fbpx Skip to content

A hétfői iOS 7 bemutató kapcsán a legnagyobb felzúdulást talán az új ikonok okozták. Pedig Jony Ive gyakorlatilag nem csinált mást, mint visszanyúlt a múltba.

extrudo_iPhone_prototype

Scott Forstall tavalyi kirúgása után Jony Ive és designcsapata kapta meg a szoftver tervezését is. A hardverdesignból már eddig is tudtuk, hogy Ive az egyszerűség híve, így várható volt, hogy a szoftver is ehhez hasonló lesz. A munkáról menetközben nem szivárgott ki semmi, így mindenkit meglepetésként ért a hétfőn bemutatott iOS 7 flat design. Legnagyobb felhördülést az új ikonok váltották ki. Valljuk be, elég újszerű megjelenítést kaptak, nekem sem tetszenek, sőt néhány kifejezetten ronda, például Music app, Game Center, Newsstand, Photos.

Jony Ive és csapata rengeteg tervvel dolgozik, aminek csak egy kis része megy élesbe. Előszeretettel nyúlnak vissza régebbi, meg nem valósult terveikhez, nem akarnak elszalasztani egyetlen jó ötletet sem. Így tettek az új ikonokkal is.

Még a tavalyi Apple-Samsung perben hozták nyilvánosságra az összes iPhone-prototípus képét. Látható, hogy már 2006-ban kipróbálták az azóta megjelent összes formát, még a hosszú iPhone 5-öt is! Ha megnézzük őket, akkor felfedezhetjük, hogy egy iPod-nak nevezett modellen jónéhány most bevezetett megoldás (is) visszaköszön. Így például a Music app teljesen hasonló, a térerő kijelzésére használt körök is ott vannak. Az ikonokat Ive tervezte, hogy mégis adjanak egy kinézetet az egész készüléknek. (Egyébként azért iPod, mert akkoriban az alumínium iPod mini nézett így ki.)

iphoneoscomparison

De miért nem kerültek bele ezek teljes egészében az első szoftververzióba? Mert Scott Forstall nyerte meg a szoftverfejlesztést és ő mindenkit kizárt belőle, hermetikusan elzárta csapatát a többi részlegtől, Ive is csak a végleges verziót láthatta. Ez nyilván hozzájárult ahhoz, hogy később Ive és Forstall nem beszélt egymással és csak akkor voltak hajlandóak egy megbeszélésen együtt részt venni, ha Tim Cook vezérigazgató is ott volt…

Lehet vitatkozni azon, hogy kinek tetszenek az új ikonok és kinek nem, legfeljebb egy jailbreakes tweakben le lehet majd őket cserélni. 🙂

Ráadásul ahogy a TheNextWeb írja, ezeknek az új ikonoknak egy része nem is Ive keze alól került ki, hanem az Apple marketing és kommunikációs részlegének köszönhetőek, akik gyakorlatilag iránymutatásként adták ezeket az ikonokat. Így az őszi megjelenésig még bőven finomítani fognak ezeken.

Nyilván a fejlesztőknek teljesen mindegy, hogy milyen ikonja van egy gyári appnak, számukra az a fontos csak, hogy a saját alkalmazásukat időben frissítsék az új rendszerhez, hogy mire az iOS 7 hivatalosan is megjelenik, addigra már ne legyenek bennük olyan hibák, mint amik most esetleg vannak, és a felhasználók nyugodt szívvel frissíthessenek az új rendszerre, tudván, hogy az általuk használt alkalmazások továbbra is működni fognak.

Amennyiben kérdésed van az iOS 7 kapcsán, ezt a cikkünket olvasd el: iOS 7 beta: a leggyakrabban feltett kérdések

Az összes, az iOS 7-ről szóló eddigi cikkünket pedig itt érheted el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ertem wn hogy azokat hozta vissza, de itt en CSAK a tererot latom hogy visszahozta, a tobbi ikon inkabb az ios6 ra hajaz a proto-bol

  2. @mazsi1911: ez részben illusztráció, de látom nagyon ráérsz 🙂

  3. Csak a Safari ikonja hulladék szerintem.
    És az új Music app felülete. A többivel 1-2 óra alatt megbarátkozik az ember.

  4. A fo baj szerintem az hogy aki korabban nem hasznalt iphone-t az nem udja hogy lehet vagy hova kell nyomni. Ugyanis az osszes gomb formanak vege es csak szines szoveg jelzi hogy az valojaban egy gomb ahova klikkelni kell.

