fbpx Skip to content

Az Apple 9 millió (!) iPhone 5s és 5c készüléket adott el a nyitóhétvégén és persze ez sem volt elég. Az, hogy ebből a 9 millióból mennyi külön-külön az 5s és 5c, azt nem tudni, de körülbelül 70-30%-os arány lehet az eddigi statisztikák alapján. A 9 millió egyébként azért is hatalmas szám, mert 2012-ben az iPhone 5 értékesítésnél “csak” 5 millió készüléket adtak az első hétvégén.

IMG_7983

Idén az Apple sajnos mindenhova keveset szállított, sőt az arany színű iPhone 5s-ből alig pár tucat érkezett egy-egy Apple Store-ba. Amiatt, hogy az Apple ilyen kevés készüléket szállított, rögtön felverte az árát a szürkepiacon, így manapság például a 210.000Ft-os iPhone 5s 16GB-os készüléket, 270.000Ft alatt esélytelen megvásárolni. Aki leleményes volt és sorba állt, vagy éppen hoztak neki, hatalmas mázlista, mert ha most szeretne venni, nagyon mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia. Egyébként ez az összeg teljesen normális, múlt évben is voltak hasonló elborult árak. Az árak egyébként nem csak azért magasak, mert elfogytak a készülékek, hanem mert ugye akik beszerzik őket, azoknak költségeik is vannak. Egyrészt nyilván útiköltség, másrészt pedig a több órás vagy jelen esetben akár több napos sorbanállás is.

IMG_8001

Biztos többen is követtétek az élő közvetítésünket, amit Párizsból és Németországból, vagyis Münchenből és Ausburgból frissítettünk nektek folyamatosan. Münchenben például katasztrofális volt a helyzet – csak halkan jegyzem meg: ez arrafelé az elmúlt évek alapján teljesen normális. Ott körülbelül 1500 ember állt sorba, és kiderült, hogy iPhone 5s arany színből alig 50-80db érkezett, a többiből pedig összesen maximum 1000 készülék. Akik reggel álltak be például a sorba, teljesen esélytelen volt, hogy iPhone 5s-t kapjanak, tulajdonképpen potyára mentek oda, de ezt bizonyára ők is tudták, de azért mégiscsak megpróbálták. 

IMG_7997

Párizsban sem voltak kevesen: a híres Operaháznál lévő Apple Store-nál közel 1000-en álltak sorba, ott délután 3-kor fogyott el a készlet. Nekünk szerencsénk volt, mi időben hozzájutottunk a sajátunkhoz és írhattunk róla nektek.

Tehát egyelőre azt lehet mondani, hogy október végéig nem érkezik új iPhone 5s és 5c készlet, hazánkba pedig nem tudni, mikor fog megérkezni egyáltalán. Az Apple ezzel kapcsolatban csak annyit mondott még a keynote-on, hogy “decemberig”, de semmi többet. Azt már biztosra vehetjük, hogy az arany színűből a Telekomnál és Vodafone-nál is nagyon kevés lesz, tehát erre már most készüljetek fel az előrendeléskor vagy a sorbanállásnál.

iOS 7

Az emberek imádják az iOS 7-et, legalábbis a számok ezt mutatják. 72 óra alatt több mint 200 millió iOS eszközt frissítettek az új rendszerre. A mai napig egyébként az iOS felhasználók 56.21%-a már a 7-es verziót használja, ami hatalmas szám. Úgy látszik, szép lassan mindenki áttér az új rendszerre, ami egyébként olyan, mintha egy teljesen új telefont fognánk a kezünkben. A frissítés mértéke jól látszik a Szifon.com alkalmazást használók alapján is, mivel az Analytics segítségével pontos adatokat kapunk, hogy mennyien használjátok az appot és milyen rendszerről:

photo 1-1 photo 2-1

Ez egy tegnapi statisztika, ami alapján jól látszik, hogy a Szifon appot használók bő 80%-a már frissített iOS 7 rendszerre. Aktuális statisztikaként is jól látni, hogy stabilan 80% körül vannak az iOS 7-et használó olvasóink:

Screen Shot 2013-09-24 at 14.12.39

Egyébként az új iPhone 5s és 5c készülékekre az Apple rögtön kiadott már egy frissítést, a 7.0.1-et. Várhatóan hamarosan megkapjuk a 7.0.2-t, amiben az eddigi hibákat javítják majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. hiba van 1-2, remélem javítják (gyorsan)… 😉

  2. a 9 millió kicsit téves statisztikai adat.. tessék utána olvasni

  3. Nekem is kéne csak valahogy nem jön el hozzánk gyorsan…Amúgy vajon drágább lesz a vodánál az 5-höz képest,?

  4. És mennyien térnének vissza az ios6? Ha lehetne.. Így kell kihozni valamit nyerőnek, hogy nem lehet visszalépni.. Szptassa az apple a jealbreakelőket, mert azok miatt nem lehet vissza lépni.

