogy mikor lesz ebben magyar hang, ki tudja…

 

Egy útvonal megadása után több alternatív útvonalat kínál, mint ahogy ezt már megszokhattuk a Google Maps esetében. Itt kiválaszthatjuk, hogy melyiken szeretnénk haladni. Ha rányomunk valamelyikre, megjeleníti a célpont távolságát, és hogy körülbelül mikorra fogunk odaérni. Az utoljára keresett helyeket megjegyzi, és ha elkezdjük begépelni a célállomást, akkor ezeket is felajánlja. Ha elindítjuk a navigációt, alapból 3D-s nézetben fog navigálni minket – ami ki is kapcsolható. Nagyon gyors a válaszideje menet közben, egyből reagál minden “eseményre”. Találunk még egy áttekintő oldalt is a tervezett útról, ahol megnézhetjük, hogy milyen manőverekre lesz szükségünk utunk folyamán.

 

Már csak az a nagy kérdés, hogy a konkurenciához képes kis hazánkban – ahol valjuk be nem nagy piaca van az Apple-nek – milyen sűrűn fognak majd frissülni a térképek egyes részei. Ha például továbbépítik az egyik autópályát, akkor benne lesz-e gyorsan, egy frissítésben? Néha azért ez kellemetlen tud lenni, mikor az új szakasszal még nem számol a navigáció, de már mehet rajta a forgalom.

Game Center (Fizikus)

Scott Forstall színpadra lépése előtt kiderült, hogy Mac-re is jön a Game Center, ami eléggé szíven ütött, hiszen a két platform, mármint a Mac-ek és az iOS eszközök elég messze vannak egymástól játékélményben, és teljesen más a fejlesztők hozzáállása is. A prezentációjukban a Sky Gamblers képét láthattuk, amit nem igazán értettem, mert egy iPhone/iPad tulaj bármikor elkeni az egyszeri Mac felhasználót benne, mert gamer legyen a talpán, aki repülőgép szimulátort játszik klaviatúrán.

A folytatásban persze jött az éles teszt a CSR Racinggel (külön cikket érdemel), ahol már egyszerűbb az élet, de ettől függetlenül ez a crossplatform dolog a legtöbb esetben nagy anyázásokkal fog járni szerintem. Ami jól játszható iPad esetén, az nem feltétlenül jó Mac és billentyűzet kombóval, és fordítva. Ne legyen igazam persze.

Jöjjenek most kicsit a számok, a szép kerek számok. Márciusig 365 millió iOS eszközt adtak el, ami lenyűgöző, és ehhez jön hozzá a 130 millió Game Center felhasználó, amiből 2500 lelkes játékos már a SzifonCenteren belül méri össze az erejét, már amikor épp van idő és megfelelő játék hozzá. Itt súgom meg halkan, hogy ha minden jól megy, akkor jövő héten lehet csapunk ismét egy játékos hetet.

Jöjjenek is az iOS 6 béta tesztelése utáni érzések és tapasztalatok. iPhone-okat a 3GS-től fogja támogatni, ahogyan az iOS 5 is tette, az iPad esetén viszont csak a 2. generációtól. Az oka annyi, hogy a 3GS-t még meg akarják tartani az olcsóbb okostelefonokkal szemben, viszont az a kemény, hogy a 3GS-ből kihoz mindent, rendkívül fürge a rendszer és nagyon jól is néz ki. Igazából csak az App Store alkalmazásról beszélnék, hiszen új menüpontot kapunk, a Geniust. A Genius, amíg működött, addig nagyon tetszett, hisz kategóriákban és alkategóriákban is tudunk keresni, tehát ha játszani szeretnénk, akkor a Games rész után kidob egy listát, amelyben a különböző stílusok vannak: versenyzős, logikai, ügyességi, és így tovább. Hatalmas like érte és persze hála, ezt kicsit hiányoltam.

A Game Center sem maradt ki a jóból, hiszen kihívásokkal bővül, amiről még sokat nem tudok mondani, mert ez az alkalmazás a szűz rendszeren egy szűz tesztkészüléken folyamatosan összeomlott. De hát nem ok nélkül béta még.

