Frissült a Semi-Restore iOS 8.1-hez

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többször is írtunk már korábban a Semi-Restore-ról, amivel a jailbreakelt rendszert lehet majdnem gyári alapállapotba visszaállítani. Ez akkor lehet hasznos, ha az Apple korlátozásai miatt nincs lehetőségük a készüléken lévő firmware-verziót ismét feltenni, viszont a hivatalosan legfrissebb verzióra még épp nincs jailbreak.

Semi-Restore_8.1

Jelen esetben ez például akkor lehet érdekes, amikor az Apple bezárja majd a 8.1 aláírási ablakát, viszont a 8.1.1-re jelenleg még nincs elérhető jailbreak. Lássuk, mit érdemes tudni a Semi-Restore-ról.

Az eszköz valójában nem telepíti újra a készüléken lévő firmware-t, hanem mindössze töröl róla bármi jailbreakes kiegészítést, az alapértelmezett értékekre állítja a beállításokat, eltávolítja a felhasználói adatokat is, viszont magához a jailbreakhez nem nyúl. A folyamat végén tehát a készülék a konfigurációs alkalmazással fogad minket, ahol aktiválhatjuk, és jóformán olyan lesz, mintha frissen restore-oltuk volna, azzal a különbséggel hogy már eleve jailbrealkelt.

Mivel az iPhone 4s és újabb készülékek esetén jelenleg még mentett SHSH esetén sincs lehetőség a hivatalosan legfrissebb firmware verziónál korábbit feltenni a készülékre, sem azt újratenni, ami jelenleg a készüléken van, ezért amennyiben az Apple bezárja a jelenleg jailbreakelhető 8.1 aláírási ablakát, onnantól csak a 8.1.1-et lehet feltenni, amire viszont egyelőre nincs jailbreak.

A Semi-Restore segítségével ebben az esetben mindent új lappal lehet kezdeni, ha esetleg valami kiegészítővel sikerült nagyon összekutyulni a dolgokat, de a rendszer egyébként betölt.

Semi-Restore – vizuális típusoknak

Az alábbi, még a régi verzióhoz készült videóban a folyamat lépéseit láthatjuk, de gyakorlatilag semmi teendőnk nincs, mint megnyomni a gombot, és várni.

Hogyan működik a Semi-Restore?

A Semi-Restore használatához egy működő készülék a feltétel. Maga a folyamat mindössze egyetlen kattintást igényel, és néhány perc várakozás után a készüléket már csak aktiválnunk kell a hozzá tartozó SIM kártyával.

Lássuk azért most lépésenként, még a korábbi Mac-es verzió alapján.

  1. Először is indítsuk el a Semi-Restore-t, és dugjuk össze a lepucolni kívánt készüléket a számítógéppel. Ezután a Semi-Restore felismeri a csatlakoztatott készülék típusát, és azt is, hogy milyen iOS-verzió van azon jelenleg. A folyamat szempontjából az iOS verziója tulajdonképpen lényegtelen, de a szoftver csak az iOS 5.0-val kezdődően és a 8.1-gyel bezáróan támogatja a készülékeket. Ha rádugtuk az eszközünket és döntöttünk a sorsa felől, összesen csak az egyetlen gombra kell rányomnunk, amire elindul a folyamat.
  2. Ennek során a készülék többször újraindul, ami teljesen normális. Eközben ne nyúljunk a készülékhez. Ameddig a készülék épp újraindul, a Semi-Restore csak várakozik. Újraindítást követően ismét feldobja a csatlakoztatott eszköz típusát és az aktuális iOS-verziót, ebből is láthatjuk, hogy épp dolgozik. Pár újraindulás után eljutunk odáig, amikor már ténylegesen megkezdődik a nagytakarítás.
  3. Az egyes lépések végrehajtásának időtartama attól függ, hogy mennyi jailbreakes és nem jailbreakes tartalom van a készülékünkön. Ha nagyon telepakoltuk mindenfélével, ne lepődjünk meg, ha itt jó pár percig elidőzik. Amikor eljutunk a Clean Up lépéshez, már csak másodpercek vannak hátra.
  4. A folyamat végén a készülék ismét újraindul. Ekkor már bezárhatjuk a Semi-Restore-t.