  5. @aggressor: Egyetértek. Az egy dolog hogy mennyien használják, de miért nincs statisztika arról hogy mennyien anyáznak közben? 🙂 Steve Jobs megfordult a sírban, legalább 7x..

  6. @sontii: Miért is?

  7. Én nem véletlenül nem frissítettem. Nekem nem jön be a kinézet. Szerintem egy darabig még biztos el leszek i5 6.1.4 🙂

  8. @sontii: linkelve van az Apple sajtóközleménye, olvasd el.
    “Apple® today announced it has sold a record-breaking nine million new iPhone® 5s and iPhone 5c models, just three days after the launch of the new iPhones on September 20.”
    http://www.apple.com/pr/library/2013/09/23First-Weekend-iPhone-Sales-Top-Nine-Million-Sets-New-Record.html

    @peti1995: elvileg minden készülék egyet ugrik lefelé az árkategóriában. ami az iPhone 5 volt, az lesz az 5s, ami a 4s volt, az lesz elvileg az 5c, ami a sima 4 volt, az lesz a 4s 8GB, ha minden igaz.

    @aggressor: “Szptassa az apple a jealbreakelőket, mert azok miatt nem lehet vissza lépni.”
    nem a jailbreakelők miatt nem lehet visszatenni az iOS 6-ot, semmi közük a jailbreakelőknek ehhez.

    egyébként napokig vissza lehetett tenni a 6.1.x-et, ha nem jött be az iOS 7. ha valaki nem tette meg a nyitva tartott ablak ideje alatt, akkor így járt. az Apple-nek nyilván nem lesz érdeke lehetővé tenni a downgrade-et.

    @szathy: mivel Steve nem él, így azt sem tudhatjuk, ő maga mit tenne most. de vajon akkor is ennyire problémás lenne ez az iOS 7, ha Steve maga mutatta volna be?

  9. @Jadeye: Steve nem ment volna bele ebbe az igénytelen, lányos témába, a szoftver stabilitása/bugjai előfordulhattak volna alatta is.

  10. Steve igy Steve ugy… Ez egy teljesen uj rendszer. Johigy vannak meg buggok. Majd az iOS 8 lesz a TOKELETES (szerintem), de ezt is imadom mar. Megjegyzem Steve idejen is volt nem egy hatalmas bugg es meg se nyafogtak ennyire az emberek.

  11. andriodot miota friisitik es testveremnek allandoan kifagy, megakad, restartolgatni kell allandoan. ha hetente legalabb ketszer nem kapcsolod ki annyira fagy hogy meg kepeket se lehet rajta nezegetni… ahoz kepet hogy a i7 uj rendszer jol mukodik. tudhattad hogy lesznek benne hibak akkor meg minek raktad fel. nem kert ra meg az apple !

  12. @ngtv: Ezt a gondolat menetet nem igazán értem. Az nem egy teljesen új rendszer lenne?
    Csak kiváncsi vagyok.

  13. Kell az iOS 7?
    Neeeem. A lopásvédelem az igen. De ez az inhomogén gané, amatőr kinézet na az a tökkkömnek sem kell egy iOS 6 után!!!

  14. “Kicsit” sántít Szifon.app-os statisztika – vagy csak rosszul működik az Analytics.
    6.904 látogató, ebből 6.904 iOS-ről, ebből 5.622 iOS7-ről. Ez eddig teljesen rendben is van. Csakhogy! 3.796 készülék 320×480-as felbontással?!?!?!
    Vagyis, ha jól megy az összeadás, kivonás, akkor 6.904 – 5.622 = 1.282 –> ennyi készüléken nem iOS7 fut (pl. 3GS).
    320×480-as felbontású eszközből van 3.796, tehát 3.796 – 1.282 = 2.514 –> ennyi 320×480-as felbontású eszköz van, ami iOS7-et futtat (pl. 3GS)

    Tehát vagy rosszul mér az Analytics, vagy 2.514 embernek sikerült felhekkelnie az iOS7-et a 3GS vagy korábbi készülékére. 😀

  15. Sziasztok!
    A címből adódóan nekem is kellene az új iOS.:), de valamiért a jailbreakes telefonomra(iPhone 4) nem bírom telepíteni. Gondolom számtalanszor leírták az adminok de légyszíves segítsetek! Mi a folyamata ennek a frissítésnek, hogyan kell csinálni?

