Furcsaság: az iOS 4.1-et (újra) aláírja az Apple!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pár perce futottam bele abba, hogy az Apple állítólag valamiért most újra aláírja a 4.1-et például az iPhone 3GS-ek esetén. Ezt most igazolta @comex kolléga is, én pedig közben kipróbáltam, és valóban megy a dolog:

comex
weird, apparently you can get SHSH blobs for iOS 4.1 on iPhone 3GS and iPod touch 2G – http://t.co/TZL5pGV
2011.08.06. 1:41
comex
if this is accurate, as the post says, anyone stuck on iOS 4.3.4/4.3.5 on one of those devices should save 4.1 blobs immediately
2011.08.06. 1:42

Persze azt nem lehet tudni, hogy mindez miért van, de ezt gyorsan a hasznunkra tudjuk fordítani: ha iOS 4.3.4-en vagy 4.3.5-ön ragadt a készüléked SHSH hiányában, akkor azt jelenleg nem lehet untethered módon jailbreakelni. Ha viszont erre szükséged volna mindenképp, esetleg megoldást jelenthet a 4.1-es SHSH segítségével történő downgrade a 4.1-re, feltéve persze ha semmi más, újabb firmware-hez való SHSH-d nincs mentve, hiszen az iOS 4.1 elég nagy érvágás lehet, ha mondjuk AirPlay-t használsz, mert az ugyebár az iOS 4.2 óta érhető csak el… Persze valamit valamiért.

A @comex által linkelt cikkben is felvetik, hogy érdekes, hogy az Apple miért ír alá egy lassan egy évvel ezelőtti, konkrétan 2010.09.08-án megjelent firmware-verziót. Elképzelhető, hogy valami hibáról lehet csak szó, mindenesetre leginkább örülni kell neki, és gyorsan élni a helyzet adta lehetőséggel. Fontos megjegyezni viszont, hogy az Apple szerverét használva iPhone 4 esetén nem sikerült mentenem 4.1-es SHSH-t, de 3GS esetén igen. A @comex által linkelt cikkben még iPod Touch 2G-t is említenek, amin állításuk szerint szintén működött.

Ha így elsőre kínai, hogy mi az az SHSH, és mire is jó, akkor olvasd el ezt, ahol az SHSH-król és azok fontosságáról, valamint a TinyUmbrelláról írtunk korábban: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

Figyelem! Az OS downgrade-elése ebben az esetben sem tudja downgrade-elni a baseband verzióját, az most is marad a friss verzió. Erről itt írtunk bővebben, így mielőtt feltennéd az ezzel kapcsolatos kérdésed, kérjük, ezt is olvasd el: Baseband: tények és tévhitek

Ha bármi hibaüzenetet kapnál, akkor itt érdemes szétnézned: Leggyakoribb iTunes hibaüzenetek

 1. Nekem eddig soha nem volt mentve az shsh viszont most a cikk miatt tinyumbrella-val le akartam szedni a 4.1-et és a 4.3.3-at is beszerezte, le van mentve a gépre. Ez azt jelenti akár a 4.3.3 is vissza tudnám tenni? Most 4.3.5 van.

 2. 3G-nek is aláírja? nem tudjátok véletlenül? és a BB-vel mi a helyzet? az marad a az uj 4.2.1 -es vagy downgradelodik a függetleníthetőre, mivel én figyelmetlenségből megszívtam a 4.2.1 el .

 3. @vtechun: iPad-re eleve nincs is 4.1, amellett azokon a 3.2, 3.2.1, és 3.2.2 volt, amin ment a frash. 4.x esetén nem.

  @Tomi: igen, ezt jelenti.

  @Csaba29: baseband: de hát ez direkt le van írva a cikkben, most komolyan nem olvastad el…?

  “Figyelem! Az OS downgrade-elése ebben az esetben sem tudja downgrade-elni a baseband verzióját, az most is marad a friss verzió. Erről itt írtunk bővebben, így mielőtt feltennéd az ezzel kapcsolatos kérdésed, kérjük, ezt is olvasd el: Baseband: tények és tévhitek”

 4. Üdv ! fent van most iOS 5 ha visszatenném a 4.3.3 -at akkor nem lenne gond a baseband miatt ugye ?

  Most le is lehet ugatni ,mert reggel van és fel sem fogtam a dolgokat csak annyit , hogy a tinyke mentette a 4.3.3 shsh.t is !

 5. 4.3.4 volt rajta untethered jb miatt downgradeltem 4.2.1 re nem jött ki dfubol probaltam custom 4.2.1 el is . Akkor greenp0ison vagy custom 4.1 el csináljam? 🙂

 6. Szifon cikkek és kommentjeik séma:

  -A városnézés idejére táskájukat, kabátjukat és kalapjukat nyugodtan hagyják a buszban!