Olvasd el a hozzászólásokat is

31 Comments

  1. Valaki írja már le nekem mi is ez a turn by turn de izibe !!! Mert én már mindig nem vágom mi az isten ez pontosan 😀 Miben lesz jobb mint a most használt IGO-m? Már lassan a csapból is ez folyik … turn by turn… de szerintem vagyunk páran akik nem nagyon értik milyen újítás lenne ez a funkció 😀 Köszönöm előre is …

  2. sok van még a megjelenésig remélem gőzerővel dolgoznak azon hogy használható legyen a térkép app.én az utazás révén elég sokat használtam jó lenne ha nem kéne nélkülözni semmit se belőle 🙂

  3. A turn by turn kifejezés csak annyit jelent, hogy nem csak látod a térképet, hanem a szoftver segít (nyilakkal, csíkkal, hanggal, jelzésekkel), hogy hogyan juss el az egyik helyről a másikra… Eddig a Google Maps-el csak mutatta a pontokat, meg a vonalakat, de nem volt összhangban azzal, ahol éppen tartottál az úton. Most a frissítéssel ez meg lesz, így pontosan olyan segéd információkat fogsz kapni, amire abban a pontban szükséged lehet (nem az út elején mondja, hogy megérkeztél!) 🙂

  4. Teljesen mindegy milyen szoftvert tesz az Apple a Maps alá, amíg a TomTom szállítja az alapanyagot addig nyugodtan megvehetitek az iGO-t. Európában keleten csak a regionális térképek használhatók (nagy biztonsággal), ezt pedig CSAK az NNG iGO primoja tudja. Tehát aki napi szinten használja a navit, az nem fog hagyatkozni sem TomTom, sem Navteq alapanyagra. Ezen felül persze még érdekes lesz a tervezés algoritmusa is. az iGO-ban az szintén verhetetlen.

  5. Admin! Mi az hogy “ÉRKEZÉS EKKOR:1095”?
    🙂

  6. @taky1974: fene tudja, mit alkot még az Apple a hivatalos megjelenésig. simán elképzelhető, hogy tartogatnak még újdonságokat. de hát majd kiderül idejében úgyis. mondjuk a térkép mostani kinézete, pláne a Google-ével összehasonlítva elég sovány. remélem, ezen azért javítanak sokat.

  7. @Jadeye:
    De az alapanyagon nem fognak változtatni. Mert pont leszarják KEU-t. 🙂

  8. Az új Map progiba viszont “Problémajelentés” megnevezés alatt lehet jelenteni a szolgáltatónak ha valami kiegészítést tennénk a térképhez.

  9. @taky1974: en folyamatosan tesztelem sygic,navigon es igo gps-eket,es szemelyszerint nem szeretem az igot….szerintem a harom app kozul a leggyengebb iphonera!

  10. Admin: mi értelme van “tesztelni” egy fejlesztés alatt álló programot…, majd akkor nézd meg ha elkészült… sztem…
    sorry de unom az olyan teszteket aminek semmi értelme sincs… sztem

  11. @draft: mast nem tudnak hozni….max hogy a sajat shopjukat reklamozzak:D

  12. @Bughi: ez már kezd komolyan unalmas lenni. ha írunk róla, azon megy a picsogás, ha nem írunk, akkor meg azon. voltaképp minek olvasod ezt az oldalt, ha soha semmi nem tetszik?

  13. talan faj az igazsag?
    egyebkent most pont nem en panaszkodtam!
    de ha olvasnad a kommenteket,akkor latnad hogy egyre tobben nincsenek megelegedve az oldal minosegevel,es tartalmaval!

  14. @Bughi:
    Én nem az appot minősítem ( bár szerintem abban is az NNG vezet), hanem a térkép alapanyagot. A lokális mindenben veri a másik két szolgáltatót.

  15. @Bughi: nekem ugyan nem fáj, mert nincs mi fájjon. én csak azt látom, hogy konstruktív kritikát nem tudsz megfogalmazni, csak a fikázás megy, ami persze sokkal könnyebb. egyébként meg ha nem vagy megelégedve az oldal tartalmával, három lehetőség van igazából:
    1. konstruktív kritika: leírod, te hogyan csinálnád, hogyan lenne szerinted jobb;
    2. ahogyan mindenki előtt, úgy előtted is nyitva áll a lehetőség: írd meg a cikket, ami szerinted kellene, és maximum kitesszük vendégbloggerként;
    3. nem olvasod az oldalt.

    de annak semmi értelmét nem látom, hogy folyamatosan csak a szájhúzogatás van, és az “ez szar”, meg az “ez is szar”, meg a “mást nem tudnak hozni” és hasonlók. de ha meg tudsz fogalmazni konstruktív javaslatokat is, úgy tessék. írhatod hozzászólásban, twitteren, emailben. de akkor legyen konstruktív, ne csak két szóban bármin és mindenen fanyalgós.

  16. Szerintem teljesen jó irány lesz ez.
    Ami nagyon tetszik az az, hogy a zárolt képernyőn is mutatja az utat. Erről tudnál kicsit bővebben írni? Ilyenekre gondolok: Mikor kikapcsolod a kijelzőt marad ilyen állapotban? Ha autópályán mész és mondjuk nagyon messze van a következő kereszteződés akkor kikapcsol rendesen majd a közelben zárolt képernyőn mutatja, hogy merre is van az arra? Vagy hogyan működik?
    Előre is köszi!