  16. iMarc az iOS 7 nem neked való, nem neked találták ki, botorság lenne ha felraknád.

  17. A ferde mindenségit… Nem 9 millió eladott! Csak 9 millió leszállított.! Nem mindegy, hogy vidd ki a bilit, vagy idd ki a bilit. A valóban eladót mennyiség 4.5 – 5 millió. Annak is zöme 5s. A műanyag a kutyának sem kell. Bocsi, de ezt a mennyiséget már a konkurencia is hozza.

  18. @surikagabi: Te egy akkora egy pöcs vagy, értelmezés 1-es!

    “Apple® today announced it has [size=200]SOLD[/size] a record-breaking nine million new iPhone® 5s and iPhone 5c models, just three days after the launch of the new iPhones on September 20.”

    Szerinted az a szó mi a tökömet jelent?

  19. Miért nem lehet szerkeszteni a postokat… -.-

  20. Az iOS 7 jó, a kinézetéről meg annyit, hogy kb 20 éve , mikor megvettem az első mobilom( ha jól emlékszem Ericcson 686) nagyon tetszett volna a sok szép színes gyermeteg ikon. Jonathan Ive: ikonok kinézete: 1-es leülhetsz!

  21. Jav.: Ericsson

  22. @farkas63: Azért az indexen van egy érdekes cikk amit más helyeken is emlegetnek. És még értlemesnek is tünik.
    És ráadásul simán elképzelem az apple-ről meg a többi hasonló nagyságu cégről ahol hozni kell a kötelezőket különben esik az árfolyam.
    Én nem is vártam mást.

  23. “Gene Munster, a Piper Jaffray elemzőcég szakértője a Bloombergnek adott nyilatkozatában megmagyarázta a tévedése okát. Pontosabban azt, hogy valójában nem az ő előrejelzése tévedett, hanem az Apple trükközött a számokkal. Munster szerint az elképesztő 9 milliós adat úgy jött össze, hogy az Apple eladottnak számolta azokat a készülékeket is, amelyeket a partnercégeinek – például amerikai mobilszolgáltatóknak – szállított ki, de valójában még nem adták el azokat, csak állnak különféle boltokban raktárkészletként.”

    link alább…. tessék utána olvasni ne csak pötyögni hogy apple azt irta sold…

    bloomberg dot com/video/munster-says-demand-for-new-iphones-exceeded-supply-BGcu~DNLQZauVte7Jvdi8A.html

    ja forrás index, és bloomberg… biztos hazudnak

  24. lemaradt : Sept. 23 (Bloomberg)

  25. @Jadeye: Ha elolvastad az index cikket abban azt írják az apple ezekbe az eladott darabszámokba beleszálja azokat is amiket kiszállítottak az üzletekbe mert tavaly és elötte azokat elkapkodva már ugyan azt jelentette,hogy el is adták. Most meg sok helyen még a polcokon vannak a telefonok.
    Amúgy arra gondolok,hogy nem engedheti meg magának,hogy csökkenést tapasztaljanak. És ha lehet akkor ilyen dolgokat is be lehet vetni. De ezek pont azok a dolgok amik számunkra nem derülnek ki szerintem soha ha nem akarják.
    Amúgy elhinném,hogy eladott ennyit mert bármilyen is az új telefon attól még ez a New Iphone:)
    És ezzel semmi rosszat nem akartam mondani.

  26. Hi,

    i4-re felraktam az IOS7-et.
    Eddig is egy Sony MW600-as bluetooth headsettel hallgattam a muzsikákat.
    Most viszont az új rendszerrel szakadozik, akad a zene.
    Ez a 7 hibája lehet? Próbáltam kikapcsolással, blth be/ki kapcsolással, újrapárosítással, de hiába….
    Valami ötlet??? Ez így nagyon-nagy bull sh*t…..
    Nem akarnám visszarakni a 6-ot…. :/

  27. Ha frissítem az i5-ömet ios7re akk minden progi, foto, zene meg amik cuccok rajta voltak azok megmaradnak?

  28. Kiváncsi lennék , csak mert én is sok helyen látom hogy kb 260e -től felfelé szinte bármennyiért árulják az új telókat hogy vajon mennyire kelendőek az új készülékek.

