fbpx Skip to content

A készülékünkön lévő tartalmak által elfoglalt, és a még fennmaradó szabad hely mindig fontos kérdés. Ráadásul ennek kapcsán is folyamatosan terjednek tévhitek (néhol tárhely faló mumusokról… Hogy MIK? Mumusok!), így ezeket tennénk most tisztába.


(Nappal valószínűleg a tárhelyet falják a mumusok.)

A foglalt és szabad hely megállapítására talán a legegyszerűbb, ha a Settings (Beállítások) appban megnézzük, mit ír a General (Általános), About (Infó) alatt. Itt kapunk egy kerekített összeget, hogy mennyi a szabad hely, és hogy egyes tartalmakból hány darab van a készüléken.

Részletesebb információt kaphatunk, ha az About (Infó) helyett a Usage (Használat) menüpontot választjuk, mert ez utóbbi esetén alkalmazásokra lebontva is megnézhetjük, hogy melyik mennyi helyet foglal pontosan.

A harmadik opció, ha a számítógépre dugva az iTunes-ban rákattintunk a telefonunkra, és a Summary (Összegzés) fülön legalul ellenőrizzük a foglaltságot jelző csíkot:

Itt a csík alatti szövegre kattintva a számlálók az elfoglalt hely és az adott tartalmak darabszámai között váltakoznak.

Nagyon fontos viszont, hogy ne keverjük össze az alkalmazások által elfoglalt helyet az Other-ként szereplő adatokkal, mert ez két külön dolog. Lássuk, melyik csík méretét mivel is lehet csökkenteni!

Apps – Szemetelő alkalmazások?

Még április elsején néztem meg, hogy mi és mennyi helyet foglal a készülékemen, amikor feltűnt, hogy egyes appok bizony jóval többet írnak magukról, mint ahány MB maga az app, lásd például az Instagram:

Természetesen nem szól semmi másról a dolog, mint hogy az adott alkalmazások például saját gyorsítótárba (cache) töltenek le adatokat, a Facebook esetén ezek a hírfolyamban megjelenő posztok, esetleg képek, stb. A gyorsítótár lényege pedig az, hogy az app következő indításakor a korábbi adatok már rendelkezésre álljanak, és csak az új posztokat kelljen letölteni.

Az összes gond ezzel csak az, hogy ezek a cache-ek bizony szépen meg tudnak hízni az adott alkalmazás folyamatos használata esetén. Az eredmény pedig az, hogy az iTunes-ra rádugott készüléken megnézve a tárhely foglaltsági adatait, az Apps (Alkalmazások) csík mérete folyamatosan nő. Persze ha lenne lehetőség az adott alkalmazásban a cache törlésére, az sokszor megoldaná ezt a gondot.

Az alkalmazások és az általuk létrehozott dokumentumok tehát mind az Apps csík méretét növelik. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy az iTunes fájlmegosztás funkciójával felmásolunk egy videólejátszó alkalmazásba (például Avplayer, Oplayer, vagy ha valakinek még korábbról megvan a VLC) néhány nagyobb méretű videót, majd ezután ellenőrizzük az app által elfoglalt méretet, és az Apps csík hosszát: ez éppen annyival nőtt, amennyi a felmásolt videók együttes mérete.

Az appok által így felhasznált hely visszanyerésére több lehetőség van, és egyikhez sem kell jailbreak. A következőket tehetjük:

  • Töröljük az iTunes fájlmegosztás funkciójával az apphoz felmásolt adatokat, így például az előbbi példában említett videókat. Ez az esetleges cache fájlokat nem feltétlen törli le, így maradhat ott feleslegesnek tekinthető adat.
  • Töröljük le, majd telepítsük fel újra az adott appot. Ez a megoldás az app összes felesleges adatát is törli, viszont így az app beállításait újból meg kell adjuk.
  • Használjuk az ingyenes iExplorer appot, és töröljük manuálisan az adott fájlokat a túl sok helyet foglaló appok Documents mappájából. Ez utóbbit csak tapasztaltabb felhasználóknak ajánlanánk.

Ha a manuális törlést választjuk, akkor minden app esetén magunknak kell megtalálni, hogy melyik fájl(ok) az(ok), ami(ke)t biztonsággal törölhetünk. Ez legtöbbször persze a legnagyobb méretű fájl. Amennyiben nem megfelelő fájlt sikerül törölni, utána nem feltétlen indul el az alkalmazás, és akkor mindenképp le kell törölnünk az érintett appot, és telepíthetjük azt újra.

Other – Hát itt meg mi van?

