fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan egy évvel az iOS 13, alig több mint két héttel az iOS 13.7nyolc béta változat, és mindössze alig egy nappal a GM után az Apple kiadta az iOS 14-es frissítést.

Az iOS 14 esetén az Apple 11 főbb kategóriát emelt ki újdonságként, de ezeken túl rengeteg egyéb érdekesség is érkezik az új rendszerrel. Ezek legfontosabbjai a megújult főképernyő az App Library nézettel és widgetekkel, a kép-a-képben opció az iPhone-on is, az újratervezett Siri képernyő, a Translate app, az Üzenetek, a Térképek és a Safari fejlesztései, HomeKit újdonságok, a Car Key és CarPlay újdonságai, az AirPods Pro új hangzásvilága és kezelhetősége, az App Clips funkció és az Adatvédelmi fejlesztések. Az iPadek esetén külön iPadOS érkezik, amiről külön cikkben ejtünk szót. Nézzük, mit ír az Apple az iOS 14-ről!

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ!

Újdonságok

Korábbi, részletesebb cikkeink az egyes újdonságokról:

Teljesen új. És mégis ismerős.

Az iOS 14 egy új kinézetet ad azoknak a dolgoknak, amelyeket a leggyakrabban használsz, hogy így még könnyebb legyen a használatuk. Az új funkciók mindent a kezed ügyébe adnak, amire az adott pillanatban szükséged lehet. És az alkalmazások, amiket használsz, sokkal intelligensebbé, személyesebbé és bizalmasabbá válnak.

Felhasználói élmény

Többre leszel képes az iPhone-oddal, mint eddig valaha. Az iOS 14 újragondolja a felhasználói élmény legmeghatározóbb részeit, hogy sokkal segítőkészebb és személyesebb legyen.

Widgetek a Főképernyőn

A widgeteket teljesen újraterveztük, hogy még több információt adjanak egyetlen pillantásra – és most már a Főképernyőhöz is hozzáadhatod őket. Válassz a különböző méretek közül, és rendezd el őket tetszésed szerint.

Ezen felül lehetőséged van okos widgetekre is, amelyek intelligensen, az általad leggyakrabban használt appok alapján jelennek meg, és mindig az adott pillanatnak megfelelő widget fog megjelenni automatikusan.

Alkalmazáskönyvtár

Az új Alkalmazáskönyvtár automatikusan rendezi az alkalmazásaid ikonjait egy egyszerű, könnyen átlátható nézetbe. Az alkalmazásokat a rendszer kategória alapján rendezi, és a leggyakrabban használt alkalmazásaid mindig csak egyetlen koppintásra vannak.

Kompakt hívásértesítés

Az iPhone-on a hang-, a FaceTime- és a külső fejlesztők alkalmazásaiban érkező hívások egy teljesen új, kompakt designnal rendelkező értesítésként jelennek meg, ami már nem fedi el a teljes képernyőt.

Kép-a-képben – mint az iPaden

Most már tovább nézheted a videókat, vagy folytathatod a FaceTime hívást egy kis “ablakban”, miközben egy másik appra váltasz.

Üzenetek

A kapcsolattartás még sosem volt ennyire fontos. Ezért az iOS 14 új módokat kínál ahhoz, hogy követhesd a legfontosabb beszélgetéseid fonalát, főleg a csoportos csevegések esetén, és hogy még jobban kifejezhesd magadat.

Kitűzött beszélgetések

Tűzz ki akár kilenc fontos beszélgetést kedvencként a lista tetejére, hogy bármikor könnyen elérhesd őket. A kitűzött beszélgetések esetén rögtön láthatod a bejövő üzeneteket, ahogyan azok megérkeznek, a küldő fél fotójával együtt, így rögtön láthatod, hogy ki és mit szólt hozzá épp az adott üzenetváltáshoz.

Csoportképek

Adj a csoportos beszélgetéseidnek egy vizuális identitást egy fotó vagy Memoji hozzáadásával, vagy válassz egy emojit.

