iOS 14: ezekre számíthatsz új főképernyőtől – widgetek és Alkalmazáskönyvtár

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone egy egészen egyszerű koncepcióval érkezett meg 2007-ben: a főképernyőn csak alkalmazások találhatóak, amikre ha ráböksz, elindulnak.

Ez aztán az évek során finomodott a Spotlight keresővel, mappákkal, a balra található widget képernyővel és Haptic Touch menükkel, de alapvetően mindvégig egyszerű maradt. Ezen változtat az iOS 14, mellyel az Apple-nél feje tetejére állították a főképernyő alapelveit. Nézzük át az újításokat!

Widgetek

Az Apple teljesen újragondolta iOS-en a widgetek használatának élményét. Korábban a főképernyő (és a lezárt képernyő) bal oldalára voltak száműzve az apró alkalmazások, de az iOS 14-től egyszerűen az ikonok közé is teheted majd őket.

Ehhez nem kell mást tenned, mint megnyitni a widget galériát, amit ikon-átrendező módban a bal felső sarokban található plusz gombra bökve érhetsz el, és kiválasztani egy widgetet.

Gyárilag az Apple nyújt widgetet az Időjárás, Óra, Naptár, Apple News, Jegyzetek, Térképek, Fitnesz, Fotók, Emlékeztetők, Részvények, Zene, Podcastok, Tippek, Fájlok és Parancsok alkalmazásokhoz, valamint elérheted az Akkumulátor, Siri-javaslatok, Képernyőidő és Alkalmazás-javaslatok widgeteket is. Persze az igazán izgalmas widgetek majd a fejlesztőktől is érkezhetnek, mert az Apple elérhetővé teszi ezt a funkciót harmadik felek számára is.

Amikor widget galériában kiválasztasz egy widgetet, akkor akár 3 méretet is ajánlhat az számodra: kicsi, közepes és nagy opciók közül választhatsz. A kicsi 4, a közepes 8, a nagy pedig 16 alkalmazás ikonjától veszi el a helyet főképernyődön.

Ahogy az ikonokat mappákba tudod rendezni egymásra húzással, úgy a widgeteket is. Ez a Smart Stack, ami lehetővé teszi, hogy egy helyre több widgetet is elhelyezz és az iOS azt is felajánlja neked, hogy automatikusan vált a widgetek közt szokásaid alapján. Ha ezt nem szeretnéd, akkor egy fel-le suhintással is lapozhatsz a Smart Stack-ben található widgetek közt. Egy ilyen boglyába 10 különböző widgetet tehetsz.

Alkalmazáskönyvtár

Az iOS első 13 verziójában a főképernyő egyet jelentett az összes alkalmazásod listájával, de ezen változtat az iOS 14.

Ha kellett már androidos telefont használnod, akkor tudhatod, hogy ott az alkalmazásoknak igazából csak a parancsikonját teszed a főképernyőre, mert azok valójában egy alkalmazás-fiókban laknak. Ősztől ez iOS-en is így lesz, csak az Apple Alkalmazáskönyvtárnak keresztelte a funkciót.

Míg az alkalmazásaidtól balra a „régi” widget oldal helyezkedik el, addig jobbra az iOS 14 az Alkalmazáskönyvtárat tette.

Az Alkalmazáskönyvtár automatikusan kategorizálja alkalmazásaidat speciális mappákba azok metaadatai alapján. Így például össze lesznek gyűjtve közösségi alkalmazásaid egy mappába és össze lehetnek gyűjtve a Microsoft alkalmazásaid is egy mappába felhasználási szokásaidat figyelembe véve.

Emellett az Alkalmazáskönyvtár javaslatokat is gyűjt az első sorba, ahol azok az alkalmazások jelennek meg, amiket az adott helyzetben az iOS szerint használni fogsz.

Apple Watch-on a főképernyő régóta elérhető ABC-sorrendű listanézetben és az Alkalmazáskönyvtár ezt is elhozza iOS-re és ehhez csak a keresősávra kell böknöd. A listában könnyen kereshetsz és görgethetsz is, hogy megtaláld azt az elbújt alkalmazást.

De hogy bújhat el egy alkalmazás? Nos, iOS 14 alatt arra is lesz lehetőséged, hogy elrejts egy alkalmazást a főképernyőről és így csak az Alkalmazáskönyvtárban lesz megtalálható. Ez viszont még nem minden, ugyanis egész főképernyő oldalak elrejtésére is lesz lehetőséged!

Ikon-rendezési módban az oldaljelölőre kattintva simán tudod majd szerkeszteni a főképernyő oldalait. Ez hasznos lehet, ha például van egy külön oldalad, amin csak olyan alkalmazásaid vannak, amiket csak ritkán használsz.

Minden kétséget kizárólag ez lesz a legnagyobb változás a főképernyőn az iOS történelmében és bár félek, hogy a kevésbé hozzáértők el fognak veszni az újdonságok közt, bizakodó vagyok, hogy nagyszerű dolgokra leszünk képesek ezeknek a változásoknak köszönhetően.

Te várod már az iOS 14 widgetjeit és az Alkalmazáskönyvtárat?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Én azon kevesek közé tartozom akinek nem tetszenek ezek az újítások. Lehet ezeket nélkülözni, hogy olyan maradjon a főképernyő mint a korábbi rendszereken?
  Számomra túl Androidos, az egyszerűsége jön be az iOS-nek…

 2. Jadeye says:

  a widgetek használata természetesen nem kötelező. az Alkalmazáskönyvtárhoz meg oldalra kell görgetni.

 3. horva says:

  “Ha kellett már androidos telefont használnod”

  Szerintem ezzel eléggé lekicsinylően beszéltek az Androidról. Én ezt személyesen kikérem az Android felhasználók nevében.
  (én mindkettő rendszert használom)

  @igerywhite Nekem sem tetszenek, ezért engem is érdekel, hogy a 14-es verzióban is lehet úgy használni, mint most. Vagy inkább hagyjam a fenébe, és ne telepítsem.

  @Jadeye Most eleve több oldalon vannak az alkalmazásikonok. Ha jól értem, bekerül +1 oldal, amin az alkalmazáskönyvtár van?

 4. Jadeye says:

  igen, viszont bármelyik oldalt és bármelyik ikont el tudod rejteni a főképernyőről.

 5. Stewen says:

  Mi az az android?

 6. horva says:

  Egy figura a Lego Racers nevű Windows 98-as játékban. :slight_smile:

 7. Stewen says:

  Fú de klafa, az app store-ból lelehet tölteni?

 8. Jadeye says:

  mármint mit?

 9. horva says:

  Steamet biztos, de hogy a játék elérhető-e benne, nem vagyok biztos. :smile:
  Közel 30 éves játék.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!