Az Other alá a készüléken tárolt összes személyes adatunk tartozik, így itt foglalnak helyet például a névjegyeink, az üzeneteink, a jegyzeteink, a hangjegyzetek, az emlékeztetők, a naptárunk adatai, a böngésző adatai, és az emailjeink a letöltött csatolt fájlokkal.

Ide kerülnek beszámításra az OTA update során letöltött frissítés fájljai is. Az iOS 5.1-es OTA frissítés fájljai például csak olyan 200MB helyet foglaltak, de ez utóbbiakat a sikeres folyamat után automatikusan le kellett törölje a rendszer, így helyet csak akkor foglalnak, ha letöltődtek, de nem frissítettünk.

Az Other alatt tehát a legtöbb helyet az iMessage-ben vagy MMS-ben, illetve emailben érkezett csatolmányok foglalják el. Tehát hiába törlünk bármit a telepített alkalmazások közül, az Other csík mérete attól nem fog csökkenni.

Hogy tudjuk az itt található helyet visszanyerni? A következő lehetőségeink vannak:

  • Restore, és a végén ne állítsuk vissza backupból, vagy használjunk speciálisan szerkesztett backup-ot, amivel csak a szükséges információkat állítjuk vissza.
  • Töröljük a felesleges csatolmányokat az iMessage-einkből, a hangjegyzeteinket, a böngésző cache-t.
  • Töröljük a beállított email-fiókokat, majd állítsuk be őket újból.

Az Other mérete általában 500MB-2GB közötti lehet, és leginkább csak akkor érdemes nekiállni a törölgetésnek, ha 2GB feletti helyet foglalna, vagy ha már semmi mással nem tudtunk elég helyet felszabadítani a készüléken.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

58 Comments

  1. Engem az érdekel ezzel kapcsolatban, hogy lehetséges-e hogy az ilyen “szemetelések” miatt lassul be a készülék, illetve fagynak ki egyes alkalmazások, melyek sok memóriát zabálnak, illetve a RAM mennyisége is emiatt csökkenhet-e?

  2. @kontibalazs: ezt azért nem lehet kategorikusan kijelenteni, de minél több adatot kell betöltenie egy adott alkalmazásnak, az annál több memóriát használhat fel, így végülis elképzelhető, de minden magától az adott alkalmazástól függ, hogy a fejlesztő hogyan oldotta meg.

  3. Sziasztok!
    Nekem olyan gondom van, hogy több mint 4gb a “others” ami kicsit mérgesítő 16telefonnál :). iMessage ben küldözgettem orrba-szájba képeket, videókat azokat meg is találtam és egytől egyig töröltem. De még mindig 4gb+. Gondoltam akkor nem érdekel, nyomok egy “Összes beállítás és Adat Törlése” erre tölt egy picit, majd puff csak körbe körbe forog a töltés jelző de már vagy fél órája. Erre nyomtam egy resetet majd minden hibátlanul újra indult. De még mindig 4gb+ az others. Nyomtam egy Itunes-os visszaállítást (átnéztem a backupot a a ibackupbot-al ott minden oké volt, nem volt irdatlanul nagy fájlok sehol sem ). Majd rányomtam tölt-tölt és tökéletesen minden ugyanaz és még az others is :(. Maileket és Safarit is ürítettem, összesen sikerült felszabadítanom 300mb-ot.
    Valakinek valami ötlet? 🙂 Mivel próbálkozzak?
    Előre is köszönöm! Üdv. D1esel
    (UT: Iphone 4s 16gb, abshinte JB)

  4. Mar regota probalom megoldani ezt a problemat, de sose sikerul.
    A cikk utan megint nekiveselkedtem, de hiaba toroltem az e-mai fiokokat, es tettem ujra, az osszes sms-t, a safarit kipucolva, az egyebb ugyanugy 2,3 gb,
    hiaba csinaltam az iTunes futtatasa kozben, feldugva a gepre egy 10 mp-es
    ujrainditast, hogy kalibralja ujra a helyet, maradt amennyi volt.

  5. @D1esel: az “összes beállítás és adat törlése” (erase all content and settings) opció jailbreakelt rendszeren tilos: http://szifon.com/2011/04/29/aranyszabalyok-ha-jailbreakeltel/

    ha backupból visszaállítod, akkor visszateszi az Others-t is, és így visszatette az üzeneteid csatolmányait is szerintem. ahhoz, hogy teljesen tiszta legyen a dolog, egy restore utáni friss állapotról készült backupba kell áttenned a dolgokat. akkor nem kellene, hogy ott legyenek.