  -És mi a helyzet a táskákkal?
  -A kabátot hová tehetem?
  -A kalapot itt lehet hagyni a buszban?

  😀 😀 😀

  Tök jó hogy mindig van valakinek türelme a debilekhez 😀

 7. Kedves Urak talán főleg Jadeye van itt 1 3gs 4.3.5-re lett frissítve hogyan tudom vissza tenni 4.3.3.-ra vagy akár 4.1-re mert ugyan tiny elindul tss server fut de 20-as hibával meg is áll ? vagy cusomkal probálozzak?
  A segítséget előre is köszönöm

 8. srácok lenne egy offos kérdésem: 4.1et sikerült custom fw vel rárakni a 3gs re és a telefon voda függö voda kártya van benne belép a menübe meg minden de nem keres hálózatot csak 1 térerőt jelez és nincs mellette semmi :/ mit csináljak?

 9. @Jadeye:

  Na megcsináltam azt az iphone 3GS-t amivel a napokban küszködtem! 😀
  Umbrella szerint nem is volt 4.3.3 as aláírásom se! csak 4.1 és 4.3.5
  De mázli,hogy aláír újból az apple!

 10. Utána olvastam a Baseband-nek… iPhone 4 esetén lehet abból bajom, ha downgrade-elek? Hogy restore-olnék (shsh blobjaimmal) egy régebbi verzióra és ha iTunes 1015-ös hibát kidobja akkor meghal a telefon?

 11. (bocs a dupláért)
  “Ha egy olyan firmware-re próbáljuk meg restore-olni a készüléket, amiben a készüléken lévő baseband verziónál alacsonyabb verziószámú baseband van, akkor a restore folyamat megszakad az iOS fájljainak kiírása után, de még a baseband írása előtt (1015-ös hiba).”
  Ettől félek? Ilyenkor mi történik? Melyik iOS-em lesz? A régebbi vagy az új? Használható egyáltalán így a telefon?

 12. Ha lehetsége valak le írná lépésről lépésre hogy 3gs-t 4.3.5-ről hogyan kell vissza tenni 4.1-re tudom 1 kicsit szájba rágós de ez van…:) thx

 13. Ha visszateszem a 4.1et akkor engedi majd frissíteni az újakra, mert hogy a bb más? Vagy az csak fordított esetbe van hogy ha régebbi akkor nem lehet onnantól frissíteni?

 14. dfu-ból indítom a estoret custom fw-el és a ” restoring iphone firmware”-nél kidobja a 1015-ös hibát.
  tudom bennevan a leggyakoribb itunes hibák között de én tőletek kérek most segítséget, annak aki már fixelt egy ilyen hibát

 15. @virgoo: TinyUmbrellát letöltöd és mented az SHSH-t. Utána TinyUmbrellán belül start tss server. iTunest megnyit shift+restore és betallózod a 4.1-et. A folyamat végén 1015-ös hibát kapsz, ez normális, a telefon recovery módban van. Nyisd meg a TinyUmbrellát és nyomj egy exit recovery-t. Kész is vagy fenn van a 4.1!

 16. Nekem is sikerült a 4.3.3 visszarakása, az 4.1nem a bb miatt.
  -tinyumbrellával lementettem az shsh-t (nekem vmi miatt azt is leszedte)
  -host fájlba átírtam a címet
  -és csak simán itunesból shift+restore-val ráment a 4.3.3

 17. Sziasztok!

  Valaki tudja mi lehet a gond?
  iphone 4 windows alatt: 4.3.5 ről akarom visszarakni 4.3.3-ra ssh lementve legfrissebb programokkal tinyumbrella -ba fut a tss server, itunes-ba végig is fut hiba nélkül de utána a telefon dfu mode -ban ragad semmivel se tudom kiszedni onnan. fixrecovery-win tinyumbrella se szedi ki végig fut pl a fixrecorvery a telón aztán ugyan úgy sötét…
  redsn0w_win_0.9.8b5 is lefuttam rajta felmásol mindent el is kezdi csinálni de végén az meg kifagy… (csak pörög a fehér töltő jel…)
  Ezt követően próbáltam snowbreeze-el customfirmware-el úgy is ugyan ez…
  4.3.5 -re gond nélkül visszatudom rakni és ott megy minden…
  Valakinek ötlet?

 18. Próbáld meg ahogy én.
  Nekem simán felment semmi umbrella semmi fix semmi nem kell

  Mivel van shsh-d ezért add meg a hostba az elérést hogy ne az appletól szedje az aláírást hanem innen 74.208.10.249 gs.apple.com
  windows\system32\drivers\etc
  minden más apple sort törölj
  ha ez kész van, csak simán (nem kell semmi umbrella, semmi) itunesba restorolod a 4.3.3ra és kész

  nekem így végig felment normálisan sehol nem akadt meg nem kellett semmit csinálni

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!