Ezután a készüléken a konfigurációs alkalmazás fogad minket, tehát legyen a készülékben olyan SIM, amilyen függő, hogy aktiválni tudjuk (már ha a készülék szolgáltatófüggő). Az aktiválás megtörténte után pedig egy teljesen lepucolt, szinte gyári restore-t követő állapot fogad minket, mindössze megmaradt a jailbreak és a Cydia is.

Konklúzió

A Semi-Restore mindent töröl a készülékről, így a beállításokon és a cydiás kiegészítőkön túl a személyes adatainkat, tehát a névjegyzéket, üzeneteket, alkalmazásokat, képeket, zenéket, tehát tényleg mindent, és a folyamat végén aktiválni is kell a készüléket. A mi felelősségünk, hogy legyen biztonsági mentés azokról az adatainkról, amiket vissza szeretnénk állítani.

Ugyanakkor ha valami szoftveres hiba miatt indítottuk el a folyamatot, akkor az iTunes vagy az iCloud által készített backupból nem célszerű azokat visszaállítani, mert a hibát is visszaállíthatjuk. Erre korábban már több megoldási lehetőséget is vázoltunk: Hogyan mentsük az adatainkat manuálisan?, illetve iBackupBot: szerkesszünk iOS-backupot!.

A Semi-Restore korábbi iOS-verziót működéséből adódóan nem tud visszatenni, viszont épp emiatt, hogy nem valódi restore, SHSH sem kell hozzá.

A Semi-Restore tehát nem telepíti újra a firmware-t, hiszen arra az Apple korlátozásai miatt nincs lehetősége, viszont egy alapos nagytakarítást végez, aminek az eredménye egy jóformán frissen restore-olt és jailbreakelt készülék. Mivel azonban ez egy nemhivatalos megoldás, így fennáll az esélye, hogy talán nem töröl le mindent, de akinek nincs más lehetősége a készüléke lepucolására, annak tökéletes megoldás lehet, hiszen éhes ember sem válogat.

A Semi-Restore bármely készülékkel működik, az egyetlen feltétel, hogy minimum iOS 5.0, vagy maximum 8.1 legyen rajta, és a készülék szoftvere betöltsön.

Ha a készülék nem tölt be, akkor a Semi-Restore sem működik.

Adott esetben előfordulhat, hogy a telepített kiegészítők korábban olyan mélyen nyúltak a rendszerbe, hogy azt a Semi-Restore nem tudja kijavítani, így normál restore lesz szükséges, ezzel 8.1.1-re való frissítéssel, és a jailbreak átmeneti elvesztésével mindaddig, amíg meg nem jelenik 8.1.1-re is valami jailbreak.

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, figyelmesen olvassa el az ebben a cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges lehetséges kockázatokat, valamint készítsen biztonsági mentést a készülékén található adatokról. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből, vagy a Semi-Restore használatából fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Letöltés

A Semi-Restore ismét a projekt weboldaláról tölthető le, jelenleg Windows-os és Linux-os verziója létezik: http://semi-restore.com.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Ilyen megoldás létezik Apple TV2-höz? Mostanában csak annyit csinál bekapcsolás után, hogy “Idő és dátum frissítése” és csak homokórázik. Több óra múlva sem történik semmi. A menübe belépve csak pár ikon van, szerencsére XBMC működik. Valakinek valami tipp?

  2. @hohand: az ATV2-vel nincs frissítési gond. Ha gebasz van simán újra lehet telepíteni, jelenleg nem kell attól félni, hogy csak a legfrissebb, JB nélküli rendszer megy rá.

  3. @Daniel004: a legegyszerűbb, ha kipróbálod, és rögtön kiderül. de ha vissza akarod tenni a 8.1-et, akkor nem értem, miért húzod eddig, minden nappal egyre csökken az esélye, hogy vissza tudd tenni. csináld meg minél hamarabb.

  4. IOS8.1 alatt telepítettem az SMS Counter3 cydia tweek-et. Újraindulás után nem bootol be az iPhone6, csak az alma logó látszik….Van valami esély rá, hogy restore nélkül felálljon a rendszer????? Korábban olvastam olyan megoldást, hogy bekapcsolás után volume up gombot kell nyomni és a Cydia tweek-et nem tölti be a rendszer, de ez nem akar működni!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!