    @mocsocsaba: a legtutibb megoldás a restore, és utána mindent nulláról kezdeni. a többi az csak akkor jó leginkább, ha egyértelműen azok használják a helyet. illetve a levelek újbóli letöltése bizonyos fióktípusok esetén szintén visszafoglalhatja a helyet, érdemes Gmail esetén a régi leveleket áttenni az All mail alá, az segíthet.

  6. Hát nekem is van 2,8 GB ami a safari clear és email fiókok újrarakása után is megmaradt :S
    cydia-s appok nem számolódnak ebbe véletlenül?

  7. @RKG: de, de azok nem foglalnak számottevő helyet, maximum párszor 10MB, de inkább kevesebb. attól függ persze, miket tettél fel. a különböző témák foglalhatnak sok helyet.

  8. @Jadeye: témák nincsenek fent, úgyhogy az nem! elég sok tweaket használok, de az igaz h 1-200 megánál valszeg nem több így sem!
    lehet felmásolom az összes-minden fájlt a gépemre és átnézem tüzetesen mi mennyit foglal! ha találok valamit kirívót, megírom 🙂 !

  9. Néha azon kapom a készüléket, hogy egyes alkalmazások (pl: facebook, twitter, instagram, hír24) ikonja elsötétül, mint amikor telepíted éppen őket, és az aljára kiírja hogy “tisztítás…” Ekkor elkezdi kitörölgetni az adatokat belőle. Ezt akkor teszi, ha már nagyon kevés hely van a telódon. Legalábbis én így vettem észre.

    Mos néztem meg, hogy nálam:
    hír24 – 412mb
    cinemagram – 362mb
    twitter – 266mb
    instagram – 201mb

    vicces 😀

  10. Az ITunes Transer Purchases funkciója veszélyesen meg tudja növelni az Others méretét, ha egy nagyméretű programot próbálunk lementeni a gépünkre. Akkor veszélyes a dolog, ha az adott program nagyobb, mint a telefon szabad tárhelye: egy navigációs szoftver mérete 3-4 GB is lehet, ha nincs ennyi szabad hely a telefonon, akkor semmi esetben használjuk a Transfer Purchases-t mert az Others akkora lesz, hogy nem marad szabad hely a telefonon, és csak a restore segít.

  11. @funditno: nem kell restore, iExplorerrel a Media alatt található ApplicationArchives mappa tartalmát simán lehet törölni.

    ha egyébként nincs 3-4GB hely a készüléken, akkor nem is nőhet akkorára az Other mérete, az adott tartalmat mégis át tudja vinni iTunes-ba.

  12. Ha nyomok egy restore-t akkor jailbreak, s minden app törlődik ugye?

  13. @viktorio81: Ha az iTunes-ról nyomod akkor gond nélkül minden törlődik a jailbreak-el és a Cydia-ról letöltött appokkal együtt minden törlődik,de fontos,hogy ne a beállításokban az erase all content and setting opciót válaszd.

  14. @Jadeye:
    De hát nem tudok Iphone 4S restorolni, csak IOS 5.1re :(. Vagy van már rá megoldás? Nem találok sehol sem.

  15. @D1esel: akkor ez van. nincs egyelőre új jailbreak.

  16. Egyéb: 6.1 GB
    Alkalmazások: 4.6 GB Kb semmi nagy méretű nincs telepítve..
    Ötlet, hogy mi a fene lehet ez a 6 giga? Nem rég raktam újra backup visszatöltés nélkül az 5.1-et…

  17. Egy kérdés az iFile fájlkezelővel a cache mappát nem lehet törölni?

  18. Vagy is a tartalmát!

  19. @Viktorio81:Lehet mert ugyanúgy a mapparendszert barmolod.De számítógépen jobban ajánlom.Tehát akkor inkább az iExplorere.

  20. Megpróbáltam szinte mindent de még is közel 2GB az egyéb-ben.Iphone4s Jailbreakelt és elég sok minden van rajta. Hogyan tudom úgyan ezt a szoftvert rárakni új telefonként,v 5.0.1, hogy aztán tudjam jailbreakelni újra.Nem vagyok igazán nagy hacker, ezért a kérdés.Köszi

  21. @viktorio81: 4S esetén sehogy nem tudod visszatenni az 5.0.1-et.

  22. Tehát a jailbreaket nem tudom eltávolitani csak ha 5.1 re frissitek?

  23. @viktorio81: 4S esetén jelenleg ez az eset, igen.

  24. Segitség!!!! Mikor a cydiából töröltem egy pár dolgot amikre úgy gondoltam nincs szükségem,kitöröltem a cydia appot,a teló újraindult de cydiám nincs.Minden más megmaradt.Van valami lehetőség hogy vissza kapjam? Iphone4S Előre is köszi a segitséget!