  17. @Jadeye: tudod,a penz beszel,es ameddig a tanacsaimert vagy a tipppeimert ilyet nem kapok,addig nem eroltetem meg magam miatta!

  18. @Bughi: igazad van, mindig sokkal egyszerűbb valami kibúvót találni. de hát mindegy is.

  19. @Jadeye: 😀
    ez eleg gyengusz volt,de probalkozasnak elmegy!

  20. @Bughi: Csinálnál egy iPhone-os blogot ?Felmennék oda csak azért,hogy mindent fikázzak.Tök jó lenne.(Ha esetleg tényleg megcsinálnád akkor addig tanulllly mmegg iiiirnnnniii 😉 )

  21. @hSn0wQ: nem,nem csinalnek!
    nincs benne eleg penz,keves a magyar,es keves magyarok penze ahhoz hogy egy ennyire reteg termekhez megfizetodo blogot vezessek,de szerintem ezt mar ti is tudjatok:D:D:D:D:D

  22. Nálam a sorrend a következő :
    1. Navigon
    2. Sygic
    3. IGO primo
    A különbség csak hajszálnyi és mind a három tökéletes a navigációs feladatra!!!
    A sorrend szubjektív vélemény 🙂

  23. @Bughi: Én tényleg nem értelek..
    A saját oldalukon miért ne reklámozhatnák a saját boltjukat? Ráadásul úgy, hogy mostanában akkor jön ilyen reklám, ha vannak akciós termékek. Márpedig minden héten van. Bár nekem, csóró egyetemistának nem nagyon kell onnan semmi, és az iKiegészítők mind túl vannak árazva, de akinek kell, az nagyon is örül neki. Ha megvagy az alap tartozékokkal, akkor scrollozol egyet, és kész. Mellesleg lehet, hogy egy iPhone dockra még én is beneveznék.
    Az oldalt illetően meg:
    A legfontosabb cikkek (JB stb…) azonnal kint vannak, de a kevésbé életbevágó, de valahogy mégis hírértékű hírek, amikről azért jó tudni, kicsit késve jönnek. Van, hogy 1-2 nap lemaradással.
    Viszont akkor meg (meg úgy általában amúgy is) a megjelent cikkek nagyon részletesek. És akkor már érthető is a “késés”, mert jól körüljárják a témákat, és nem kell updatelni a cikkeket, hogy ja, mégse. Erre nagyon jó példa a home gomb újrakalibrálása című faszság. Minden oldal lehozta, hogy de jó, ettől megjavul a home gomb.. Aztán kiderült, hogy mégse. És a metódus, amivel elvileg meg lehet javítani, arról csak itt a Szifon.com-on olvastam, hogy valójában mire is jó. És azt addig nem is tudtam. #ThanksForThat
    Továbbá: néha kevésnek érzem a contentet; majd jön egy hosszú, részletes cikk, és aztán már örülök, hogy nincs 6 új olvasatlan post, mert arra nem lenne időm egyéb dolgaim mellett. Szóval ez a rész tulajdonképpen rendben van.
    Összehasonlítás képpen:
    – iDownloadBlog: k*rva sok content, nem is jut időm mindet elolvasni; és a home gombos dolgot ők is beszopták
    – iphoneclub: kevés és nagyon szűkszavú cikk; mégkevesebb nyereményjáték
    (Azért ezeket hoztam, mert ezeket ismerem behatóbban; tudom, hogy rengeteg ilyen oldal van még..)
    Ahol még szerintem lehetne csiszolni, az a nyeremény- vagy egyéb játékok. És persze örüljünk, hogy legalább ennyi appot meg minden sz*rt osztogatnak ingyen, de többet ígérnek, mint amit aztán sikerül betartani. Gondolok itt pl. a SzifonCenterre. És nem az a gond, hogy smucig disznók, és minél ritkábban szeretnének 1-2-3 eurós appokat osztogatni, hanem, hogy (mint azt már 100-szor el is mondták) nincs rá idejük. Hogy hova akarok kilyukadni? Szerintem nem az idő kevés, hanem az ember. Bővíteni kéne a teamen. Akár én is csinálnám szívesen ezt a SzifonCentert. De Instagramos játék is rég volt már. /Amúgy itt kérdezném meg, ti ezt főállásban csinálnátok?/
    Még egy bajom van az oldallal, hogy a legtöbb beágyazott link nem új lapon nyílik meg, de erről már váltottunk pár mailt a szifonosokkal.
    De összességében tetszik az oldal. A mennyiség megfelel, a minőség abszolút jó. 🙂 Csak azok a linkek idegesítenek. 😀

    Na tessék.. ilyen egy konstruktív kritika.