Említések

Írd be valaki nevét ahhoz, hogy megemlítsd! Amikor pedig téged említ valaki, akkor a neved kiemelésre kerül. Ezen felül még azt is beállíthatod egy adott csoportos beszélgetés esetén, hogy csak akkor kapj értesítést, ha valaki téged említ meg.

Válaszolj adott üzenetre

Most lehetőséged van közvetlenül egy adott üzenetre válaszolni egy csoportos beszélgetésben. Az üzeneteket láthatod a csoporton belül, vagy pedig rákoppinthatsz az adott üzenetszálra egy fókuszáltabb nézetre, amiben csak az egymásnak adott válaszok látszanak az adott üzenet esetén.

Új Memoji stílusok és matricák

Az új életkori opciók és arcmaszkok mellett válaszd ki a több mint 20 új frizura vagy fejfedő közül azt, amely a legjobban kifejezi a hobbidat, hivatásodat, vagy a személyiségedet.

Térképek

A Térképek a legjobb módja a navigációnak és a világ felfedezésének, miközben óvja a privát szférádat. Az iOS 14-ben a Térképekkel minden eddiginél könnyebb az új helyek felfedezése, amelyekhez már környezetbarát navigációs módot is választhatsz.

Pattanj bringára!

A Térképek immár támogatja a bicikliutakat is. Ezek esetén láthatod a szintemelkedést, a forgalmas útszakaszokat, lépcsőket és meredek emelkedőket is az utad tervezése során. A Térképek figyelembe veszi a szintemelkedéseket, így tájékoztatni fog, ha keményen tekerned kell majd felfelé, vagy pedig csak kényelmesen gurulhatsz. Értesítést kapsz, ha a tervezett úton meredek emelkedőre kell számítanod, vagy pedig ha lépcsőznöd kell a bicajjal. Természetesen olyan útvonalat is ki tudsz választani, amely teljesen elkerüli a lépcsőket, vagy a forgalmas útszakaszokat.

Úttervezés elektromos járművel

Tervezz már eleve az elektromos töltőállomásokkal. A Térképek képes nyomon követni az elektromos járműved töltöttségét, és figyelembe veszi például a szintemelkedéseket, hogy mindig biztosan legyen töltőállomás, amivel az egész út gond nélkül teljesíthető. A Térképek azt is tudja, hogy milyen típusú töltő csatlakozóval rendelkezik a járműved, és csak a kompatibilis töltőállomásokat teszi rá az útitervedre.

Idegen helyen vagy? Nem gond!

Az Apple Térképek szerkesztői együttműködtek a megbízható brandekkel és partnerekkel, hogy összegyűjtsenek olyan helyeket világszerte, amelyeket érdemes meglátogatni enni, vásárolni vagy csak felfedezni. Ezeket az ajánlatokat ráadásul el is mentheted, és automatikusan frissülnek, ha új helyek kerülnek hozzáadásra, így mindig a legfrissebb javaslatok közül tudsz választani. (Egyelőre csak San Francisco, New York, London, és Los Angeles esetén lesz elérhető.)

Fordító

A különböző nyelveket átívelő beszélgetéseknek természetesnek és könnyednek kell lennie, és persze hogy bizalmasak maradhassanak. Bemutatjuk a teljesen új Fordító appot, amellyel 11 különböző nyelv között van lehetőséged a beszélgetésre. (A magyar nincs köztük.)

Beszélgetés mód

A Fordítóval a beszélgetések egyszerűek és könnyűek. Csak fordítsd fekvő módba az iPhone-odat, nyomd le a mikrofon gombot, és mondj valamit. Az automatikus nyelvfelismerés átírja a hallottakat szövegesen az eredeti nyelven, és a képernyő másik felén pedig a másik nyelven, amit fel is olvas. A Fordító fejlett gépi tanulást használ magán a készüléken az Apple Neural Engine segítségével a természetesen hangzó beszélgetésekhez.