  25. Sikerült megoldanom…

  26. @Mariachi10:Hogy ezek az esetek ne következzenek be ajánlom neked,hogy mikor az app törlésének az utolsó elötti fázisához érsz (amikor rákell nyomnod a confirm gombra) olvasd el a remove listát (ha egy kicsit lejjebb mész látni fogod).Ha szerepel a listában a Cydia installer akkor ki fogod törölni a Cydia-t a törlésre kárhoztatott appal együtt.

  27. Hello tegnap újra szoftvereztem 5.0.1 4s-t és újra 2,5 gb other mig a többi szin ures hogyan lehet ez???

  28. nekem 5.5 gb-ot foglal a egyéb ezt hogy oldhatnám meg ?de jailbreakes vagyok 5.0.1 es IOS-sal és ezt szeretném visszatenni jailbreakkel

  29. jah és még azt szeretnék kérdezni ha restoret nyomok akk a legújabb verziót rakja fel vagy ami rajta volt vagyis a 5.0.1. és hogy újra kell jailbreakkleni mert akkor inkább jobban megéri majd akkor egy restoret nyomni ha kijön a 5.1.1 es jailbreak vagy nem vmi ötlet mert már safarit is kinyomtam de nagyon nem csökkent semmit akkor ötlet

  30. na lehet hogy értem 😀 de még egy hogyha restoret nyomok akk rá kell tenni még egyszer a jailbreakot mert nekem azt tesom csinálta és gondolom nem olyan gyorsan van kész de nem nagy cucc igaz én nem tom de akk újra jailbreakolni kell vagy vissza tom tenni anélkül hogy nem cesznék el semmit és teljesen üres lesz az egész iphone nem de ? végülis az érdekel hogy ha restoret nyomok akk újra meg kell csinálnia vagy vissza tom én is csinálni ?

  31. @iapple: Ha csak restorét nyomsz, nem tudsz Jailbreakelni mert 5.1.1 még nincs! Csak ha vissza rakod a 5.0.1 -et.

  32. @iapple: Milyen a készülék? 4S esetén. Ha csak restorét nyomsz, nem tudsz Jailbreakelni mert 5.1.1 még nincs! Csak ha vissza rakod az 5.0.1 -et.

  33. igen 4s de ha azt a 5.0.1 verziót állitom vissza eddig megvolt nekem is vagyis hogy értetem de utána ha visszaállitom vissza jönn vele a jb is vagy megint meg kell csinálni mer mint már mondtam nem én jb-eltem szval én nem tom megcsinálni egyedül ha netán szükség lenne erre a lépésre ezért kérdezem hogy a jb elveszik még visszaállitás után is ?

  34. Igen elveszik a jailbreak..

  35. Sziasztok. Olyan kerdesem lenne hogy van egy iphone 4s telom es ha a letoltes megszakad akkor amit addig letoltott foglalja a memoriat es kezdhetem elolrol a letoltest. Valahol kitudom az addig letoltott fileokat torolni?

  36. @deev: Az attól függ mit töltöttél le.

  37. Sziasztok,
    Feleségemet leptem meg egy Iphone 4S-el gyárilag 5.1.1-el érkezett, hogy történhet, hogy gyakrolatilag semmi nem volt még a készüléken és az itunes egyből 2GB foglaltságot jelzett az others kategóriában? Az óta felmásoltam egy sor programot is, de ez a 2GB a semmire baromira idegesít.

  38. iCleaner nekem leszedett 800+ megát az otherből.

  39. nekem ugyan ez volt a problémám.próbáltam a pc-s szoftver dolgot is.tisztított de nem az egyebeket!hagytam is.aztán raktam activatort cydiabol és láss csodát helyreállt.nem is foglalt semmit csak valami gebasz volt.remélem megoldódik sok mindenkinek.sok sikert:)

  40. @DNASH: Szega/Sziasztok! Szerencsére megkaptam eme linket ,nekem is ugyan ez volna a gondom és nálam 5 gb az egyéb brrrr…. ,de amit írtál az vmivel egyszerűbbnek tűnik,egyszóval én már le is szedtem ezt az activatort cydiából ,de kevés az angol nyelvismeretem,így nem igazán tudok ki igazodni az általad említett activatorban,én most amit leszedtem activatort annak az ikonja fekete színű szürke kerettel és a home gombot ábrázolja ,ha ez az akkor ebből véletlen nincs Magyarnyelvű?

