fbpx Skip to content

Az AirPods és AirPods Pro kiváló vezeték nélküli fülhallgatók, de ami igazán nagyszerűvé teszi őket, az a szoftveres integráció az Apple platformjain.

Ezt Cupertinóban is tudják, és az iOS 14 a következő szintre fogja emelni azt, hogy mire képesek az AirPods-ok. Ezek egy részéről már a WWDC után is írtunk, de azóta pár olyan dolog is kiderült, amiről akkor nem volt szó. Nézzük meg az újításokat!

Ha inkább videóként néznéd meg, a MacRumors összefoglalta kicsivel több mint 5 percben az újításokat:

Térhangzás az AirPods Pro-n

Amikor moziba mész, a hang nem csak a vászon mellől szól, hanem a teremben körben vannak hangszórók, amik egy teljesebb élményt adnak.

Az Apple azt állítja, hogy képesek ezt a hatást imitálni szoftveresen az AirPods Pro-ban található mozgásérzékelő által adott adatok segítségével.

Nem csak annyit fog tenni a szoftver, hogy felosztja az 5.1, 7.1 vagy Dolby Atmos hangsávokat, hanem azt is figyelni fogja, hogy a fejed fordul-e, és aszerint módosítja a hangokat, hogy azt az érzetet keltse, hogy a hangszórók körülötted vannak. Ha ez tényleg működni fog, akkor az Apple valami igazán lenyűgözőt alkotott.

Automatikus eszközváltás

Az AirPods hihetetlenül egyszerűen beállítható, csak annyit kell tenned, hogy felnyitod a tokját és iPhone-od mellé teszed, és ezután máris használhatod Mac-eddel, iPadeddel és Apple Watch-oddal is.

Egészen eddig azonban neked kellett váltanod az adott eszközön a kimenetet, ha az eszközök között váltottál, de ezen változtat az iOS, az iPadOS, a watchOS és a macOS ősszel megjelenő változata.

Innentől az AirPods-od az éppen használt eszközödre fog automatikusan csatlakozni. Így eggyel kevesebb teendőd lesz és koncentrálhatsz arra, amit csinálni akarsz.

Akkumulátor értesítések

Egy hosszú vonatút legrosszabb pillanata, amikor még messze a cél, de az AirPods kiadja a merülő hangot. Ezen finomít az iOS 14, mert képes lesz egy speciális értesítéssel tudatni veled, ha merül az AirPods akkuja.

Ez talán kevésbé fog PTSD-t okozni, mint az a hang.

Optimalizált akkutöltés

Tekintve, hogy az Apple tavaly elhozta iOS-re, majd később macOS-re is az optimalizált akkutöltést, egyáltalán nem meglepő, hogy idén az AirPods is megtanulja.

Azért, hogy AirPods-od akkumulátora kevésbé hamar használódjon el, az iOS megtanulja fülhallgató használati szokásaid és csak akkor tölti fel teljesen 80%-ról őket, amikor valószínűleg kelleni fognak.

Fejhallgató alkalmazkodása

Akiknek problémájuk van a hallásukkal, minden bizonnyal értékelni fogják, hogy iOS 14-gyel lehetővé válik az AirPods-ok finomhangolása bizonyos helyzetekre.

Így át tudod majd állítani, hogy mely frekvenciákat emelje ki az AirPods, és ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy mire lenne szükséged, az iOS egy egyedi hangbeállítási asszisztenssel is fel lesz szerelve, amivel teljesen testre szabhatod a hallgatási élményed.

A beállítási lehetőséget a Beállítások → Kisegítő lehetőségek → Hang és vizuális → Fejhallgató alkalmazkodása menüpont alatt találod majd.

Zajfigyelés

A Beállítások → Hangok és haptikus jelzések szekciója is bővül egy új lehetőséggel.

Az AirPods-odon be tudod majd állítani, hogy bizonyos decibelnél hangosabb hangokat visszafogja, hogy ezzel kímélje hallásodat.

Ezt ráadásul a Vezérlőközpontból is figyelheted majd az új Hallás kapcsoló alatt, ahol vezérelheted az élő hallgatás és finomhangolás funkciókat is.

És ha ez még nem lenne elég, a Vezérlőközpontban iOS 14-től azt is tudod majd kapcsolni, hogy Siri felolvassa-e az értesítéseidet.

Motion API az AirPods Pro-n

Fentebb már olvashattad, hogy az AirPods Pro képes lesz arra, hogy hanglejátszás közben figyelje fejed pozícióját a térben, és ez egy olyan újítás lesz, amit az Apple a fejlesztők kezeibe is ad.

A megfelelő API-k segítségével a fejlesztők képesek lesznek olyan alkalmazásokat készíteni, amik a fejed mozgására reagálnak. Ez valószínűleg néhány izgalmas játékot is eredményez majd.

Neked melyik a kedvenc AirPods újításod az iOS 14-ben?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hapci Hapci says:

    Nekem az automatikus eszközváltás lesz nagyon hasznos. Sokszor váltok egyik eszközről egy másikra.
    Azért kíváncsi leszek, hogy miképpen lesz megoldva. Pl. filmet nézek a mac-en, a telóra jön egy üzi, felveszem, megnézem. Remélem nem kapcsol át a telóra. Szóval várom. Kíváncsian.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hapci

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Hapci Hapci says:

    Nekem az automatikus eszközváltás lesz nagyon hasznos. Sokszor váltok egyik eszközről egy másikra.
    Azért kíváncsi leszek, hogy miképpen lesz megoldva. Pl. filmet nézek a mac-en, a telóra jön egy üzi, felveszem, megnézem. Remélem nem kapcsol át a telóra. Szóval várom. Kíváncsian.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Hapci