Offline is használható

A Fordító akár teljesen offline módon is használható. Az app összes funkciója elérhető offline módon is a letöltött nyelvi csomagokkal, és így teljesen bizalmas maradhat minden beszélgetésed anélkül, hogy ki kellene kapcsold a készüléked internet elérését.

Kedvencek

Ments el fordításokat a Kedvencek fülön gyors elérésre. Megtekintheted a korábbi fordításaidat is, és elmentheted a lefordított mondatokat.

Figyelemfelkeltő mód

Nagyítsd fel a lefordított szöveget fektetett nézetben, hogy még könnyebb legyen elolvasnia a másik félnek, akivel szeretnél szóba elegyedni.

Siri

Siri létfontosságú abban, hogy információt szerezzünk, vagy elvégezzünk valamit. És köszönhetően az új, kompakt designnak, most már úgy veheted hasznát Siri minden tudásának, hogy elvesztenéd a kontextust, amivel éppen foglalkozol.

Kompakt design

Siri egy teljesen új, kompakt kinézetet kapott, amivel gyorsan hozzájuthatsz információhoz, miközben továbbra is fókuszálhatsz arra, amit éppen csinálsz.

Sokkal nagyobb tudás

Siri már több mint 20-szor több tényt ismer, mint három évvel ezelőtt.

Webes válaszok

Siri most már képes sokkal széleskörűbb kérdésekre is válaszolni az interneten elérhető információknak köszönhetően.

Küldj hangüzeneteket

Ha a diktált szöveg helyett inkább szeretnéd jobban kifejezni magadat, akkor már előszavas hangüzenetek elküldésére is megkérheted Sirit.

Még mindig nincs magyar nyelv!

Sajnos hiába lesz egyre okosabb és ügyesebb kedvenc személyi asszisztensünk, a magyar nyelv megtanulása még mindig várat magára. ? Na de talán majd az iOS 15-tel…? ? (Nagy bociszemekkel nézünk innen távolról Tim Cookra, hátha beválik! ?)

Otthon

Az Otthon app segít intelligensebben – és ami a legfontosabb, biztonságosabban – menedzselni az okos otthonodat. És mostmár sokkal könnyebb kihasználni a HomeKit-kiegészítők széles körét.

Automatizálási javaslatok

Amikor egy új HomeKit kiegészítőt adsz hozzá, az Otthon app javasol hasznos automatizálásokat, így rögtön munkára is foghatod.

Állapotjelzés

Az Otthon app új vizuális állapotjelzése fontosság alapján teszi sorba a kiegészítőket, hogy lásd, melyek igénylik a figyelmedet, és könnyen vezérelheted is őket.

Adaptív világítás

Állítsd be, hogy a világítás színhőmérséklete az adott napszaknak megfelelően változzon. A támogatott világítótestek most már képesek automatikusan állítani a színhőmérsékletüket a nap folyamán, ezzel maximalizálva a kényelmet és a produktivitást. Ébredj reggel melegebb tónusokra, és ints búcsút a kék fénynek az éjjeli nyugalom közeledtével.

Zónák

Adj meg zónákat, amelyek a biztonsági kamerád által látott terület legfontosabb részeire fókuszálnak, így értesítést kaphatsz, ha a kamera mozgást érzékel a beállított zónában.

Arcfelismerés

A biztonsági kamerák és kapucsengők most már képesek azoknak az embereknek a felismerésére, akiket a Fotók appban megadtál a személyek alatt. Jelölj meg személyeket és kapj értesítést, ha őket látja a kamera.

Az arcfelismerés és zónák a HomeKit Secure Video részét képezik, amely funkció a kameráid képét teszi elérhetővé az Otthon appban. Ez egy biztonságos és privát módon működő szolgáltatás: az összes elemzés közvetlenül az otthonodban található Apple eszközeiden történik – és nem a felhőben.

