iOS 14: a hátlap koppintásával irányíthatod az iPhone-od!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple szinte minden új fő iOS verzióval új kisegítő lehetőségeket vezet be, hogy minél több felhasználó tudja egyszerűbben kezelni eszközeiket.

Ez idén sincs másképp, az iOS 14 is bővült egy hasznos újítással, mégpedig a hátlap megkopogtatásának lehetőségével. Igen, mostantól beállíthatsz parancsokat a telefonod hátlapjának koppintására is!

Ha esetleg nehéz lenne elképzelni, hogy miről van szó, az iDownloadBlog készített róla egy rövidke videót:

iOS 14 esetén a Beállítások → Kisegítő lehetőségek → Érintés alatt megjelenik egy új lehetőség, amivel parancsokat állíthatsz be, hogy mi történjen, ha kétszer vagy háromszor megkopogtatod telefonod hátlapját.

Az újdonságra Redditen találtam rá és ott egyelőre csak annyit írtak, hogy valószínűleg érintéssel történő felébresztésre alkalmas eszközökön működik, vagyis legalább iPhone X kell hozzá. A kétszeres és háromszoros bökésre is szinte bármilyen rendszerparancs (képernyő lezárása, képernyőfotó, hangerő állítása, stb.) vagy valamilyen Parancsok alkalmazásbeli parancs is beállítható.

Ha használod a kétszeres mellett a háromszoros koppintást is, akkor a kétszeres kicsit lassabb lesz, mert megvárja a telefon, hogy lesz-e harmadik is. Ez pont ugyanúgy megy, mint anno a főgomb háromszoros nyomására beállítható kisegítő lehetőségek idején.

Ez is tipikusan egy olyan kisegítő lehetőség, ami sokat segíthet azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva problémát okoz a képernyő vagy a gombok kezelése, de igazából bárki számára hasznos lehet.

Te mit fogsz beállítani a telefonod hátlapjának kopogtatására?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Hülye kérdés, de ez akkor hogy működik, ha tok van a telefonon? :smiley: Azon keresztül is érzi a kopogást? :smiley:

 2. Ki kell próbálni, toktól függ. Gondolom erősebben kell megkopogtatni.

 3. Nagyon kíváncsi vagyok erre. :smiley:

 4. dokk says:

  Múkodj tokkal is.

 5. Nekem működik pitaka tokkal

 6. Régen az imac tudott ilyet, nem? Ha megütögetted az oldalát akkor felhasználót lehetett váltani. De ez már tényleg jó régen volt, lehet rosszul emlékszem.

 7. martonv says:

  mindegyik ios14-es teló tudja? 6s és SE2020 is?

 8. Jadeye says:

  @martonv

  Az újdonságra Redditen találtam rá és ott egyelőre csak annyit írtak, hogy valószínűleg érintéssel történő felébresztésre alkalmas eszközökön működik, vagyis legalább iPhone X kell hozzá.

 9. A videóban a srác azt mondta ha jól értettem, hogy kipróbálta egy bőrtokkal is és azzal is működött, tehát elvileg úgy is működik a dolog. Bár gyanítom, hogy majd kell 3-4 update mire ez is használható lesz normálisan :wink:

 10. expa says:

  Végre végre végre! képernyő lezárása koppintással.
  Végre nem kell kirakni azt a vacak labdát a képernyőre és nem kell fizikai gombot nyomkodni…

  Mondjuk ha állványon van a teló akkor ehhez fel kell emelni.
  Miért nem lehet a fő képernyőre kirakni egy képernyő lezáró gombot?

 11. Jadeye says:

  mert van rá fizikai gomb?

 12. expa says:

  Persze, Megnyomod 1x a fizikai gombot és lezár a képernyő. Csak ez gagyi megoldás…

 13. Hacsi says:

  Ebbe mi a gagyi???

 14. expa says:

  A fizikai gombnak? Meghibásodhat, elavult. Androidon van a fő képernyőn egy kikapcsoló gomb így nem kell fizikai gombot nyomkodni ami idővel elromlik. A virtuális gomb nem romlik el.

 15. Jadeye says:

  kivéve, ha érintéshibás lesz a kijelző. egyébként már évek óta van szoftveres kikapcsolásra lehetőség a Beállítások, Általános legalján.

 16. Czo says:

  A kikapcsolas menupont iOS 12-ben 6s-en tuti megvolt mar.

 17. Bekapcsolni így vagy úgy, kell a fizikai gomb.

 18. Nem kell gomb a felébresztéshez, emelésre vagy koppintásra ébred.

 19. Jadeye says:

  a kikapcsolt vagy lemerült készülék bekapcsolása az nem a felébresztése. a koppintásos felébresztés nem érhető el iPhone X-nél régebbi készülékeken.

 20. Mondjuk a megfelelö tokkal lezár a képernyö, ha bezárod az elejét. Akkor olyan funkció is lehetne, hogy ha „arccal“ lefele az asztalra leteszem akkor ugyanúgy zárol a kijelzö, vagy van ilyen funkció csak én nem találom?

 21. Bekapcsolásról írtam és nem felébresztésről.

 22. expa says:

  A képernyőt akarom kikapcsolni nem a telefont :smiley:
  A képernyő kikapcsolásra nincs szoftveres megoldás…

 23. Jadeye says:

  automatikusan lezár a kijelző 30 másodpercen belül, ha beállítod. annyi meg jellemzően elég. ha meg nem, akkor megnyomod a bekapcsoló gombot, és rögtön lekapcsol.

 24. expa says:

  Ezt mind ismerem de nekem ezek nem jók. Egy egyszerű kikapcsoló gombot szeretnék a főképernyőre. De ezt nem tudják évek óta megoldani, gondolom nem is akarják. Csak érthetetlen, hogy miért nem…

 25. Jadeye says:

  mert szerintük szükségtelen, hiszen van rá hardveres gomb. akinek motorikusan nehéz a gombok nyomogatása, annak a kisegítő lehetőségekben vannak erre opciók.

 26. expa says:

  Nem nehéz, nem vagyok korlátozott. De mennyivel finomabb megoldás egy virtuális gombot megnyomni mint a fizikai gombot. Arról nem is beszélve, hogyha állványon van a készülék akkor meg kell fognom ahhoz, hogy ne toljam el a telót az állványról amikor ki akarom kapcsolni. Erre miért nem gondol a világ leggazdagabb cége? Nagyon gáz :frowning:

 27. expa says:

  Köszi! Ez nem hiba sajnos, hanem gondolkodás kérdése…
  A számbillenytűk és ez miatt gondolkodom a váltásban. Bár mégsem mert akkor a sz. gépemmel nem fog együtt működni. Ördögi kör :frowning:

 28. Jadeye says:

  tökmindegy, ez számodra hiba. tehát vegyél fel róla hibajegyet, Enhancement megjelöléssel.

 29. onderon says:

  Mondjuk ezt a hátlap tapizást már a Nokia E66-om is tudta 2008-ban. Sosem értettem hová veszett ez a funkció.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!