fbpx Skip to content

Pár nappal ezelőtt bukkant fel, és futótűzként terjedt a Dream Jailbreak híre: egy eddig ismeretlen fejlesztő ígérte, hogy még az iPhone 5-öt is untethered módon jailbreakeli majd az ő szoftvere, miközben az ismert fejlesztőcsapatok még nem adtak ki jailbreaket. De nem eszik azt a kását ilyen forrón.

DreamJB: egy álom válna valóra?

A projekt oldalán jóformán nulla információ volt fent, mindössze egy nagy logó, az állítás arról, hogy ez bizony untethered jailbreak lesz, valamint egy kiadási dátum:

A tapasztaltabbak itt már vakarták a fejüket, hogy ez gyanús, hiszen semmi bizonyítékot nem szolgáltatott az oldal magáról a jailbreakről. Persze a fejlesztő ezt is megoldotta kicsit később a következő szöveggel:

Proof will be posted both here and on my Twitter account on Wednesday. As far as the video that will be uploaded, it will be a single-take shot of the entire jailbreak process, including a restart and usage of the device to prove it is untethered. It will be uploaded as raw video straight from my camera to YouTube. So no edits in any form. Thank you all for your patience and support.

A fenti szövegben azt ígérte, hogy 12-én, szerdán közzétesz egy videót, ami egy vágatlan felvétel lesz, és bemutatja a jailbreak teljes folyamatát a készülék újraindításával együtt, bizonyítandó, hogy tényleg untethered jailbreakről van szó.

Újabb érdekes pont, hogy a fejlesztő semmit nem árult el magáról, azt ellenben leírta, hogy nincs kapcsolatban egyetlen fejlesztőcsapattal sem, és teljesen egyedül dolgozik a projekten, és a célja mindezzel azt bemutatni, hogy a jól ismert fejlesztőkön kívül is képes lehet valaki kiadni egy jailbreaket:

My identity will remain an obscurity. I am not affiliated with any known dev team. This project is individual and solely run by me alone. I am here to show the world that the source of an exploit or jailbreak can be from outside the norm.

Aztán tegnap végül valóban kitett egy videót a YouTube-ra, és az oldalra is (csak képernyőkép, azóta már törölte):

Ebben a videóban egyébként az volt látható, hogy csatlakoztatja az iPhone 5-ös készüléket a számítógéphez, a készüléken Safariban megnyit egy oldalt (az oldal címe el van homályosítva), majd lefuttatja a Dream névre keresztelt alkalmazást a számítógépén:

Némi kód végigszaladása után az iPhone 5 újraindul, immár a Cydiával az ikonok között.

A nem túl hosszú életű videót a törléséig bezáróan 12.364-en nézték meg. Az első 15 perc alatt, míg a videón még dolgozott a YouTube szervere, már 500 hozzászólás érkezett, majd miután végre megnézhető volt, már azon ment a vita, hogy vajon valós-e vagy sem. A többség a valós mellett tette le a voksát, de mikor a második videót kezdték követelni, a hozzászólás lehetőségét letiltotta a videó közzétevője.

Közben az oldal üzemeltetője még a korábbi, “a világvége utáni napra” tervezett kiadási dátumot is előrehozta amerikai idő szerint délután 5:05-kor, és 12-én estére tette azt át, így az oldal nyitóképét is lecserélte:

Így tehát rengeteg ember várta izgatottan, hogy letölthesse a szoftvert. Végül amerikai idő szerint este 9 körül letöltési linket is közzétett, amiből azonnal kiderült, mennyiben volt valós az egész dolog.

A kísérlet

Röviden összefoglalva a fejlesztő az összes tipikus trükköt bevetette, amit sokan kétkedés nélkül el is hittek. Közben pedig az egész csak egy kísérlet volt, ami tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az oldalon ugyanis mostmár semmi más nem található meg, mint a leleplezés, illetve az egész kísérlet összegzése:

DreamJB was intended as a social experiment. In the matter of a mere week, over 20,000 people followed @DreamJailbreak on twitter.

This website had over 300,000 unique viewers. People believed in a “jailbreak” that originally provided no proof at all.

Imagine what could have happened should this have gone for sale?

The provided proof tonight was intended as a final boost to the viewers before this message was released.

Let this be a lesson to the public. PLEASE be careful when it comes to jailbreak solutions that are advertised outside of the prominent and accepted dev teams. Do some research and follow them on Twitter now.