  41. Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az appok által elfoglalt hely stimmel, DE nem régóta használom az iPhone-t, s az alap kapacitása 8GB volt ebből 7,89 GB-t ismert el. Ez eddig meg oké, De az mára mar a kapacitashoz csak 5,8 GBt ír ki. Ez az iOS frissítés miatt lehet? Mert most, hogy kijött az iOS 8 azt is frissíteni kellene? Mert ha frissitem gyakorlatilag nem marad tarhelyem xD

  42. @Szakacs Szilvia: a 8GB-os készülék tárhelykapacitása kevesebb lesz, mint 8GB, mert egyrészt 1000-es váltószámmal számolnak, míg annak 1024-nek kellene lennie, másrészt az iOS rendszer maga is ebből a 8GB-ból foglal el helyet. frissíteni nem kell, de ajánlott. frissítsd iTunes segítségével, és akkor nem érdekes, mennyi szabad hely van a készüléken.

  43. Köszönöm a segítséget. Csak az a baj, hogy mar amikor az iOS 7-et letöltöttem is lassult a telefon, es ha letoltom a 8at valószínűleg tovább fog lassulni. De igy, hogy nem töltöttem meg le is folyamatosan akadozik, sokszor kilép magátol az appokbol.

  44. Sziasztok! Egy hónapja kaptam egy iPhone 5s 16GB-os készüléket, eddig minden rendben ment vele, azonban pár napja észrevettem, hogy az iTunes-ban az “egyéb” címszó alatt 8GB(!!!!)-nyi adatot jelez, holott a telefonomon alig van valami. Se zenét nem tárolok rajta, se filmet, sőt több ezernyi képem sincs, alkalmazásokból is csak a legalapvetőbbek, amik nem foglalnak gigás helyeket. Már mindent, amit csak tudtam töröltem/megtisztítottam, de nemhogy visszakaptam volna helyet, hanem még elvett. 🙁 Segítsetek, légyszi!

  45. @Penci: a törlés után kikapcsoltad a készüléked és vissza? email-fiókokat is ellenőrizted?

  46. Az e-mailekkel kezdtem, mert ott láttam rá leginkább okot, hogy a fájlok foglalják a helyet. Ha iTunes-ban csinálok egy iPhone visszaállítást, akkor az segíthet?

  47. Esetleg tudja valaki, hogy miért mutat az iTunes kétszer annyi szabad helyet, mint az iPhone a Beállítások/Általános/Használat menüpontban? Próbálgattam zenéket, appokat teljesen eltávolítva majd visszarakva és mindig nagyjából fele annyi hely van a telefonon, mint amennyit az iTunes mutat… :/

  48. @Jadeye: Megtettem, ugyanaz a helyzet.

  49. @Mark Benedek Almasi: akkor szinkronizáld az adatokat az iTunes-szal, és nézd meg azután.

  50. Sziasztok!
    4S 8GB-os telefonomon az “egyéb” adat kb 3GB-ot foglal, ezért szeretném gyári beállításokra visszaállítani. Jelenleg 7.1.2-es szoftver van rajta, és nem szeretném újabbra frissíteni, viszont itt azt olvastam, hogy minden esetben frissíteni fog: https://support.apple.com/hu-hu/HT201252
    Megoldható valahogy frissítés nélkül a visszaállítás?
    Előre is köszönöm!

  51. @petilaci: ha a készülék nem jailbreakelt, akkor a Beállítások, Általános, Visszaállítás, Összes tartalom, beállítás törlése opció mindent töröl róla, és megmarad a készüléken a 7.1.2. az iTunes ezzel szemben kizárólag az aktuálisan legfrissebb verziót fogja tudni feltenni.

    ha a készülék jailbreakelt: http://szifon.com/2014/11/22/frissult-a-semi-restore-ios-8-1-hez/

  52. Sziasztok!
    Engem az érdekelne, hogy miért ír mást az itunes, mint a telefonom az adatokat illetően? Itunes szerint 1500 képem van, pedig valójában 900 sincs. Illetve itunes szerint van még 200mb helyem, pedig telefonon semennyi, már képet sem tudok készíteni. Ez mitől lehet?
    Hamarosan lesz új készülékem, és azt tervezem, nem teszem vissza ennek a biztonsági mentését, hanem beállítgatok újra mindent. DE! a névjegyzékre szükségem lenne.. hogy lehet csak azt visszatölteni?
    Illetve ha majd beállítgatok mindent az új telefonon, és készítek egy mentést, az felülírja majd az előző telefonról készült mentést?
    Köszi előre is!
    Nem jb-s a telefonom..

  53. Az lenne a kérdésem, hogy miért iszonyatosan sok (150gb) az egyéb mappa a Macbookomon. Ujra tettem de 10 nap alatt kb ujra 32 gb lett. Ötlet? Előre is köszi.


Add a Comment