    Ez nagyon szavarol attol fuggetlenul hogy az egesz grafika szerintem is egy oltari nagy fos….

  5. @zsozsobasa: Ez mondjuk igaz, részben eltűnt a tipikus amerikai “hülye biztosság”. Bár sok “hülye” van aki még így sem tudta használni, úgyhogy azoknak tényleg teljesen mindegy 🙂

  6. @zsozsobasa: mennyire igazad van! Abszolút egyet értek…

    Sőt a zárt képernyőn lévő nyilacska ami felfele mutat a képernyő alján arra enged következtetni, hogy úgy kell feloldani a lockscreen-t (pedig az csak a control centert hozza elő)

  7. Nekem nem az ikonokkal van a bajom. Nekem inkább, hogy szivárvány színű minden. Remélem ezt reszelik, mert így kb olyan, mintha ki sem léptem volna a candy crush-ból.
    Az ötlet jó, hogy több layer van szuperül is nézhetne ki, de választok egy színesebb hátteret és cukorkaföldje a telefon. Nem is beszélve az áttetsző színes ikonokról.
    Annyira bízom bennük, tuti észreveszik ezt a dolgot.
    http://jonyiveredesignsthings.tumblr.com/

  8. Ezt az “új ikonoknak egy része nem is Ive keze alól került ki, hanem az Apple marketing és kommunikációs részlegének köszönhetőek” című dolgot hagyjuk már.!

    Egyrészt, mi köze lenne a marketing és kommunikációs csapatnak az ikonokhoz? Egyáltalán az egész designhoz? Semmi. A marketing lényege, hogy eladja azt a terméket is, ami szar, a kommunikáció pedig mindezt még megfelelően támogatja is. Ők megkapják, hogy mit kell eladni és kitalálják, hogy azt miképp kommunikálják. Nem a farok csóválja a kutyát.

    Másrészt, Ive előbb szúrja tökön magát, mint hogy az előbb említett csapat egyáltalán a közelébe kerüljön egy tervezőasztalnak a folyamat vége előtt.

    A design egy szubjektív dolog. Első ránézésre engem is a hányinger kerülget tőle, de talán meg lehet szokni. Egyébként féltem is kicsit, hogy mi lesz, ha ezt Ive csinálja. Sajnos nem volt alaptalan a félelmem. :/

  9. Kicsit offtopic, de ez az ipod jól néz ki – jobban tetszik, mint bármely más jelenlegi apple termék (pedig azok sem csúnyák – bár igaz, a 3g design jobban tetszik, mint a 4). Kicsit megreformálva az elejét simán lecsapnék rá.

  10. Ennek a Forstalnak legalább volt esze, hogy kizárta Ivet a tervezésből.
    Most is neki kellett volna tervezni nem Ivnek.

  11. Szerintem is egy fos az egész. Nem tudom mit lat vki szivárvány szinunek, még jó is lenne, ha az lenne. Inkább fehér minden, firkakkal vegyítve, ráadásul amit utálok: a neon ikonok, mint az amoledes samukon. Lehetne elénk szín, szeretem de ez a világitos menü vakitja 0 fényerővel is a szememet.

  12. Én nagyon el vok keseredve. Amikor megvettem az első iphone telóm, sokba került
    (3GS) utána lecseréltem 5-re, ez sem volt olcsó. De úgy voltam vele, hogy a tudás
    és a teljes design ( ikonok is!!!) nagyon bejöttek, és ez így van most is. Erre jönnek
    ezzel a szarral, és szétbarmolják az eddigi összhatást.
    És ha az ember befrissít várhat egy jb- re hogy egy tweek segítségével visszakapja
    azt a kinézett, amiért leszurkolta azt a sok zsozsót.

  13. Mobeniart! Teljesen egyet értek veled. Hozzátéve annyi, h annakidelyèn én újonnan ugyanazzal az előfizetéssel a harmadaért a mostanihoz képest vettem az elsőt. /3G/ érdekes USAban ugyanannyi. :0

  14. Hoppá! Az az ly nem tudom hogyan!!! Természetesen annakidején!

  15. Remélem, hogy változik, mert ez jelen pillanatban állatira ramaty. :/
    Azt nem értem, hogy miért kell annyira erőltetni ezt a “flat desgint”? Meg most csináltak egy Android és WP ötvözetet. Ez mire jó? Ha eddig droidot vagy WP-t akartam volna, akkor azt veszek.