Dismiss any claims made by anybody, unless it has been confirmed from the dev team members.

Should a real jailbreak ever surface, they’ll be the first to give it the OK.

This experiment is exactly as it was named. Simply just a dream. 

Tehát alig egy hét alatt a projekt (azóta szintén törölt) twitterét több mint 20.000 felhasználó kezdte el követni. A weboldalnak több mint 300.000 egyedi látogatója volt, és az emberek bármiféle bizonyíték nélkül elhitték, hogy létezik ez a jailbreak. Képzeljük el, mi lett volna akkor, ha ezek után pénzért kínálta volna. A közzétett bizonyító videó pedig csak egy újabb lökést adott az egésznek.

Végül leírja, hogy mindezt egy leckének szánta azok számára, akik bármit elhisznek. Egyúttal óva int mindenkit attól, hogy készpénznek vegyen bármit a jailbreak (vagy függetlenítés! -szerk.) kapcsán, amit valami ismeretlen állít, mindaddig, amíg azt az ismert fejlesztőcsapatok tagjai közül valaki meg nem erősíti, hogy valós.

Természetesen elképzelhető, hogy az ismert fejlesztőkön kívül előálljon valaki egy jailbreakkel, ezt MuscleNerd sem tagadja, hiszen történt már ilyen korábban is:

Ugyanakkor kicsi az esélye, hiszen ha a tapasztalt fejlesztőknek is meggyűlik a baja az új rendszerrel, nehezen képzelhető el, hogy más egy csapásra megold mindent.

Maga a videó egyébként sok elemében hamisított volt, például a futó kód pontosan ott törölte a képernyő tartalmát, ahol a redsn0w teszi, hiszen az a redsn0w által adott kód volt. (Nem, a redsn0w nem képes jailbreakelni jelenleg az iPhone 5-öt!)

Hogy ki állt az egész mögött, azt persze nem lehet tudni, de ez jó lecke azoknak, akik készpénznek vesznek bármit, főleg egy olyan esetben, ahol sokan az ilyen átverésekből vagy akár csak a kattintások által generált reklámbevételből szedik meg magukat. Persze az is elképzelhető, hogy valamelyik fejlesztőcsapat egyik tagja unta meg a folyamatos kérdéseket, hogy “Ott vagyunk már? Ott vagyunk már?!”… 🙂

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cD5tNE5osRc]

Hogyan ússzuk meg, hogy átverjenek? 

Az alábbiakban néhány tippet adnánk arról, mi alapján ismerhető fel, hogy valami nem stimmel az adott szoftver kapcsán, legyen az jailbreak vagy függetlenítés.

  1. A fejlesztő vagy fejlesztőcsapat. A semmiből bukkantak elő, bármiféle előmenetel nélkül.
  2. A kiadási dátum. Az ilyen szoftverek jellemzően akkor tűnnek fel a semmiből, amikor egy új eszköz vagy iOS-verzió megjelenik, vagy amikor az ismert fejlesztők még bőven a fejlesztés fázisában tartanak a valós jailbreak kapcsán, esetleg amikor egy szoftververziót már hosszabb ideje nem sikerült jailbreakelni.
  3. A bizonyíték. Legtöbb esetben az ilyen fejlesztők nem tesznek közzé bizonyító erejű videót, de még ha meg is teszik, akkor az olyan, amiben trükközésre lehetőséget adó jelek vannak. Például a videó életlen, alacsony felbontású, vagy nem látható az egész készülék a képen, illetve a firmware verziója, és nem követi az iPhoneWiki oldalán leírt irányelveket egy ilyen videó elkészítését illetően.
  4. Hirtelen meggondolja magát a fejlesztő, és nem adja ki mégsem. Ez elég sokszor előfordul. Legtöbbször a kétkedőket okolják az egészért, és sértődésükben úgy döntenek, nem adnak ki inkább semmit, mert nem érdemlik meg az emberek. A dolog másik része, amikor megadnak egy kiadási dátumot, de ezt végül folyamatosan eltolják későbbre.
  5. Bétatesztelőket keresnek. Ez semmi másra nem jó, mint biztosítani az embereket arról, hogy valódi dologról van szó. Aztán persze kiválasztanak pár embert véletlenszerűen.
  6. A szoftver elnevezése. Sokszor fontosabbnak tűnhet a szoftver neve, mint maga az app, vagy feltűnően hajaz az ismert szoftverek nevére.
  7. Jellemzően rövid fejlesztési idő. Az általuk beharangozott szoftver fejlesztése elég rövid idő alatt ugrik a 10%-os állapotról a 90%-ra.
  8. A választott weboldal. A szoftver saját domainnév nélküli, nyilvánvalóan ingyenes tárhelyen van.
  9. A szoftver mindennél jobb. Azt állítják, hogy a szoftverük olyan dolgokra is képes, amire másoké nem, és rajtuk kívül ezt senki más nem tudta megoldani.
  10. A szoftver fizetős. Amennyiben pénzt kérnek érte, az minden esetben átverés. Jobb esetben csak a redsn0w egy saját grafikus felület mögé rejtett verzióját kapjuk, rosszabb esetben mindezt valami kártevővel megpakolva.
  11. Minden kérdésre válaszolnak. Nem túl életszerű, hogy egy épp komoly fejlesztési munkán dolgozó fejlesztő vagy -csapat ráérjen minden bugyuta kérdést megválaszolni.

