fbpx Skip to content

Az Apple egy huszárvágással hosszabb-rövidebb időre megoldotta az átverős appok lehetőségét: január 9. óta az app képernyőképei a beküldés után nem módosíthatóak, csak új build beküldésekor.

IMG_3485

Az átverős alkalmazásokban az a közös, hogy az adott app leírása és képernyőképei valójában meg sem közelítik azt, ami végül letöltődik a Store-ból, ha ezeket megvesszük. Ezt az tette lehetővé, hogy az app beküldése után a fejlesztők bármikor megváltoztathatták a leírást és a képeket, így az Apple jóváhagyott valamit, ami után a “fejlesztő” lecserélte az előbbieket olyasmire, amire jobban harapnak az emberek, és bezsebelte a bevételt – már ameddig el nem kaszálta az Apple, ugyanis ilyenkor a fejlesztői programból is kirúgják.

Több alkalommal is írtunk ennek kapcsán, részletesen leírva azt is, hogy hogyan is csinálták ezt az adott “fejlesztők”, vagy milyen appokkal próbálták átverni a vásárlókat. Ezekről bővebben itt: Átverős appok az App Store-ban: mit lehet tenni ellenük? és Újabb átverések az App Store-ban: most se dőlj be!

Közben ezt az Apple is megelégelte, és január 9-én megváltoztatta a feltételeket:

Updating Screenshots in iTunes Connect

January 9, 2013

Beginning January 9, app screenshots will be locked in iTunes Connect once your app has been approved. New screenshots may be uploaded when you submit a binary for an update to an existing app or a new app. For more information on capturing and using screenshots, read the Xcode User Guide.

Innentől kezdve tehát a jóváhagyott alkalmazás képernyőképeit nem lehet már lecserélni. Új képeket csak akkor lehet hozzáadni, vagy lecserélni a régieket, ha egyben új buildet is beküld a fejlesztő. Mi is pont ezt írtuk a korábbi cikkben: “Az Apple egy huszárvágással megoldhatná a kérdést, ha például az alkalmazás leírását és képeit nem engedné megváltoztatni, csak abban az esetben, ha a fejlesztő egyúttal új buildet is beküld, tehát frissíti az appot.”

Cupertino most végre lépett az ügyben, és így biztosan csökkenni fog az átverések száma – már legalábbis egy ideig. Ugyanakkor a csalókat sem kell félteni. Könnyen elképzelhető, hogy a következő húzásuk valami In-App Purchase alapú megoldás lesz, amikor az alap alkalmazás egy titkos, az Apple elől elrejtett funkcióját lehet majd megvenni így… Ami nyilván szintén átverés lesz, és csak a pénzünkre utaznak, és azt egyre körmönfontabb módon próbálják majd kihúzni a zsebünkből.

Legyünk résen, ne dőljünk be.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Végre. Köszönjük Apple a naiv userek nevében 🙂

  2. már csak a freenek írt, de ingyenesen nem használhatókat kéne kidobni…:S

  3. @pityu: Mindhez oda van írva hogy csak kipróbálható, el kéne olvasni a leírást is. Aki erre nem képes az nyaljon sót.
    Én inkább a freemium szarokat korlátoznám, a nagyobb cégek inkább ilyen lehúzós ál-játékokra fordítják az erőforrást, igazi játékok helyett, és ez meglátszik a többi /nem freemium/ termékük minőségén is.

  4. Sziasztok, lenne egy kérdésem:
    Találtam az App Store-ban egy olyan appot (Szókirakó), amihez van egy olyan bejegyzés, hogy az app ingyenesnek van reklámozva viszont miután letöltötte a felhasználó, 1,98 eurót von le a számlájáról.
    Ez hogyan lehet?

  5. @makimano: sehogy. az ingyenes appokért nem von le a store semmit. maximum valami in-app purchase tartalom lehetett, vagy az nem levonás volt valójában, csak zárolás, és azt visszaadta a bank X időn belül.


Add a Comment