  29. Első mondat: ezt helyett ez

  30. @sontii: azokat a készülékeket az Apple eladta – a szolgáltatóknak. hogy a szolgáltatók mikor értékesítik azokat, az valójában mindegy, az Apple-nek már kifizették, így pénzügyi szempontból ez eladásként számít. ha ezeket a channel inventory nélkül nézzük, akkor is több volt, mint az iPhone 5 esetén. itt egybe vették most a channel fill-t és a tiszta eladásokat is (sell through), így jött ki az összeg.

    @atirag: nem olvasok indexet.

    @LaziBeni94: igen. bővebben: http://szifon.com/2011/11/22/gyakori-kerdesek-update-vagy-restore-itunes-ban/

    @iGuy: köszi, javítva. 🙂

  31. Jadeye: azt ne is olvasd!

  32. Sziasztok!
    Szerintetek új független i5-öt lehet majd még kapni miután megjelenik az 5c? Ha igen olcsóbb lesz-e? Vagy érdemesebb lenne még most beszereznem? Most 150 körül van bruttó. Jobban tetszik, mint a műanyag. 5s-t nem használnám ki, inkább az ios nyújtotta lehetőségek miatt kell és a fém külső nekem elegánsabb, mint a műanyag.

  33. @sontii: Látod Sontii hülye vagy b+, ez azt jelenti, értelmezés nálad NULLA!!!

  34. @LaziBeni94: ha OTA frissítesz, akkor igen

  35. @bane92: itt a szifon.com-on a megjelent az iOS7 cikknél találsz direkt letöltési linkeket, ott letöltöd a neked megfelelőt, aztán itunes-ban shift+frissítéssel telepíted

  36. @Jadeye: “Apple eladta – a szolgáltatóknak. hogy a szolgáltatók mikor értékesítik azokat, az valójában mindegy”
    Nem mindegy. ezért:
    “Az Apple 9 millió (!) iPhone 5s és 5c készüléket adott el a nyitóhétvégén és persze ez sem volt elég”
    Nálatok jóval nagyobb nemzetközi szaklapok is utána számoltak, és nem jött ki a 9 millió(!) és ez sem volt elég…

  37. Tartakover!
    Felraktam. De! Az amatőr kinézete napról napra egyre visszataszítóbb 🙁
    Elhiszem, hogy remek újításokat hozott, ezért is telepítettem. “Műszakilag” nincs is gondom vele, de kinézetre visszalépés.

    Kis dolog, de nálam a zenelejátszó is úgy ketyegett a dokkolóban, hogy egész képernyős borító volt a háttérben. Most ezt sem sikerült eddig megtalálni, csak valami bélyegképnél nagyobb, fehér háttérben lévő szar jött elő.

    Két napja még arról írtam itt, hogy azért nem veszek iPhone 5s-t, mert itt az iPad 5, és arra azonnal rámegyek. Tegnap meg azon vettem magam, hogy csajom körmöshöz indulásakor nem baszogatom, hogy az Almáka jel legyen a helyén? 🙂
    Azon kapom magam, hogy minden páros gondolatom a Surface 2 körül forog? Mert a páratlan meg az iOS 7 miatt szörnyülködik 🙁

  38. Iphone 5c legyártása $173. Az 5s $200 körül.(forrás IHS) Tessèk profitot számolni. 😀 +ugye a marketing, adòt meg ugy sem fizetnek… 😉

  39. Ha megengedően eladásnak minősítjük a szolgáltatói eladásokat, azt azért érdemes hangsúlyozni, hogy két eltérő termék összesen hozott nagyobb eladást, mint a múltkor egy termék, és az első körbe most először bekerült Kína is, ahol azért szintén van egy kis kereslet. Nyilván nagy siker a 9M, de a tavalyival felesleges összehasonlítani.

  40. @sontii: mivel nekünk nincs hozzáférésünk sem az Apple Store-ok belső rendszereihez, sem a szolgáltatókéhoz (úgy tűnik, ennek a sok utánaszámolónak ezek alapján akkor kell, hogy legyen), hogy darabra pontosan összeadhassuk, hogy hol hány darab készülék talált gazdára, nem mi számoltuk ezt ki, mi csak a hivatalos sajtóközleményből tudunk táplálkozni, amiben meg ez az összeg szerepel. ezek a különféle, az értékesítési számok részletein pörgő aggályok meg már azután merültek fel, hogy megírtuk a cikket, de emiatt nem fogjuk közzététel után átírni. pláne mert még ha csak egy szolgáltató is vette meg az adott készüléket, az Apple azt gyakorlatilag eladta (a szolgáltatónak), tehát azt is hozzá lehet számolni.

