fbpx Skip to content

Amióta az iOS képes megjeleníteni, hogy mi mennyi helyet foglal el a készülék tárhelyéből, azóta merül fel kérdésként, hogy hogyan lehet a felesleges dolgokat letörölni róla. A legtöbbször a Rendszer, illetve az Egyéb az, ami esetén akár több tíz GB-ot is írhat elfoglalt helyként az iOS. És noha az iOS 10 megjelenése óta már törölhetőek a “beépített” alkalmazások, mégsem azok foglalják a helyet.

Az iOS ráadásul automatikusan takarít, ha szabad helyre van szüksége, például az alkalmazások cache-ei esetén, vagy ha például akkora méretű videót próbálunk letölteni az iTunes Store-ból, amihez adott esetben nem lenne elég hely a megjelenített szabad kapacitás alapján. Nézzük, hogy egyáltalán milyen adatok foglalják a helyet, illetve hogy hogyan nyerhetünk vissza pár egyszerű lépéssel sok esetben több GB-ot is!

A tárhelyhasználat megtekintése az iOS-készüléken

Lépjünk a Beállítások > Általános > [Készülék] tárhely menüpontba. Itt javaslatokat találhatunk a készülék tárhelyének optimalizálásához, valamint megtekinthetjük a telepített alkalmazások listáját és azt, hogy mennyi tárhelyet használnak fel. Az alkalmazások nevére koppintva további információkat tudhatunk meg az általuk felhasznált területről. Előfordulhat, hogy a gyorsítótárazott, illetve az ideiglenes adatokat a rendszer nem számítja bele a használatba.

Ha a készülék lassan megtelik, és az iOS nem tud további területet felszabadítani, megjelenhet „A tárolóhely majdnem megtelt” figyelmeztetés. Ha megjelent a figyelmeztetés, távolítsunk el néhány ritkán használt tartalmat, például videókat és alkalmazásokat, vagy ha a Rendszer illetve az Egyéb az, ami sok helyet foglal, akkor kövessük az alább leírtakat.

Gyorsítótárazott fájlok a Rendszer és Egyéb alatt

A gyorsítótárazott fájlok akkor jönnek létre, amikor olyan tartalmakat streamelünk vagy tekintünk meg, mint a zenék, a videók és a fényképek. Amikor zenét vagy videót streamelünk, a tartalmat az iOS-készülék gyorsítótárazott fájlokként tárolja, így gyorsan hozzáférhetünk szükség esetén. Az iTunes az Egyéb kategóriába sorolja a gyorsítótárazott zenéket, videókat és fényképeket, vagyis nem jelzi külön a dalokat, a videókat és a fényképeket.

Az iOS-en ugyanakkor a tárhely foglaltságát jelző csíkon található Egyéb kategóriát a menüpont aljára görgetve a Rendszer méreténél találjuk meg – ami félreértésekre ad okot, ugyanis azt gondolhatnánk, hogy maga az iOS foglal ennyi helyet, noha nem ez a helyzet.

Az iOS-készülékünk egyébként automatikusan eltávolítja a gyorsítótárazott és az ideiglenes fájlokat, ha a készüléknek több szabad területre van szüksége, ráadásul az Apple emiatt eleve azt írja, hogy nem is szükséges törölni ezeket a fájlokat, így manuális lehetőséget sem ad rá.

Szerencsére azért mégis van mód az elfoglalt hely felszabadítására, még ha az kissé ágyúval verébre módszer is.

Hogyan nyerhető vissza az elfoglalt tárhely?

Először is készítsünk biztonsági mentést a készüléken található adatainkról. Ehhez igénybe vehetjük az iCloudot vagy az iTunes-t: Gyakori kérdések: biztonsági mentés készítése és visszaállítása.

Miután elkészült a mentés, állítsuk vissza a készüléket akár a Beállítások, Általános, Visszaállítás, Összes tartalom és beállítás törlése opcióval, akár az iTunes segítségével: Gyakori kérdések: gyári beállítások visszaállítása iPhone, iPad vagy iPod touch esetén illetve Gyakori kérdések: készülék frissítése (update) vagy visszaállítása (restore) iTunes-ban.

Az Egyéb mérete egy 64GB-os készüléken a visszaállítás előtt szinte a tárhely kétharmadát felemésztette, utána ez nem volt egytizede sem.

A visszaállítás után amikor a készülék megkérdezi, hogy szeretnénk-e biztonsági mentésből visszaállítani az adatokat, válasszuk ki az iCloudot vagy az iTunes-t, attól függően, hogy korábban mit használtunk a mentéshez, és várjuk meg, hogy a készülék visszatöltse az adatokat.

Ezzel általában jelentősen csökkenni fog a korábban elfoglalt hely mérete.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Sajnos iOS 11 óta az Egyéb kategória méretesre hízik és ezen segíteni semmivel sem lehet. Hiába minden backup/restore trükk.

    És rendesen el is tolták az egész tárhely managementet. Nekem a Photo Library akár 1db teljes felbontású képet is megtagad leszinkronizálni a felhőből és közli hogy nincs elég hely a teljes felbontású fotók és videók letöltéséhez, holott 2 giga van szabadon az eszközön. Persze, optimalizáljak.. kösz de nem, én nem szeretem.
    Természetesen pl. zenével még telenyomhatom a telefont, az nem zavarja, de egy 4-5 megás képet már nem tölt le.