Safari

A webböngészésnek gyorsnak, hatékonynak és privátnak kell lennie. Az iOS 14-ben a Safari minden eddiginél reszponzívabb és alkalmasabb erre, miközben új módokat kínál az adataid védelmére is.

Fordító (béta)

A Safari most már képes lefordítani a weboldalakat hét különböző nyelvre is. Amikor egy olyan weboldalt nyitsz meg, amit a Safari le tud fordítani, egy külön ikon jelenik meg. Egyszerűen csak koppints erre az ikonra, és olvass.

Teljesítmény

A világ leggyorsabb mobil böngészője. A lángolóan gyors JavaScript motornak köszönhetően a Safari kétszer gyorsabb JavaScript teljesítményre képes, mint a Chrome az Androidon.

Jelszó monitorozás

A Safari figyelmeztet, ha az általad használt jelszó nem biztonságos. Monitorozza a mentett jelszavaidat, hogy biztos lehess benne, hogy azokat nem kompromittálta egy adatszivárgás. Ehhez erős kriptográfiai technikákat használ, hogy rendszeresen összehasonlítsa a jelszavaid derivációit a feltört jelszavak listájával biztonságos és privát módon, amely magát a jelszavaidat nem fedi fel senki számára – még az Apple számára sem.

Adatvédelmi jelentés

Most már rákoppinthatsz az Adatvédelmi jelentés gombra, hogy megtudd, az egyes weboldalak hogyan kezelik az adataid védelmét.

Autókulcsok és CarPlay

A CarPlay átalakította a kapcsolatot az iPhone-od és az autód között. Most ez a kapcsolat még erőteljesebbé válik azzal, hogy képes leszel kinyitni és elindítani az autódat az iPhone-oddal.

Autókulcsok a Walletben

Nyisd ki és indítsd az autódat az iPhone-nal. Tartsd a digitális autókulcsodat a Wallet appban, így a fizikai kulcsot otthon hagyhatod. Egyszerűen tartsd oda az iPhone-t az autód ajtajához a kinyitáshoz. Amint beszálltál, csatlakoztasd az iPhone-t az olvasóhoz, vagy a vezeték nélküli töltőhöz az autód indításához. Ráadásul ez az Apple Watch-csal is működik.

Oszd meg és kezeld a kulcsokat

A kulcsok barátokkal vagy családtagokkal való megosztása könnyű. Testre szabhatod a beállításokat, és létrehozhatsz korlátozott profilokat, ami a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára lehet ideális. Bármikor visszavonhatsz és megoszthatsz egy kulcsot, akár csak időszakosan is.

Tartalékenergia

A tartalékenergia funkcióval az iPhone-od a lemerülése után még 5 órán át használható az autód kinyitására és elindítására.

CarPlay háttérkép és új app típusok

Válassz ki egy hátteret, ami jól mutat az autódban. A CarPlay emellett új app típusokat is támogat, például parkolás, elektromos autó töltés és étel rendelés.

AirPods

Az AirPods varázslatos hallgatási élményt nyújt. Az iOS 14-gyel ez a varázslatosság új trükkökkel bővül, legyen szó zenehallgatásról, podcastekről, vagy filmnézésről.

Térhangzás

Teljes térhangzás, akármerre is járj. Az AirPods Pro-val moziszerű élményben lehet részed. A térhangzás és a dinamikus fejkövetés segítségével a hang mindig a megfelelő helyről szól, még ha elfordítod is a fejed, vagy a készüléked teszed máshová.

Töltöttségi értesítések

Az új töltöttségi értesítések kényelmesen jelzik, ha itt az ideje az AirPods-od feltöltésének.

Automatikus váltás

Válts az egyes eszközeid között automatikusan, anélkül, hogy manuálisan kellene csatlakoztatnod az AirPods-odat az adott készülékhez. Ha befejezel egy hívást az iPhone-odon, és felveszed az iPadedet, hogy megnézz egy filmet, az AirPods is automatikusan átvált az iPadre.

