fbpx Skip to content

Augusztus 16-án mutatták be az Egyesült Államokban Ashton Kutcher főszereplésével a Steve Jobs életéről szóló filmet. A filmet nagy felhajtás előzte meg, a bemutató előtt elég sokat beszéltek róla.

Ashton-Kutcher-Jobs-movie-poster-teaser

Ugyan ez egy életrajzi film, de azt mégsem várták tőle, hogy bankot fog robbantani. A valóság még a kezdeti várakozásokat is alulmúlta, a több mint 2300 vásznon vetített film mindössze 6.9 millió dollár bevételt ért el, ami a heti rangsorban csak a hetedik helyhez volt elegendő. Még a forgalmazó is 8-9 millió dolláros bevételt várt.

A gyenge eredményhez nagyban hozzájárult a kedvezőtlen kritika is. A kritikákat összegyűjtő Rotten Tomatoes szerint a kritikusok csak 26%-ban voltak elégedettek a filmmel. A képet valamelyest árnyalja a nézők 53%-os értékelése.

Nyilván egy kétórás filmbe nem lehet Jobs egész életét belesűríteni, ezt nem várhatja el senki. De miért kapott ilyen gyenge kritikákat a film? Ennek több összetevője is van:

  • Egyrészről a rengeteg pontatlanság. Sok dolog nem úgy történt, ahogy azt a filmben bemutatták. Például az Apple II. leleplezése nem úgy történt, hogy Jobs a nagy tömeg előtt lerántja a leplet a számítógépről, ez már inkább a 2000-es évek keynote-jaira emlékeztet.
  • Továbbá Steve Wozniak távozása sem úgy volt, ahogy a filmben láthatjuk. Mindezekről két olyan korábbi Apple-alkalmazott beszélt, akik anno megélték a történteket.
  • De maga Wozniak is beszél a filmről a Bloombergnek. Ő sincs elragadtatva tőle, szintén a sok pontatlanság miatt. (Kattints a képre a videóhoz!)

bloomberg_wozniak

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Wozniak egy másik stúdió által most készülő Jobs-filmben szakértő, de saját bevallása szerint véleményét nem a pénz vezeti. (Azt a filmet Mark Zuckerberg életéről szóló Közösségi háló rendezője, Aaron Sorkin készíti.)

  • A figyelmes néző azért azt is észreveheti, hogy az Apple I-es eladásával foglalkozó Byte Shop-ban feltűnnek IBM PC-k is, pedig ezek még nem léteztek 1976-ban, csak 1981-ben jelentek meg.
  • A színészek játékáról vegyes vélemény alakult ki. Sokak szerint Kutchernek, mint komikus színésznek nem való drámai szerep. Azonban, ha megnézzük, hogy milyen sokat foglalkozott vele, milyen jól leutánozta Jobs mozgását, gesztusait, akkor azért elmondhatjuk, hogy mindent beleadott. Bár valószínűleg Oscar-díjat nem fog érte kapni.

Szóval vegyes kritikákat kapott a film, készítési költsége 12 millió dollár volt, amit valószínűleg visszahoz, de nem ebből fog a filmstúdió meggazdagodni.

Itthon a filmet „Jobs – Gondolkozz másképp” címen fogják bemutatni, de az időpont még nem ismert. Én azért majd adok neki egy esélyt és megnézem. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Az lenne az igazi, ha Apple-höz méltóan 18000 Ft lenne a jegy, 9000 a popcorn, és 13000 a kóla. Szívószál külön, 4500 az eredeti. Kínai is van 3000-ért, de azt nem ajánlják mióta kínában kólába fulladtak, és megállapították a szívószál hibáját.

  2. Passbookos jegy van rá?

  3. A Közösségi hálót David Fincher rendezte, Sorkin a forgatókönyvet írta.


Add a Comment