Gyakori kérdések: mit jelent, ha a “Tisztítás…” felirat jelenik meg egy app ikonja alatt?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leginkább a szinte telepakolt készülékeken szokott előfordulni, hogy egy-egy ikon alatt átmenetileg a “Tisztítás…” felirat jelenik meg, és ameddig ez el nem tűnik, az adott app nem indul el. De vajon mi történik ilyenkor a háttérben?

tisztitas_ikon

Ez a funkció valójában elég régi, mert már az iOS 5 megjelenése óta elérhető a rendszerben, de az Apple sosem kürtölte igazán világgá, mi is ez, és mit is csinál, így aztán mi is sokszor kaptunk már ezzel kapcsolatos kérdést.

Amikor egy adott ikon felirata tisztításra vált, akkor a rendszer épp törli az adott alkalmazáshoz tartozó átmeneti fájlokat (cache). Ez a folyamat automatikusan végbemegy, amikor a készüléken 1GB vagy kevesebb lesz a szabad a hely, ezzel is optimalizálva a rendszer teljesítményét, és felszabadítva az elfoglalt helyet.

A rendszer ilyenkor először a legrégebben illetve legritkábban használt alkalmazások esetén törli a gyorsítótárat. Ettől függetlenül természetesen az adott app beállításai és egyéb adatai nem vesznek el.

Rögtön az iOS 5 megjelenése után volt, hogy ilyenkor például az Instapaperbe mentett cikkek eltűntek, de ezt az Apple az 5.0.1-ben megoldotta azzal, hogy az appok háromféle módon tárolhatnak adatokat: az egyik a cache, ami nem kerül a biztonsági mentésbe, és az ilyen tisztításkor törlésre kerül; a másik a dokumentumok mappa használata, ami mentésre kerül, viszont törlésre nem; és ezt toldotta meg a harmadik opcióval, amikor sem a mentésre nem kerülnek az adott fájlok, sem törlésre (ezek viszont egy idő után sok helyet foglalhatnak).

Egyes alkalmazások elég nagy méretű cache-t képesek felhalmozni viszonylag rövid idő alatt. Így például a Facebook vagy az Instagram, vagy bármely, médiafogyasztásra szánt app esetén gyakran előfordulhat a fenti jelenség, ha a készülékünkön kevés a szabad hely, de az Apple iWork csomagjának appjai sem kivételek.

Korábbi cikkünkben pedig már foglalkoztunk azzal, hogy hová tűnik a szabad hely a készülékről, és hogyan szerezhető vissza, így azt érdemes lehet elolvasni, ha elfogyóban a szabad hely.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

  1. Lenne egy (elég valószínű hogy nem ide illő)kérdésem:az normális dolog hogy i4-emen legalább 3másodpercet kell várni amíg betölt pl.: egy Telefon alkalmazást?

  2. Manualisan valahogy el lehet inditani ezt a tisztitast? Mert a facebook app sokszor nagyon meg tud hizni, es ha kene a hely pl egy nagyobb meretu alkalmazas telepitesekkor akkor pont idealis lenne.

  3. csatadani:Nekem is van egy i4-em.Ugyanezt csinálja.Lassan fél éve olyan,mint egy Galaxy Fame.De van rá biztosításom és ha a 7.1 nem oldja meg a gondot, akkor sajnos fürödmi fog egyet…

  4. @diario: miért, az jobb lenne, ha lenne egy nyilvánvaló hibákkal teli verzió? majd kiadják akkor, ha már rendesen tesztelve lett. de ha ez ekkora gond, akkor regisztráció után 7.1 beta-t már most is használhatsz, annak minden esetleges hátrányával együtt.

  5. hogyne lenne hiba, de a meglevo hibara ha mar van megoldas gyorsan javitom nem ? hogy az mar ne rontsa a felhasznalasi élményt ! cegem is fejlesztett egy progit és egy ev alatt 17 frissitest adtunk hozzá. mer ha hiba volt javitottuk. csak gondolom apple ezt azer nem lepi meg, mert nem kar 5 iost kidobni a hibak miatt, mert rogton jonnenek a cikkek hogy a ios 7 nem jó meg hibás mert ennyit meg ennyit javitjak. pont

  6. @diario: azért egy app frissítése messze nem akkora feladat, mint egy teljes OS-é. az Apple nem az a cég, aki szándékosan és ok nélkül húzza egy-egy frissítés kiadását. nyilván megvan az oka annak, amiért még nem jelent meg a 7.1, de ezt az egyes beta verziók megjelenését követve láthatod is.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!