Fejhallgató beállítás

Állítsd be az AirPods-od hangját a hallási nehézségeknek megfelelően. A beállítási opciók felerősítik a halkabb hangokat és finomhangolhatók a te saját hallásodnak megfelelően, hogy segítsen a zene, a hívások és egyéb hangok pontosabb és tisztább hallásában.

Audio Megosztás az Apple TV-hez

Csatlakoztass két pár AirPods-z az Apple TV 4K készülékedhez, és nézzetek meg kettesben egy filmet anélkül, hogy az másokat zavarhatna.

App Clip-ek

Az App Store-ból letöltött appok megváltoztattak jóformán bármit, amit csak teszünk. Most már egy még gyorsabb módja van annak, hogy ezt kihasználhassuk: az App Clip-ek. Egy adott app egy kis része, egy App Clip azonnal elérhető, amikor szükséged van rá egy adott feladatra fókuszálva.

Fedezd fel az App Clip-eket

Az App Clip-ek könnyen felfedezhetőek, és használhatók abban a pillanatban, amikor épp szükséged van rájuk. Mint például egy kerékpár bérlésekor, parkolás fizetésekor, étel rendeléskor, és még sok más helyzetben.

App Clip-eket találhatsz a való világban NFC-tageknek vagy QR-kódoknak köszönhetően, és elindíthatd őket a Safari, a Térképek és az Üzenetek használata közben. A helyek, ahol elérhetőek az App Clip-ek, könnyen felismerhetőek a speciális, az Apple által tervezett App Clip kódoknak köszönhetően. Az App Clip kódok egyedileg párosítva vannak egy App Clip-pel. Beszkennelheted őket a Kamerával, vagy érintsd hozzájuk a készülékedet az NFC használatához.

Gyors betöltődés

Az App Clip-ek kis méretűek, így villámgyorsan letöltődnek. Amint hozzáférsz egy App Clip-hez, egy kártya jelenik meg a kijelzőn. A Megnyitásra koppintva elindul az App Clip egy fókuszált alkalmazásélményt nyújtva, teljeskörű adatvédelem mellett.

Gyors és privát

Lépj be gyorsan az alkalmazásokba, amelyek támogatják a Bejelentkezés az Apple-lel opciót, és hajts végre tranzakciókat biztonságosan és azonnal az Apple Pay-t használó appokkal.

Adatvédelem

Az adatok védelme alapvető emberi jog, és mindennek az alapja, amit teszünk. Épp ezért az iOS 14-gyel még nagyobb kontrollt adunk a kezedbe az általad megosztott adatok felett, és még jobban átláthatóvá tesszük, hogy ezek az adatok hogyan kerülnek felhasználásra.

Adatvédelmi információk az App Store-ban

Most már tájékozódhatsz az App Store-ban arról, hogy egy adott app milyen adatvédelmi gyakorlattal rendelkezik, már annak letöltése előtt is.

Rögzítési indikátor

Egy új indikátor jelenik meg a kijelző tetején, amikor egy alkalmazás a mikrofont vagy a kamerát használja, és a Vezérlőközpontban is láthatod, ha egy app nemrég ezeket használta. Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: mit jelentenek az iOS 14 zöld és narancssárga visszajelző pöttyei?

Válts a Bejelentkezés az Apple-lel opcióra

Válts egyszerűen a Bejelentkezés az Apple-lel opcióra, amikor az ezt támogató alkalmazásokba belépsz. Ezzel megtartod a már használatban lévő fiókodat, viszont eggyel kevesebb jelszót kell nyilvántartanod.

Viszonylagos helyzet

Add meg csak a viszonylagos helyzeted a pontos helyzet helyett – tökéletesen megfelelő az olyan appokhoz például, mint a helyi hírek és az időjárás.

És még sok más

App Store. A fejlesztőknek most már lehetőségük van az előfizetéseket megosztani a családtagok között a Családi Megosztás tagjai számára. A tökéletesített app termékoldalaknak köszönhetően az app fontos részletei jobban áttekinthetőek. És a keresés is javult, helyesírás-ellenőrzéssel, és már a szerkesztői gyűjtemények is megjelennek a találatok között.