És mivel rendszeresek az olyan hozzászólások, amelyek nemhivatalos oldalakra mutató linkeket tartalmaznak vagy onnan idéznek, és ahol ráadásul megbízhatatlan, vagy egyenesen valótlan tartalom található, így a Gyakran Ismételt Kérdések cikkben már korábban összegyűjtöttük a csapatok hivatalos oldalait az alábbi listába:

Az egyes fejlesztők twitter fiókjai is megtalálhatóak az iPhone Dev Team oldalán. Minden más esetben csak lopják az adott szoftver nevét, és megbízhatatlan tartalom mellett csak kattintásokat, és azzal reklámbevételt generálnak maguknak, vagy eladják az amúgy ingyenes szoftvereket egy saját grafikus felület mögé bújtatva.

Ha a fenti oldalakon kívülről érkezik valami forradalmi megoldás híre, és azt egyik ismert fejlesztő sem erősíti meg, akkor az szinte biztosan átverés, mint ahogyan azt a DreamJB is mutatja.

Kételkedjünk, járjunk utána. Az óvatosság kifizetődőbb.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Persze tudatlan a JB-ugyben, az aki ezt a maszlagot bevette, bar azert nem lett volna rossz karacsonyi ajandek ha kijottek volna vele az “igazi” fiuk.. Igaz karacsonyig van meg 2 het. Mondjuk ha mar meg is lenne nekik, 1000% hogy a 6.1 elott ki nem adjak…

  2. Thx.
    Jó a sztori sokat okultam.
    Szerintem akkor egy ideig marad még az 5.1.1

  3. @istvan8710: Nekem is:)

  4. Nekem spec nagyon jól jönne, 6.0-val adták az új 4s-m, ráadásul valami hiba miatt még restore-olnom is kellett, viszont az már 6.0.1.el, szal’ ez szívás. 3gs után félkarú óriásnak érzem a telót jb nélkül.

  5. Ez egy szar kísérlet volt. Pont ott követték el a hibát, hogy túl nagy hype-ot csaptak, így már nem csak az egyszeri érdeklődők, hanem a teljes JB-scene ott kukkolt… Release után öt perccel szétkapták volna a francba és annyi is a dolognak.

  6. Pont ezért volt jó és sikeres a kísérlet. Mindenki ott figyelt és követte a semmire. Van egy hasonló kísérlet, ami szintén az emberi kíváncsiságra van kitalálva. Van egy nagy kocka rengeteg rétegből, és minden réteg millió kiskockából áll és aki az utolsó kockadarabot eltünteti, az egy nagy titkot tud meg. És azt is rengetegen nyomják

  7. @totopad: Sokat nem vesztettel a dologgal, mert sem a 6.0 sem a 6.01-re nincs JB. Ugyhogy felkaru-kent addig nyugodtan frissithetsz majd 6.1-re, mert ha lesz JB ugyis tamogatni fogja azt is:)

  8. Tökéletesen el lehet lenni JB nélkül is. Feleslegeges extrákat lehet csak hozzáadni, bár a magyar ékezetes teljes billentyűzet jó lenne iP5-re is. Minden más miatt felesleges számomra.

  9. magyar billentyűzet, 3g főképernyőn kapcsolása, memória törlésének lehetősége, hogy csak pár alapdolgot említsek, ami nekem hiányzik a jb-ből, hogy a témákat, vagy a személyre szabást vagy akár az appsync-et ne is említsem!


Add a Comment