  16. Ha visszanyult a csavò a gyökerekhez akkor minrk kell istenìteni hogy mekkorát alkotott??? Ez inkább szánalom. Bakker mivel rukkoljunk elo idèn mert valami nagyon kellene már?? Tudod mit , hol vannak azok a kezdetleges ikonok amiket nem tettunk mégsem az elsö iphone ba? Na most tegyük bele. Akkor 2005 ben indokkal nem tettèk bele…mert szar…

  17. @AppleFan: Ha olyan nagy apple fan vagy, mint amilyen nem, akkor tudhatnád hogy 2005ben még nem volt a piacon iPhone. Akkor javában tartott a fejlesztése. 2007 januárjában mutatták be, és 2007 nyarán jelent meg.

  18. @R a y:

    “Tudod mit , hol vannak azok a kezdetleges ikonok amiket nem tettunk mégsem az elsö iphone ba?” TEHÁT PROTOTIPUS

    Te ebbol azt olvasod ki hogy én az elso iphone ról írtam??? Ne szédíts ember…

    LOL Ha nem lennél hulye akkor olvasnád a cikket is meg a képeket nézegetnéd…akkor nem égetnéd szétt itt magad… azt a lol csávót… 😀 Iphonos két EKKORA piros szoveg alatta…

  19. Ízlésről nem érdemes vitatkozni, de az új ikon dizájn egy hulladék. Most úgy néz ki konkrétan a telefon mint egy nagyon gagyi keleti koppintás amit 15-20e-ért hozzá vágnak az emberhez.
    A másik meg, hogy volt egy normális térerő kijelző, azt mi a retekért kellett idióta bogyókra cserélni? Vagy most már az lesz ezek után a fejlesztés, hogy egyre jobban leépül az iOS és az új fejlesztéseket lecserélik valami régire?

  20. Azt hiszem az uj dizajn fogadtatása elégge kettős. Remélem kellően megosztja az Apple-fogyasztokat ahhoz, hogy komolyabb változások történjenek még őszig. Erre nincs esély? Gagyi külsőt ad összhatást tekintve egy prémium eszköznek. Ez most nagy hiba az eddigi iPhone sikersztoriban. Az sem véletlen egyébként, hogy féltek komolyabban hozzányúlni a dizájnhoz a korábbi frissítések alkalmával.

  21. Ná@airness23:

    Nálad van a pont… Iphone nak mindig is volt egy stilusa, eltéro, kulonleges… aztán jottek a kínai koppintásai gagyi minoség, vacak ikonok, koppintás.. erre mit csinál az apple? Ugyan azt csinálja csak hogy tobb telefont adjon el… az idén jon egy also kategóriás iphone is ha jók a tippelgetések (általában jók) aztán most meg egy 4.7″ os iphone ról beszélnek… uas ban az iphone 4 et és a 4s-t 300 dolcsiért beszémítja az apple csakhogy vegyel iphone 5 ot… az mi??

  22. Ná@airness23:

    Nálad van a pont… Iphone nak mindig is volt egy stilusa, eltéro, kulonleges… aztán jottek a kínai koppintásai gagyi minoség, vacak ikonok, koppintás.. erre mit csinál az apple? Ugyan azt csinálja csak hogy tobb telefont adjon el… az idén jon egy also kategóriás iphone is ha jók a tippelgetések (általában jók) aztán most meg egy 4.7″ os iphone ról beszélnek… uas ban az iphone 4 et és a 4s-t 300 dolcsiért beszámítja az apple csakhogy vegyel iphone 5 ot… az mi??

  23. Ezen a visszavásárláson kár felháborodni. Nem adnak érte 300 dollárt. Nem emlékszem, hogy pontosan mekkora volt az összeg, de valahol 40 és 60 000 Ft között. Ha magad adod el, akkor sokkal jobban jársz. Ez csak egy kényelmi szolgáltatás az Apple részéről, hogy akinek egyáltalán nem számít a pénz és még arra is lusta, hogy eladja, akkor amikor bemegy az 5-ért, kap érte valamit. Ha kedve van, ott hagyja annyiért, ha nincs, akkor nem. De az biztos, hogy dupla annyiért is el tudná adni.

  24. Ez az Ive egy buzi.
    Roviden ennyi a velemenyem a 7esrol.


Add a Comment