Apple Arcade. Fedezz fel és játssz a következő játékoddal az új böngészési funkciókkal az Apple Arcade kínálatában. Most már láthatod, hogy melyik játékok a népszerűek a Game Center ismerőseidnél. És folytasd a játékaidat az iPhone, iPad, Mac vagy Apple TV között váltva a Játék Folytatása funkcióval.

Kiterjesztett valóság. Az ARKit 4-ben elérhetővé vált a Location Anchor, amivel a fejlesztők adott helyszínekre helyezhetik a világban az általuk fejlesztett AR élményeket, mint például az életnagyságú AR művészeti installációkat, vagy navigációs iránymutatókat. És még több felhasználó élvezheti a csak az előlapi kamerával elérhető AR-élményt a kibővített arckövetéssel az A12 Bionic processzorral kezdődően.

Kamera. A fotózás még gyorsabb, beleértve az első kép elkészítésének és a több kép egymás utáni fotózásának teljesítményét. Az új expozíciós beállításokkal pedig rögzítheted az expozíciós értéket, miközben a fókuszt más pontra helyezed.

Game Center. A gyönyörűen újratervezett Game Center megkönnyíti, hogy új játékokat fedezz fel és játssz a barátaiddal. Érd el könnyen az eredményeidet, a ranglistát és a Game Center profilodat az App Store-ból és a Game Center-t támogató játékokból.

Egészség. A teljesen új Alvás az Egészség appban segít, hogy elérd az alvási céljaidat. Az új hallási opciók segítenek megérteni, hogy milyen hangosan hallgat bármit is a fejhallgatón keresztül, és hogy ez idővel hogyan befolyásolhatja a hallásodat. Az egészséged és biztonságod ellenőrizheted egy helyen az Egészségügyi Ellenőrzőlista alatt. Az Egészség app pedig új adattípusokat is tartalmaz a mobilitás, egészségügyi nyilvántartás, tünetek és EKG esetén.

Jegyzetek. A magán az eszközön meglévő intelligencia segít mindenben, kezdve a jegyzeteid megtalálásától egészen az élesebb dokumentum-szkennelésig. A design frissítése pedig segít fókuszálni a tartalomra és a legfontosabb lépésekre, amiket végrehajthatsz.

Fotók. Rendezd a fotóidat és videóidat új szűrési és rendezési opciókkal, és navigálj könnyedén még több nézetben az ujjaiddal összecsípve vagy széthúzva őket az appon belül.

Emlékeztetők. A gyors hozzáadás és az okos javaslatok segíthetnek, hogy erőfeszítés nélkül tudj új emlékeztetőket rögzíteni. A megosztott listák tagjai most már egymáshoz is hozzárendelhetnek emlékeztetőket, így az egyes feladatok szétosztása is egyszerűbb, mint eddig valaha.

Válassz alapértelmezett email klienst és böngészőt! Az iOS 14-gyel kezdődően már harmadik fél által fejlesztett email klienst és böngészőt is megadhatsz alapértelmezettként, rendszerszinten.

Hangjegyzetek. A világ legnépszerűbb hangrögzítő appja új eszközöket kap a felvételek rendszerezéséhez. A teljesen új Felvételek Feljavítása funkció lehetővé teszi, hogy egyetlen koppintással javíts a felvételeid hangminőségén.

Időjárás. Maradj informált a súlyos időjárási eseményekről, és tájékozódj a várható időjárásváltozásokról, így tudhatod, hogy a következő nap jelentősen melegebb, hidegebb, vagy csapadékosabb lesz-e. Az USA-ban egy grafikonon percről-percre is láthatod a csapadék intenzitás előrejelzését a következő órára vonatkozóan.

Az iOS 14 összes újdonságát itt sorolja fel az Apple: Új funkciók érkeznek az iOS 14-gyel.