    @AppleFan: bármely termék (legyen ez autó, mobiltelefon, számítógép, tablet, szélturbina, dízel-elektromos vasúti motorkocsi) sosem kizárólag a nettó legyártási árba és az ahhoz csapott profitba kerül. kifelejted a hardvertervezést, termékfejlesztést, a gyártósorok felkészítését az új alkatrészek gyártására, azok üzemeltetésének költségét a munkások bérével együtt, a szoftverfejlesztést például. persze nyilván kényelmesebb azt hinni, hogy ezek nem kerülnek semmibe, és azon élcelődni, hogy a 173 vagy 200 dolláros nyersanyagár helyett több mint háromszorosa a telefon vételára. de ezek az összegek is ott vannak.

  41. @Jadeye: Az i4-en ios7-et használok, a Szifon.com appal annyi az észrevételem, hogy nem látszik a status bar-on semmi ha fut az app. Az app indításakor látszik, hogy feketék a status bar betűi. Azt hiszem a 2.0-ás verzióval nem volt ilyen gond . Ha lehet javítsátok légyszíves.

  42. @twingo16v: köszi, ahogy írtam twitteren, ezt már megoldottuk, de egy másik hibán még dolgozni kell, mielőtt megjelenhet a frissítés.

  43. Kobo mikorra varhato JB iOS 7-re ? Fel ev mulva kb ?

  44. Azért az kiderült, hogy a 9 millió az nem az eladott mennyiség, hanem ennyit “vettek meg” a mobilszolgáltatók raktárra. Korántsem fogy ilyen jól a két új készülék. Nem csodálom, az 5s alig jobb az 5-nél (ujjlenyomat, kamera), az 5c meg egy vicc a maga 180 ezres árával… Az iOS meg nem “kell” az embereknek, hanem kipróbálják, aztán már nem tudnak visszatérni 6-ra. Ah Apple számadatai sosem a valóságot fedik, csak szeretnek dicsekedni… nekem nagyon nem szimpatikus ez.

  45. @farkas63: olvass utána kicsit… az Apple elismerte, hogy “eladott” alatt nemcsak a vásárlóknak, de a mobilszolgáltatóknak eladott (raktárra szállított) mennyiséget is érti.

  46. @Bencissimo: linkeld az Apple ide vonatkozó beismerését, mert én csak XY elemzők elméleteit láttam eddig.

  47. @Jadeye: sontiinak annyiból igaza van, hogy – ellentétben az eddigi évekkel – most nem az a helyzet, hogy minden Apple-nek kifizetett telefon a nyitónapon gazdára talált. Mint ahogyan ezt a címben is sugalljátok “Kell az embereknek az iPhone 5s, az iPhone 5c (…)”. Persze hogy kell. Majd egyszer csak eladják azt a pár raklapnyi 5c-t, addig se kell vesződni az utánrendeléssel 🙂 Maga az Apple is úgy fogalmazott a sajtóközleményben, hogy csupán az 5s készletek fogytak ki. A múlt technológiáját cukormázas borítással álcázva se rohannak egyből megvenni az emberek, de ezt – érthető módon – nem emelik ki. De majd meglátjuk, hogy jövő ilyenkorig mennyi megy el belőlük.

    @Ragadoz0: Á, ha megcsinálod, akkor hamarabb. 😉 A jailbreak (reverse engineering, hacking) úgy néz ki, hogy állsz egy bazi nagy betonfal előtt, és megkeresed benne azokat a tűhegynyi kis lyukakat, repedéseket, amikbe a jó irányból és a megfelelő sorrendben beleköpve legalább akkora lyuk jön létre, hogy egy kisegér be tudjon jutni, hogy belülről kinyissa az ajtót. Ha ezrek dolgoznának az ügyön, lehet, hogy egy hónap alatt megtalálnák ezeket a réseket, de a valóságban jó, ha egy-két tucat ember van a világon, aki nemcsak ért hozzá, de van is erre fölös párszáz órányi szabadideje.

  48. Az ios7en, amikor több progi van egy mappában annak a színét nem lehet valahogyan megváltoztatni v automatikusan a háttérhez igazítja?

  49. @LaziBeni94: a mappa háttere egy áttetsző “opálüveg”, tehát mindig a háttér színéhez alkalmazkodik.

  50. Köszi @Jadeye

  51. @farkas63: Anyád a pöcs te gennyzsák. Mi lenne, ha nem csak az apple oldalt olvasgatnád. A változatosság csodát tesz.

  52. Tényleg ilyen fontos vitatéma h hány millió kelt el és az hogy miként jött ki a szám? És ha csak 5millió?? K*rva sok és sokkal több el is fog menni. Ennyi…:))


Add a Comment