    Az automatikus alkalmazás eltávolítás is egy rakás f…s.. nem tudni mit és hogyan távolít el. Érdekes, hogy bekapcsolom és azonnal csökken az Egyéb kategória mérete. Majd kikapcsolom eme remek funkciót és azonnal visszahízik az Egyéb.. szuper, csak nem értem, hogy az alkalmazásokat miért nem az alkalmazások alatt hozza és miért az Egyéb kategóriában…?

    Watch ugyanez, írja, hogy nem tudok rá több zenét szinkronizálni, mert tele van, kb. 3 album van rajta, párszáz megabyte. Persze a tárhelynél azt mutatja, hogy még 2.2 GB szabad. Szabad, de akkor mire?

  2. @lalamper: “és ezen segíteni semmivel sem lehet.”
    de. a backup/restore megoldja, a folyamat végén akár több tíz GB-tal kevesebb helyet foglal majd a Rendszer és az Egyéb.

    a használati szokásaidat viszont nem bírálja felül. szerintem nálad az iCloud fotókönyvtár a probléma forrása.

  3. Az automatikus alkalmazás eltávolítás is egy rakás f…s…
    Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Tény, hogy elég sok helyet fel tud szabadítani, de ha egy alkalmazásra mégis szükségem lenne, akkor azt mobilnettel nem hajlandó újra tölteni, kizárólag wifi-n. Na ennél nagyobb kitolás nincs, és hiába állítom be az iTunes és App Store beállításain belül a mobilhálózatot, erre akkor sem hajlandó.
    Ahogy azis rettentően bosszantó, hogy iOS frissítést se hajlandó mobilneten leszedni.
    Így viszont nem ér lófütyit sem az egész 🙁

  4. @Jadeye: kipróbáltam ezt már direkt.. zsír újként beállítva a készüléket, bekapcsolatam a Photo Libraryt, hogy a teljes méretűeket tárolja, lehúzott szépen mindent. Majd telenyomtam appokkal, hogy csak kb. 8-10% szabad hely maradjon (32GB-os készülék). Utána a másik készüléken lőttem egy fotót és vártam, hogy ezen lecsorogjon (béleygkép megjelent persze azonnal). Hát várhattam, semmi. Reggelre dobta a hibát a Photo appot megnyitva hogy sajnos nincs elég hely. Off-loadoltam egy nagyobb appot, a szabad hely felugrott 15%-ra kb., egyből lehúzta a hiányzó képet. Nagyméretű app visszatölt, újabb fotó készítése a másik készüléken, és ugyanaz a hiba, ugyanaz a kör keződik előről.
    Jeleztem a hibát a Feedback appban, semmi. Beszéltem usák technikussal, készült készülékdiagnosztika, stb, semmi. Hallgatnak, mint az a bizonyos a fűben.

  5. @lalamper: tehát nálad akkor a probléma az iCloud fotókönyvtár működésével van, ahogy fentebb is írtam. azt nem fogja megoldani a fenti cikkben leírt lehetőség.

  6. @Jadeye Restore legnagyobb hibája higy csak visszateszi az általad felrakott alkalmazásokat de annak adatait előröl egyessével be kell kőni, magyarán kissé vagy helyenként hiányos a rendszer a saját meglátásom alapján.

  7. @Huncute: “csak visszateszi az általad felrakott alkalmazásokat de annak adatait előröl egyessével be kell kőni”
    ez nem igaz. a biztonsági mentés természetesen visszateszi az alkalmazások adatait is. ha ez egyes appok esetén nincs így, akkor ott az adott alkalmazás fejlesztője a ludas, lásd például a Viber beszélgetések. a fájlokat a mentésből visszaállítás ilyenkor is visszateszi, csak azzal az adott app nem foglalkozik.

    a biztonsági mentésről, az abban mentett és nem mentett adatokról részletesen itt: https://szifon.com/2016/05/21/gyakori-kerdesek-biztonsagi-mentes-keszitese-es-visszaallitasa/

  8. az hogy nincs semmi manual lehetoseg a cachekent eltarolt fotok hangok torlesere az a full gaz kategoria. macbook eseten meginkabb gazosabb pl xcode eseten ahol csak jonnek es jonnek le a kzlonbozo verzioju szimulatorok de torleshez kurkaszni kell a kulonbozo oprendszeres mappakban…

  9. @kchris:
    Így van, röhej, hogy a feleslegesen lefoglalt tárhelyet csak backup/restore komboval lehet visszanyerni (azzal sem amúgy).
    Remélem ez lesz a következő ami miatt megbasztatjak őket es azonnal lesz egy törles gomb…

  10. jelenlegi szinten a macos ios pariban van a windows winsxs win upgrade hizasaval.

  11. Sziasztok,

    Irhatnàtok egy cikket az icloud tàrhellyel kapcsolatban is. Ipad mini 3 ès i7 kèszülèkkel egy icloud fiókot hasznàlok. Fotókból semmit nem mentek icloudba. Mègis tele van a tàrhelyem. 🙁

  12. Sajnos az egyéb kategóriát én sem tudom törölni sehogy, mit csinálok rosszul? Teljes visszaállításal sem sikerül.


Add a Comment