Kompatibilitás

Az iOS 14 az összes olyan készülékre elérhető, amire az iOS 13 is:

Hogyan telepíthető az iOS 14?

Bármely esetben készítsünk egy biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ezt megtehetjük a Finder és az iTunes segítségével, vagy pedig használjuk az iCloud backupot, esetleg mindkettőt: ártani nem árt, ha van mentésünk, ugyanakkor van, hogy életmentő lehet. Érdemes lehet készíteni egy olyan mentést is a számítógépünk segítségével, amit aztán “zárolunk”, így azt nem írja azt felül az új mentésekkel a gépünk. Ez hasznos lehet akkor, ha meg akarjuk őrizni az adatainkat az iOS 13-as verzióban is, hiszen ezeket az iOS 14 frissíti az új verzióra.

A frissítéshez meg kell majd adnunk a készülékünk jelkódját.

Amennyiben a készülék nem jailbreakelt, a Beállítások (Settings) appban nyomjunk a Szoftverfrissítés (Software Update) menüpontra, majd ott válasszuk a Letöltés és telepítés (Download and install) opciót. Eközben a készüléknek Wi-Fi-re kell kapcsolódnia, és legalább 50% akkutöltöttség szükséges, de inkább eleve dugjuk töltőre. A folyamat elindítása előtt készítsünk róla biztonsági mentést, ezt megtehetjük az iCloud mentés, vagy az iTunes segítségével. A letöltés befejeződése után nagyjából 5-10 perc alatt az iOS frissíti önmagát, ami után az adataink és beállításaink megmaradnak, mindössze a rendszer frissült.

A frissítést elvégezhetjük a számítógépünk segítségével is a Finderben vagy az iTunes-ban, ez esetben kössük össze a géppel a készüléket, és amikor a Finder vagy az iTunes feldobja, hogy frissítés érhető el, nyomjunk a Letöltés és telepítés opcióra, és várjuk meg, míg elvégzi a dolgát. Az adataink ebben az esetben is megmaradnak.

Amennyiben a készülék jailbreakelt, úgy a menüből történő, OTA frissítés nem lehetséges. Számítógéppel ettől függetlenül frissíthetjük, viszont jailbreakelt készülék frissítésekor a jailbreak és a Cydiából telepített alkalmazások törlődnek, és jailbreakelt készülék frissítése az esetleg rajta maradó felesleges fájlok miatt nem javasolt. Egyelőre tehát ne telepítsük az iOS 14-et, nyomjunk a Mégsem opcióra, amikor a gépünk azt feldobja, és előtte pipáljuk be, hogy ne emlékeztessen újra.

Ha Gevey vagy más, hasonló elven működő megoldással függetlenítünk, akkor egyelőre ne telepítsük az iOS 14-et, mert elképzelhető, hogy az esetlegesen frissülő baseband miatt a Gevey-ünk már nem tudja majd átverni a készüléket, és így nem tudjuk azt a saját kártyánkkal használni. Pár nap alatt általában kiderül, hogy mi a helyzet ilyen téren. (Ez a fajta “függetlenítés” már nem igazán jellemző.)

Ha jelenleg jailbreakelt a készülékünk, de erről lemondva tennénk fel az iOS 14-et, és nem akarunk semmi “szemetet” esetleg átvinni a jailbreakes rendszerből, akkor nem javasolt a backupból visszaállítani azt. Ezt áthidalhatjuk azzal, hogy az iCloud fiókunkkal szinkronizáljuk az egyes adataikat, amelyekbe már az Üzenetek is beletartoznak. Az ilyen adatok a készülék új iPhone-ként való beállítása után az iCloud fiókunkba való belépéskor automatikusan letöltődnek a készülékre. A biztonsági mentéssel szemben viszont így egyes beállítások és tartalmak, így például az App Store-os alkalmazások adatai nem feltétlenül kerülnek vissza, kivéve ha utóbbiak az iCloud Drive-on tárolták az adataikat.