    Ja, és @hSn0wQ: ahol csak néhány elgépelés és az ékezetek hiánya a gond, azt nem szoktuk olyan komoly helyesírási hibának venni. #21stCentury 😀

  24. Mmmm… Ami hsz-em itt moderálásra várakozik, azt kéretik kirakni. 😀
    Tényleg ‘okos’ gondolatok vannak, benne. 🙂 És tudom kicsit hosszú lett, de pont ezért nem szeretném, ha kárba veszne. 😀

  25. @crayo: @crayo: Szia Crayo! Jó reggelt 🙂

    Köszönjük szépen a konstruktív kritikát, valóban ilyenre van szükségünk “ingyen”, mint ugye a másik szükszavúra. Sajnos tényleg a nyereményjátékoknál ember hiány van, ha megtudod mekkora szívás a SzifonCentert adminisztrálni, te is menekülnél 🙂 1500 ember eredményét egybe rakni és fotózni és nézni és kirakni… 🙂 Hál istennek Fizikus kolléga tőlem már átvette és próbálja csinálni, de múltkor ő is mondta, hogy már nehéz. – Ez ugye csak nekünk nehéz, mert próbáltuk úgy kiaknázni a GameCenter dolgait, hogy nektek csak játszani kelljen és mi majd dolgozunk helyettetek és adunk nyereményeket. De nem is panaszkodni jöttem, majd ezen még csiszolunk, most is jelentkezett cikk írónak e-mailben egy kolléga reméljük sikeres tagja lesz a közösségnek.

    Instagram: Folyamatban van egy nagyobb játék, amiben bőven van kihívás és a férfiaknak szánt tartalom. (értsd: Csajok lesznek az előtérben) 1 hónapja találtam ki körülbelül, csak egyedül nem mertem belevágni, azonban tegnap telefonáltam párat és révbe ért a dolog. A hétvégén elindítjuk és jó kis nyeremények lesznek nem csak nektek, hanem a gyengébbik nemnek is. 🙂 Stay Tuned!

    Új ablak/kép: Azóta kipróbáltam még 1 plugint azzal sem ment, most már programozó segítségét fogom kérni, de ez sem lesz kész sztem 1-2 hétnél előbb. Szólni fogok egyébként, hogy a többiek is a linkeket úgy tegyék be, hogy új ablakként nyíljon meg, én azt szoktam használni. Nekem is jobb, ha több ablakban nyitva van a Szifon.com :)))

    Helyesírás téma most nem jött elő, de bizony én is sokszor hibázom és @Jadeye kolléga javítja, plusz a helyesírás ellenőrző a gépen. Ez van, ettől még nem lett kevesebb 1 oldal sem.

  26. @crayo: Szia !
    Betudnád linkelni a HOME gombos cikket?Én is kiváncsi lennék rá. 🙂

  27. @admin: @crayo: Jól van-jól van-jól van….
    Akkor nem nyelvtanozok itt.
    De például az előző elötti iOS 6-os teszteléses cikknél ott például láttam @Bughi-tól elég durva hibákat.Például a halyo,ly-vel engem irritál.De igazatok van,lényegtelen….így is el lehet olvasni amit írt.

  28. @Jadeye: Köszi ! 🙂

  29. @admin: Hát ha már mi is ingyen olvashatjuk az oldalt… 😀

    Ja és eszembe jutott még valami: JB-s cikkekből lehetne kicsit több is. Mármint tesztek jó és rossz tweakekről. Bár mondjuk erre van a vendég blogger… Lehet, be is küldök majd 1-2 cikket.

    És még mindig fenn áll a kérdés(em), hogy főállásban csináljátok-e az oldalt.

  30. “egy iPhone/iPad tulaj bármikor elkeni az egyszeri Mac felhasználót benne, mert gamer legyen a talpán, aki repülőgép szimulátort játszik klaviatúrán.”

    Sajnos nem rendelkezem Mac-kel, így a hozzá tartozó perifériákat is csak korlátozottan ismerem, ezért csak elméleti a felvetésem. Igazából nem is repülőgép szimulátorra vonatkozik, sokkal inkább Angry Birds-re és egyéb egyszerűbb, nem giroszkópot használó játékra.

    Magic Trackpad nem lehetne egy alternatíva a billentyűzet helyett?
    Tudom, nem látod, h pontosan hova nyúlsz, de előzetes beállítás után (default controls, esetleg te helyezed el, h mi hol legyen) elképzelhetőnek tartanám, hogy azzal is könnyen irányíthatóvá váljon bármelyik játék, ami nélkülözi a giroszkópot.
    Tudom, nagyon vizionálás, de esetleg egy gyro-s trackpad a jövőben? Az akár a repülőgép szimulátoros játékoknál is megállhatná a helyét az iPhone/iPad-dal szemben.


Add a Comment