Ha a frissítés közben hibaüzeneteket kapnánk, jegyezzük meg a hiba számát, és nézzük meg a lehetőségeinket a Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek cikkben, mielőtt olyat kérdeznénk, ami már tucatszor megválaszolásra került!

Ha nem jelenik meg a frissítés, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

A hivatalosan megjelent iOS 14 buildszáma 18A373, ami megegyezik a GM buildjével, így akinek már a GM verzió van fent, annak nem jelenik meg majd OTA a frissítés.

Közvetlen letöltési linkek, ha a frissítés továbbra sem lenne hajlandó megjelenni:

A letöltött fájlokat Windows-on a ⇧ (shift), macOS-en az ⌥ (alt/option) lenyomása közben a Finder vagy az iTunes update (vagy restore) gombjára kattintva tudjuk betallózni, és frissíteni (vagy restore-olni) vele a készülékünket. Csak a készülékünk típusához való .ipsw fájlt fogjuk tudni az eszközre telepíteni, más típushoz valót nem!

Az iOS 14-re egyelőre nincs jailbreak

Az iOS 14-re egyelőre nem jelent meg jailbreak, így aki bármi okból is függ a jailbreaktől, annak azt tanácsoljuk, hogy még ne frissítsen iOS 14-re. Azt jelenleg nem lehet tudni, mikor várható egyáltalán jailbreak.

És hogy miért kell annyit várni egy jailbreakre? Erről itt írtunk bővebben: Gyakori kérdések: miért nincs még jailbreak adott iOS-verzióra, miért kell ennyit várni?

Hogyan tehető vissza az iOS 13?

Ha valaki nem akar frissíteni, akkor vigyázzon a készülékére, és ha az felajánlja a frissítést, akkor azt ne fogadja el, vagy ha a számítógépen a Finder vagy az iTunes tesz így, ott is nyomjon mégsemet, az esetleg a készülékre letöltött OTA frissítési csomag pedig már törölhető, ha sok helyet foglal, illetve kapcsoljuk ki az esetlegesen korábban engedélyezett automatikus frissítést a Szoftverfrissítés menüpont alatt. Magától a készülék csak akkor frissül iOS 14-re, ha korábban már bekapcsoltuk az automatikus frissítést.

Ameddig az Apple még aláírja az iOS 13.7-et, addig akiknek nem vált be az iOS 14, azok az aláírási ablak bezáródásáig még vissza tudják tenni a készülékükre az iOS 13-at, noha ez nem javasolt.

Ehhez összesen DFU-módba kell tenni a kiszemelt készüléket, majd manuálisan betallózni iTunes-ban a megfelelő 13.7-es IPSW-t, és megvárni, hogy az iTunes elvégezze a feladatot. Hátrány: mivel ez restore, minden adat elvész, és az iOS 14-ről időközben készült biztonsági mentés nem állítható vissza iOS 13-as rendszerre.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: az aktuális iOS-verziónál régebbi firmware visszaállítása.

Az Apple által aktuálisan aláírt IPSW-k letöltése: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd tapasztaltabb ismerős segítségét. Fontos a gyors elhatározás, mert az Apple bármikor bezárhatja az iOS 13.7 aláírási ablakát, ami után gyakorlatilag nincs lehetőség visszatenni az aktuálisan legfrissebbnél korábbi verziót. Az esetleges adatvesztésért vagy egyéb problémákért nem vállalunk felelősséget.

Nekem nem működik megfelelően a készülék!

Ha a frissítés után bármi nem úgy működik, ahogyan azt elvárnánk, az alábbi cikkben leírt lépéseken célszerű elsőként végigmenni: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Ha a frissítéskor hibával találkozol, akkor pedig ezt a cikkünket érdemes megnézni: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek.

Linkgyűjtemény

Az iOS 14-ről szóló összes cikkünk megtalálható az iOS 14 címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.